Follow us

Ετικέτες, ταμπέλες και πραγματικότητα

Πλέον η κάθε Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να καθορίσει μόνη της τη νομοθεσία που θα εφαρμόσει στο θέμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών (SCOTUS – Supreme Court Of The United States) αποφάσισε να ανατρέψει παλιότερη απόφαση του, με την οποία υποχρεώνονταν οι Πολιτείες να διατηρούν τις αμβλώσεις, ως ελεύθερη επιλογή των πολιτών.

Πλέον η κάθε Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να καθορίσει μόνη της τη νομοθεσία που θα εφαρμόσει στο θέμα.

Μια μόλις ημέρα πριν, το ίδιο δικαστήριο, αποφάσιζε πως δεν μπορεί κάθε Πολιτεία (με αφορμή νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης) ν’ αποφασίζει μεμονωμένα για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα επιτρέπεται η οπλοφορία στη δικαιοδοσία της, επισημαίνοντας ομοσπονδιακή αρμοδιότητα και κρίνοντας αυτή τη δυνατότητα σαν αντισυνταγματική.

Προφανώς πρόκειται για αποφάσεις στηριγμένες στην προκατάληψη, μεροληπτικές και αυτοαναιρούμενες. Δίκαια ξέσπασαν μεγάλες αντιδράσεις απέναντι και στις δύο. Σε εκείνες τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα, πρωτοστάτησαν οι φωνές που αναθεμάτιζαν τους "συντηρητικούς" δικαστές, που "στερούν τα δικαιώματα των γυναικών" κ.ο.κ.

Κι εδώ υπάρχει πρόβλημα. Όπως συμβαίνει πάμπολλες φορές στη χώρα, πρόκειται για μια ακόμη τεράστια μπουρδολογία που μια συγκεκριμένη μερίδα του πολιτικού φάσματος έχει κατορθώσει να επιβάλλει, με αποτέλεσμα να παραμορφώνονται οι έννοιες και, ώρες-ώρες, ο δημόσιος διάλογος να μετατρέπεται σ’ ένα μπάχαλο χωρίς όρια, όπου όλοι αποκαλούν όλους με διάφορους χαρακτηρισμούς δίχως αυτοί οι χαρακτηρισμοί να αντιστοιχούν στην πραγματική τους σημασία ή τις πράξεις και θέσεις των χαρακτηριζόμενων.

Από τους έξι (σε σύνολο εννέα που αριθμεί η Ολομέλεια) ισόβιους Ανώτατους Δικαστές των ΗΠΑ που έχουν διοριστεί από Ρεπουμπλικάνο Προέδρο, αυτοί που δίνουν την κλίση στη ζυγαριά για τέτοιου είδους αποφάσεις τις αποφάσεις είναι οι τρείς που διόρισε κατά την θητεία του ο Ντόναλντ Τραμπ (Gorsuch, Kavanaugh και Coney Barrett). Οι οποίοι όμως, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη Συντηρητική παράταξη. Η αναφορά και μόνο πως ανήκουν στους Συντηρητικούς, κάνει π.χ. τον γερουσιαστή John McCain ή τον Ronald Reagan, να στριφογυρίζουν στα μνήματά τους.

Πρόκειται απλά για τρεις από τους πάμπολλους παλαβούς διαφόρων ειδών που έχουν εισβάλλει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα τα τελευταία χρόνια, για τρεις φανατικούς του Tea Party και των θεωριών συνωμοσίας. Οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη Δεξιά και τον φιλελευθερισμό. Τρεις δικαστές που ουσιαστικά είπαν ψέματα ενόρκως για το θέμα των αμβλώσεων, κατά τις ακροάσεις του Κογκρέσου για την έγκριση της υποψηφιότητάς τους και σήμερα εξευτελίζουν τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ. Εάν διανύαμε την εποχή Ρέιγκαν ή Μπους, αυτοί οι τύποι δεν θα περνούσαν ούτε απ’ έξω από το Κογκρέσο, πολύ δε περισσότερο από έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου!

Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα τους αποκαλούμε Συντηρητικούς...

Πολλοί θα σκεφτούν πως δεν συμβαίνει τίποτα επειδή δίνεται έτσι ανεύθυνα αυτή η "ταμπέλα", πως ελάχιστη σημασία έχει, αν έχει κάποια. Έχουν όμως άδικο!

Είναι αυτή η ευκολία των χαρακτηρισμών, που κοστίζει στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, τον αχταρμά που τόσο συχνά συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή και, πολλές φορές, οδηγεί τη χώρα σε καταστάσεις εκλογών 2015, αλλεπάλληλων μνημονίων κ.ο.κ.

Είναι αυτή η ευκολία με την οποία κολλάμε ταμπέλες που επιτρέπει να αποκαλούνται φιλελεύθεροι άνθρωποι που π.χ. αντιμάχονται λυσσαλέα την ελεύθερη μετακίνηση, την ανεξιθρησκεία κ.λπ.

Είναι αυτή η ευκολία με την οποία δεχόμαστε τον χαρακτηρισμό κάποιων ως φιλελεύθερων, την ίδια ώρα που αυτοί αγωνίζονται με κάθε τρόπο να διοριστούν ή να διορίσουν στο δημόσιο, να τραφούν από τον κρατικό κορβανά.

Είναι αυτή η ευκολία που έχει δώσει τη δυνατότητα σε κόμματα με καθαρά φασιστικά χαρακτηριστικά και τους ανθρώπους τους, να χαρακτηρίζονται ως δημοκρατικά ή σαν "δημοκρατικές δυνάμεις".

Και πάει λέγοντας… Αμέτρητες οι αντίστοιχες περιπτώσεις!

Πολλοί βέβαια θ’ αναρωτηθούν, γιατί αυτή η κατάσταση να θεωρηθεί ότι αποτελεί πρόβλημα. Υφίσταται επί αρκετές δεκαετίες και, παρ’ όλα αυτά, η χώρα κατορθώνει να επιβιώνει και να προχωρά!

Όντως, έτσι έχουν τα πράγματα! Αρκεί όμως αυτό; Αντέχουμε να συνεχίσουμε την παροχή της δυνατότητας σε κάποιους ιδεοληπτικούς να καρφώνουν ταμπέλες και να εμποδίζουν έτσι την πραγματική πρόοδο της χώρας;

Μήπως έφθασε η ώρα ν’ αναρωτηθούμε επίσης ποια θα ήταν η κατάσταση, εάν τα πράγματα ήταν περισσότερο αντιπροσωπευτικά της πραγματικότητας; Μήπως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όλες αυτές τις δεκαετίες είναι (μικρό) κλάσμα μόνο, όσων θα μπορούσαν να έχουν γίνει; Μήπως έφθασε η ώρα να σταματήσουμε τις ιδεοληψίες και τα… ταμπελώματα (sic) και να δούμε την πραγματικότητα;

Μήπως χρειάζεται να ξεκινήσουμε με νέο πνεύμα, όραμα και σχέδιο; Αρχίζοντας από τον εντοπισμό της ρίζας του προβλήματος και προχωρώντας στο ξερίζωμά του στη συνέχεια;

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

1,03 ΕΚΑΤ. ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 12 Αυγ 2022 | 07:00

Κορονοϊός: Εκατοντάδες Αμερικανοί εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της COVID-19

Η πρόσφατη έξαρση των μολύνσεων στις ΗΠΑ αποδίδεται σε πιο μολυσματικές υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2, ιδίως στην BA.5.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΑΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ 12 Αυγ 2022 | 06:50

ΗΠΑ: Το FBI έψαχνε έγγραφα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα της χώρας στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Washington Post, το FBI έψαχνε έγγραφα που συνδέονται με τα πυρηνικά όπλα της χώρας στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ.

«ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΤΑΙΒΑΝ» 11 Αυγ 2022 | 09:28

Η Ταϊβάν απορρίπτει το μοντέλο "μια χώρα, δύο συστήματα" της Κίνας - Διεξάγει νέα γυμνάσια με πραγματικά πυρά

Η Ταϊβάν απορρίπτει το μοντέλο "μια χώρα, δύο συστήματα", όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Ταϊπέι.

ΑΠΟ ΤΟ FBI 10 Αυγ 2022 | 07:44

Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ μετά την έρευνα στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ

Η έρευνα του FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ έριξε χθες Τρίτη νέο σκληρό φως στον βαθύ διχασμό στις ΗΠΑ.

«ΙΣΧΥΡΟΙ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ» 10 Αυγ 2022 | 07:01

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τα πρωτόκολλα εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε χθες τα πρωτόκολλα εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

ΤΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ 09 Αυγ 2022 | 12:38

Viral βίντεο με τον Τζο Μπάιντεν: Η "μάχη" του Αμερικανού Προέδρου να... φορέσει το σακάκι του

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πάλευε επί ώρα να φορέσει το σακάκι του, καθώς ο δυνατός αέρας τον δυσκόλευε όλο και περισσότερο.

«ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ ΜΟΥ!» 09 Αυγ 2022 | 06:57

ΗΠΑ: Έφοδος του FBI στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα [εικόνες]

Η έρευνα στο διάσημο Μαρ-α-Λάγκο, παρότι "συνεργάστηκα με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες", δεν ήταν "ούτε απαραίτητη ούτε προσήκουσα", ανέφερε ο κ. Τραμπ.

ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΝΤΑΣΗΣ 09 Αυγ 2022 | 06:52

Ταϊβάν: Γυμνάσια του Πυροβολικού με πραγματικά πυρά προσομοιώνουν την αντίδραση σε εισβολή της Κίνας

Oι ασκήσεις άρχισαν με εκτοξεύσεις φωτοβολίδων και πυρά οβιδοβόλων, προσομοιώνοντας την άμυνα της Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΛΟΖΙ 08 Αυγ 2022 | 08:11

Κλιμακώνει το Πεκίνο: Ο στρατός της Κίνας συνεχίζει τα γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν και σήμερα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού στρατού, θα διεξαχθούν γυμνάσια για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και εφόδους στη θάλασσα "γύρω από την Ταϊβάν".

ΚΟΛΛΗΣΕ COVID ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΑΠΑΝΩΤΑ 07 Αυγ 2022 | 22:11

Τζο Μπάιντεν: Καραντίνα τέλος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ έπειτα από 18 μέρες - Αρνητικό και το δεύτερο τεστ κορονοϊού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βγαίνει από την καραντίνα, μιας και το δεύτερο τεστ κορονοϊού βγήκε αρνητικό.

ΕΙΧΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ 06 Αυγ 2022 | 21:08

Τζο Μπάιντεν: Αρνητικός στον κορονοϊό ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Παραμένει σε απομόνωση περιμένοντας το δεύτερο αρνητικό τεστ

Αρνητικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έπειτα από τις δύο διαδοχικές μολύνσεις του από Covid μέσα σε λίγες μέρες.

ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ 06 Αυγ 2022 | 08:47

ΗΠΑ - Τραγικό παιχνίδι της μοίρας: Πυροσβέστης κλήθηκε σε φωτιά και βρήκε νεκρά τα παιδιά του και άλλους 8 συγγενείς

Ο πυροσβέστης βρήκε νεκρούς τον γιο και την κόρη του και άλλα οκτώ συγγενικά πρόσωπα στη φωτιά στην περιοχή Νέσκοπεκ της Πενσιλβάνιας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ 05 Αυγ 2022 | 12:45

Η πολιτική του ροζ ταγιέρ: Πώς η Νάνσι αντέγραψε τη Χίλαρι για να επιβάλλει την ατζέντα της απέναντι στο Πεκίνο

Από τη Χίλαρι του 1995 στη Νάνσι του 2022, το ροζ ταγιέρ είναι ένα σύμβολο ισχύος και χειραφέτησης.