Φτάνει μια στιγμή

Μάτι 2018, δεκάδες νεκροί μέσα στην στάχτη και τα αποκαϊδια.

SHARE THIS
0
SHARES

Φτάνει μια στιγμή, από αυτές που δεν πιστεύεις ποτέ ότι θα ζήσεις. Μια στιγμή για να τα χάσεις όλα. Μάτι 2018, δεκάδες νεκροί μέσα στην στάχτη και τα αποκαϊδια. Για όλους όσοι ήμασταν εκεί τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Ο Αντρέας, ο δικός μου Αντρέας εγκλωβισμένος στην παραλία του Ματιού μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους. Είχε επιστρέψει από τη δουλειά, κοιμόταν βγήκε από το σπίτι την ώρα που ήδη καίγονταν τα δέντρα πίσω του. Πυκνός καπνός. Το αυτοκίνητο μπροστά του, δεν το πήρε, δευτερόλεπτα για μια απόφαση που θα έκρινε την ζωή του όπως φάνηκε. Βγήκε στην παραλια, στα βράχια που έκαιγαν, εγώ με το παιδι σε άλλη παραλία μακριά, ασφαλείς αλλά στην αγωνία.

Ο Ανδρέας έπρεπε να φτάσει στους δικούς του, σε εμένα και το παιδί, έμεινε επί ώρες στην παραλία, το λιμενικό δεν έφτανε για όλους, είχαν κλήσεις από παντού. Άνθρωποι καμμένοι, άλλοι στην θάλασσα, μια τρέλα. Έφτασε καψαλισμένος σε ένα κεντρικό δρόμο και από εκεί κάποια παιδιά, κάποια καλά παιδιά τον έφεραν μέχρι τη Νέα Μάκρη.

Στο σπίτι που μέναμε έμεινε ο σκελετός, το αυτοκίνητο, τα ρούχα μας, τα πράγματά μας όλα καμμένα. Δεν έχει καμία σημασία πραγματικά. Δίπλα μας, μπροστά μας, καμμένα αυτοκίνητα με απανθρακωμένους. Σπίτια σκελετοί και παντού θρήνος για αυτούς που χάθηκαν, αγωνία για τους αγνοούμενους.

Και σκέφτομαι… σε αυτή τη χώρα ποιος μπορεί τελικά να παλέψει όχι με την μανία της φύσης αλλά με την μανία των ανθρώπων;  Εμπρησμός; Δεν ξέρω. Επαρκείς δυνάμεις πυρόσβεσης; Δεν νομίζω. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη αλλά με πόσες δυνάμεις;  Τα καναντέρ πετούσαν πράγματι, μέχρι αργά. Αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι σήμερα θρηνούμε τόσες ανθρώπινες ζωές. Αδιανόητο.

Φτάνει μια στιγμή… για να ανατρέψει όλα όσα πίστευες ότι είναι δεδομένα… και να να συνειδητοποιήσεις ότι το πιο σημαντικό είναι να τους έχεις όλους σφιχτά στην αγκαλιά σου. Η σκέψη μου σε αυτούς που χάθηκαν, σε αυτούς που έμειναν με άδεια την αγκαλιά.  

 

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook