Για τις άσκοπες καισαρικές

Η καισαρική τομή στην τσέπη μας και στις καρδιές μας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Για τις άσκοπες καισαρικές

Πολύ παραπάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζουν οι αναίτιες καισαρικές στις οικογένειες και στα ασφαλιστικά ταμεία μας. Και αυτό δεν είναι καν το μεγαλύτερο κόστος. Το μεγαλύτερο κόστος είναι το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική, η επιβάρυνση στην υγεία και ψυχολογία της μητέρας από μια σοβαρή εγχείρηση και η απώλεια μιας ευκαιρίας ενδυνάμωση για τις μητέρες.

Ας δούμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισκέφθηκε την Ελλάδα και ανακάλυψε μια πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κατάσταση. Συγκεκριμένα, όχι μόνο οι καισαρικές τομές στην Ελλάδα ξεπερνούν το 56% (στοιχεία 2014) αλλά ο τοκετός με ιατρική επέμβαση ξεπερνά το 84%! Με δεδομένο ότι το βάσει επιστημονικών ερευνών μόνο το 15% των τοκετών μπορεί να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση, τα νούμερα αυτά συγκλόνισαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ώθησαν να κάνει ειδική σύσταση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Γιατί η χώρα μας έχει τόσο υψηλό ποσοστό ιατρικοποιημένων τοκετών;

Μια απάντηση μπορεί να βρεθεί αν διερευνήσουμε το κόστος της καισαρικής. Θεωρητικά το άμεσο κόστος της καισαρικής είναι μόνο κατά 60% μεγαλύτερο από το κόστος του φυσιολογικού τοκετού. Όμως καισαρική σημαίνει ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με πολυήμερη διαμονή στο νοσοκομείο. Σημαίνει συχνά πολυήμερη διαμονή των βρεφών σε θερμοκητίδα. Σημαίνει επιπλέον εξετάσεις και ούτω καθεξής. Το κόστος μπορεί να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ έναντι των 900 του φυσιολογικού τοκετού. Μια πρώτη αναγωγή μπορεί να φτάσει το κόστος της αναίτιας καισαρικής στο μισό δις ευρώ.

Είναι όμως όντως το κέρδος η αιτία των αναίτιων χειρουργικών τοκετών;

Αν ήταν τότε θα περιμέναμε οι φυσιολογικοί τοκετοί να ήταν περισσότεροι στα δημόσια νοσοκομεία και λιγότεροι στα ιδιωτικά. Ας δούμε τα στατιστικά στοιχεία. Στα δημόσια νοσοκομεία το ποσοστό των φυσιολογικών τοκετών είναι 37%. Στα ιδιωτικά; 2%! Άρα το κέρδος είναι η αιτία.

Αν όμως το κέρδος ωθεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε καισαρικές και ιατρικοποιημένους τοκετούς, σε τι οφείλονται οι άσκοπες καισαρικές στα δημόσια νοσοκομεία;

Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί συμπεραίνουν ότι η έλλειψη ελέγχου οδηγεί σε ασυδοσία και βολικές προς κάποιους γιατρούς λύσεις. Συγκεκριμένα, πολλοί γυναικολόγοι προτιμούν την καισαρική για μη ιατρικούς λόγους, όπως η προβλεψιμότητα του τοκετού. Πώς να το κάνουμε. Είναι άλλο να μην έχεις τοκετούς το Σαββατοκύριακό, στις διακοπές σου, κ.τ.λ. και άλλο να είσαι σε διαρκή αναμονή.

Ανεξαρτήτως αιτίας, το φαινόμενο είναι πολλαπλά επιβλαβές και πρέπει να σταματήσει. Φυσικά δε δαιμονοποιούμε την καισαρική η οποία σώζει ζωές σε κάποιες περιπτώσεις αλλά θα πρέπει να λογίζεται σα μία σα σοβαρή ιατρική επέμβαση και να γίνει σαφώς η εξαίρεση και όχι ο κανόνας που είναι σήμερα.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να συσταθεί άμεσα μια εθνική επιτροπή για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και να χαράξει το θεσμικό πλαίσιο που θα μας επαναφέρει στα υγιή επίπεδα καισαρικής και παρεμβατικού τοκετού.

Είναι μια μάχη που σκοπεύω να δώσω μέσα και έξω από τη Βουλή!

* Περιβαλλοντολόγος, οικονομολόγος, ευρωβουλευτής ’09-14, υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 στη Β2 Αθηνών, Δυτικό Τομέα.------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Οκτ 2021 | 10:51

Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Πολλοί εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως του πόσοι υποψήφιοι θα παραμείνουν τελικά, οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μονομαχία μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Νίκου Ανδρουλάκη.

21 Οκτ 2021 | 07:28

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις...

Είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράζει "φιλική" μεταχείριση από τα Μέσα Ενημέρωσης και να παρουσιάζει τις δημοσκοπήσεις όπως τη βολεύουν.

20 Οκτ 2021 | 06:57

Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου

Ακόμα και η "ανακοίνωση" της υποψηφιότητάς του είχε το γνωστό στιλ του Παπανδρέου.

20 Οκτ 2021 | 06:50

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ασφαλείς ή αφελείς...

Αρκετοί αναρωτιούνται αν οι συμφωνίες αυτές μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

18 Οκτ 2021 | 07:04

Μιχάλης Κακογιάννης εναντίον Bachelor

Το ομολογώ. Σπανίως βλέπω τηλεόραση. Για την ενημέρωσή μου προτιμώ τις εφημερίδες και τους έγκυρους ιστότοπους. Για την -μέσα στο σπίτι- οπτικοακουστική ψυχαγωγία μου τις ψηφιακές πλατφόρμες.

ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ; 17 Οκτ 2021 | 16:43

Καλώς διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ ο Άρης Πορτοσάλτε;

Γιατί ο Άρης Πορτοσάλτε διεγράφη οριστικά, ενώ άλλοι συνάδελφοι, που επίσης αρνήθηκαν να απεργήσουν, διεγράφησαν προσωρινά;

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

13 Οκτ 2021 | 06:59

Η μυστική δημοσκόπηση της πρεσβείας

Και μόνο η αφορμή, για την εξεταστική που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.