Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία, Ανατροπή

Επιχειρηματικότητα σημαίνει ρίσκο, το ίδιο και καινοτομία.

SHARE THIS
0
SHARES

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια, οι δύο αυτές αλληλένδετες έννοιες είναι η απόλυτη τάση της επιχειρηματικής μόδας. Πρόκειται όμως  όντως για μόδα, ή για μία αναγκαία και ουσιαστική ανατροπή του επιχειρηματικού σκηνικού, που ήρθε να αντικαταστήσει τις έννοιες της σιγουριάς και της ασφάλειας των μέχρι τώρα επιχειρηματικών εγχειρημάτων;  

Όλο και περισσότερα νέα άτομα, με όραμα, όρεξη και στόχους, στρέφονται πρόθυμα και με ζήλο στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών

Επιχειρηματικότητα σημαίνει ρίσκο, το ίδιο και καινοτομία. Σε μια εποχή όπου ο επιχειρηματικές ευκαιρίες και οι δυνατότητες ανάπτυξης προσκρούουν στον σκόπελο της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, όλο και περισσότερα νέα άτομα, με όραμα, όρεξη και στόχους, στρέφονται πρόθυμα και με ζήλο στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών. Αυτό που περιγράφεται συνοπτικά στον όρο Startup, κρύβει πίσω του μία επιχειρηματική νοοτροπία, σκέψεις και συνήθειες ικανές να αναπτύξουν και προωθήσουν την επιχειρηματικότητα και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της αγοράς. Ποιες είναι όμως, τελικά, οι αξίες και η κουλτούρα που φέρουν οι σημερινοί νέοι; Τι είναι αυτό που τους ωθεί να πάρουν, σε μεγάλο βαθμό, το ρίσκο την αποτυχίας, κάτι που διαξιολογημένα κάποιοι θα χαρακτήριζαν τρελό; 

Πιστεύουν. Στον εαυτό τους, στην ομάδα τους, στην ιδέα τους και είναι οι πεποιθήσεις τους που τους δίνουν ώθηση, όχι τα συμφέροντά τους.

Τολμούν. Χωρίς να είναι σίγουροι για τα αποτελέσματα των πράξεών τους.

Αλλάζουν τα δεδομένα. Γιατί πιστεύουν ότι τα δεδομένα υπάρχουν για να αλλάξουν.

Και στην τελική, ναι, είναι τρελοί! Γιατί και μόνο η προσπάθεια να αλλάξεις την πεπατημένη απαιτεί τρέλα.

Και στην τελική, ναι, είναι τρελοί! Γιατί και μόνο η προσπάθεια να αλλάξεις την πεπατημένη απαιτεί τρέλα.

Και πως διαμόρφωσαν αυτή την επιχειρηματική νοοτροπία; Η επιχειρηματική νοοτροπία, δεν υπάρχει έμφυτη στους ανθρώπους, ούτε τη μαθαίνει κανείς διαβάζοντας ένα βιβλίο και η  καινοτομία δεν φυτρώνει από μόνη της. Και οι δύο καλλιεργούνται. Χρειάζεται χρόνος να δουλέψεις, χώρος να εκφραστείς, σκηνή να παρουσιάσεις και κοινό να σε ακούσει.

Και τότε, καλωσόρισες στο Disrupt StarUp ScaleUp. Την κορυφαία διοργάνωση για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και τη μεγαλύτερη διατομεακή εκδήλωση του είδους της. Μια κυριολεκτικά, κεντρική σκηνή για όλους εκείνους που καινοτομούν και επιχειρούν ή που επιχειρούν να καινοτομήσουν.

Φέτος το Disrupt ανοίγει για δεύτερη χρονιά τις πόρτες του, στο επιχειρηματικό κοινό της Ελλάδας και όλου του κόσμου. Εγκαινιάζει την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας και φιλοξενεί σε ένα διαδραστικό διήμερο, πέντε ζωντανούς διαγωνισμούς για startups, θεματικά workshops και μία σειρά ομιλιών από εκπροσώπους του διεθνούς επιχειρηματικού  στερεώματος. Στις 15 και 16 Νοεμβρίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας «δημιουργικής καταστροφής» μέσα από την οποία θα αναδειχθούν ξεχωριστές νεοφυείς επιχειρήσεις και θα δοθούν ευκαιρίες σε όσους τόλμησαν να καινοτομήσουν και κατάφεραν να αποδείξουν και να πείσουν για την επιχειρηματική τους ιδέα.   

Άλλωστε, στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, όλα ξεκινούν από μία ιδέα. Και, «οι ιδέες, δεν έχουν όρια». 

* Η Μυρσίνη Ζαρδά είναι απόφοιτος του τμήματος Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνεργάτης των Industry Disruptors Game Changers.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook