Ετοιμαστείτε για χειμέρια νάρκη...

Αποτελεί θετική έκπληξη η ωριμότητα με την οποία η ελληνική κοινωνία πειθάρχησε στα μέτρα.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Πρωταρχικό καθήκον της δημοσιογραφίας είναι ο έλεγχος της εξουσίας και ο έλεγχος αυτός δεν γίνεται διαφημίζοντας τις επιτυχίες αλλά κυρίως εντοπίζοντας και προβάλλοντας τις αποτυχίες, τις ηθικές "ατασθαλίες", τις αβελτηρίες και κυρίως τις παρανομίες...

Τούτο δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να παραβλέπουμε τις επιτυχίες και δη εκείνες που αφήνουν ελπίδες για τη μελλοντική μας πορεία. Δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να τις υπερτιμούμε...

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία λοιπόν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε με ιδιαίτερα μεγάλη αποτελεσματικότητα δυο ιδιαίτερα σοβαρές καταστάσεις που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες που αποτελούν και τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της.

Η πρώτη περίπτωση ήταν η αποτελεσματική διαχείριση της απόπειρας εισβολής που επιχειρήθηκε από την Τουρκία με την αθρόα προώθηση δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών στα σύνορα του Έβρου.

Η δεύτερη είναι η αποτελεσματική διαχείριση της επιδημίας του "κορονοϊού" όπου με την έγκαιρη λήψη αυστηρών μέτρων κατάφερε να βάλει την Ελλάδα στην κατηγορία των χωρών με τα λιγότερα θύματα...

Επιπλέον, αποτελεί θετική έκπληξη η ωριμότητα με την οποία η ελληνική κοινωνία πειθάρχησε στα μέτρα αλλά και με τον αποτελεσματικό τρόπο που λειτούργησαν διάφοροι τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο μικρός αριθμός των θανάτων από την επιδημία όμως καταδεικνύει μικρό αριθμό κρουσμάτων και αυτό μας οδηγεί να καταλάβουμε πως στην κοινωνία υπάρχει ιδιαίτερα μικρός αριθμός ατόμων που έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία. Τούτο σημαίνει πως παραμένουμε ευάλωτοι σε μια νέα αναζωπύρωση.

Βέβαια η καθυστέρηση και κυρίως η δραστική εξομάλυνση της κορύφωσης του πρώτου κύματος της επιδημίας μας προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης:

"Έχουμε ένα πιο θωρακισμένο σύστημα υγείας. Οι ασθενείς με κορονοϊό σε κλίνες νοσοκομείων έχουν μειωθεί κατά 50% περίπου σε σχέση με την κορύφωση περί τα τέλη Μαρτίου.

Οι ΜΕΘ είναι κατά 80% περίπου περισσότερες και το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 3.200 περίπου προσλήψεις. Επίσης έχουμε περισσότερα υλικά τόσο ατομικής προστασίας, όσο και λοιπό υλικό.

Επίσης, πρέπει να εστιάσουμε σε δύο ακόμα στοιχεία. Υπάρχει εξοικείωση του κόσμου με τη νέα κατάσταση.

Όπως, για παράδειγμα, τα μέτρα προφύλαξης και ατομικής υγιεινής και η τήρηση αποστάσεων. Υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για μαζικά και αξιόπιστα τεστ".

Ένα βασικό στοιχείο είναι πως ο Μάης δεν είναι Μάρτης. Όποιος κοιτάξει την πρόγνωση του καιρού η θερμοκρασία έχει ξεκινήσει ήδη να σταθεροποιείται πάνω από τους 20-22 βαθμούς Κελσίου και σύντομα θα δούμε σταθεροποίηση σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Ας ελπίσουμε πως η μερίδα των επιστημόνων που υποστηρίζει πως η άνοδος της θερμοκρασίας επιδρά αρνητικά στην εξάπλωση του ιού θα δικαιωθεί.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως ο "Στρατηγός Θέρος" θα κάνει τη δουλειά του σωστά σε αυτόν τον πόλεμο...

Όμως ας μην εφησυχάζουμε. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η επιδημία θα επανέλθει δριμύτερη από το φθινόπωρο και τότε η κατάσταση της οικονομίας θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόταν πριν δυο μήνες.

Συνήθως τις καλύτερες ιστορίες του πολέμου τις ακούς από τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής και όχι από τους επιτελείς που το παρακολουθούν από τις άνετες καρέκλες στα μετόπισθεν.

Άκουσα λοιπόν ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης της γειτονιάς μου να λέει πως ο μοναδικός τρόπος να ξανανοίξει την επιχείρησή του μετά την "καραντίνα" θα ήταν να εμφανιστούν οι εξωγήινοι και να μας δώσουν το εμβόλιο έτοιμο από όλα τα στάδια των δοκιμών και σε ποσότητες επαρκείς για 7-8 δισ. ανθρώπους.

Σε κάθε άλλη περίπτωση το άνοιγμα της επιχείρησης για τα επόμενα δυο χρόνια θα σημαίνει ζημιές και ανάλωση του διαθέσιμου επιχειρηματικού κεφαλαίου για κάποια προσπάθεια στο μέλλον...

Ακόμη και αν εξαφανιστούν τα κρούσματα το καλοκαίρι η οικονομία δεν πρόκειται να αντιδράσει δυναμικά θετικά. Το πιθανότερο είναι να μετριαστεί η ύφεση.

Η οικονομία και ιδίως οι αγορές που αποτελούν το "θερμόμετρό" της λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί.

Τούτο σημαίνει πως οι άνθρωποι σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο τους επόμενους μήνες θα προετοιμαστούν για τον χειμώνα. Αυτό δεν θα βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

Ακόμη και αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της επιδημίας το φθινόπωρο η οικονομία το καλοκαίρι θα κινηθεί σαν αυτό να είναι βέβαιο.

Οι αγορές

Οι αγορές μετά το πρώτο κύμα "ψυχρολουσίας" αντέδρασαν δυναμικά. Τώρα δημοσιεύουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου το οποίο είναι σχεδόν αλώβητο. Η ώρα του δεύτερου κύματος "ψυχρολουσίας" θα πλησιάσει μόλις διαφανούν στον ορίζοντα οι προσδοκίες του δεύτερου τριμήνου και μετά του τρίτου και του τέταρτου...

Παρά την έλευση του θέρους η οικονομία εισέρχεται σε χειμερινή περίοδο και τη χειμερινή περίοδο το καλύτερο που έχουν να κάνουν επενδυτές και νοικοκυριά είναι αυτό που κάνουν οι αρκούδες τον χειμώνα, πέφτουν σε νάρκη για να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια προκειμένου να τους φτάσει το λίπος που έχουν συσσωρεύσει μέχρι την άνοιξη.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για χειμέρια νάρκη. Για όσους επιβιώσουν θα υπάρξουν ευκαιρίες...

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΣΗ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 15:18

Τράπεζες: Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η αναστολή στις δόσεις δανείων για επιχειρήσεις και ιδιώτες

Η απόφαση αφορά την αναστολή των δόσεων κεφαλαίου ή και των τοκοχρεωλυτικών δόσεων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 05 Ιουλ 2020 | 07:50

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 18 μονάδων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι έλληνες ανησυχούν για την οικονομία και δεν θέλουν πρόωρες εκλογές

ΠΑΚΕΤΟ ΥΨΟΥΣ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 03 Ιουλ 2020 | 14:11

Ένα προς ένα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Οι νέοι συντελεστές της προκαταβολής φόρου

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ 03 Ιουλ 2020 | 13:29
ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Ιουλ 2020 | 09:00

Νέο πακέτο μέτρων ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Αλλαγές σε "Συν-Εργασία" και εισφορές, μείωση προκαταβολής φόρου

Το φετινό ταμειακό κόστος για τη χώρα αναμένεται να φτάσει στα 17 δις. ευρώ.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΤΑ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 10:01

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή στην ...επιχειρηματικότητα - Προσπάθεια να ξεφύγει από την κασετολογία Παππά - Παπαγγελόπουλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει νέα "στροφή" και δη απότομη, τείνοντας χείρα φιλίας στην επιχειρηματικότητα.

02 Ιουλ 2020 | 09:26

Η "δολοφονία" των τραπεζών και ο επιταχυντής...

Αν στην κυβέρνηση νομίζουν πως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι απαισιόδοξος κάνουν λάθος, το αντίθετο συμβαίνει...

ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 02 Ιουλ 2020 | 07:51

Νέο "θερινό" πακέτο μέτρων θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης: Επιδόματα, ρυθμίσεις οφειλών, χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις εισφορών

Θα ανακοινωθεί η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου ή ακόμη και ο μηδενισμός της.

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ 01 Ιουλ 2020 | 19:11

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Σε χρόνο-ρεκόρ η χώρα γυρνά ξανά στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων.

01 Ιουλ 2020 | 08:50

Ο όχλος στο τιμόνι...

Tο 2021 οι οικονομίες θα εκτιναχθούν σαν πιεσμένα ελατήρια και θα υπερκαλύψουν τις φετινές απώλειες

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 30 Ιουν 2020 | 21:36

Ταμείο Εγγυοδοσίας: Νέες διευκολύνσεις για "φθηνό χρήμα" στις επιχειρήσεις

Με ποιο τρόπο δεν θα απορρίπτονται όταν υποβάλλουν αίτημα δανειοδότησης.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΕΘΕ ΠΑΡΟΧΗ 30 Ιουν 2020 | 11:47

e-ΕΦΚΑ: Ξεκινά η ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων - Ολόκληρη η εγκύκλιος

Στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης "ΑΤΛΑΣ".

30 Ιουν 2020 | 10:20

H Τουρκία έχει πρόβλημα…

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας Ιανουαρίου - Απριλίου 2020 είναι μεγαλύτερο από το 2019, 2017, 2016 & 2015.