Φορέστε τις ζώνες και κλείστε τα μάτια...

Τα μέτρα έχουν λειτουργήσει προς το παρόν σαν ισχυρό παυσίπονο που καλύπτει τον πόνο.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Την ιστορία του βατράχου μέσα στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει σιγά-σιγά την γνωρίζετε. Στην αρχή το νερό είναι δροσερό ενώ όμως θερμαίνεται αργά μέχρι σημείο βρασμού ο βάτραχος δεν αντιλαμβάνεται την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι που γίνεται βραστός...

Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και με την ελληνική οικονομία μετά κυρίως την πανδημία. Ενώ όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως τα πράγματα εξελίσσονται σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε κάποιος πριν μερικούς μήνες να υποθέσει, άπαντες περί άλλων τυρβάζουν σχεδιάζοντας διακοπές και μικρές αποδράσεις...

Η αλήθεια είναι πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφορούν σε επιδόματα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και οι αναστολές πληρωμής δανείων, εισφορών και φόρων έχουν λειτουργήσει προς το παρόν σαν ισχυρό παυσίπονο που καλύπτει τον πόνο...

Σε αυτό το σύμπαν όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Τα "παυσίπονα" συσσωρεύουν μόνιμο χρέος ενώ η ανακούφιση έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Η κατάσταση μέχρι στιγμής εξελίσσεται με βάση το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πριν μερικούς μήνες.

Μια βόλτα στην αγορά αρκεί για να το διαπιστώσει κάποιος. Η πληρότητα των ξενοδοχείων σε δημοφιλείς προορισμούς τον Ιούνιο ήταν της τάξης του 8% ενώ ο κλάδος εστίασης και ψυχαγωγίας που αποτελεί και το "βαρύ πυροβολικό" της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε απελπιστική περίοδο.

Τα πάνω από 2.000 γυμναστήρια της χώρας που απασχολούν περί τις 40.000 άτομα έχουν φτάσει κατά μέσο όρο στο 18% της προγενέστερης δραστηριότητας.

Ακόμη και στο 50% να φτάσει η αποκατάσταση της δραστηριότητας τα περισσότερα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης μέχρι τέλος του χρόνου. Το ίδιο θα γίνει και με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας...

Το σοκ ακαριαία θα μεταδοθεί σε ολόκληρο το σώμα της οικονομίας, της απασχόλησης, των δημοσίων εσόδων και των ιδιωτικών εισοδημάτων.

Ο χρόνος που θα αρχίσουν όλα αυτά να γίνονται ιδιαίτερα αισθητά σε επιχειρήσεις και ανθρώπους είναι το προσεχές Φθινόπωρο.

Υπό αυτήν την έννοια το 2020 εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά των τελευταίων πολλών δεκαετιών για την οικονομία, κατά τα φαινόμενα πολύ χειρότερη από τις χρονιές της χρεοκοπίας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Η περιγραφή της κατάστασης στη Σαντορίνη στο δελτίο ειδήσεων πριν από λίγες ημέρες: "Έχουμε μια πληρότητα 6% για όλο το καλοκαίρι. Σήμερα, θα έπρεπε η καλντέρα να είναι γεμάτη με 150 σκάφη για εκδρομές και δεν υπάρχει ούτε ένα", αναφέρει χαρακτηριστικά στο OPEN TV ο ταξιδιωτικός πράκτορας στο νησί, Βαγγέλης Κοντονικολής...

Αν συμβαίνει αυτό στη Σαντορίνη που είναι προορισμός που εκατοντάδες εκατ. άνθρωποι απ’ όλον το πλανήτη αναζητούν μια ευκαιρία να επισκεφθούν, είναι φανερό τι μπορεί να συμβαίνει με άλλους προορισμούς.

Η απόκλιση μεταξύ εσόδων και δαπανών του προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων τους τελευταίους μήνες θυμίζει καταστάσεις του 2009.

Πριν από 2-3 μήνες ακούγαμε στα δελτία και διαβάζαμε στις ειδήσεις πως κάποιο φάρμακο ή το εμβόλιο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού του 2020. Τώρα που πλησιάζουμε τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις μετατίθενται για το Φθινόπωρο.

Όπως είχαμε επισημάνει ευθύς εξ αρχής το πλέον αισιόδοξο σενάριο δεν "έβλεπε" κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο πριν το Καλοκαίρι του 2021. Τούτο είναι ένα εξωπραγματικά αισιόδοξο σενάριο.

Υπό το πρίσμα αυτό το ερώτημα είναι αν η χειρότερη χρονιά θα είναι το 2020 ή το 2021. Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί. Κατά συνέπεια όσοι βλέπουν ανάκαμψη τύπου V στο β' εξάμηνο ή το 2021 μάλλον βιάζονται. Δεν υπάρχουν ενδείξεις που θα υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Τουναντίον...

Για αυτό φορέστε τις ζώνες και, αντί του απολαύστε τη διαδρομή που λέμε στη στήλη συχνά, κλείστε τα μάτια…

πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

08 Ιουν 2021 | 07:06

Η επέλαση των κρατιστών...

Η αρχική πρόθεση του Λευκού Οίκου ήταν η μεθόδευση της επιβολής ενός ελάχιστου φόρου περί το 21%, αλλά επειδή αυτό κρίθηκε πως δεν θα γίνει ευρύτερα αποδεκτό προτιμήθηκε το 15%.

07 Ιουν 2021 | 06:32

Περιμένοντας την έκρηξη μετά την πανδημία...

Οι περισσότερες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται με γεωμετρική πρόοδο.

04 Ιουν 2021 | 06:32

Το "χρηματιστήριο" του οργανωμένου εγκλήματος...

Η κρατούσα άποψη είναι πως η αύξηση του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των συμμοριών του υποκόσμου τους τελευταίους μήνες οφείλεται στην άρση του "lockdown" μετά από ένα χρόνο και πλέον συνθηκών πανδημίας.

03 Ιουν 2021 | 06:33

Το επαίσχυντο και το επωφελές...

Η επιβίωση ενός λαού δια μέσου της ιστορίας απαιτεί ισχυρή ταυτότητα, σθένος αλλά και απαράμιλλη ευελιξία να ανταπεξέλθει τις περιόδους της παρακμής που ακολουθούν αυτές της ακμής.

02 Ιουν 2021 | 07:23

Το δυσάρεστο διάλειμμα του Αλέξη...

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δίκιο στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας αλλά δεν κάνει καθόλου λόγο για την "ταμπακιέρα". Για το καλοκαίρι του 2015.

01 Ιουν 2021 | 08:04

Γιατί επιμένουν με τη Θράκη...

Με τον ίδιο τρόπο που ένας Έλληνας αξιωματούχος μπορεί να επισκεφθεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία ή τη χριστιανική μειονότητα στην Αίγυπτο μπορεί και κάθε Τούρκος αξιωματούχος να επισκεφθεί τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

31 Μαϊ 2021 | 06:42

Παράθυρο ευκαιρίας το Φθινόπωρο...

Αν προσέξει κάποιος τους αριθμούς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτοί ακολουθούν πορεία αντίστροφη με αυτούς της επιδημίας.

28 Μαϊ 2021 | 06:32

Η ένοχη σιωπή των πολιτικών μας...

Η χώρα μας, με επικεφαλής την κυβέρνηση, διανύει μια περίοδο αυτάρεσκης ικανοποίησης, εν μέρει και λόγω των εντυπωσιακών επιτυχιών στη διαχείριση σημαντικών έκτακτων περιστατικών και καταστάσεων που ενέσκηψαν την τελευταία διετία.

27 Μαϊ 2021 | 06:32

Παππάς όμως σημαίνει Τσίπρας...

Την παραβολική διδαχή του θράσους που περικλείει ο πυρήνας της παραπάνω ιστορίας θυμίζει η γραμμή ΣΥΡΙΖΑ έναντι του σκανδάλου Καλογρίτσα.

26 Μαϊ 2021 | 06:30

Ανατροπή του σκηνικού...

Το 2022 μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις... Με βασικότερη αυτή της ριζικής ανατροπής του σκηνικού των μηδενικών επιτοκίων που έχουν πλημμυρίσει την παγκόσμια οικονομία με χώρες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις "ζόμπι".

24 Μαϊ 2021 | 07:37

Η επιστροφή δεν θα είναι ρόδινη...

Παρά τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης, το άνοιγμα σχολείων, εμπορικών καταστημάτων, εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι από τον κορονοϊό έχουν τεθεί πλέον σε σταθερή καθοδική τροχιά...

19 Μαϊ 2021 | 08:33

Πλησιάζει η ώρα του Ερντογάν...

Αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ερντογάν, ο Πούτιν και η ηγεσία της Κίνας υποτιμούν την αποτελεσματικότητα των δημοκρατικών συστημάτων και το σθένος των πολιτών τους.