Φιντέλ Κάστρο: Ενας επαναστάτης που έγινε δικτάτορας

Ο Φιντέλ ήταν αναμφίβολα μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες.

Φιντέλ Κάστρο: Ενας επαναστάτης που έγινε δικτάτορας

Ο Φιντέλ ήταν αναμφίβολα μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες του περασμένου αιώνα. Δυστυχώς όμως ο επαναστάτης της δεκαετίας του ΄60 ήταν επίσης ένας δικτάτορας.

Όσο και αν η διαπίστωση στοιχειώνει τα όνειρα αρκετών γενιών που εμπνεύστηκαν ή «φαντασιώθηκαν» από τη δύναμη της κουβανικής επανάστασης, ο ρεαλισμός οφείλει να είναι πιο αξιόπιστος από τη ψευδαίσθηση.

Προφανέστατα, το 1959 στην Κούβα πραγματοποιήθηκε μια επανάσταση. Ακόμη πιο βέβαιο είναι ότι η επανάσταση εκείνη είχε όλα τα δίκια με το μέρος της. Είναι αλήθεια ότι και ο Φιντέλ και ο Τσε και όλοι οι άλλοι ήταν επαναστάτες. Σίγουρα στηρίχτηκαν σε μια εντυπωσιακή «κίνηση μαζών» που ήθελαν το τέλος της δικτατορίας του παράφρονα Μπατίστα.

Όμως η λογική της επανάστασης δεν δικαιώνει τη μετέπειτα πορεία. Ο Φιντέλ και οι σύντροφοί του κατήργησαν τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό και τον πολυκομματισμό. Δεν σεβάστηκαν τις αντίθετες γνώμες, την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δυστυχώς κάθε καθεστώς με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί κάτι άλλο εκτός από αυταρχικό και ολοκληρωτικό. Και οι ηγέτες του αντι-δημοκράτες και δικτάτορες.

Δυστυχώς ο Φιντέλ «ταλαιπώρησε» τον λαό του, τον οδήγησε στην οικονομική μιζέρια και την εξαθλίωση. Με διαρκή «επαναστατικά παραληρήματα» που θύμιζαν πλέον μια καρικατούρα της επανάστασης και έσπρωχναν ολοένα και περισσότερο τον λαό του στο αδιέξοδο.

Ακόμη και η παράδοση της εξουσίας στον αδελφό του Ραούλ,θυμίζει περισσότερο την «εξουσία των Βουρβώνων» παρά την επανάσταση.

Ας τον μελετήσουμε ως ιστορική φιγούρα, ας σεβαστούμε το αρχικό του διακύβευμα, αλλά ας τον ξεχάσουμε γρήγορα. Μαζί με ένα πλήθος φαντασιώσεων της επανάστασης των νεανικών μας χρόνων.

Για το μέλλον μας, ο Φιντέλ δεν είναι προσδοκία, αλλά δυσάρεστο παράδειγμα προς αποφυγή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
27 Νοε 2020 | 08:16

Πού πας, καημένε Πισσαρίδη!

Στην έκθεση τονίζεται ότι η υπέρμετρη επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας από φόρους και εισφορές, ειδικά στη μεσαία εισοδηματική κλίμακα, έχει αρνητικές συνέπειες.

25 Νοε 2020 | 08:45

Πότε τελείωσε η χούντα;

Η προσπάθεια όμως του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη χούντα, δεν αποκαλύπτει πολλά για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

25 Νοε 2020 | 08:43

Μπορεί και να τρίβουμε τα μάτια μας...

Κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους από το εξωτερικό που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

24 Νοε 2020 | 08:23

Κίνδυνος για κρατικοποιήσεις...

Υπάρχει ο ορατός κίνδυνος σε λίγα χρόνια να βρεθούμε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε...

23 Νοε 2020 | 08:59

Η πιο δύσκολη εβδομάδα...

Θα έλεγα λοιπόν ότι τo καθολικό lockdown είναι τοξικό από κάθε άποψη. Είναι μια προσέγγιση του στυλ "Πονάει χέρι, κόβει χέρι", επειδή δεν έχουμε επαρκή αριθμό ΜΕΘ για τους βαριά πάσχοντες.

23 Νοε 2020 | 08:54

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.

19 Νοε 2020 | 08:40

Με αυτά τα νούμερα δεν βγαίνει τετραετία...

Μια σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης παρά τις όποιες διαψεύσεις και απογοητεύσεις παραμένει "μπετοναρισμένη" στην αυλή της Νέας Δημοκρατίας.

18 Νοε 2020 | 08:45

Πριν πεινάσουν... εξοπλίζονται

Όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν λήθαργο παρόμοιο με αυτό που βρίσκονταν οι Δυτικοί τη δεκαετία του ’30 απέναντι στον Χίτλερ.

18 Νοε 2020 | 08:22

Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα λάθος

Όσοι επέμειναν να κάνουν πορεία, όχι απλά δεν τίμησαν το Πολυτεχνείο, αλλά προσέβαλαν τόσο τον απλό πολίτη που τηρεί τα μέτρα "φυλακισμένος" στο σπίτι του, όσο και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει.

17 Νοε 2020 | 08:16

Εμπόριο αριστεροσύνης...

Κανείς δεν περίμενε κάτι περισσότερο από τα κόμματα της αριστεράς… Άλλωστε σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν έβαλαν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό.

17 Νοε 2020 | 08:15

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αγκαλιά του Βαρουφάκη

Γενικώς, κανείς δεν μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν. Ούτε καν με τον εαυτό τους ορισμένοι.

16 Νοε 2020 | 08:26

Όλες οι "στραβές" στη βάρδια μας...

Το εγχείρημα καταπάτησης αμφισβητούμενων θαλάσσιων περιοχών στη Ν.Α. Μεσόγειο έχει βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο της Δύσης.