Folli Follie - μπλεξίματα για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

Η αλήθεια είναι ότι δεν προκάλεσε έκπληξη η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και της "Αυγής" στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Folli Follie

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Η αλήθεια είναι ότι δεν προκάλεσε έκπληξη η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και της "Αυγής" στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Folli Follie. Οπως έγραφε χθες η καθημερινή της ριζοσπαστικής "οι ελεγκτές τς PwC διαψεύδουν την προπαγάνδα του Μαξίμου”. Με την προσθήκη μάλιστα ότι "η ίδια η έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου της PwC την οποία χρησιμοποιεί το Μαξίμου για να αλλάξει την ατζέντα -υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της οικογένειας Κουτσολιούτσου- διαψεύδει τις αιτιάσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ”. (σ.σ. να σημειωθεί παρακαλώ και να εκτιμηθεί η προσεκτική διατύπωση του συναδέλφου της "Αυγής" για τις "αιτιάσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ” ...αντί των πολυφορεμένων και ολίγον λαϊκών και λαϊκότροπων "καταγγελίες” ή "κατηγορίες” ή αποκαλύψεις, που δεν αρμόζουν φυσικά στο γνωστό από το παρελθόν comme il faut ύφος της εγχώριας αριστεράς).

Ας αφήσουμε ασχολίαστο επίσης αυτό το "να αλλάξει η ατζέντα”, γιατί εξελίσσεται σε κωμωδία. Για να αλλάξει την ατζέντα η κυβέρνηση α. πόνταρε στα εμβόλια, β. απαγόρευσε τις διαδηλώσεις στο Πολυτεχνείο, γ. ανακάλυψε τη βίλα Τσίπρα, δ. έστειλε την ΕΛΑΣ στις διαδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο, ε.βρήκε το σκάνδαλο Folli Follie. Αν πιστέψουμε δηλαδή τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του, όλη την ημέρα ασχολούνται πώς θα αλλάξουν την ατζέντα. Αλλη δουλειά δεν έχουν; Τέτοιο καημό με την ατζέντα; Αν κρίνουμε όμως από τις δημοσκοπήσεις, η παρούσα ατζέντα μάλλον ευνοεί την κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να "τσιμπάει” εκλογικά. Γιατί να αλλάξει η ατζέντα;

Αλλωστε ο καθένας τη δουλειά του. Ο Μητσοτάκης, αν θέλει, προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, η αντιπολίτευση διαλέγει τα δικά της θέματα για να επενδύσει πολιτικά, ο Τύπος επίσης κάνει τις δικές του επιλογές και ζητάει απαντήσεις. Ας επιστρέψουμε λοιπόν στο θέμα μας και ας αφήσουμε τις αριστερές ανοησίες. Τι συμβαίνει με το σκάνδαλο Folli Follie;

Να σημειώσουμε επίσης ότι "η προπαγάνδα του Μαξίμου” δεν υιοθετεί τους ισχυρισμούς της οικογένειας Κουτσολιούτσου, όπως γράφει η καλή εφημερίδα. Τα ντοκουμέντα είναι από το υλικό -έγγραφα, αποδείξεις, e-mail- που ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει εκών άκων η Folli Follie, στην εταιρεία που έκανε τον διαχειριστικό έλεγχο. Δεν είναι αυτά που ισχυρίζεται η οικογένεια.

Γιατί όμως οι ελεγκτές, όπως ισχυρίζεται η "Αυγή" και το αδελφό έντυπό της "ΕφΣυν", "διαψεύδουν την προπαγάνδα του Μαξίμου”; Τι λένε ακριβώς;

Στην έκθεσή τους οι ελεγκτές σημειώνουν ότι "οι επικοινωνίες παρατίθενται για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους, ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα".

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Κάνει δικαστική έρευνα η εταιρεία PwC; Μπορεί να κάνει έλεγχο ή να ψάξει ή να αποδείξει, αν πήγαν χρήματα στις τσέπες κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ; Οχι βέβαια.

Το αν είχε ενημερωθεί και από ποιόν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μένει να διερευνηθεί. Το αν είχε δοθεί διαβεβαίωση "από ψηλά”, ότι θα ευνοηθεί η εταιρεία μένει επίσης να διερευνηθεί. Τα αν πολιτικό στέλεχος ζήτησε ή πήρε 80.000 ευρώ -γιατί είχε ανάγκες...- μένει να ελεγχθεί. Το αν η Folli Follie είχε ισχυρούς προστάτες στο Μαξίμου, το αν η τροπολογία για τα ΚΑΕ πήγε πρώτα στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και μετά στη Βουλή, μένει να εξεταστεί. Αν υπήρξε ύποπτη καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επίσης πρέπει να ελεγχθεί.

Και θα ελεγχθεί φυσικά από τη Δικαιοσύνη όπου θα κληθούν να καταθέσουν και ο κ. Χαρίτσης και ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. Μπαλαούρας και όποιος άλλος, για τον οποίο γίνεται αναφορά στα επίμαχα e-mails.

Μέχρι τότε έχουμε απλώς ενδείξεις, όχι αποδείξεις. Εχουμε τα e-mails του συνεργάτη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, την ύποπτη καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ύποπτη εκταμίευση του ποσού των 80.000 ευρώ για την πολιτική επικοινωνία του κ. Μπαλαούρα και άλλα πολλά. Φυσικά έχουμε και τα όσα ισχυρίζεται ο συνεργάτης του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του με τον εργοδότη του για ισχυρούς προστάτες και τα λοιπά.

Ο οποίος και αυτός θα κληθεί να καταθέσει και να δώσει τα στοιχεία που έχει ή δεν έχει στη διάθεσή του. Αναμονή και ψυχραιμία.

Αν το όλο θέμα είναι μια σκευωρία της ΝΔ πάντως, όπως ισχυρίζεται η "Αυγή" και άλλα συναφή έντυπα, σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν είχε βρεθεί στο αρχείο της Novartis ένα ανάλογο ντοκουμέντο...

Ενα e-mail για τη στήριξη του Μαξίμου στην φαρμακευτική εταιρεία, για ισχυρούς προστάτες, για το δώρο που ζητάει ο διαμεσολαβητής και για την ενημέρωση του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Σκεφτείτε για μια στιγμή τους τίτλους της "Αυγής"… Πώς θα σχολίαζε τις "αιτιάσεις”... κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Υ.Γ. Και μια τελευταία λεπτομέρεια. Διαβάζω ότι ο επικεφαλής της ασφάλειας του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ονόματι Νίκος Σάκκος, που είναι και ο συντάκτης των e-mail, σε συνέντευξη που έδωσε στους ελεγκτές της PwC, επιβεβαίωσε την εκταμίευση των 80.000 ευρώ, αλλά δεν θυμόταν αν ήταν σε μετρητά ή για φιλανθρωπικό έργο. Σωστά, πιθανώς γιατί κάθε μέρα η εταιρεία δέχεται αίτημα από πολιτικό πρόσωπο για εκταμίευση 80.000 ευρώ. Πού να θυμάται τώρα τι ακριβώς έγινε... Αυτό δεν είναι απλά ύποπτο. Είναι πολύ ύποπτο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Ιαν 2021 | 19:16

Μητσοτάκης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: "Δεν περιορίζει, αλλά διευρύνει την ελευθερία των μετακινήσεων"

Την πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ περιγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 21 Ιαν 2021 | 18:08

Ξέφυγε ο Βελόπουλος: Σταματήστε τον Μανώλη Κωστίδη - Να πάρει ο πρωθυπουργός τηλέφωνο στον ΣΚΑΪ

Να πάρει ο πρωθυπουργός τηλέφωνο στον ΣΚΑΪ για να πουν στον Κωστίδη να σταματήσει, ζήτησε ο Κυριάκος Βελόπουλος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ 21 Ιαν 2021 | 15:13

Επίσημο: Αυξάνεται η θητεία στον Στρατό Ξηράς κατά 3 μήνες- Απόφαση του ΚΥΣΕΑ

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ αυξάνεται η θητεία 3 μήνες και πάει στους 12 μήνες

ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΥΝΗΓΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 14:34

Τσίπρας: "Θέατρο του παραλόγου" η απαγόρευση του κυνηγιού

"Επιτρέπεται το μότο κρος στην Πάρνηθα, αλλά όχι το κυνήγι" είπε ο Α. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με κυνηγούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για θέατρο παραλόγου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 21 Ιαν 2021 | 11:20

Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ: "Λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας" τα πιστοποιητικά εμβολιασμού- Δεν θα υπάρχει ανάγκη τεστ

Άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρότασή του να δημιουργηθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού - "Fast travel lane" στην Ευρώπη για όσους το διαθέτουν.

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 11:15

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την "Τάση Κουφοντίνα": Αποστάσεις από το κείμενο των "15" χωρίς να τους αδειάζουν

Πως προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν τις εντυπώσεις από το κείμενο για τον Κουφοντίνα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ 21 Ιαν 2021 | 11:03

PwC: 5% ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 - Επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα στο τέλος του 2021 ή αρχές 2022

Σύμφωνα με την μελέτη της PwC, η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι δεδομένη.

ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιαν 2021 | 09:53

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η πρόταση Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού, θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 21 Ιαν 2021 | 08:50

Μητσοτάκης σε Monocle: Με τον Ερντογάν θα συζητήσουμε- Αν δεν τα βρούμε, θα πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης

Ως έναν "Πρωθυπουργό με σημαντικό όραμα" παρουσιάζει το περιοδικό Monocle τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νεότερο πρωτοσέλιδό του.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Ιαν 2021 | 23:53

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Μπάιντεν-Χάρις: Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην αμερικανική πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι αναγεννάται η ελπίδα για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η περιφερειακή ειρήνη.

ΕΠ' ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΟΥΣ 20 Ιαν 2021 | 19:20

Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια σε Μπάιντεν-Χάρις. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ

"Τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις" γράφει ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Ιαν 2021 | 16:15

Ανοίγουν τα σχολεία 1η Φεβρουαρίου- Ακολουθούν χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και στο τέλος η εστίαση

Οπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το άνοιγμα των σχολείων που θα προηγηθεί όλων των άλλων

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 2012 20 Ιαν 2021 | 15:37

Οταν ο Μητσοτάκης "κάρφωσε" τον Τσίπρα για τους Αγανακτισμένους, τις κρεμάλες και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την απόπειρα των Αγανακτισμένων να εισβάλουν στη Βουλή