Follow us

Ετικέτες, ταμπέλες και πραγματικότητα

Πλέον η κάθε Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να καθορίσει μόνη της τη νομοθεσία που θα εφαρμόσει στο θέμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών (SCOTUS – Supreme Court Of The United States) αποφάσισε να ανατρέψει παλιότερη απόφαση του, με την οποία υποχρεώνονταν οι Πολιτείες να διατηρούν τις αμβλώσεις, ως ελεύθερη επιλογή των πολιτών.

Πλέον η κάθε Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να καθορίσει μόνη της τη νομοθεσία που θα εφαρμόσει στο θέμα.

Μια μόλις ημέρα πριν, το ίδιο δικαστήριο, αποφάσιζε πως δεν μπορεί κάθε Πολιτεία (με αφορμή νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης) ν’ αποφασίζει μεμονωμένα για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα επιτρέπεται η οπλοφορία στη δικαιοδοσία της, επισημαίνοντας ομοσπονδιακή αρμοδιότητα και κρίνοντας αυτή τη δυνατότητα σαν αντισυνταγματική.

Προφανώς πρόκειται για αποφάσεις στηριγμένες στην προκατάληψη, μεροληπτικές και αυτοαναιρούμενες. Δίκαια ξέσπασαν μεγάλες αντιδράσεις απέναντι και στις δύο. Σε εκείνες τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα, πρωτοστάτησαν οι φωνές που αναθεμάτιζαν τους "συντηρητικούς" δικαστές, που "στερούν τα δικαιώματα των γυναικών" κ.ο.κ.

Κι εδώ υπάρχει πρόβλημα. Όπως συμβαίνει πάμπολλες φορές στη χώρα, πρόκειται για μια ακόμη τεράστια μπουρδολογία που μια συγκεκριμένη μερίδα του πολιτικού φάσματος έχει κατορθώσει να επιβάλλει, με αποτέλεσμα να παραμορφώνονται οι έννοιες και, ώρες-ώρες, ο δημόσιος διάλογος να μετατρέπεται σ’ ένα μπάχαλο χωρίς όρια, όπου όλοι αποκαλούν όλους με διάφορους χαρακτηρισμούς δίχως αυτοί οι χαρακτηρισμοί να αντιστοιχούν στην πραγματική τους σημασία ή τις πράξεις και θέσεις των χαρακτηριζόμενων.

Από τους έξι (σε σύνολο εννέα που αριθμεί η Ολομέλεια) ισόβιους Ανώτατους Δικαστές των ΗΠΑ που έχουν διοριστεί από Ρεπουμπλικάνο Προέδρο, αυτοί που δίνουν την κλίση στη ζυγαριά για τέτοιου είδους αποφάσεις τις αποφάσεις είναι οι τρείς που διόρισε κατά την θητεία του ο Ντόναλντ Τραμπ (Gorsuch, Kavanaugh και Coney Barrett). Οι οποίοι όμως, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη Συντηρητική παράταξη. Η αναφορά και μόνο πως ανήκουν στους Συντηρητικούς, κάνει π.χ. τον γερουσιαστή John McCain ή τον Ronald Reagan, να στριφογυρίζουν στα μνήματά τους.

Πρόκειται απλά για τρεις από τους πάμπολλους παλαβούς διαφόρων ειδών που έχουν εισβάλλει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα τα τελευταία χρόνια, για τρεις φανατικούς του Tea Party και των θεωριών συνωμοσίας. Οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη Δεξιά και τον φιλελευθερισμό. Τρεις δικαστές που ουσιαστικά είπαν ψέματα ενόρκως για το θέμα των αμβλώσεων, κατά τις ακροάσεις του Κογκρέσου για την έγκριση της υποψηφιότητάς τους και σήμερα εξευτελίζουν τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ. Εάν διανύαμε την εποχή Ρέιγκαν ή Μπους, αυτοί οι τύποι δεν θα περνούσαν ούτε απ’ έξω από το Κογκρέσο, πολύ δε περισσότερο από έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου!

Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα τους αποκαλούμε Συντηρητικούς...

Πολλοί θα σκεφτούν πως δεν συμβαίνει τίποτα επειδή δίνεται έτσι ανεύθυνα αυτή η "ταμπέλα", πως ελάχιστη σημασία έχει, αν έχει κάποια. Έχουν όμως άδικο!

Είναι αυτή η ευκολία των χαρακτηρισμών, που κοστίζει στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, τον αχταρμά που τόσο συχνά συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή και, πολλές φορές, οδηγεί τη χώρα σε καταστάσεις εκλογών 2015, αλλεπάλληλων μνημονίων κ.ο.κ.

Είναι αυτή η ευκολία με την οποία κολλάμε ταμπέλες που επιτρέπει να αποκαλούνται φιλελεύθεροι άνθρωποι που π.χ. αντιμάχονται λυσσαλέα την ελεύθερη μετακίνηση, την ανεξιθρησκεία κ.λπ.

Είναι αυτή η ευκολία με την οποία δεχόμαστε τον χαρακτηρισμό κάποιων ως φιλελεύθερων, την ίδια ώρα που αυτοί αγωνίζονται με κάθε τρόπο να διοριστούν ή να διορίσουν στο δημόσιο, να τραφούν από τον κρατικό κορβανά.

Είναι αυτή η ευκολία που έχει δώσει τη δυνατότητα σε κόμματα με καθαρά φασιστικά χαρακτηριστικά και τους ανθρώπους τους, να χαρακτηρίζονται ως δημοκρατικά ή σαν "δημοκρατικές δυνάμεις".

Και πάει λέγοντας… Αμέτρητες οι αντίστοιχες περιπτώσεις!

Πολλοί βέβαια θ’ αναρωτηθούν, γιατί αυτή η κατάσταση να θεωρηθεί ότι αποτελεί πρόβλημα. Υφίσταται επί αρκετές δεκαετίες και, παρ’ όλα αυτά, η χώρα κατορθώνει να επιβιώνει και να προχωρά!

Όντως, έτσι έχουν τα πράγματα! Αρκεί όμως αυτό; Αντέχουμε να συνεχίσουμε την παροχή της δυνατότητας σε κάποιους ιδεοληπτικούς να καρφώνουν ταμπέλες και να εμποδίζουν έτσι την πραγματική πρόοδο της χώρας;

Μήπως έφθασε η ώρα ν’ αναρωτηθούμε επίσης ποια θα ήταν η κατάσταση, εάν τα πράγματα ήταν περισσότερο αντιπροσωπευτικά της πραγματικότητας; Μήπως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όλες αυτές τις δεκαετίες είναι (μικρό) κλάσμα μόνο, όσων θα μπορούσαν να έχουν γίνει; Μήπως έφθασε η ώρα να σταματήσουμε τις ιδεοληψίες και τα… ταμπελώματα (sic) και να δούμε την πραγματικότητα;

Μήπως χρειάζεται να ξεκινήσουμε με νέο πνεύμα, όραμα και σχέδιο; Αρχίζοντας από τον εντοπισμό της ρίζας του προβλήματος και προχωρώντας στο ξερίζωμά του στη συνέχεια;

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ ΚΟΥΚΛΑ 21 Φεβ 2024 | 17:04

Η μάχη 30χρονης τραγουδίστριας με τον καρκίνο: "Δεν μπορώ να κινηθώ, να κουνήσω τα πόδια μου, είμαι παγιδευμένη σε ένα άψυχο σώμα"

Της απομένουν λίγες εβδομάδες ζωής - Έγραψε ένα τραγούδι για να γίνει κληρονομιά για τον 7χρονο γιο της - Η ιστορία της Cat Janice που πεθαίνει από σάρκωμα

ΠΩΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗΚΕ 21 Φεβ 2024 | 14:31

Φρίκη: Influencer με εκατ. followers γονείς κακοποιούσε τα παιδιά της - "Ζούσαν σαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης"

Μια σοκαριστική υπόθεση κακοποίησης παιδιών κρυβόταν πίσω από δημοφιλή λογαριασμό στο YouTube με συμβουλές για γονείς.

«ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ» 21 Φεβ 2024 | 07:36

ΗΠΑ: Ο Τραμπ παρομοίασε τις δικαστικές του περιπέτειες με τη μεταχείριση του Ναβάλνι στις ρωσικές φυλακές

Όταν μια δημοσιογράφος του Fox News τον παρότρυνε να αναφερθεί στην υπόθεση Ναβάλνι, ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε στον Πούτιν.

ΣΤΗ ΓΙΟΥΤΑ 21 Φεβ 2024 | 07:36

ΗΠΑ: Παιδί 9 ετών φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε μέλος της οικογένειάς του

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη Τουέλε, εξήγησε αστυνομικός, χωρίς να διευκρινίσει αν οι αρχές θεωρούν πως επρόκειτο για ατύχημα ή εσκεμμένη ενέργεια.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ 20 Φεβ 2024 | 07:24

Τζούλιαν Ασάνζ: Ύστατη προσπάθεια του ιδρυτή του WikiLeaks να αποφύγει την έκδοση από τη Βρετανία στις ΗΠΑ

Η βρετανική δικαιοσύνη αναμένεται να επανεξετάσει την άρνηση να επιτραπεί στον Τζούλιαν Ασάνζ να προχωρήσει στην υποβολή έφεσης εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ 19 Φεβ 2024 | 18:14

Ο Ντόναλντ Τραμπ "έσπασε¨τη σιωπή του για τον Ναβάλνι... χωρίς να πει λέξη για τον Πούτιν

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο το 2017-2021, ο Τραμπ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Πούτιν.

ΔΙΜΕΡΗΣ 16 Φεβ 2024 | 20:10

Απίστευτες εικόνες από τα κομάντο της Ελλάδας στα χιόνια της Πιερίας- Συνεκπαίδευση με τους Αμερικανούς

Συνεκπαίδευση δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας.

ΜΑΛΜΣΤΡΟΜ 15 Φεβ 2024 | 21:41

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε αεροπορική βάση στη Μοντάνα

Τα σχολεία σε κοντινή απόσταση έχουν πάρει εντολή να κρατήσουν τους μαθητές μέσα στα κτήρια για λόγους ασφαλείας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 15 Φεβ 2024 | 20:58

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι απέτρεψαν κυβερνοεπίθεση από δίκτυο που συνδέεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπάθησε να στοχοποιήσει routers οικιών και γραφείων, αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέτρεψε το σχέδιο.

ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 15 Φεβ 2024 | 14:13

Ο Πούτιν "ψηφίζει" Μπάιντεν: Γιατί είπε ότι προτιμάει τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ αντί του Τραμπ για τον Λευκό Οίκο

Γιατί ο Πούτιν προτιμά τον Μπάιντεν αντί του Τραμπ στον Λευκό Οίκο - Σχόλια και μηνύματα του Ρώσου προέδρου ένα μήνα πριν τη δική του επανεκλογή

ΔΥΟ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 15 Φεβ 2024 | 13:02

Τραγωδία στο Κάνσας Σίτι: Δημοφιλής DJ η νεκρή - Η στιγμή που πολίτες συλλαμβάνουν τον έναν από τους δράστες του μακελειού [βίντεο]

Μία νέα γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών έπεσε νεκρή από τις σφαίρες ενόπλων που έσπειραν τον τρόμο στο Κάνσας Σίτι.

ΗΠΑ 15 Φεβ 2024 | 09:49

"Ο Μπάιντεν αποσύρεται από την προεδρική κούρσα" - Ένα σενάριο, πολλοί υποψήφιοι αντικαταστάτες

Η ηλικία του Μπάιντεν, σε συνδυασμό με τις ρητορικές του γκάφες και το χαμηλό ποσοστό αποδοχής, έχουν τροφοδοτήσει σενάρια για πιθανούς διαδόχους του στην προεδρική κούρσα.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 14 Φεβ 2024 | 22:38

Σοκ στο Κάνσας: Πυροβολισμοί στην παρέλαση των νικητών του Super Bowl - Ένας νεκρός, τουλάχιστον 14 τραυματίες [Εικόνες - Βίντεο]

Ένας φίλαθλος έπεσε νεκρός και τουλάχιστον 14 άτομα τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στον σταθμό Union Station, στο τέλος της παρέλασης των Chiefs, στο Κάνσας Σίτι, για την κατάκτηση του Super Bowl