Ευρώπη και κοινωνική δικαιοσύνη

Γιατί χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ευρώπη και κοινωνική δικαιοσύνη

Σε κάθε δημοψήφισμα, το 1992 και το 2005 στη Γαλλία, όπως και το 2016 στη Βρετανία, τα στρώματα με τα πιο χαμηλά εισοδήματα και οι λιγότερο ειδικευμένοι εργαζόμενοι ψήφισαν μαζικά εναντίον της Ευρώπης όπως είναι σήμερα, ενώ τα στρώματα με υψηλά εισοδήματα ψήφισαν υπέρ. Μπορούμε από αυτό να υποθέσουμε ότι οι πρώτοι είναι ρατσιστές και εθνικιστές – αλλά είναι λάθος. Ο ρατσισμός δεν είναι πιο φυσιολογικός στα λαϊκά στρώματα απ’ό,τι στις ελίτ. Ενας από τους λόγους αυτού του ταξικού διαχωρισμού είναι ότι λόγω του φορολογικού ανταγωνισμού έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που ωφελεί τους πιο ευκίνητους οικονομικούς παράγοντες. Τα λαϊκά και μεσαία στρώματα είναι οι χαμένοι της Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά.

Μόνο με μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη θα μπορέσουμε να βγούμε από τον κανόνα της ομοφωνίας και να εφαρμόσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στη φορολογική και κλιματική δικαιοσύνη. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη είναι ένας κοινός φόρος για τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, τα υψηλά εισοδήματα και την κηροζίνη. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί από όσες χώρες το επιθυμούν μια ευρωπαϊκή εθνοσυνέλευση που θα αποφασίζει κυρίαρχα για δημοσιονομικά ζητήματα.

Στις 22 Ιανουαρίου, η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν τη συγκρότηση μιας κοινής εθνοσυνέλευσης που θα εξετάζει διάφορα ζητήματα. Πολύ καλή ιδέα, αλλά πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Και η εθνοσυνέλευση αυτή να έχει αποφασιστικό, όχι μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Να μπορεί να ψηφίσει, ας πούμε, έναν προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτείται από έναν ενιαίο φόρο.

Η «ενισχυμένη συνεργασία», όπως εκείνη μέσω της οποίας επιδιώχθηκε χωρίς αποτέλεσμα από 11 χώρες η επιβολή ενιαίου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, δεν λειτουργεί. Πρέπει να βγούμε από τις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών και να εγκαθιδρύσουμε μια πραγματική, δημοκρατική και κυρίαρχη εθνοσυνέλευση.

Σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικά ευρωπαϊκά σχέδια. Το ένα υποστηρίζει μια μεγάλη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή αγορά όπως η σημερινή και το άλλο θέτει τις βάσεις μιας φορολογικής και οικολογικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Θα θέλαμε τα δύο αυτά σχέδια μια μέρα να συγκλίνουν. Δεν μπορούμε όμως να πείσουμε την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία ή τη Βρετανία να λάβουν μέρος αν δεν τους δείξουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε με έναν μικρότερο αριθμό χωρών.

Είναι αλήθεια πως ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Και πως το 2017 οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν τον φόρο στις εταιρείες στο 21%. Εκτός από τον ομοσπονδιακό φόρο, όμως, υπάρχει και ο πολιτειακός, που μπορεί να φτάσει το 10%. Συνολικά, ο φόρος στις ΗΠΑ έχει μειωθεί από 45% στο 31%, παραμένοντας υψηλότερος από εκείνον στην Ευρώπη, που έχει μειωθεί στο 25%. Εκεί όμως αποτελεί αρμοδιότητα του Κονγκρέσου, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ευρώπη. Και δείχνει τη σημασία των θεσμών. Πιστεύω ότι στους κόλπους της ΕΕ, οι ίδιοι ψηφοφόροι και οι ίδιοι πολιτικοί, με θεσμούς που θα επιτρέπουν τη συνεργασία, θα οδηγήσουν σε μια νέα πραγματικότητα.

Η πρότασή μας με τίτλο «Να αλλάξουμε την Ευρώπη» έχει συγκεντρώσει πάνω από 110.000 υπογραφές σε λίγες εβδομάδες. Η πρόταση των Κίτρινων Γιλέκων έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές. Τα μέσα ενημέρωσης ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δεύτερη. Η δική μας, πάλι, είναι πιο απαιτητική… Το αίτημα των πολιτών πάντως για λύσεις στην Ευρώπη υπάρχει. Το πρόβλημα είναι ότι η κατάσταση στα αριστερά του μακρονισμού είναι απελπιστική: έξι λίστες στις ευρωεκλογές…

(*) Ο Τομά Πικετί είναι γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα»

Πηγή: συνέντευξη στη Libération/ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 24 Νοε 2020 | 10:16

Ανάλυση: Γιατί ο Ερντογάν έγινε ξαφνικά "Ευρωπαίος"" - Τι κρύβει η αλλαγή στάσης του "σουλτάνου"

Μήπως πρόκειται για τέχνασμα Ερντογάν προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία και να αποφύγει τις κυρώσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΚΟΣΙ ΛΕΠΤΩΝ 23 Νοε 2020 | 20:39

Σαρλ Μισέλ σε Τζο Μπάιντεν: "Είναι η ώρα, ΕΕ και ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους" - Τα "πιεστικά" μέτωπα

Ο Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία διάρκειας είκοσι λεπτών με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ 23 Νοε 2020 | 20:18

Crash Test: Αυτά είναι τα 4 εμβόλια κατά του κορονοϊού- Πόσο θα κοστίζουν, ποιές οι διαφορές, οι δυσκολίες της μεταφοράς

Ποιο εμβόλιο για τον κορονοϊό κοστίζει φτηνότερα, ποιο ακριβότερα και γιατί - Crash Test για τα 4 εμβόλια που θα είναι άμεσα διαθέσιμα

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ Ε.Ε. ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 23 Νοε 2020 | 15:12

Κομισιόν: Αποκλιμάκωση προσδοκά η Ε.Ε. από την Τουρκία

"Η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση" διαμηνύνει η Κομισιόν στην Τουρκία.

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΤΟΝΟΙ 22 Νοε 2020 | 16:41

Το γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: "Αναμένουμε "πράξεις", οι κατευναστικές δηλώσεις δεν επαρκούν"

"Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ 22 Νοε 2020 | 16:34

Κορονοϊός: 1.381.915 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας - 4.634 στην Κίνα, 255.905 στις ΗΠΑ

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό και η Βρετανία. Το Βέλγιο μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό του.

22 Νοε 2020 | 11:14

Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ φοβάται και τρίτο κύμα - "Ελλιπής η αντίδρασης της Ευρώπης"

Δυσοίωνη πρόβλεψη για τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 έκανε ειδικός του ΠΟΥ

ΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ 21 Νοε 2020 | 17:06

Νέα πυρά Ερντογάν: "Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να μην μεροληπτεί σε βάρος μας"

Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρό του την ΕΕ, διατρανώνοντας πάντως πως βλέπουμε τους εαυτούς μας μόνο στην Ευρώπη.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 20 Νοε 2020 | 13:47

Η Τουρκία φοβάται πλέον τις κυρώσεις της Ε.Ε- Επαναπατρίζει άρον άρον κρατικές εταιρείες ενέργειας

Επαναπατρίζει κρατικές εταιρείες ενέργειας για να τις προστατεύσει από την απειλή των κυρώσεων

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 19 Νοε 2020 | 22:57

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ: "Η έξοδος από το lockdown πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε 19 Νοε 2020 | 19:07

Δενδιας: Με υπευθυνότητα της Τουρκίας δεν φαίνεται περιθώριο για θετικό διάλογο

"Η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Νίκος δένδιας.

ΣΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 19 Νοε 2020 | 17:26

Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Τουρκία: Τελειώνει ο χρόνος και έρχονται κυρώσεις - Ηχηρό μήνυμα Μπορέλ

Σαφές μήνυμα της Ευρώπης στην Τουρκία πως έρχονται κυρώσεις αν δεν σταματήσεις τις προκλήσεις

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 19 Νοε 2020 | 13:43

ΕΕ - Σχέδιο ανάκαμψης: Δύσκολη συνάντηση για τους 27 μετά το ουγγρικό και πολωνικό βέτο

Στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο ανάκαμψης και το Brexit.