Follow us

Επιτέλους κάλπες!

Είναι εκ των πραγμάτων τεστ για το πώς βλέπουν οι Έλληνες την πορεία της χώρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επιτέλους κάλπες!

“Από τη συζητηση για τις ευρωεκλογές, απουσιάζει η Ευρώπη” είναι η ένσταση που διατυπώνεται από πολλές πλευρές, λίγες μέρες πριν από την προσέλευση των πολιτών της ΕΕ στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και είναι αλήθεια.

Στον δημόσιο διάλογο, ειδικά στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες, κυριαρχεί η εσωτερική πολιτική ατζέντα. Είναι αδικαιολόγητο; Σε μεγάλο βαθμό όχι. Πράγματι σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη θα ήταν απολύτως χρήσιμο για την πορεία της Ένωσης να γίνει μια βαθιά και ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτών για το μέλλον της ΕΕ και η αντιπαράθεση να εστιαστεί στις διαφορετικές οπτικές μεταξύ των κομμάτων. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε τα ευρωπαϊκά κόμματα (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Ευρωπαϊκή Αριστερά) αφενός να προβάλουν μια κοινή ατζέντα κι αφετέρου να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούν να συγκινήσουν και να σηκώσουν από τον καναπέ τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κοινό πλαίσιο υπάρχει, όμως όχι ένας ορατό σχέδιο η υλοποίηση του οποίου εξαρτάται από την ψήφο των πολιτών στις εκλογές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περιορισμένες αρμοδιότητες (παρότι συνεχώς διευρύνονται). Οι σημαντικότερες αποφάσεις για την ΕΕ λαμβάνονται είτε σε συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των ισχυρών (πχ Γερμανία-Γαλλία) είτε σε συνόδους κορυφής κι όχι στο Ευρωκοινοβούλιο. Το πιο ισχυρό όργανο της ΕΕ παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ισχυρότατος παραμένει επίσης ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαρτίζεται από τους υπουργούς κάθε χώρας της ΕΕ, ανάλογα με τον προς συζήτηση τομέα πολιτικής κάθε φορά. Αποτελεί τη φωνή των κρατών- μελών της ΕΕ, θεσπίζει τη νομοθεσία της ΕΕ και συντονίζει τις πολιτικές της. Η ΕΕ δυστυχώς όχι μόνο κάνει πολύ αργά βήματα προς την κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης, αλλά πληθαίνουν οι πιέσεις για την λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο. Ακολουθείται η αντίστροφη πορεία από αυτήν που απαιτείται. Ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για τη δημιουργία κάποιου είδους ομοσπονδίας δεν υπάρχει.

Από τη στιγμή που, παρά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, οι αποφάσεις συνεχίζουν να καθορίζονται από τα κράτη-μέλη, δεν είναι απολύτως λογικό και οι πολίτες να κρίνουν τις ευρωπαϊκές εκλογές, έχοντας κατα νου ποιός σε εθνικό επίπεδο είναι εκείνος που θα τους εκπροσωπήσει; Ειδικά στην Ελλάδα, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 4 χρόνια. Είναι δικαιολογημένο να θέλουν να κρίνουν την πορεία της χώρας μετατρέποντας τις ευρωεκλογές σε διαδικασία στήριξης ή καταψήφισης της κυβέρνησης.

Επειδή το αντιλαμβάνονται ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, σχεδίασαν την εκλογική τους καμπάνια με πρότυπο τις πιο "μαυρογιαλούρικες" που έχουμε δει. Τα έχουν δώσει όλα προκειμένου να αποφύγουν τη συντριβή. Το εκλογικό επίδομα που μοιράζουν λίγες μέρες πριν στηθούν κάλπες, θα μείνει στην ιστορία, υποσκελίζοντας τις κατά καιρούς προεκλογικές παροχές ακόμη και τις επιταγές που μοίραζε ο Γ.Ράλλης παραμονές των εκλογών του 1981. Όσο για την ευρωπαϊκή οπτική; Ο κ.Τσίπρας αρνείται να δηλώσει ακόμη και ποιόν θα υποστηρίξει για πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι ευρωεκλογές θα επηρεάσουν την πορεία της ΕΕ αλλά δεν θα καθορίσουν το μέλλον της. Είναι εκ των πραγμάτων τεστ για το πώς βλέπουν οι Έλληνες την πορεία της χώρας. Το βράδυ της 26ης Μαϊου δεν θα υπάρχουν ούτε εκτιμήσεις ούτε δημοσκοπήσεις. Θα υπάρχουν αποτελέσματα. Και το μήνυμα προς τον κ.Τσίπρα πρέπει να είναι τόσο καθαρό ώστε να μην επιδέχεται ούτε πολλαπλών ερμηνειών, ούτε αμφισβήτησης: Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ η εξουσία σας αποτελεί παρελθόν.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 27 Ιουν 2022 | 11:27

Τσίπρας: Προφανές ότι οι ευρωσοσιαλιστές θα επιθυμούσαν μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Οχι σε συνεργασία με ΝΔ

"Αυτή τη στιγμή χρειάζεται η χώρα μια προοδευτική κυβέρνηση να σταματήσει αυτόν τον εφιάλτη, να σταματήσει αυτή την κατηφόρα", τονίζει σε συνέντευξη του στο Euractiv ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 27 Ιουν 2022 | 10:26

Πέτσας: Να σκεφτούμε λύσεις έξω από το κουτί, όπως η κατάργηση των ζωολογικών πάρκων

Ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης των ζωολογικών πάρκων.

ΜΕΡΑ25 26 Ιουν 2022 | 16:06

Ο Βαρουφάκης κλείνει την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μας ενδιαφέρει το μετεκλογικό αλισβερίσι

"Εμάς αυτό το αλισβερίσι δεν μας ενδιαφέρει, καθώς δεν μπήκαμε στην πολιτική για τα αξιώματα, αλλά για τους ανθρώπους" τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 25 Ιουν 2022 | 14:06

Φουντώνει η εκλογολογία: Οι τρεις επικρατέστερες Κυριακές του φθινοπώρου - Τι θα "ζυγίσει" ο Μητσοτάκης

Στο... ζύγι των πρωθυπουργικών αποφάσεων, λοιπόν, πριν την όποια κίνηση προς την κατεύθυνση πρόωρης και διπλής, κατά τα φαινόμενα, κάλπης, θα τεθούν πολλά.

ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 25 Ιουν 2022 | 12:00

Τσίπρας σε γραμμή Καραμανλή: Τέλος το πάρτι για τους δέκα νταβατζήδες - Μόνο με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ η προοδευτική κυβέρνηση

"Ποτέ δεν ήμασταν τόσο έτοιμοι", λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι "μόνο με καθαρή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Και μάλιστα από τις πρώτες εκλογές".

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 24 Ιουν 2022 | 12:16

Τώρα η Λατινοπούλου επιτίθεται στη ΝΔ: "Όταν η Αριστερά φτερνίζεται, η ΝΔ παθαίνει πνευμονία"

"Όταν η Αριστερά φτερνίζεται, η ΝΔ παθαίνει πνευμονία και τρέχει να κάνει διαγραφές στελεχών", σχολίασε η πρώην πολιτεύτρια της ΝΔ, Αφροδίτη Λατινοπούλου, για τη διαγραφή της.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 24 Ιουν 2022 | 11:46

Βορίδης: Αυτοδύναμη η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές - Καμία τύχη η πρόταση Τσίπρα για διακυβέρνηση με Βαρουφάκη και ΚΚΕ

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και πως δεν θα έχει καμία τύχη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ 24 Ιουν 2022 | 09:36

Τζανακόπουλος: Το αόρατο χέρι της αγοράς έπαθε συντριπτικό κάταγμα

"Σύμμαχος μας εδώ η παγκόσμια αντικειμενική χρεοκοπία του φιλελεύθερου οικονομικού παραδείγματος και του αόρατου χεριού της αγοράς που απ’ ότι φαίνεται έπαθε συντριπτικό κάταγμα" αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ 23 Ιουν 2022 | 14:27

Έφη Αχτσιόγλου για τη σεξιστική επίθεση στα social media: Ο σεξισμός είναι βαθιά εμπεδωμένος στην ελληνική κοινωνία

"Ο σεξισμός δεν εκφράζεται μόνο διά μέσω social media, είναι στην καθημερινότητα. Παντού" τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 23 Ιουν 2022 | 13:16

Σκέρτσος: Ατελέσφορη και αποπροσανατολιστική η συζήτηση για πρόωρες εκλογές - Δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής

Η συζήτηση περί εκλογών, είναι "ατελέσφορη και αποπροσανατολιστική σε αυτήν τη φάση", ανέφερε συγκεκριμένα ο Άκης Σκέρτσος.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ 23 Ιουν 2022 | 12:34

Κωνσταντινόπουλος: Αν οι πολίτες αξιολογήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ

Οι πολίτες θυμούνται τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είδαν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και γνωρίζουν το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ 23 Ιουν 2022 | 12:08

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη με τον Ερντογάν σε παροξυσμό

"Ο Κυριακός Μητσοτάκης θα μετρήσει τα πάντα πριν πάρει απόφαση για πρόωρες εκλογές", τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

23 Ιουν 2022 | 07:54

H κολοκυθιά των εκλογών

Το κλίμα πολλές φορές διαμορφώνεται από μόνο του, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.