Επιτέλους κάλπες!

Είναι εκ των πραγμάτων τεστ για το πώς βλέπουν οι Έλληνες την πορεία της χώρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επιτέλους κάλπες!

“Από τη συζητηση για τις ευρωεκλογές, απουσιάζει η Ευρώπη” είναι η ένσταση που διατυπώνεται από πολλές πλευρές, λίγες μέρες πριν από την προσέλευση των πολιτών της ΕΕ στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και είναι αλήθεια.

Στον δημόσιο διάλογο, ειδικά στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες, κυριαρχεί η εσωτερική πολιτική ατζέντα. Είναι αδικαιολόγητο; Σε μεγάλο βαθμό όχι. Πράγματι σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη θα ήταν απολύτως χρήσιμο για την πορεία της Ένωσης να γίνει μια βαθιά και ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτών για το μέλλον της ΕΕ και η αντιπαράθεση να εστιαστεί στις διαφορετικές οπτικές μεταξύ των κομμάτων. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε τα ευρωπαϊκά κόμματα (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Ευρωπαϊκή Αριστερά) αφενός να προβάλουν μια κοινή ατζέντα κι αφετέρου να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούν να συγκινήσουν και να σηκώσουν από τον καναπέ τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κοινό πλαίσιο υπάρχει, όμως όχι ένας ορατό σχέδιο η υλοποίηση του οποίου εξαρτάται από την ψήφο των πολιτών στις εκλογές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περιορισμένες αρμοδιότητες (παρότι συνεχώς διευρύνονται). Οι σημαντικότερες αποφάσεις για την ΕΕ λαμβάνονται είτε σε συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των ισχυρών (πχ Γερμανία-Γαλλία) είτε σε συνόδους κορυφής κι όχι στο Ευρωκοινοβούλιο. Το πιο ισχυρό όργανο της ΕΕ παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ισχυρότατος παραμένει επίσης ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαρτίζεται από τους υπουργούς κάθε χώρας της ΕΕ, ανάλογα με τον προς συζήτηση τομέα πολιτικής κάθε φορά. Αποτελεί τη φωνή των κρατών- μελών της ΕΕ, θεσπίζει τη νομοθεσία της ΕΕ και συντονίζει τις πολιτικές της. Η ΕΕ δυστυχώς όχι μόνο κάνει πολύ αργά βήματα προς την κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης, αλλά πληθαίνουν οι πιέσεις για την λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο. Ακολουθείται η αντίστροφη πορεία από αυτήν που απαιτείται. Ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για τη δημιουργία κάποιου είδους ομοσπονδίας δεν υπάρχει.

Από τη στιγμή που, παρά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, οι αποφάσεις συνεχίζουν να καθορίζονται από τα κράτη-μέλη, δεν είναι απολύτως λογικό και οι πολίτες να κρίνουν τις ευρωπαϊκές εκλογές, έχοντας κατα νου ποιός σε εθνικό επίπεδο είναι εκείνος που θα τους εκπροσωπήσει; Ειδικά στην Ελλάδα, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 4 χρόνια. Είναι δικαιολογημένο να θέλουν να κρίνουν την πορεία της χώρας μετατρέποντας τις ευρωεκλογές σε διαδικασία στήριξης ή καταψήφισης της κυβέρνησης.

Επειδή το αντιλαμβάνονται ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, σχεδίασαν την εκλογική τους καμπάνια με πρότυπο τις πιο "μαυρογιαλούρικες" που έχουμε δει. Τα έχουν δώσει όλα προκειμένου να αποφύγουν τη συντριβή. Το εκλογικό επίδομα που μοιράζουν λίγες μέρες πριν στηθούν κάλπες, θα μείνει στην ιστορία, υποσκελίζοντας τις κατά καιρούς προεκλογικές παροχές ακόμη και τις επιταγές που μοίραζε ο Γ.Ράλλης παραμονές των εκλογών του 1981. Όσο για την ευρωπαϊκή οπτική; Ο κ.Τσίπρας αρνείται να δηλώσει ακόμη και ποιόν θα υποστηρίξει για πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι ευρωεκλογές θα επηρεάσουν την πορεία της ΕΕ αλλά δεν θα καθορίσουν το μέλλον της. Είναι εκ των πραγμάτων τεστ για το πώς βλέπουν οι Έλληνες την πορεία της χώρας. Το βράδυ της 26ης Μαϊου δεν θα υπάρχουν ούτε εκτιμήσεις ούτε δημοσκοπήσεις. Θα υπάρχουν αποτελέσματα. Και το μήνυμα προς τον κ.Τσίπρα πρέπει να είναι τόσο καθαρό ώστε να μην επιδέχεται ούτε πολλαπλών ερμηνειών, ούτε αμφισβήτησης: Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ η εξουσία σας αποτελεί παρελθόν.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 21 Νοε 2020 | 15:28

ΝΔ: Με τη δράση "Έχεις Εμένα" κανείς δεν μένει μόνος του

Μέσω της νέας δράσης "έχεις εμένα" η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, μας καλεί να μην ξεχάσουμε τους μοναχικούς ανθρώπους.

ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 20 Νοε 2020 | 08:23

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Επιβεβαιώθηκε η οριακή νίκη Μπάιντεν στη Τζόρτζια μετά την επανακαταμέτρηση των ψήφων

Η ανακαταμέτρηση αποφασίστηκε να γίνει διότι με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα ο Μπάιντεν επικράτησε με διαφορά μόλις 14.000 ψήφων.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΤΡΟΠΑ 18 Νοε 2020 | 14:58

ΝΔ για Πολυτεχνείο και ΚΚΕ: Νίκη της Δημοκρατίας και της κοινής λογικής - Θα διερευνηθούν και οι ποινικές ευθύνες

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ για το Πολυτεχνείο σημειώνεται ότι η Δημοκρατία και η κοινή λογική έδωσαν την απάντησή τους σε όσους επένδυαν στο μπάχαλο.

ΓΙΑ "ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ" 18 Νοε 2020 | 07:18

Απτόητος ο Τραμπ, καθαίρεσε μέσω Twitter τον διευθυντή της Κυβερνοασφάλειας

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε χθες Τρίτη πως καθαιρεί τον διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών (CISA).

ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2019 17 Νοε 2020 | 20:32

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake News η ανάρτηση του ΠΑΜΕ - Από τα γαλλικά "κίτρινα γιλέκα" η φωτογραφία [Εικόνα]

Fake News: Φωτογραφία τραβηγμένη κατά την περίοδο της εξέγερσης των "κίτρινων γιλέκων" παρουσιάστηκε ως σημερινή από την Αθήνα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Νοε 2020 | 18:00

Πολυτεχνείο: Πολιτική κόντρα για τις παράνομες συγκεντρώσεις - Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια και τα "σκισμένα πουκάμισα"

Τα γεγονότα "είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα", αναφέρει το υπουργείο για όσα συνέβησαν σήμερα με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 14 Νοε 2020 | 22:14

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές στον Λευκό Οίκο μετά από "προκλητήριο" Τραμπ - "Σταματήστε την κλοπή"

Ο Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις "αυθόρμητες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα" και είπε ότι ίσως να περνούσε από τη διαδήλωση "για να πει μια καλημέρα".

11 Νοε 2020 | 15:20

Χολιγουντιανές ειδήσεις που πέρασαν στα ψιλά λόγω των αμερικανικών εκλογών

Όσο τα φώτα ήταν στραμμένα στην αναμέτρηση Biden-Trump, το ρεπορτάζ έτρεχε στον θαυμαστό κόσμο της showbiz.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ 7 ΧΩΡΕΣ 11 Νοε 2020 | 08:02

Ο Πομπέο θα επισκεφθεί την Τουρκία αλλά δεν θα δει τον Ερντογάν: Συνάντηση μόνο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο Πομπέο θα κάνει περιοδεία σε επτά χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 10 Νοε 2020 | 09:17

ΗΠΑ - Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητά να ερευνηθούν μόνο οι "ουσιαστικές" καταγγελίες του Τραμπ για νοθεία στις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ να επιμένει ότι υπήρξε "νοθεία" στις εκλογές χωρίς ωστόσο να προσφέρει αποδείξεις.