
1) Επιδείνωση συνθηκών
Με αφορμή το κύμα δημοσιευμάτων περί της "έκρηξης" των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τον περασμένο Φεβρουάριο η ΑΑΔΕ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση όπου επεσήμανε πως από τα 1,7 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι 974 εκατ. το αντίστοιχο μήνα του 2021, τα 800 εκατ. αφορούσαν έναν και μοναδικό Α.Φ.Μ., δηλαδή έναν και μοναδικό οφειλέτη.
Συνεπώς, εάν αφαιρεθεί το συγκεκριμένο ποσό, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κινούνται ακριβώς στα ίδια με τα περσινά επίπεδα...
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ανακοίνωση αποτυπώνει την πραγματικότητα όπως ήταν.
Αμφιβολία δεν πρέπει να υπάρχει όμως και στο γεγονός πως η μεγάλη αύξηση των τιμών, κυρίως της ενέργειας και των τροφίμων, είναι θέμα χρόνου να προκαλέσει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προς όλους (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες...).
Το ρεπορτάζ εξάλλου είναι σαφές σε σχέση με τα μηνύματα που έχουν αρχίσει να φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο.
"Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οδηγεί την εφορία σε εκτεταμένους ελέγχους, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Η πανδημική κρίση είχε παγώσει πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν εκατέρωθεν με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του δημοσίου.
Το σχέδιο της εφορίας προβλέπει ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνική επικοινωνία για όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο. Όσοι αδιαφορήσουν θα ξεκινήσουν έλεγχοι ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών…"
Αποτελεί πάγια τακτική των οικονομικών επιτελείων όλων των κυβερνήσεων όταν εντοπίζουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών να δημοσιοποιούν στοιχεία για κατασχέσεις και ελέγχους προκειμένου να συγκρατήσουν το κύμα.
Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να προλάβουν την "έκρηξη" λόγω της μιμητικής διάθεσης όσων ακόμη μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές, η οποία αν αφεθεί οδηγεί στη δημιουργία μια νέα γενιάς "μπαταχτσήδων".
Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όταν οι συνθήκες του οικονομικού κλίματος μοιάζουν να επιδεινώνονται ραγδαία.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από 180 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβρη μειώθηκαν στα 176,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Βέβαια οι καταθέσεις από 138,6 δισ. ευρώ το 2019 τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου είχαν φτάσει στα 143,1 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τον Δεκέμβριο το 2020 εκτοξεύθηκαν στα 163,2 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2021 όπως είπαμε στα 180 δισ. ευρώ.
Περί τα 180 δισ. ευρώ οι καταθέσεις ήταν το 2011 έναντι 240 περίπου δισ. (το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών) το Καλοκαίρι του 2009 πριν τη χρεοκοπία και 120 δισ. ευρώ το Καλοκαίρι του 2015 (το χαμηλότερο της περιόδου) όταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ "κατάφεραν" τα επιβάλλουν capital control.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας λοιπόν οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 20 περίπου δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σημαντικότερο μέρος της αύξησης του δημόσιου χρέους την ίδια περίοδο.
Είναι προφανές πως τώρα ακολουθεί η φάση που το δημόσιο θα προσπαθήσει να πάρει πίσω τουλάχιστον ένα μέρος με όσα επιδότησε τους έχοντες ανάγκη την περίοδο της πανδημίας.
Το ζήτημα είναι πως αυτή η φάση συμπίπτει με την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και σύντομα ενδεχομένως και μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης οπότε το όλο εγχείρημα θα καταστεί δύσκολο...
Αν επιπλέον λάβει κάποιος υπόψη πως έχουμε ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν δυσκολίες στη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης, κάτι που θα συνεπαγόταν στοιχειώδη σοβαρότητα, εγκράτεια και σταθερότητα, τους επόμενους μήνες οι συνθήκες θα επιδεινωθούν...
2) Μην υποτιμάτε το "εμπάργκο"...
Η πορεία των πωλήσεων της κινέζικης Huawei μετά το εμπάργκο της Δύσης σε μικροεπεξεργαστές αποτελεί μια επιβεβαίωση της δυτικής ισχύος. Αν συμβαίνει αυτό σε μια κινεζική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες σε μια οικονομία χωρίς υψηλή τεχνολογία όπως η Ρωσία;
3) Σωθήκαμε αγαπητέ Κώστα...
Καλησπέρα.
Η στρατηγική του Πούτιν στην Ουκρανία θα διδάσκεται σαν ο ορισμός της αποτυχίας στις σχολές στρατηγικής του μέλλοντος.
Η Ρωσία αν δεν είχε πυρηνικά ΣΗΜΕΡΑ (το αν... δουλεύουν είναι άλλη ιστορία), θα είχε "σκορπίσει" κυριολεκτικά. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που στέκεται ακόμη. Ο κατήφορός της από κάθε άποψη δεν έχει πάτο.
Θα μπορούσε όμως να έχει κερδίσει εύκολα το "ματς".
Η ρωσική αντίδραση ΕΞ ΑΡΧΗΣ θα έπρεπε να είναι με τα εξής βήματα.
α) Αποσύρει ΟΛΑ τα χρηματικά διαθέσιμα από τη Δύση επειδή την περικυκλώνει με το ΝΑΤΟ –Δικαίωμα του Πούτιν είναι το θεωρεί εχθρική πράξη. – Δεν το έκανε – "κατάφερε" να της δεσμεύσουν $340 δισ. οι Δυτικοί.
β) Ο Οικονομικός πανικός στη Δύση από το παραπάνω θα ήταν τεράστιος. (Δεν θα υπήρχε καν η δυνατότητα να επιστραφούν άμεσα τα μετρητά διαθέσιμα της Ρωσίας - προσωπικά θα τα ζήταγα και "μετρητά" σε χαρτονομίσματα - έτσι για το σπάσιμο.)
γ) Κλείνει σταδιακά την ενεργειακή στρόφιγγα - φανερά ενοχλημένη - . (γιατί δεν της δίνουν τα λεφτά ΤΗΣ)
δ) Νέος Πανικός μεγαλύτερος – οικονομική αφερεγγυότητα της Δύσης.
ε) Η Ρωσία θα είχε την παγκόσμια κοινή γνώμη με το ΜΕΡΟΣ της – δεν θα είχε κάνει τίποτα ακραίο.
Παράλληλα παραμένουν ΝΑ ΑΙΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ εξής ΑΠΕΙΛΕΣ που δημιουργούν ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΟ φόβο (*** και οι 3 παρακάτω απειλές ΣΗΜΕΡΑ έχουν πλέον "καεί".
"Γενικά η Φήμη είναι πάντα ισχυρότερη από το Γεγονός = αγόραζε στην φήμη και πούλα στο γεγονός"
α) Του τρομερού Ρωσικού Στρατού – που θα ισοπεδώσει τους ΠΑΝΤΕΣ σε 24 ώρες ΑΝ δώσει ο Πούτιν την εντολή.
β) Του γελοίου – τραβεστί – ναζί - ηθοποιού – ναρκομανή της συμφοράς Ζελένσκι και του καθεστώτος – θιάσου του που θα το βάλουν στα πόδια, αν γίνει το παραπάνω – και θα φτάσουν οι Ρώσοι στο Βερολίνο.
γ) Των παρηκμασμένων - άχρηστων Ευρωπαίων σε πλήρη παράλυση, αφού τους έχει ζητήσει τα 340 δισ. ΚΑΙ έχει κόψει το αέριο και ΜΠΟΡΕΙ να κάνει και "ντου" ανά πάσα στιγμή.
Μετά από τα παραπάνω θα απαιτεί ο Πούτιν να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από τη μισή Ευρώπη – χωρίς να έχει ρίξει μία σφαίρα. (και έχοντας αποσύρει τα λεφτά του ή μεγάλο τμήμα τους).
ΑΦΘΑΡΤΟΣ και προκαλώντας τρομερό ΦΟΒΟ και ΑΠΕΙΛΗ .
ΤΟΤΕ μπορεί να είχε την Ευρώπη στο πιάτο.
Ο ΠΟΥΤΙΝ έκανε πρώτα αυτά που δεν έπρεπε , και δεν έκανε αυτό που έπρεπε.
Χαιρετισμούς – Σωθήκαμε αγαπητέ Κώστα.
Η. Κ. (alfaalfa) - Παρακαλώ για ανωνυμία…
Απ: Μην υποτιμάς τις δημοκρατίες, τις ανοιχτές κοινωνίες και τον καπιταλισμό...
Πηγη: capital
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr