Follow us

Γιατί έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις;

Όταν φθάνουν στα χέρια τους τα πρώτα ακατέργαστα στοιχεία, βλέπουν με έκπληξη και εκείνοι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 20%. Μαζεύονται να το συζητήσουν. Η πρόβλεψη μοιάζει παρακινδυνευμένη και διστάζουν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Η σκηνή είναι πραγματική. Συμβαίνει στο γραφείο των δημοσκόπων που έκαναν το exit poll. Όταν φθάνουν στα χέρια τους τα πρώτα ακατέργαστα στοιχεία, βλέπουν με έκπληξη και εκείνοι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 20%. Μαζεύονται να το συζητήσουν. Η πρόβλεψη μοιάζει παρακινδυνευμένη και διστάζουν. Κυρίως διστάζουν γιατί ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Μια επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις εταιρείες, ότι επιχειρούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, ότι υπακούουν σε συμφέροντα, ότι έχουν υπόγειες σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και διάφορα δημοσιεύματα πιο "αποκαλυπτικά", με απλά λόγια, ότι τα παίρνουν… Δεν θα ήταν η πρώτη φορά.

Τελικά υποχωρούν και σταθμίζουν την πρόβλεψη σε πιο "ανεκτά" όρια. Την δημοσιοποιούν. Και τα επίσημα αποτελέσματα τους διαψεύδουν, αφού η κάλπη δίνει ακριβώς τα αποτελέσματα του αστάθμιστου δείγματος.

Ορισμένοι δεν ένιωσαν πραγματική έκπληξη πάντως. Σύμφωνα με δυο γκαλοπίστες που μίλησα μετά τις εκλογές, μου είπαν ότι τα τελευταία νούμερα που πήραν στα χέρια τους το βράδυ της Παρασκευής, έδειχναν μια πολύ μεγάλη διαφορά που συνεχώς διευρυνόταν. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας γινόταν "τσουνάμι", μου είπε χαρακτηριστικά ο ένας. Κανείς δεν θέλησε να το αποκαλύψει, άλλωστε η επόμενη ημέρα ήταν απαγορευτική για δημοσιεύσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση, είχαν υποστεί τέτοιο μπούλινγκ από τον ΣΥΡΙΖΑ που ούτως ή άλλως θα το απέφευγαν. Πού να μπλέκεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Τσίπρα, με την Πόπη και με το Documento.

Ορισμένες παραπολιτικές στήλες πάντως αναφέρθηκαν (με σχετική δυσπιστία) στα στοιχεία αυτά. ”Μας λένε για διαφορά έως και 20 μονάδες", έγραψε κάποιος. "Λέτε να γίνει τέτοιος σεισμός;" Ούτε εκείνοι που το έγραψαν το πίστευαν.

Το είπε ωραία τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, εξηγώντας ότι οι "απλές σταθμίσεις των στοιχείων" λίγο πριν από τις εκλογές, έδιναν στη Νέα Δημοκρατία κεντρική τιμή 42% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%, αλλά ποιος να τολμήσει να το πει. "Αν βγαίναμε έτσι, θα μας έλεγαν αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα", σημείωσε. Και πρόσθεσε: Από το 2015 και μετά, όταν υφίστασαι μια πίεση σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό και επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο (σσ εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά) σε κάνει να απομακρύνεσαι από τα στοιχεία γιατί έχεις υποστεί μετατραυματικό σοκ.

Ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis, το είπε διαφορετικά. Αφού εξήγησε ότι σε δικές του μετρήσεις είχε βρει διαφορά 20 μονάδες (στο μέσον της 4ετίας), αφού εξήγησε ότι η δική του εταιρεία έδινε τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά ναι δεν βρήκε σωστά τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: "Υπήρχαν απειλές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, έλεγαν πως σήμερα θα είχε εγκατασταθεί εισαγγελέας στη Metron Analysis." Πού να τολμήσει και αυτός να μιλήσει.

Με δύο λόγια, αν οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω, ένας λόγος μπορεί να είναι το ότι το κύμα προς τη Νέα Δημοκρατία εκδηλώθηκε μαζικά τα τελευταία 24ωρα προ των εκλογών και οι δημοσκόποι δεν προλάβαιναν να το επεξεργαστούν- υπολογίζεται ότι οι αναποφάσιστοι, αυτοί που αποφασίζουν πάνω στην κάλπη ψήφισαν μαζικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας- ένας άλλος λόγος είναι ότι μήνες προ των εκλογών, είχε εκδηλωθεί ένα κύμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού των δημοσκόπων από τον ΣΥΡΙΖΑ, με απειλές και προειδοποιήσεις για διώξεις, σε σημείο που να φοβούνται να δημοσιεύσουν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους. Και αυτό, όπως σωστά σημείωσε ο Στράτος Φαναράς, δεν είναι απλώς μια δυσλειτουργία της αγοράς, δεν είναι απλώς και μόνο ότι οι εταιρείες ερευνών δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, είναι θέμα Δημοκρατίας. Οι απειλές και η τρομοκρατία δεν επέτρεψαν τον ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο και την κυκλοφορία της πληροφορίας.

Και επειδή ορισμένοι θα δηλώσουν έκπληξη και θα θελήσουν να διαψεύσουν την αντιδημοκρατική και αυταρχική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ας θυμηθούμε ορισμένες από τις δηλώσεις που διαμόρφωσαν το τοπίο.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, πρόσφατα, πολύ πρόσφατα, αφού μας εξήγησε ότι δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις, αφού κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν "στον κουβά τις δημοσκοπήσεις", αφού εξήγησε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούν γιατί φοβούνται ότι τους παρακολουθούν με το predator (τελικά αποδείχθηκε ότι δεν συμβαίνει αυτό και μάλλον υπερεκτιμάτο η δύναμη του κόμματός του, ίσως και λόγω των απειλών), σημείωσε: Οι μόνοι που δεν λογοδοτούν για τα λάθη τους είναι οι δημοσκόποι και θα πρέπει να υπάρξει ένα ποινολόγιο επιτέλους, γιατί διαμορφώνουν το κλίμα.

Αυτή ήταν και η μεγάλη αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα. Το πώς διαμορφώνεται το κλίμα. Όπως το έγραφε ένας δημοσιογράφος του κόμματος σε ανύποπτο χρόνο¨, "υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα αποδεικνύονται αναξιόπιστες. Ο βασικός είναι ότι λειτουργούν με πρόθεση τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης."

Η Πόπη ήταν πιο αποκαλυπτική και δεν μάσαγε τα λόγια της: "Η κυβέρνηση που δεν κάλεσε ποτέ τον ΣΕΔΕΑ να παρέμβει για τα εικονικά τιμολόγια χωματουργικών εργασιών του δημοσκόπου του Μαξίμου, κ. Γεράκη, μιλάει τώρα για αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία", έλεγε η εκπρόσωπος Τύπου για την πρότασή της να δημοσιεύονται τα αστάθμιστα στοιχεία των ερευνών.

"Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο των δημοσκοπήσεων" ανέφερε στο παρελθόν ο δημοσιογράφος Κώστα Βαξεβάνης και θύμιζε τη σχέση του Θωμά Γεράκη της Marc με το Μαξίμου, πώς ο δημοσκόπος της εταιρείας του Καλογρίτσα, Τάκης Θεοδωρικάκος, βρέθηκε υπουργός του Μητσοτάκη αλλά και την περίπτωση της Opinion poll, όπου σύμφωνα το Documento, είχε αποκαλύψει πως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, πήρε μέσω άλλων εταιρειών του με απευθείας αναθέσεις, 290.000 ευρώ από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι απειλές δεν ήταν γενικές και αόριστες. Είχαν ονόματα και διευθύνσεις. Και τώρα κάποιος ελπίζω να ζητήσει εξηγήσεις και κάποιοι να απολογηθούν. Ελπίζω επίσης πλέον οι δημοσκόποι να αντιδράσουν και να κάνουν τη δουλειά τους, όσο καλύτερα μπορούν, αδιαφορώντας για τις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα δημοκρατίας.

Υ.Γ. Δεν ξεχνώ επίσης και τον υπόγειο πόλεμο που διεξάγουν διάφορα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι δημοσιογράφοι, που τις παραμονές των εκλογών δημοσίευσαν δήθεν "δημοσκόπηση" των πολυεθνικών εταιρειών, που έδινε τη μάχη ανάμεσα στα δυο κόμματα να είναι οριακή και τη διαφορά τους να είναι στις 30 χιλιάδες ψήφους. Όπως λέει και ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να υπάρξει κάποιο ποινολόγιο. Σε αυτό όμως θα επανέλθω.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ 27 Μαϊ 2023 | 19:55

Με νέα πρόσωπα η Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Μέσα Τσαπανίδου, Σβίγκου και Χαρίτσης

Στη σύνθεση της νέας Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει κανείς αρκετές εκπλήξεις σε πρόσωπα.

ΟΤΑΝ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 27 Μαϊ 2023 | 18:05

Οι σχέσεις της NIKHΣ με το Άγιο Όρος: Υποψήφιος στις εκλογές ο αδερφός ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου - Ο ρόλος της Μόσχας

Η μονή Φιλοθέου στηρίζει τη ΝΙΚΗ και είναι χαρακτηριστικό πως ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, ήταν υποψήφιος βουλευτής.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ 27 Μαϊ 2023 | 17:21

Ανάλυση Bloomberg: Ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει, ούτε και ο Μπάιντεν πρέπει

Το μάθημα από τις στροφές της εξωτερικής πολιτικής για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ότι όταν αντιμετωπίζεις την Τουρκία, αξίζει να περιμένεις.

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΖΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜΟΥΛΗ» 27 Μαϊ 2023 | 16:46

Απόστολος Γκλέτσος: Δεν συνετρίβη ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ελληνικός λαός - Είμαι με τον Τσίπρα γιατί τον πιστεύω

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου σχολίασε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Απόστολος Γκλέτσος.

ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 27 Μαϊ 2023 | 16:07

Βορίδης: Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία υποχρεωτικά θα πάμε σε τρίτες κάλπες

Ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τότε η χώρα υποχρεωτικά θα οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες.

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ» 27 Μαϊ 2023 | 15:53

Παρέμβαση Ιερώνυμου: Ως εδώ με την προσπάθεια εμπλοκής της Εκκλησίας και των κληρικών στα εκλογικά δρώμενα

Τι ξεκαθαρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με αφορμή όσα διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες για "εμπλοκή της Εκκλησίας και κληρικών της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας".

ΥΨΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ 27 Μαϊ 2023 | 14:53

Κρίση στο Κόσοβο μετά τις εκλογές: Αστυνομικές επιχειρήσεις της Πρίστινας και παρέμβαση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Πρίστινα να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Σε επιφυλακή οι σερβικές δυνάμεις.

ΠΑΣΟΚ 27 Μαϊ 2023 | 14:11

Καστανίδης κατά Ανδρουλάκη: Προσωπική προσβολή, αλλά θα δώσω τον αγώνα για την παράταξη

Την αντίδραση του εκλεγμένου στην Α' Θεσσαλονίκης, Χάρη Καστανίδη προκάλεσε η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να πάρει τη συγκεκριμένη έδρα, με στόχο να αναδείξει τη σημασία που έχει για το ΠΑΣΟΚ η εκλογική μάχη στη βόρεια Ελλάδα.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Μαϊ 2023 | 13:26

Τσαπανίδου σε Σκέρτσο: Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι διαφορετική από τη προηγούμενη

Απάντηση προς τον Άκη Σκέρτσο εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 27 Μαϊ 2023 | 12:52

Σαρμάς στο υπουργικό συμβούλιο: Να εντοπίσουμε τους κινδύνους, στόχος η ομαλή λειτουργία του κράτους

Συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

ΝΕΕΣ ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ 27 Μαϊ 2023 | 12:31

Viral ο Ερντογάν: Τον πήρε ο ύπνος σε διακαναλική συνέντευξη [βίντεο]

Αποκοιμήθηκε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του ο Ερντογάν και μάλιστα τη στιγμή που τον ρωτούσαν για το PKK.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 27 Μαϊ 2023 | 11:36

Άκης Σκέρτσος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην ήττα όχι με περισσότερη δημοκρατία αλλά με λογοκρισία

Τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κίνηση από την Κουμουνδούρου να μην επιτρέπει σε όλα τα στελέχη να βγαίνουν και να μιλούν ελεύθερα στα ΜΜΕ σχολίασε ο Άκης Σκέρτσος.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ 27 Μαϊ 2023 | 10:05

Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες

Η Τουρκία ετοιμάζεται για τον αυριανό κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών στις οποίες θα αναδειχθεί ο πρόεδρός της.