Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;
Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.


Κατά το ίδιο διάστημα το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 5,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 8,8 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Στο 7μηνο του ’21 το πρωτογενές έφτανε τα 9 δισ. ευρώ. Τούτα σημαίνουν πως η αυξημένη τουριστική κίνηση το Καλοκαίρι αντέστρεψε την κατρακύλα αλλά ακόμη απέχουμε απ’ το να επανέλθουμε σε κατάσταση ισορροπίας.

Καθώς η τουριστική κίνηση συνεχίζεται με θετικούς ρυθμούς και τον Οκτώβριο η ελάφρυνση αναμένεται να συνεχιστεί έως τα πρώτα κρύα του Φθινοπώρου να ανακόψουν την είσοδο συναλλάγματος και να αυξήσουν τις εκροές λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων για θέρμανση και μετακινήσεις.

Βέβαια, την περασμένη δεκαετία παρόμοιες επιδόσεις θα σήμαιναν αποκλεισμό από τις αγορές, μνημόνια και κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.

Σήμερα το περιβάλλον τεχνητής έλλειψης βαρύτητας που δημιουργούν τα μηδενικά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν καταστήσει χρεοκοπημένες χώρες όπως η Ελλάδα παραδείσους των οριακά θετικών αποδόσεων σε ένα ωκεανό αρνητικών (ή έστω συγκριτικά μικρότερων αρνητικών αποδόσεων).

Τούτο μοιάζει ακαταλαβίστικο για το ευρύ κοινό αλλά είναι ιδιαίτερα πρακτικό και αποδοτικό για κάποιους π.χ. που διαχειρίζονται ένα συνταξιοδοτικό fund και οφείλουν το 70% του κεφαλαίου να το έχουν τοποθετήσει σε τίτλους σταθερής απόδοσης όπως τα ομόλογα και κάθε χρόνο πρέπει να παρουσιάσουν στους μετόχους (ασφαλισμένους) αποδόσεις που πρέπει να είναι συγκρίσιμες με αυτών των υπολοίπων.

Ενώ η οικονομία εμφανίζει σημάδια αντίδρασης και επανόδου στην προ επιδημία κανονικότητα το Δημόσιο Χρέος από 356 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 κατά τον περασμένο Ιούνιο έχει σκαρφαλώσει στα 387,3 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 8,2% και το δ΄ τρίμηνο στο 7,9% με το ΑΕΠ το 2020 να υποχωρεί στα 168,5 δισ. ευρώ από 183,6 δισ. ευρώ το 2019.

Για φέτος ένα από τα πλέον αισιόδοξα σενάρια είναι αυτό της Moody’s Analytics που βλέπει τη χρονιά να κλείνει με ανάπτυξη πάνω από 8,2%.


Με βάση το καλύτερο σενάριο από την οπτική γωνία του μεγέθους του ΑΕΠ επιστρέφουμε στα επίπεδα του 2019 με το χρέος να έχει επιβαρυνθεί κατά 31 δισ. ευρώ.

Μια διαφορά της σημερινής πραγματικότητας σε σχέση με εκείνη της χρεοκοπίας του 2010 είναι πως σήμερα το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα και οι PIGS αλλά δεκάδες χώρες μη εξαιρουμένων των ΗΠΑ και της Κίνας.

Παρ’ όλα αυτά το υψηλό χρέος και τα μηδενικά και αρνητικά επιτόκια καταγράφουν μια κατάσταση αδυναμίας επίτευξης ανάπτυξης άρα ευημερίας και σταθερότητας με φυσιολογικούς όρους προσφοράς και ζήτησης.

Η παγκόσμια αναδιανομή ισχύος και πλούτου απαιτούσε από τις ανεπτυγμένες οικονομίες να προσαρμόσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες ανάλογα. Επειδή τούτο θα είχε πολιτικό κόστος οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες παρατείναν τη μεταπολεμική ευημερία με δανεικά (κρατικό και ιδιωτικό χρέος).

Τούτο όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ενδεχομένως η επιδημία, η αποδιοργάνωση των εφοδιαστικών αλυσίδων, τα μέτρα προστατευτισμού και ο πληθωρισμός που αναδύεται αποτελούν τις θρυαλλίδες που θα βάλουν τέλος στην περίοδο παράτασης της ευημερίας με δανεικά.

Οι εξελίξεις με πρώτη την ενεργειακή κρίση δεν επιτρέπουν να κάνει κάποιος προβλέψεις για τους επόμενους δύο μήνες όχι για τον επόμενο χρόνο.

2) Η ανάσταση του πληθωρισμού...
Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, χωρίς τις συνέπειες του ράλι των ενεργειακών τιμών των τελευταίων ημερών, έφτασε στο 3,4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει πως η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή. Μακάρι να έχει δίκιο αλλά ο Χειμώνας μόλις τώρα ξεκινάει στο Βορρά ενώ στο νότο φτάνει αργότερα...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

02 Δεκ 2021 | 06:57

"Γουσουφάκια" και "τουρκοφάγοι"...

Η είδηση που μετέδωσαν τα πρακτορεία προχθές ήταν σαφής: "Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Turkstat...".

01 Δεκ 2021 | 06:43

Ο επόμενος πρωθυπουργός…

Η εναλλαγή κομμάτων και προσώπων περιορίζει τα καθεστωτικά φαινόμενα, τη στασιμότητα και καθιστά το σύστημα περισσότερο αξιοκρατικό, ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις εξελίξεις.

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

29 Νοε 2021 | 06:53

Το 2021 από την αρχή

Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19" στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.

25 Νοε 2021 | 07:08

Κυριάκο, ιδού η ευκαιρία...

Η αλήθεια είναι πως επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, της Cosco ή της Volkswagen στην Αστυπάλαια αποτελούν θετικές εξελίξεις για το οικονομικό προφίλ της χώρας μας, αλλά απέχουν από το να αποτελέσουν ποσοτικά και ποιοτικά κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60.

24 Νοε 2021 | 06:58

Ερντογάν, Τένγκ ή Βαρουφάκης;

Οι χθεσινές εξελίξεις με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας στις αγορές συναλλάγματος καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την επιτάχυνση της φθοράς της τουρκικής οικονομίας.

23 Νοε 2021 | 06:08

Επίταξη της ανοησίας χρειαζόμαστε...

Χιλιάδες εργαζόμενοι (γιατροί, νοσοκόμοι, καθαρίστριες, διοικητικοί...) θα απαιτηθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

22 Νοε 2021 | 06:55

Καλά Χριστούγεννα ή καλό Καλοκαίρι…

Τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να φτάσουμε σε απώλειες και διασωληνωμένους τα υψηλά επίπεδα του περσινού Χειμώνα.

19 Νοε 2021 | 07:06

Η επόμενη κρίση σε 9 εικόνες…

Αυτή η ψευδαίσθηση συνοψίζεται στη φράση "η νέα εποχή".

18 Νοε 2021 | 06:52

Η Τουρκία βρίσκεται υπό επίθεση…

Οι επόμενοι μήνες και ειδικότερα ο Χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι δύσκολοι για τις περισσότερες οικονομίες και χώρες λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και άλλων βασικών ειδών.

17 Νοε 2021 | 06:59

Δρομολογούνται ανατροπές...

H πανδημία φαίνεται πως εξελίσσεται σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων καθώς οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης αποκαλύπτουν μια εικόνα που θα 'πρεπε να σημάνει συναγερμό στα επιτελεία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

16 Νοε 2021 | 08:16

Δυστυχώς ο Ερντογάν δείχνει τον δρόμο...

Αναμφίβολα η ενέργεια αποτελεί το βασικότερο συστατικό μιας οικονομίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής.