Γερμανία: Ο “απρόθυμος ηγεμόνας”

Οι προτάσεις Mέρκελ δεν δίνουν τις ριζοσπαστικές λύσεις που έχει ανάγκη η Ε.Ε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γερμανία: Ο “απρόθυμος ηγεμόνας”

Με καθυστέρηση εννέα μηνών η Αγκελα Μέρκελ με συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung έδωσε την απάντησή της στις προτάσεις του Ε.Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το μέλλον της Ευρώπης.

Σίγουρα έπαιξε ρόλο σε αυτό η νέα αναταραχή που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στην Ιταλία και ο σχηματισμός κυβέρνησης από τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις του Κίνηματος 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά. Οι προτάσεις της Καγκελαρίου παρότι βρίσκονται πολλά βήματα μπροστά από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις της, δεν δίνουν τις ριζοσπαστικές λύσεις που έχει ανάγκη σήμερα η Ε.Ε.

H A.Mέρκελ πρότεινε τη μετρατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο το οποίο θα χορηγεί βραχυπρόθεσμα δάνεια 5 ετών με αυστηρούς όρους σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.και θα είναι πλήρως αποπληρωτέα. Το Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα να εκτιμά την οικονομική κατάσταση σε κάθε χώρα καθώς και τη βιωσιμότητα του χρέους και θα διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία παρέμβασης εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Το ΕΝΤ θα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και μαζί με την Κομισιόν θα αποτελούν τους δύο πυλώνες σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Τα εθνικά κοινοβούλια διατηρούν τα δικαιώματά τους. Θα δημιουργηθεί σταδιακά επενδυτικός προϋπολογισμός, χαμηλού διψήφιου δισ. ευρώ, με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται διαρθρωτικές αδυναμίες.

Στον τομέα της 'Αμυνας η Α.Μέρκελ απάντησε θετικά στην πρόταση Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης. Επίσης πρότεινε μεσοπρόθεσμα τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας με εναλασσόμενες θέσεις, τη θεσμοθέτηση ενιαίων κριτηρίων για τη χορήγηση ασύλου στην Ευρώπη, τη μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκό σώμα φύλαξης των συνόρων,τη δημιουργία ενός πανευωπαϊκύ σώματος για τη μετανάστευση και την κατάρτιση ενός “Σχεδίου Μάρσαλ” για την Αφρική.

Για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η Καγκελάριος πρότεινε λιγότερους Επιτρόπους και την κατάρτιση στο μέλλον πανευρωπαϊκών συνδυασμών στις ευρωεκλογές.

Μολονότι οι γερμανικές προτάσεις λειτουργούν θετικά στην κατεύθυνση της ενοποίησης, είναι συντηρητικές και απέχουν πολύ από την ανάγκη της εποχής για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Κινούνται, ξανά, περισσότερο στη λογική της διαχείρισης κρίσεων και της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και με πολύ βραδύ ρυθμό στην κατεύθυνση της εξάλειψης των σημαντικών διαρθρωτικών ανισοτήτων και της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού χώρου.

Τα τελευταία χρόνια η ερώτηση «πού πηγαίνει η Ευρώπη» έχει γίνει συνώνυμο με το «τι θέλουν οι Γερμανοί;» Πολλοί Γερμανοί βλέπουν την ΕΕ ως χώρο προέκτασης της εθνικής τους κυριαρχίας και άλλοι ως βάρος κι όχι ως όφελος και για τους ίδιους. Θεωρούν ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη αυτό που θέλουν είναι να παίρνουν τα χρήματά τους και ότι η χώρα τους πληρώνει διαρκώς για προβλήματα των άλλων.

Η Γερμανία φοβάται την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ γιατί μπορεί να τροφοδοτήσει την αύξηση του πληθωρισμού, φοβάται τα ευρωομόλογα γιατί μπορεί να σημάνουν την «αμοιβαιοποίηση χρεών», φοβάται την ανάπτυξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων μήπως στο τέλος βρεθεί να τα χρηματοδοτεί η ίδια. Γι’ αυτό το Βερολίνο προσπαθεί να επιβάλει παντού τους δικούς του κανόνες, ώστε να έχει την κατάσταση υπό έλεγχο, θεωρώντας ότι η ευρωζώνη και η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσουν το γερμανικό πρότυπο.

Οι σκιές του παρελθόντος βαραίνουν τη Γερμανία περισσότερο από κάθε άλλη σημαντική χώρα. Η Γερμανία δεν έχει ιστορική εμπειρία από επιτυχή διεθνή ηγεσία. Οι Γερμανοί ζούσαν επί αιώνες σε μικρά ημι-ανεξάρτητα κράτη. Οι δύο απόπειρες να ασκήσει ηγεμονία μετά την ενοποίησή της το 1871, η πρώτη από την αυτοκρατορική Γερμανία του Κάιζερ και η δεύτερη από το Τρίτο Ράιχ, ήταν καταστροφικές και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μετά το 1945, η πρώην Δυτική Γερμανία ήταν ένα ημι-κυρίαρχο κράτος προστατευόμενο στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, δίχως καμιά δική του εξωτερική πολιτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να μην διαθέτει ούτε μηχανισμούς ούτε στρατηγική σκέψη. Η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης λειτουργεί ως “απρόθυμος ηγεμόνας” όπως έχουν πει εύστοχα οι Βρετανοί.

Στη Γαλλία βρίσκεται επικεφαλής ένας Πρόεδρος με νωπή εντολή και προωθημένες θέσεις και μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία θα μπορούσε να δώσει λύσεις. Το βάρος της ιστορίας και η επικράτηση ξανά των στενών εθνικών συμφερόντων μάλλον δεν το επιτρέπουν.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

. ΤΟ "ΑΜΒΟΥΡΓΟ" 03 Αυγ 2020 | 20:11

Γερμανική φρεγάτα αποπλέει για την Ανατολική Μεσόγειο - Θα ηγηθεί της αποστολής "Ειρήνη" της Ε.Ε

Στη Μεσόγειο, το κύριο καθήκον της φρεγάτας θα είναι να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1993 31 Ιουλ 2020 | 08:02

Ο κορονοϊός βάζει λουκέτο στις μπυραρίες της Γερμανίας - Πλήρης καταστροφή σε μπαρ και εστιατόρια

Λουκέτο εξαιτίας της κάθετης πτώσης των πωλήσεων λόγω της πανδημίας.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 30 Ιουλ 2020 | 13:42

Γερμανία: Πτώση-ρεκόρ στο ΑΕΠ το β τρίμηνο- Χάθηκαν 10 χρόνια ανάπτυξης

Το ΑΕΠ της Γερμανίας σημείωσε πτώση-ρεκόρ που έφτασε το 10,1%

29 Ιουλ 2020 | 17:12

Κορονοϊός: Έρχεται το δεύτερο κύμα - Συναγερμός στην Ευρώπη από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Εξάπλωση του κορονοϊού δείχνει η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 28 Ιουλ 2020 | 22:05

Η Γερμανία στέλνει φρεγάτα με 250 πεζοναύτες στη Μεσόγειο - Για τη τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Η γερμανική φρεγάτα "Αμβούργο" θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 28 Ιουλ 2020 | 13:54

Γερμανία- Κορονοϊός: Συναγερμός από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων- Μάσκες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σημαίνει συναγερμό για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού- Σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΧΑΙΚΟ ΜΑΑΣ 27 Ιουλ 2020 | 07:30

G7: Η Γερμανία λέει "όχι" στο αίτημα Τραμπ για να επιστρέψει στο κλαμπ η Ρωσία

Ο Τραμπ αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα στο ενδεχόμενο η G7 να επεκταθεί ξανά και να συμπεριλάβει τη Ρωσική Ομοσπονδία.

"ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ" 25 Ιουλ 2020 | 09:44

Ξεκάθαρο μήνυμα Γερμανίας σε Ερντογάν: Ακατανόητη η απόφαση για την Αγιά Σοφιά

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ σημείωσε πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί είναι μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

ΓΚΥΝΤΕΡ ΖΟΙΦΕΡΤ 24 Ιουλ 2020 | 13:51

Κρίση με Τουρκία: Γερμανός αναλυτής εξηγεί αν Ελλάδα και Τουρκία θα οδηγηθούν σε πόλεμο

Είναι αποφασισμένος ο Ερντογάν για μια στρατιωτική σύρραξη στο Αιγαίο; Πως θα μπορούσαν να διευθετηθούν οι διαφορές. Ο ρόλος του Βερολίνου.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 24 Ιουλ 2020 | 12:52

Παγιώνεται το θετικό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Στο ίδιο κλίμα με τα ελληνικά και τα ομόλογα των άλλων χωρών του Νότου της Ευρωζώνης

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗ BILD 23 Ιουλ 2020 | 13:47

Κρίση με την Τουρκία: Η κατάσταση είναι σοβαρή, λέει το Βερολίνο, αλλά όχι για πολεμική σύρραξη

Η εντύπωση ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου δεν ευσταθεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου. Η κατάσταση είναι όμως σοβαρή.

ΑΠΟ ΤΟ RND 22 Ιουλ 2020 | 19:27

Γερμανικό δημοσίευμα - κόλαφος για τον Τσίπρα: "Το παρελθόν προλαβαίνει τον πρώην πρωθυπουργό"

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τα στελέχη του καλούν τον Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 21 Ιουλ 2020 | 17:20

Ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια - Μάας στην Τουρκία: Να σταματήσει τις προκλήσεις η Αγκυρα

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία από τον Νίκο Δένδια και τον Γερμανό ΥΠΕΞ