Follow us

Folli Follie - μπλεξίματα για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

Η αλήθεια είναι ότι δεν προκάλεσε έκπληξη η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και της "Αυγής" στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Folli Follie

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Η αλήθεια είναι ότι δεν προκάλεσε έκπληξη η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και της "Αυγής" στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Folli Follie. Οπως έγραφε χθες η καθημερινή της ριζοσπαστικής "οι ελεγκτές τς PwC διαψεύδουν την προπαγάνδα του Μαξίμου”. Με την προσθήκη μάλιστα ότι "η ίδια η έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου της PwC την οποία χρησιμοποιεί το Μαξίμου για να αλλάξει την ατζέντα -υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της οικογένειας Κουτσολιούτσου- διαψεύδει τις αιτιάσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ”. (σ.σ. να σημειωθεί παρακαλώ και να εκτιμηθεί η προσεκτική διατύπωση του συναδέλφου της "Αυγής" για τις "αιτιάσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ” ...αντί των πολυφορεμένων και ολίγον λαϊκών και λαϊκότροπων "καταγγελίες” ή "κατηγορίες” ή αποκαλύψεις, που δεν αρμόζουν φυσικά στο γνωστό από το παρελθόν comme il faut ύφος της εγχώριας αριστεράς).

Ας αφήσουμε ασχολίαστο επίσης αυτό το "να αλλάξει η ατζέντα”, γιατί εξελίσσεται σε κωμωδία. Για να αλλάξει την ατζέντα η κυβέρνηση α. πόνταρε στα εμβόλια, β. απαγόρευσε τις διαδηλώσεις στο Πολυτεχνείο, γ. ανακάλυψε τη βίλα Τσίπρα, δ. έστειλε την ΕΛΑΣ στις διαδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο, ε.βρήκε το σκάνδαλο Folli Follie. Αν πιστέψουμε δηλαδή τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του, όλη την ημέρα ασχολούνται πώς θα αλλάξουν την ατζέντα. Αλλη δουλειά δεν έχουν; Τέτοιο καημό με την ατζέντα; Αν κρίνουμε όμως από τις δημοσκοπήσεις, η παρούσα ατζέντα μάλλον ευνοεί την κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να "τσιμπάει” εκλογικά. Γιατί να αλλάξει η ατζέντα;

Αλλωστε ο καθένας τη δουλειά του. Ο Μητσοτάκης, αν θέλει, προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, η αντιπολίτευση διαλέγει τα δικά της θέματα για να επενδύσει πολιτικά, ο Τύπος επίσης κάνει τις δικές του επιλογές και ζητάει απαντήσεις. Ας επιστρέψουμε λοιπόν στο θέμα μας και ας αφήσουμε τις αριστερές ανοησίες. Τι συμβαίνει με το σκάνδαλο Folli Follie;

Να σημειώσουμε επίσης ότι "η προπαγάνδα του Μαξίμου” δεν υιοθετεί τους ισχυρισμούς της οικογένειας Κουτσολιούτσου, όπως γράφει η καλή εφημερίδα. Τα ντοκουμέντα είναι από το υλικό -έγγραφα, αποδείξεις, e-mail- που ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει εκών άκων η Folli Follie, στην εταιρεία που έκανε τον διαχειριστικό έλεγχο. Δεν είναι αυτά που ισχυρίζεται η οικογένεια.

Γιατί όμως οι ελεγκτές, όπως ισχυρίζεται η "Αυγή" και το αδελφό έντυπό της "ΕφΣυν", "διαψεύδουν την προπαγάνδα του Μαξίμου”; Τι λένε ακριβώς;

Στην έκθεσή τους οι ελεγκτές σημειώνουν ότι "οι επικοινωνίες παρατίθενται για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους, ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα".

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Κάνει δικαστική έρευνα η εταιρεία PwC; Μπορεί να κάνει έλεγχο ή να ψάξει ή να αποδείξει, αν πήγαν χρήματα στις τσέπες κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ; Οχι βέβαια.

Το αν είχε ενημερωθεί και από ποιόν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μένει να διερευνηθεί. Το αν είχε δοθεί διαβεβαίωση "από ψηλά”, ότι θα ευνοηθεί η εταιρεία μένει επίσης να διερευνηθεί. Τα αν πολιτικό στέλεχος ζήτησε ή πήρε 80.000 ευρώ -γιατί είχε ανάγκες...- μένει να ελεγχθεί. Το αν η Folli Follie είχε ισχυρούς προστάτες στο Μαξίμου, το αν η τροπολογία για τα ΚΑΕ πήγε πρώτα στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και μετά στη Βουλή, μένει να εξεταστεί. Αν υπήρξε ύποπτη καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επίσης πρέπει να ελεγχθεί.

Και θα ελεγχθεί φυσικά από τη Δικαιοσύνη όπου θα κληθούν να καταθέσουν και ο κ. Χαρίτσης και ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. Μπαλαούρας και όποιος άλλος, για τον οποίο γίνεται αναφορά στα επίμαχα e-mails.

Μέχρι τότε έχουμε απλώς ενδείξεις, όχι αποδείξεις. Εχουμε τα e-mails του συνεργάτη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, την ύποπτη καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ύποπτη εκταμίευση του ποσού των 80.000 ευρώ για την πολιτική επικοινωνία του κ. Μπαλαούρα και άλλα πολλά. Φυσικά έχουμε και τα όσα ισχυρίζεται ο συνεργάτης του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του με τον εργοδότη του για ισχυρούς προστάτες και τα λοιπά.

Ο οποίος και αυτός θα κληθεί να καταθέσει και να δώσει τα στοιχεία που έχει ή δεν έχει στη διάθεσή του. Αναμονή και ψυχραιμία.

Αν το όλο θέμα είναι μια σκευωρία της ΝΔ πάντως, όπως ισχυρίζεται η "Αυγή" και άλλα συναφή έντυπα, σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν είχε βρεθεί στο αρχείο της Novartis ένα ανάλογο ντοκουμέντο...

Ενα e-mail για τη στήριξη του Μαξίμου στην φαρμακευτική εταιρεία, για ισχυρούς προστάτες, για το δώρο που ζητάει ο διαμεσολαβητής και για την ενημέρωση του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Σκεφτείτε για μια στιγμή τους τίτλους της "Αυγής"… Πώς θα σχολίαζε τις "αιτιάσεις”... κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Υ.Γ. Και μια τελευταία λεπτομέρεια. Διαβάζω ότι ο επικεφαλής της ασφάλειας του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ονόματι Νίκος Σάκκος, που είναι και ο συντάκτης των e-mail, σε συνέντευξη που έδωσε στους ελεγκτές της PwC, επιβεβαίωσε την εκταμίευση των 80.000 ευρώ, αλλά δεν θυμόταν αν ήταν σε μετρητά ή για φιλανθρωπικό έργο. Σωστά, πιθανώς γιατί κάθε μέρα η εταιρεία δέχεται αίτημα από πολιτικό πρόσωπο για εκταμίευση 80.000 ευρώ. Πού να θυμάται τώρα τι ακριβώς έγινε... Αυτό δεν είναι απλά ύποπτο. Είναι πολύ ύποπτο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΟΔΟΣ 06 Δεκ 2022 | 12:26

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι μυστικές συνομιλίες στο Λονδίνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διευθυντή του Μουσείου Οσμπορν

Η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου που θα επέτρεπε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

ΣΑΦΕΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ 06 Δεκ 2022 | 12:11

Προκαλεί ο Ράμα: Κατηγορεί την Ελλάδα ότι εξαπάτησε την Ευρώπη για να μπει στο ευρώ...λίγες ώρες πριν από το ραντεβού με Μητσοτάκη

Λίγες ώρες πριν ο Έντι Ράμα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έδωσε συνέντευξη στην οποία σημείωσε: Δεν θα εξαπατήσουμε την ΕΕ όπως έκανε η Ελλάδα.

"ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ" 06 Δεκ 2022 | 10:32

Μητσοτάκης για την απόφαση του Eurogroup: Αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να εκταμιευθούν στη χώρα 725 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ 06 Δεκ 2022 | 09:44

Αλβανία: Ακυρώθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη- Η επίσημη αιτιολογία

Ο πρωθυπουργός, ήταν αρχικά προγραμματισμένο να επισκεφθεί και χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ωστόσο η επίσκεψη ακυρώθηκε.

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ 06 Δεκ 2022 | 09:38

Υποκλοπές: Ακονίζει μαχαίρια ο Τσίπρας για το μπρα ντε φερ με Μητσοτάκη στην Βουλή την Πέμπτη

Ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει τις πιέσεις προς το Μαξίμου, καθώς το μπρα ντε φερ με τον πρωθυπουργό στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις, δεν είναι απλώς αναπόδραστο αλλά και επιδιωκόμενο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 06 Δεκ 2022 | 07:50

Στην Αλβανία ο Μητσοτάκης - Ιστορική επίσκεψη σε Χειμάρρα, Λιβαδειά, Δερβιτσάνη για την ελληνική μειονότητα

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και επιδιώκει την βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη γειτονική χώρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 06 Δεκ 2022 | 07:37

Προεκλογικός μποναμάς Μητσοτάκη σε ένστολους: Το "δώρο" των 600 ευρώ για αστυνομικούς και λιμενικούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αιφνιδίασε το κομματικό κοινό του, ανακοινώνοντας την απόφαση του να δώσει μια εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ 05 Δεκ 2022 | 21:53

Θεοδωρικάκος για το εφάπαξ των 600 ευρώ: "Η Πολιτεία επιβραβεύει τα στελέχη που με αυτοθυσία προστατεύουν τα σύνορά της"

Το μήνυμα του Τάκη Θεοδωρικάκου στο Twitter για το εφάπαξ των 600 ευρώ στους Αστυνομικούς και τους Λιμενικούς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 05 Δεκ 2022 | 20:09

Μητσοτάκης από Τρίπολη: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους αστυνομικούς και λιμενικούς τον Δεκέμβριο

Διατηρείται για ένα χρόνο ακόμα το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις - Τι είπε για τους μισθούς των γιατρών - Το μήνυμα Μητσοτάκη για τις εκλογές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 05 Δεκ 2022 | 19:33
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 05 Δεκ 2022 | 19:24

Στα Τίρανα αύριο ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων - Συναντήσεις με Ράμα και Αναστάσιο

Μεθαύριο Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου ο Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 05 Δεκ 2022 | 18:11

Κυριάκος Μητσοτάκης: 200 έργα και πάνω από 5 δισ. ευρώ στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης "Πελοπόννησος 2030"

"Δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει ότι καμία Περιφέρεια της χώρας, καμία Περιφερειακή Ενότητα, δεν μένει πίσω" ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 05 Δεκ 2022 | 17:45

Τσίπρας από Φλώρινα: Όρος επιβίωσης η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Η απολιγνιτοποίηση ήταν βίαιη και χωρίς σχέδιο", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις έφτασε στο δημαρχείο της Φλώρινας.