Γιατί επιμένουν με τη Θράκη...

Με τον ίδιο τρόπο που ένας Έλληνας αξιωματούχος μπορεί να επισκεφθεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία ή τη χριστιανική μειονότητα στην Αίγυπτο μπορεί και κάθε Τούρκος αξιωματούχος να επισκεφθεί τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Γιατί επιμένουν με τη Θράκη...

Με τον ίδιο τρόπο που ένας Έλληνας αξιωματούχος μπορεί να επισκεφθεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία ή τη χριστιανική μειονότητα στην Αίγυπτο μπορεί και κάθε Τούρκος αξιωματούχος να επισκεφθεί τη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Το πρόβλημα της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη έγκειται στη συστηματική επιμονή του καθεστώτος της Άγκυρας να αποκαλεί την αναγνωρισμένη επισήμως ως μουσουλμανική μειονότητα ως τουρκική αλλά και τον χρόνο που επέλεξε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στη Θράκη.

Λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας της Προεδρίας Τραμπ, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε επισκεφθεί το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ιδιωτικώς χωρίς να συναντήσει κανέναν Τούρκο επίσημο. Τούτο εξελήφθη ως μια συμβολική πράξη, σαν ένα "χαστούκι" στο καθεστώς Ερντογάν, όπως το αποκάλεσε σχεδόν σύσσωμος ο ελληνικός τύπος.

Αν και ο Τούρκος Υπουργός, πριν ξεκινήσει για την Ελλάδα, μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές επαφές, μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, μίλησε για "τουρκική μειονότητα".

Συγκεκριμένα, στο πρώτο tweet που ανέβασε με το πού έφτασε στην Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε:

"Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και για να συζητήσουμε διμερή ζητήματα"...

Πολύ καιρό τώρα, κατά τρόπο συστηματικό, παρατηρείται μια απόσταση μεταξύ αυτών που λένε οι Τούρκοι και των προθέσεων που αποκαλύπτουν οι πράξεις τους.

Η επιμονή στην αναφορά της μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της Τουρκίας για αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης με βάση την οποία έχουν χαραχτεί τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή.

Βεβαίως η Άγκυρα φέρει βαρέως και το γεγονός πως ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών κ. Δένδιας κατά την επίσημη επίσκεψή του εκεί δεν σιώπησε υποτακτικά αλλά μίλησε ευθαρσώς για τις διαφορές μεταξύ των δυο χωρών και τις τουρκικές παραβιάσεις...

Είναι προφανές πως ο κ. Τσαβούσογλου επιχείρησε να πληρώσει την Ελλάδα με το ίδιο νόμισμα...

Με τη μεθόδευση αυτή ο Τούρκος αξιωματούχος απευθύνεται:

α) Στη διεθνή κοινή γνώμη και διεθνή πολιτική τάξη, υποδηλώνοντας για νιοστή φορά μια από τις τουρκικές απαιτήσεις στα πλαίσια της αναθεώρησης της συνθήκες της Λωζάνης...

β) Στην ελληνική κυβέρνηση και την κοινή γνώμη της χώρας μας αποσαφηνίζοντας πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου ωθούνται οι δύο χώρες υπάρχουν πολλά περισσότερα για διαπραγμάτευση από αυτά που δέχεται να συζητήσει η ελληνική πλευρά...

γ) Κυρίως όμως απευθύνεται και στην τουρκική κοινή γνώμη την οποία έχει εθίσει σε μια "εθνικιστική και ισλαμιστική" ρητορική υψηλών τόνων και της οποίας το φρόνημα κάμπτεται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η "πισινή"...

Το τουρκικό καθεστώς απευθύνεται στη διεθνή κοινή γνώμη ανοίγοντας σαν βεντάλια μια σειρά ζητήματα τα οποία θεωρεί στρατηγικής σημασίας για τον ρόλο που σχεδιάζει για την Τουρκία τις επόμενες δεκαετίες.

Υπάρχει μια διελκυστίνδα αυτή τη στιγμή μεταξύ ΗΠΑ - Δύσης και Τουρκίας σε σχέση με τον ρόλο της στη συμμαχία. Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν φαίνονται αποφασισμένες να μην υποχωρήσουν στο ζήτημα των S-400 και σε κάποια από τα όρια αυτονομίας της Τουρκίας εντός της συμμαχίας...

Το καθεστώς της Άγκυρας θα υποστεί μεγάλη ταπείνωση αν υποχωρήσει και θέσει εκτός λειτουργίας και τουρκικών συνόρων το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά αν επιμείνει και απομονωθεί από τη Δυτική Συμμαχία στρατιωτικός εξοπλισμός εκατοντάδων δισ. δολαρίων που έχει συσσωρεύσει εδώ και δεκαετίες θα αχρηστευτεί λίαν συντόμως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αναβαθμίσεων.

Καλά είναι τα πολυδιαφημισμένα drones "Μπαϊρακτάρ" αλλά έχουν βρεθεί αντιμέτωπα μόνο με ομάδες ατάκτων ή διαλυμένους στρατούς όπως της Συρίας.


Επιπλέον η τουρκική οικονομία είναι πλήρως εξαρτημένη από τις εξαγωγές της στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Ρωσία που προβάλλεται σαν εναλλακτική διέξοδος είναι μια χώρα με ΑΕΠ του επιπέδου της Ιταλίας και δεν μπορεί να απορροφήσει τις τουρκικές εξαγωγές.

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση θα μοιάζει με πράξεις αυτοκτονίας.

Οποιοσδήποτε εχέφρων πολιτικός λοιπόν θα επέστρεφε στους Κόλπους της Δύσης έχοντας εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες παραχωρήσεις.

Η Τουρκία απλώνει μεθοδικά στον πάγκο όλη την πραμάτεια της. Από την παρουσία και τις διεκδικήσεις της από την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Συρία, τη Λιβύη κλπ. μέχρι το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Θράκη.

Η Τουρκία παρά την απομόνωση και τα οικονομικά της προβλήματα επιμένει να θέτει μεταξύ όλων των άλλων και το θέμα της Θράκης μετ’ επιτάσεως. Μοιάζει να είναι θέμα χρόνου η εκδήλωση εκεί μιας εμπλοκής που θα επιχειρήσει να πλήξει το διεθνές προφίλ της Ελλάδας.

Το καθεστώς Ερντογάν έχει στήσει σε όλη την Ευρώπη ένα δίκτυο ελεγχόμενων από την Τουρκία μουσουλμανικών θυλάκων με σκοπό την άσκηση επιρροής στις χώρες φιλοξενίας. Οι μειονότητες σε όλη τη Δύση σταδιακά απαιτούν δικαιώματα και συνθήκες αυτονομίας οι οποίες υπονομεύουν τα κράτη και τις κοινωνίες.

Μέχρι η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να "ξυπνήσει" και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις από τη σκοπιά των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και των νεοθωμανικών επιδιώξεων ο κίνδυνος για την Ελλάδα θα παραμένει υψηλός.

Υ.Γ. Οι "γκρίνιες" για τα χαμόγελα και τις αγκαλιές του κ. Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου είναι αστειότητες. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έτσι οφείλει να συμπεριφέρεται δημοσίως...

2) Χρηματιστήριο Αθηνών...

Κύριε Κώστα,

Πολύ δύσκολο να έχουμε κάτι πραγματικά καλό στο χχα από φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την εκτίμησή μου (Elliot waves) από φθινόπωρο και μετά θα έχουμε κορύφωση στη W. Street & Dax και σταδιακά ισχυρή διόρθωση του συνόλου της ανόδου από τα χαμηλά Μαρτίου του 2020.

Οι τράπεζες (ΔΤΡ) "οφείλουν" ένα ακόμα τελευταίο ιστορικό χαμηλό. Μετά ανοδική απελευθέρωση.

Βέβαια, καμία μέθοδος δεν είναι αλάνθαστη αλλά αυτό είναι το βασικό σενάριο το οποίο υποστηρίζεται πλήρως και από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την αναγκαστική αλλαγή πολιτικής από την Fed που σταδιακά θα ακολουθήσει.

Με εκτίμηση για την στήλη σας.

Δ. Γ.

Απάντηση: Το παράθυρο ευκαιρίας το Φθινόπωρο πάντως υποδηλοί πως καλό κλίμα μέχρι το Φθινόπωρο...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟ 01 Αυγ 2021 | 14:42

Τουρκία: Ο Ερντογάν... πέταξε τσάι στους πυρόπληκτους - Οργή και δυσαρέσκεια από τους πολίτες [βίντεο]

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ερντογάν βρέθηκε στις περιοχες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, πέταξε τσάι στους πληγέντες μέσα από το πούλμαν στο οποίο επέβαινε.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ 01 Αυγ 2021 | 13:08

Εβρος: Nεκρό Τούρκο από ελληνικά πυρά αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ - Το ΥΠΕΞ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Αγκυρας

Δεν έπεσαν πυροβολισμοί από την ελληνική πλευρά - Ολα έγιναν στην τουρκική πλευρά και αφορά λαθροδιακινητές αναφέρουν ελληνικές πηγές

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 01 Αυγ 2021 | 09:35
ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 31 Ιουλ 2021 | 19:34

Φωτιά στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί- Εκκενώθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία στο Μπόντρουμ

Στους έξι οι νεκροί από τις δασικές φωτιές στην Τουρκία. Εκκενώθηκαν σπίτια και ξεοδοχεία στο Μπόντρουμ.

ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ 30 Ιουλ 2021 | 10:21

Φωτιές στην Αττάλεια: Επίθεση οργισμένων κατοίκων στον Τσαβούσογλου - Τέσσερις νεκροί, τεράστιες καταστροφές [βίντεο - εικόνες]

Απέναντι στους οργισμένους κατοίκους της Αττάλειας βρέθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Του πέταξαν νερά.

ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΑΤΤΑΛΕΙΑ 29 Ιουλ 2021 | 22:17

Φωτιά στην Τουρκία - Δραματικές στιγμές στην Αττάλεια - Τρεις νεκροί, συλλυπητήρια από τον Δένδια

Σύμφωνα με την AFAD, 122 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί και 58 λαμβάνουν θεραπεία, εξαιτίας των πυρκαγιών στη Νότια Τουρκία

ΔΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 29 Ιουλ 2021 | 21:48

Μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία: Ανοίξτε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης - Σεβαστείτε τη θρησκευτική ελευθερία

Αφορμή για την τοποθέτηση των ΗΠΑ, η 50ή επέτειος από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 29 Ιουλ 2021 | 18:06

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει πια - Θεμελιώδης αρχή το Διεθνές Δίκαιο

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκφράσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας αν αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ 29 Ιουλ 2021 | 08:26

Τουρκική προκλητικότητα: Ο Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα για τα Βαρώσια και τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Στον απόηχο των παράνομων τουρκικών εξαγγελιών για τα Βαρώσια, ο Ν. Δένδιας θα ενημερώσει σήμερα τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΦΟΒΑΤΑΙ 28 Ιουλ 2021 | 15:51

DW: Γιατί ο Ερντογάν φοβάται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν και ελέγχει σχεδόν πλήρως τη δημοσιοποίηση πληροφοριών στην Τουρκία, φοβάται τα social media.

ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ 28 Ιουλ 2021 | 06:17

Διπλωματικά χτυπήματα σε Ερντογάν και αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Διεθνής απομόνωση μετά τις προκλήσεις στα Βαρώσια

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με κυρώσεις απειλεί την Άγκυρα ο Ζοζέπ Μπορέλ. Τριμερής Σύνοδος στην Αθήνα, σήμερα, με Ιορδανία και Κύπρο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 27 Ιουλ 2021 | 20:36

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: "Η Ελλάδα ουδέποτε θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας"

Δριμεία επίθεση Μητσοτάκη στην Τουρκία μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

27 Ιουλ 2021 | 19:37

Διπλωματικές πηγές: Απορρίπτονται στο σύνολό τους οι τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατικοποίηση του Αιγαίου

Με επιστολή στον ΟΗΕ, η Ελλάδα απορρίπτει τις μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου