Για τις άσκοπες καισαρικές

Η καισαρική τομή στην τσέπη μας και στις καρδιές μας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Για τις άσκοπες καισαρικές

Πολύ παραπάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζουν οι αναίτιες καισαρικές στις οικογένειες και στα ασφαλιστικά ταμεία μας. Και αυτό δεν είναι καν το μεγαλύτερο κόστος. Το μεγαλύτερο κόστος είναι το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική, η επιβάρυνση στην υγεία και ψυχολογία της μητέρας από μια σοβαρή εγχείρηση και η απώλεια μιας ευκαιρίας ενδυνάμωση για τις μητέρες.

Ας δούμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισκέφθηκε την Ελλάδα και ανακάλυψε μια πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κατάσταση. Συγκεκριμένα, όχι μόνο οι καισαρικές τομές στην Ελλάδα ξεπερνούν το 56% (στοιχεία 2014) αλλά ο τοκετός με ιατρική επέμβαση ξεπερνά το 84%! Με δεδομένο ότι το βάσει επιστημονικών ερευνών μόνο το 15% των τοκετών μπορεί να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση, τα νούμερα αυτά συγκλόνισαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ώθησαν να κάνει ειδική σύσταση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Γιατί η χώρα μας έχει τόσο υψηλό ποσοστό ιατρικοποιημένων τοκετών;

Μια απάντηση μπορεί να βρεθεί αν διερευνήσουμε το κόστος της καισαρικής. Θεωρητικά το άμεσο κόστος της καισαρικής είναι μόνο κατά 60% μεγαλύτερο από το κόστος του φυσιολογικού τοκετού. Όμως καισαρική σημαίνει ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με πολυήμερη διαμονή στο νοσοκομείο. Σημαίνει συχνά πολυήμερη διαμονή των βρεφών σε θερμοκητίδα. Σημαίνει επιπλέον εξετάσεις και ούτω καθεξής. Το κόστος μπορεί να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ έναντι των 900 του φυσιολογικού τοκετού. Μια πρώτη αναγωγή μπορεί να φτάσει το κόστος της αναίτιας καισαρικής στο μισό δις ευρώ.

Είναι όμως όντως το κέρδος η αιτία των αναίτιων χειρουργικών τοκετών;

Αν ήταν τότε θα περιμέναμε οι φυσιολογικοί τοκετοί να ήταν περισσότεροι στα δημόσια νοσοκομεία και λιγότεροι στα ιδιωτικά. Ας δούμε τα στατιστικά στοιχεία. Στα δημόσια νοσοκομεία το ποσοστό των φυσιολογικών τοκετών είναι 37%. Στα ιδιωτικά; 2%! Άρα το κέρδος είναι η αιτία.

Αν όμως το κέρδος ωθεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε καισαρικές και ιατρικοποιημένους τοκετούς, σε τι οφείλονται οι άσκοπες καισαρικές στα δημόσια νοσοκομεία;

Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί συμπεραίνουν ότι η έλλειψη ελέγχου οδηγεί σε ασυδοσία και βολικές προς κάποιους γιατρούς λύσεις. Συγκεκριμένα, πολλοί γυναικολόγοι προτιμούν την καισαρική για μη ιατρικούς λόγους, όπως η προβλεψιμότητα του τοκετού. Πώς να το κάνουμε. Είναι άλλο να μην έχεις τοκετούς το Σαββατοκύριακό, στις διακοπές σου, κ.τ.λ. και άλλο να είσαι σε διαρκή αναμονή.

Ανεξαρτήτως αιτίας, το φαινόμενο είναι πολλαπλά επιβλαβές και πρέπει να σταματήσει. Φυσικά δε δαιμονοποιούμε την καισαρική η οποία σώζει ζωές σε κάποιες περιπτώσεις αλλά θα πρέπει να λογίζεται σα μία σα σοβαρή ιατρική επέμβαση και να γίνει σαφώς η εξαίρεση και όχι ο κανόνας που είναι σήμερα.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να συσταθεί άμεσα μια εθνική επιτροπή για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και να χαράξει το θεσμικό πλαίσιο που θα μας επαναφέρει στα υγιή επίπεδα καισαρικής και παρεμβατικού τοκετού.

Είναι μια μάχη που σκοπεύω να δώσω μέσα και έξω από τη Βουλή!

* Περιβαλλοντολόγος, οικονομολόγος, ευρωβουλευτής ’09-14, υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 στη Β2 Αθηνών, Δυτικό Τομέα.------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Οκτ 2020 | 13:31

Ο Ερντογάν στην παγίδα...

Μέχρι σήμερα για τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας η στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ήταν κατευναστική.

26 Οκτ 2020 | 13:31

Ιδιοκτησία εναντίον ζωής

Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν θυσιάστηκε στον βωμό των ερωτικών επιλογών, του εναλλακτικού τρόπου ζωής, των σκανδαλιστικών για την πιο συντηρητική μερίδα της κοινωνίας αντιλήψεών του.

21 Οκτ 2020 | 13:00

Προφανώς είχε δίκιο ο Γεραπετρίτης

Πώς θα επιλέγαμε τη θερμή σύγκρουση με τον τουρκικό στόλο, σε θαλάσσια περιοχή -που στην παρούσα φάση- είναι ακόμα διεθνή ύδατα;

19 Οκτ 2020 | 11:21

Μην πυροβολείτε τον Τραμπ

Ο Τραμπ είναι δίχως αμφιβολία η πιο λάθος, η πιο επιφανειακή, η πιο εξυπνακίστικη, η πιο κακόγουστη απάντηση.

16 Οκτ 2020 | 11:49

Το "παράθυρο" ευκαιρίας του Ερντογάν...

Μετά την κρίση του 2008 έχουμε εισέλθει στη φάση της εκτύπωσης χρήματος και των αρνητικών επιτοκίων.

15 Οκτ 2020 | 10:15

Γιατί βιάζεται ο Ερντογάν...

Η "ψυχρή" αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας, κατέδειξε κάποια από τα δυνατά, αλλά και τα αδύναμα σημεία της κάθε πλευράς...

14 Οκτ 2020 | 18:22
14 Οκτ 2020 | 09:33

Ο Ερντογάν στα βήματα του Σαντάμ...

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ερντογάν όποιος και αν είναι, συνεχίζει να υλοποιείται.

13 Οκτ 2020 | 12:07

Τέρατα και καραγκιόζηδες...

Η υπόθεση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του χειρισμού της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα αναδεικνύει τον οπορτουνισμό και τη ρηχότητά του ως πολιτικού.

12 Οκτ 2020 | 13:49

Ώρα ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ -είναι πρόδηλο- ούτε μπορεί ούτε θέλει να υπερβεί τις παθογένειές του.