Γερμανία: Ο “απρόθυμος ηγεμόνας”

Οι προτάσεις Mέρκελ δεν δίνουν τις ριζοσπαστικές λύσεις που έχει ανάγκη η Ε.Ε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γερμανία: Ο “απρόθυμος ηγεμόνας”

Με καθυστέρηση εννέα μηνών η Αγκελα Μέρκελ με συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung έδωσε την απάντησή της στις προτάσεις του Ε.Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το μέλλον της Ευρώπης.

Σίγουρα έπαιξε ρόλο σε αυτό η νέα αναταραχή που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στην Ιταλία και ο σχηματισμός κυβέρνησης από τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις του Κίνηματος 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά. Οι προτάσεις της Καγκελαρίου παρότι βρίσκονται πολλά βήματα μπροστά από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις της, δεν δίνουν τις ριζοσπαστικές λύσεις που έχει ανάγκη σήμερα η Ε.Ε.

H A.Mέρκελ πρότεινε τη μετρατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο το οποίο θα χορηγεί βραχυπρόθεσμα δάνεια 5 ετών με αυστηρούς όρους σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.και θα είναι πλήρως αποπληρωτέα. Το Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα να εκτιμά την οικονομική κατάσταση σε κάθε χώρα καθώς και τη βιωσιμότητα του χρέους και θα διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία παρέμβασης εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Το ΕΝΤ θα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και μαζί με την Κομισιόν θα αποτελούν τους δύο πυλώνες σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Τα εθνικά κοινοβούλια διατηρούν τα δικαιώματά τους. Θα δημιουργηθεί σταδιακά επενδυτικός προϋπολογισμός, χαμηλού διψήφιου δισ. ευρώ, με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται διαρθρωτικές αδυναμίες.

Στον τομέα της 'Αμυνας η Α.Μέρκελ απάντησε θετικά στην πρόταση Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης. Επίσης πρότεινε μεσοπρόθεσμα τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας με εναλασσόμενες θέσεις, τη θεσμοθέτηση ενιαίων κριτηρίων για τη χορήγηση ασύλου στην Ευρώπη, τη μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκό σώμα φύλαξης των συνόρων,τη δημιουργία ενός πανευωπαϊκύ σώματος για τη μετανάστευση και την κατάρτιση ενός “Σχεδίου Μάρσαλ” για την Αφρική.

Για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η Καγκελάριος πρότεινε λιγότερους Επιτρόπους και την κατάρτιση στο μέλλον πανευρωπαϊκών συνδυασμών στις ευρωεκλογές.

Μολονότι οι γερμανικές προτάσεις λειτουργούν θετικά στην κατεύθυνση της ενοποίησης, είναι συντηρητικές και απέχουν πολύ από την ανάγκη της εποχής για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Κινούνται, ξανά, περισσότερο στη λογική της διαχείρισης κρίσεων και της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και με πολύ βραδύ ρυθμό στην κατεύθυνση της εξάλειψης των σημαντικών διαρθρωτικών ανισοτήτων και της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού χώρου.

Τα τελευταία χρόνια η ερώτηση «πού πηγαίνει η Ευρώπη» έχει γίνει συνώνυμο με το «τι θέλουν οι Γερμανοί;» Πολλοί Γερμανοί βλέπουν την ΕΕ ως χώρο προέκτασης της εθνικής τους κυριαρχίας και άλλοι ως βάρος κι όχι ως όφελος και για τους ίδιους. Θεωρούν ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη αυτό που θέλουν είναι να παίρνουν τα χρήματά τους και ότι η χώρα τους πληρώνει διαρκώς για προβλήματα των άλλων.

Η Γερμανία φοβάται την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ γιατί μπορεί να τροφοδοτήσει την αύξηση του πληθωρισμού, φοβάται τα ευρωομόλογα γιατί μπορεί να σημάνουν την «αμοιβαιοποίηση χρεών», φοβάται την ανάπτυξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων μήπως στο τέλος βρεθεί να τα χρηματοδοτεί η ίδια. Γι’ αυτό το Βερολίνο προσπαθεί να επιβάλει παντού τους δικούς του κανόνες, ώστε να έχει την κατάσταση υπό έλεγχο, θεωρώντας ότι η ευρωζώνη και η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσουν το γερμανικό πρότυπο.

Οι σκιές του παρελθόντος βαραίνουν τη Γερμανία περισσότερο από κάθε άλλη σημαντική χώρα. Η Γερμανία δεν έχει ιστορική εμπειρία από επιτυχή διεθνή ηγεσία. Οι Γερμανοί ζούσαν επί αιώνες σε μικρά ημι-ανεξάρτητα κράτη. Οι δύο απόπειρες να ασκήσει ηγεμονία μετά την ενοποίησή της το 1871, η πρώτη από την αυτοκρατορική Γερμανία του Κάιζερ και η δεύτερη από το Τρίτο Ράιχ, ήταν καταστροφικές και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μετά το 1945, η πρώην Δυτική Γερμανία ήταν ένα ημι-κυρίαρχο κράτος προστατευόμενο στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, δίχως καμιά δική του εξωτερική πολιτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να μην διαθέτει ούτε μηχανισμούς ούτε στρατηγική σκέψη. Η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης λειτουργεί ως “απρόθυμος ηγεμόνας” όπως έχουν πει εύστοχα οι Βρετανοί.

Στη Γαλλία βρίσκεται επικεφαλής ένας Πρόεδρος με νωπή εντολή και προωθημένες θέσεις και μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία θα μπορούσε να δώσει λύσεις. Το βάρος της ιστορίας και η επικράτηση ξανά των στενών εθνικών συμφερόντων μάλλον δεν το επιτρέπουν.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΝΕΑ ΩΡΩΝ 04 Μαρ 2021 | 08:31

Μήνυμα ελπίδας από Μέρκελ: Η άνοιξη του 2021 θα είναι διαφορετική - Πώς χαλαρώνει το lockdown η Γερμανία από 8 Μαρτίου

Παράταση του lockdown ως την 28η Μαρτίου αλλά σταδιακή άρση των περιορισμών από τη Δευτέρα ανακοίνωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, υποσχόμενη μια "άνοιξη διαφορετική από την προηγούμενη".

02 Μαρ 2021 | 12:04

Focus: Η Γερμανία θα παρατείνει το lockdown μέχρι τις 28 Μαρτίου

Το ισχύον μέχρι τις 8 Μαρτίου lockdown στη Γερμανία φαίνεται ότι θα παραταθεί καταρχάς έως τα τέλη του μήνα.

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ» 01 Μαρ 2021 | 16:28

"Business Insider": Προς παράταση μέχρι τέλος Μαρτίου το lockdown στη Γερμανία

Το ισχύον μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας lockdown στη Γερμανία φαίνεται ότι θα παραταθεί καταρχάς έως τα τέλη Μαρτίου.

Η Π΄ΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 01 Μαρ 2021 | 15:58

Σε άλλη γραμμή ο Μάας από Μέρκελ: Υπέρ της ταχείας καθιέρωσης ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού

"Θα έπρεπε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού", δηλώνει ο κ. Μάας

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Φεβ 2021 | 16:00

Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη δεύτερη μέρα των εργασιών της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 26 Φεβ 2021 | 13:56

Γερμανικό "ναι" στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Σε τρεις μήνες θα είμαστε έτοιμοι

Υπέρ της εισαγωγής ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού τάχθηκε ο υπ. Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ 24 Φεβ 2021 | 14:09

Μυτιλήνη: Δεύτερη πτήση με 122 πρόσφυγες από τη Λήμνο στο Αννόβερο της Γερμανίας

Συνολικά θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα στη Γερμανία 1.553 πρόσφυγες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 24 Φεβ 2021 | 12:52

Ιστορική καταδίκη στη Γερμανία ενός πρώην πράκτορα του Ασαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ενας πρώην πράκτορας του καθεστώτος Άσαντ είναι ο πρώτος που καταδικάζεται για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γερμανία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 23 Φεβ 2021 | 20:03

Bild: Ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού μέσω κινητών τηλεφώνων στη Γερμανία

Από τον Ιανουάριο του 2022 οι πληροφορίες εμβολιασμού στη Γερμανία θα προστίθενται στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών για χρήση στο κινητό τηλέφωνο.

"ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΦΩΝΙΑΣ" 22 Φεβ 2021 | 16:12

Δημήτρης Τσιόδρας: Ο Λιγνάδης δεν ήταν φίλος του πρωθυπουργού, ούτε του έκανε μαθήματα ορθοφωνίας

"Αρκετά πια με τη λάσπη: Ο Λιγνάδης δεν ήταν φίλος του Πρωθυπουργού" επισημαίνει ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ 20 Φεβ 2021 | 16:20

Γερμανία: Σάλος με τις αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση κολυμβητριών από τον προπονητή τους

Αποκαλύψεις στο Spiegel για σεξουαλική κακοποίηση κολυμβητριών στην Γερμανία, από τον ομοσπονδιακό προπονητή κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης

Η «ALLSUN» 19 Φεβ 2021 | 20:29

Γερμανία: Γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων θα απαιτεί από τους πελάτες της να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Η νέα πολιτική που θα ισχύει στα 35 ξενοδοχεία της εταιρείας, με έδρα τη Γερμανία, ενδέχεται να ξεκινήσει στις 31 Οκτωβρίου

ΤΙ ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΑΥΤΗΣ 19 Φεβ 2021 | 14:02

Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Ξέφυγε κατά λάθος από εργαστήριο στη Γουχάν, λέει το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Ρόλαντ Βιζεντάνγκερ, σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορούν τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα των διαθέσιμων ενδείξεων.