
Η σκηνή είναι πραγματική. Συμβαίνει στο γραφείο των δημοσκόπων που έκαναν το exit poll. Όταν φθάνουν στα χέρια τους τα πρώτα ακατέργαστα στοιχεία, βλέπουν με έκπληξη και εκείνοι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 20%. Μαζεύονται να το συζητήσουν. Η πρόβλεψη μοιάζει παρακινδυνευμένη και διστάζουν. Κυρίως διστάζουν γιατί ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Μια επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις εταιρείες, ότι επιχειρούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, ότι υπακούουν σε συμφέροντα, ότι έχουν υπόγειες σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και διάφορα δημοσιεύματα πιο "αποκαλυπτικά", με απλά λόγια, ότι τα παίρνουν… Δεν θα ήταν η πρώτη φορά.
Τελικά υποχωρούν και σταθμίζουν την πρόβλεψη σε πιο "ανεκτά" όρια. Την δημοσιοποιούν. Και τα επίσημα αποτελέσματα τους διαψεύδουν, αφού η κάλπη δίνει ακριβώς τα αποτελέσματα του αστάθμιστου δείγματος.
Ορισμένοι δεν ένιωσαν πραγματική έκπληξη πάντως. Σύμφωνα με δυο γκαλοπίστες που μίλησα μετά τις εκλογές, μου είπαν ότι τα τελευταία νούμερα που πήραν στα χέρια τους το βράδυ της Παρασκευής, έδειχναν μια πολύ μεγάλη διαφορά που συνεχώς διευρυνόταν. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας γινόταν "τσουνάμι", μου είπε χαρακτηριστικά ο ένας. Κανείς δεν θέλησε να το αποκαλύψει, άλλωστε η επόμενη ημέρα ήταν απαγορευτική για δημοσιεύσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση, είχαν υποστεί τέτοιο μπούλινγκ από τον ΣΥΡΙΖΑ που ούτως ή άλλως θα το απέφευγαν. Πού να μπλέκεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Τσίπρα, με την Πόπη και με το Documento.
Ορισμένες παραπολιτικές στήλες πάντως αναφέρθηκαν (με σχετική δυσπιστία) στα στοιχεία αυτά. ”Μας λένε για διαφορά έως και 20 μονάδες", έγραψε κάποιος. "Λέτε να γίνει τέτοιος σεισμός;" Ούτε εκείνοι που το έγραψαν το πίστευαν.
Το είπε ωραία τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, εξηγώντας ότι οι "απλές σταθμίσεις των στοιχείων" λίγο πριν από τις εκλογές, έδιναν στη Νέα Δημοκρατία κεντρική τιμή 42% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%, αλλά ποιος να τολμήσει να το πει. "Αν βγαίναμε έτσι, θα μας έλεγαν αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα", σημείωσε. Και πρόσθεσε: Από το 2015 και μετά, όταν υφίστασαι μια πίεση σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό και επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο (σσ εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά) σε κάνει να απομακρύνεσαι από τα στοιχεία γιατί έχεις υποστεί μετατραυματικό σοκ.
Ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis, το είπε διαφορετικά. Αφού εξήγησε ότι σε δικές του μετρήσεις είχε βρει διαφορά 20 μονάδες (στο μέσον της 4ετίας), αφού εξήγησε ότι η δική του εταιρεία έδινε τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά ναι δεν βρήκε σωστά τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: "Υπήρχαν απειλές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, έλεγαν πως σήμερα θα είχε εγκατασταθεί εισαγγελέας στη Metron Analysis." Πού να τολμήσει και αυτός να μιλήσει.
Με δύο λόγια, αν οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω, ένας λόγος μπορεί να είναι το ότι το κύμα προς τη Νέα Δημοκρατία εκδηλώθηκε μαζικά τα τελευταία 24ωρα προ των εκλογών και οι δημοσκόποι δεν προλάβαιναν να το επεξεργαστούν- υπολογίζεται ότι οι αναποφάσιστοι, αυτοί που αποφασίζουν πάνω στην κάλπη ψήφισαν μαζικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας- ένας άλλος λόγος είναι ότι μήνες προ των εκλογών, είχε εκδηλωθεί ένα κύμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού των δημοσκόπων από τον ΣΥΡΙΖΑ, με απειλές και προειδοποιήσεις για διώξεις, σε σημείο που να φοβούνται να δημοσιεύσουν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους. Και αυτό, όπως σωστά σημείωσε ο Στράτος Φαναράς, δεν είναι απλώς μια δυσλειτουργία της αγοράς, δεν είναι απλώς και μόνο ότι οι εταιρείες ερευνών δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, είναι θέμα Δημοκρατίας. Οι απειλές και η τρομοκρατία δεν επέτρεψαν τον ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο και την κυκλοφορία της πληροφορίας.
Και επειδή ορισμένοι θα δηλώσουν έκπληξη και θα θελήσουν να διαψεύσουν την αντιδημοκρατική και αυταρχική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ας θυμηθούμε ορισμένες από τις δηλώσεις που διαμόρφωσαν το τοπίο.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, πρόσφατα, πολύ πρόσφατα, αφού μας εξήγησε ότι δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις, αφού κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν "στον κουβά τις δημοσκοπήσεις", αφού εξήγησε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούν γιατί φοβούνται ότι τους παρακολουθούν με το predator (τελικά αποδείχθηκε ότι δεν συμβαίνει αυτό και μάλλον υπερεκτιμάτο η δύναμη του κόμματός του, ίσως και λόγω των απειλών), σημείωσε: Οι μόνοι που δεν λογοδοτούν για τα λάθη τους είναι οι δημοσκόποι και θα πρέπει να υπάρξει ένα ποινολόγιο επιτέλους, γιατί διαμορφώνουν το κλίμα.
Αυτή ήταν και η μεγάλη αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα. Το πώς διαμορφώνεται το κλίμα. Όπως το έγραφε ένας δημοσιογράφος του κόμματος σε ανύποπτο χρόνο¨, "υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα αποδεικνύονται αναξιόπιστες. Ο βασικός είναι ότι λειτουργούν με πρόθεση τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης."
Η Πόπη ήταν πιο αποκαλυπτική και δεν μάσαγε τα λόγια της: "Η κυβέρνηση που δεν κάλεσε ποτέ τον ΣΕΔΕΑ να παρέμβει για τα εικονικά τιμολόγια χωματουργικών εργασιών του δημοσκόπου του Μαξίμου, κ. Γεράκη, μιλάει τώρα για αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία", έλεγε η εκπρόσωπος Τύπου για την πρότασή της να δημοσιεύονται τα αστάθμιστα στοιχεία των ερευνών.
"Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο των δημοσκοπήσεων" ανέφερε στο παρελθόν ο δημοσιογράφος Κώστα Βαξεβάνης και θύμιζε τη σχέση του Θωμά Γεράκη της Marc με το Μαξίμου, πώς ο δημοσκόπος της εταιρείας του Καλογρίτσα, Τάκης Θεοδωρικάκος, βρέθηκε υπουργός του Μητσοτάκη αλλά και την περίπτωση της Opinion poll, όπου σύμφωνα το Documento, είχε αποκαλύψει πως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, πήρε μέσω άλλων εταιρειών του με απευθείας αναθέσεις, 290.000 ευρώ από το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι απειλές δεν ήταν γενικές και αόριστες. Είχαν ονόματα και διευθύνσεις. Και τώρα κάποιος ελπίζω να ζητήσει εξηγήσεις και κάποιοι να απολογηθούν. Ελπίζω επίσης πλέον οι δημοσκόποι να αντιδράσουν και να κάνουν τη δουλειά τους, όσο καλύτερα μπορούν, αδιαφορώντας για τις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα δημοκρατίας.
Υ.Γ. Δεν ξεχνώ επίσης και τον υπόγειο πόλεμο που διεξάγουν διάφορα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι δημοσιογράφοι, που τις παραμονές των εκλογών δημοσίευσαν δήθεν "δημοσκόπηση" των πολυεθνικών εταιρειών, που έδινε τη μάχη ανάμεσα στα δυο κόμματα να είναι οριακή και τη διαφορά τους να είναι στις 30 χιλιάδες ψήφους. Όπως λέει και ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να υπάρξει κάποιο ποινολόγιο. Σε αυτό όμως θα επανέλθω.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr