Γιατί μας εγκαταλείπουν οι μετανάστες…

Η κοινή πεποίθηση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, είναι πως η παρούσα άνοδος των τιμών είναι προσωρινή καθώς οφείλεται στις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία τόσο μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης αλλά και κυρίως στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Γιατί μας εγκαταλείπουν οι μετανάστες...
Η κοινή πεποίθηση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, είναι πως η παρούσα άνοδος των τιμών είναι προσωρινή καθώς οφείλεται στις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία τόσο μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης αλλά και κυρίως στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η στήλη δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία και εκτιμά σαν ρεαλιστικότερες τις απόψεις όσων παραμένουν επιφυλακτικοί και πιστεύουν πως τα καλά νέα είναι πρόσκαιρα ενώ από τα αρνητικά δεν έχουν δει παρά την κορυφή του παγόβουνου.Στην Ελλάδα π.χ. τον τελευταίο χρόνο περισσότερο, αλλά και την τελευταία δεκαετία σταδιακά, παρατηρούνται ισχυρές ανακατατάξεις σε καίριους τομείς δραστηριότητας, οι οποίες φαίνεται πως περνάνε απαρατήρητες από τις στατιστικές μεταβολές...

Αν μιλήσετε με οποιονδήποτε εργολάβο φέτος στην Αθήνα ή την Περιφέρεια, θα πληροφορηθείτε πόσο δύσκολο είναι πλέον να βρεθούν τεχνίτες αλλά και εργάτες.

Αν μιλήσετε με άλλους θα διαπιστώσετε πόσο δύσκολο έχει γίνει να βρει κάποιος οικιακή βοηθό ή κάποιον να προσέχει παιδιά ή άτομα μεγάλης ηλικίας.

Ο κλάδος των κατασκευών δεν αφορά μόνο τις ανεγέρσεις νέων οικοδομών και μεγάλων έργων, αλλά ένα γενικότερα πλέγμα δραστηριοτήτων από ανακαινίσεις και επισκευές που προσέφερε στην οικονομική δραστηριότητα πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και απασχολούσε κυρίως μετανάστες.Μου έλεγε πριν λίγες μέρες φίλος εργολάβος το εξής παράδειγμα. "Πριν λίγα χρόνια κατά την ανέγερση του "Νιάρχος" υπήρχαν μέρες που απασχολούνταν 800 εργαζόμενοι στα εργοτάξια. Από αυτούς οι 700 περίπου είναι αλλοδαποί... Αν ψάξεις σήμερα ελάχιστοι από αυτούς έχουν παραμένει στην Ελλάδα".

Οι περισσότεροι μετανάστες που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και τις υπηρεσίες οικιακής βοήθειας ή φροντίδας ανηλίκων και υπερηλίκων έχουν μετακομίσει σε χώρες της Ευρώπης οι οποίες προσφέρουν σταθερότερη απασχόληση αλλά κυρίως καλύτερα μεροκάματα από την Ελλάδα.Στην Ελλάδα έχουν μείνει κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία από τους μετανάστες είτε έχουν θεμελιώσει κάποια ασφαλιστικά δικαιώματα τα οποία δεν θέλουν να χάσουν, είτε θεωρούν πως είναι δύσκολο να προσαρμοστούν για δεύτερη φορά σε μια ξένη χώρα, της οποίας τη γλώσσα και τα ήθη θα πρέπει να μάθουν εξ αρχής…

Η κατηγορία αυτή όμως είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Ένα ανάλογο μήνυμα εκπέμπει και το παρακάτω σχόλιο που ανάρτησε στα Κοινωνικά Δίκτυα ο κ. Φ. Κοκοτός, στέλεχος μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου: "Το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού είναι υπαρκτό ακόμα και στον τουρισμό, όπου εφαρμόζουμε την κλαδική σύμβαση του 2019, με τις υψηλότερες αμοιβές που υπήρξαν ποτέ στον κλάδο.Όπως η Αγγλία ή η Ελβετία, τουριστικές ηγέτιδες, θα χρειαστούμε κι εδώ εισαγωγή προσωπικού από το εξωτερικό.

Μη σας πω ότι σύντομα θα χρειαστεί να απασχολούμε εποχικά σε διάφορες υποστηρικτικές εργασίες τους πρόσφυγες με πολιτικό άσυλο, οι οποίοι φιλοξενούνται σε κέντρα ανά την Ελλάδα.


Διότι ενώ παλιά δεν έβρισκες στελέχη (κι ακόμα, βέβαια) τώρα δε βρίσκεις ούτε κηπουρό…"

Η απουσία εργατικού δυναμικού σε κάποιες κομβικές κατηγορίες απασχόλησης είναι ένας από τους παράγοντες που θα αυξήσει το κόστος αυτών των εργασιών. Η αύξηση του εργατικού κόστους αποτελεί ένα βασικό συστατικό μιας πληθωριστικής πίεσης στην οικονομία.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις που εντοπίζω και στις μεγάλες οικονομίες της Δύσης. Εκεί, στις ΗΠΑ π.χ., το πρόβλημα δεν δημιουργείται επειδή φεύγουν οι μετανάστες να πάνε σε χώρες που πληρώνουν καλύτερα, αλλά γιατί η πανδημία επιτάχυνε κάποιες τάσεις που αφορούν την απασχόληση σε σχέση με τη γήρανση του πληθυσμού.Την περασμένη δεκαετία όταν ελάμβανε χώρα το brain drain και μετανάστευσαν εκτός Ελλάδος περί τις 500 χιλ. νέοι Έλληνες υψηλής ειδίκευσης και μόρφωσης γράφαμε πως ο επίλογος αυτής της καταστροφής θα έρθει όταν αρχίσουν να μεταναστεύουν οι χαμηλότερης ειδίκευσης και οι ανειδίκευτοι. Η... μετανάστευση των μεταναστών επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση...

Όταν σπανίζει η προσφορά εργασίας αυξάνεται το εργατικό κόστος το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια μακροχρόνιας αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

2) Οιωνός ή προπομπός...
Σύμφωνα με το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Goldman Sachs ο δείκτης Χρηματοοικονομικών Συνθηκών των ΗΠΑ έχασε περί τις 5 μονάδες την τελευταία εβδομάδα και διαμορφώθηκε στο 96,94 που είναι ιστορικό χαμηλό.

Ο Δείκτης Χρηματοοικονομικών Συνθηκών (FCI) συντίθεται με βάση τον συνδυασμό ορισμένων μεταβλητών, όπως η ισοτιμία του νομίσματος, τα επιτόκια και η αξία των περιουσιακών στοιχείων.

Σαν χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να οριστούν ως η τρέχουσα κατάσταση των χρηματοοικονομικών μεταβλητών που επηρεάζουν την οικονομική συμπεριφορά και (επομένως) τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας.

Θεωρητικά, τέτοιες χρηματοοικονομικές μεταβλητές μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε χαρακτηρίζει την προσφορά ή τη ζήτηση χρηματοοικονομικών μέσων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Οκτ 2021 | 08:06

Ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα…

Προς το παρόν πολλές επιχειρήσεις εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες που υποστηρίζουν πως οι ανατιμήσεις είναι προσωρινές λόγω αναταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και δεν τις μετακυλούν στις τιμές.

22 Οκτ 2021 | 07:53

Ποιος ποντάρει στον Γιώργο...

Η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ αρχικά προκάλεσε θυμηδία, μετά ενδεχομένως λύπη αλλά στο τέλος μάλλον επικράτησε η αμηχανία.

21 Οκτ 2021 | 07:28

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις...

Είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράζει "φιλική" μεταχείριση από τα Μέσα Ενημέρωσης και να παρουσιάζει τις δημοσκοπήσεις όπως τη βολεύουν.

20 Οκτ 2021 | 06:50

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ασφαλείς ή αφελείς...

Αρκετοί αναρωτιούνται αν οι συμφωνίες αυτές μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 22:36

Κόλιν Πάουελ: Το παιδί μεταναστών που έφτασε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ - Γιατί τον "στοίχειωσε" ο πόλεμος στο Ιράκ

Η λαμπρή καριέρα του Πάουελ στο πεδίο της μάχης και στην πολιτική - Αμαύρωσε την καριέρα του, υποστηρίζοντας ακλόνητα τον πόλεμο στο Ιράκ.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ 13 Οκτ 2021 | 12:14

Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν ΕΕ και ΗΠΑ: Θα έρθουν κύματα οι μετανάστες αν δεν αρθούν οι κυρώσεις

Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα για αύξηση των οικονομικών μεταναστών, αν δεν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ 12 Οκτ 2021 | 23:01

Ερντογάν από G20: Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει νέο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν

Ο Ερντογάν πρότεινε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με θέμα το μεταναστευτικό, υπό την προεδρία της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επόμενης G20.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΜΟ 11 Οκτ 2021 | 19:39

Εγκώμια από τον Γάλλο ΥΠΕΣ: Το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν εγκωμίασε το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων