Γιατί σηκώνει τους τόνους ο Βενιζέλος...

Έκπληξη προκάλεσαν σε αρκετούς τις τελευταίες μέρες οι ηχηρές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσο και την τροπή που έχει λάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Γιατί σηκώνει τους τόνους ο Βενιζέλος...

Έκπληξη προκάλεσαν σε αρκετούς τις τελευταίες μέρες οι ηχηρές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσο και την τροπή που έχει λάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας...

Η πρώτη παρέμβαση του κ. Βενιζέλου αφορούσε στην πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας και συγκεκριμένα τη διευκρίνηση πως η αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή Ελλάδας-Γαλλίας, θα καλύπτει πέραν της επικράτειας και τις ζώνες άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων (ΑΟΖ). Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες ουσιαστικές παρεμβάσεις που έγιναν αυτή την περίοδο καθώς οι περισσότερες από τις υπόλοιπες διακρίνονταν κυρίως από αταβιστικού χαρακτήρα αντιπολιτευτικές κορώνες.

Η ουσία της παρέμβασης του κ. Βενιζέλου αποκτά επιπλέον σημασία καθώς για το σύνολο της συμφωνίας συνεχάρη την κυβέρνηση.

Εν αντιθέσει με την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, οι διαφωνίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ρηχές και ανεπεξέργαστες, επιπέδου φοιτητικής παράταξης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Βενιζέλου ανέφερε:

"Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2.

Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη "διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν "επικράτεια" στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής".

Η δεύτερη παρέμβαση του κ. Βενιζέλου εναντίον της κυβέρνησης ήταν ακόμη πιο αιχμηρή και αφορούσε την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη με αφορμή τις δηλώσεις Βορίδη ότι η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά με τη συμμετοχή όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, ανέφερε ότι "δεν μπορεί να είμαστε εμείς (σ.σ Ελλάδα) αυτή τη στιγμή με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με 4. Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο...

...κάτι συμβαίνει. Δεν μπορεί στη φάση αυτή να έχουμε αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλαγή στην προεδρία του ΕΟΔΥ, ακύρωση της Επιτροπής των Ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων.

Η βασική εξήγηση είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε πολλούς θανάτους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάρα πολλούς, ότι πεθαίνει κόσμος και έχουμε αποκτήσει αυτή την ανοσία, όλοι κάνουν σαν να μην βλέπουν το πρόβλημα, έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων"…


Με τις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται αιχμηρή κριτική από στελέχη του χώρου της Κεντροαριστεράς και της εκτός ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριζόμενης ως ευρύτερης "Δημοκρατικής Παράταξης".

Η συγκυρία που λαμβάνουν χώρα αυτές οι εξελίξεις δεν είναι τυχαία καθώς έχει να κάνει με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων όπου η κυβέρνηση χωρίς να χάνει την πολιτική κυριαρχία εμφανίζει τις πρώτες σημαντικές απώλειες.

Το γεγονός πως στις ίδιες έρευνες ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει πενιχρές εισροές δημιουργεί ένα κενό το οποίο αρκετοί προσπαθούν και ακόμη περισσότεροι θα προσπαθήσουν να καλύψουν.

Χαρακτηριστικό π.χ. είναι πως στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία από 33,9% τον περασμένο Ιούλιο έλαβε 30,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 20% μόνο 19,7%.

Στην ίδια δημοσκόπηση η θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης από 52% τον Σεπτέμβρη του 2020 έπεσε στο 39% και η αρνητική αξιολόγηση από 38% έχει εκτιναχτεί στο 54%

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα η θετική αξιολόγηση από 15% έχει πέσει στο 14% και η αρνητική από 74% έχει μειωθεί μόνο στο 73%.

Παρόμοια στοιχεία δείχνουν οι περισσότερες έρευνες της κοινής γνώμης. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι πως ενώ η κυβέρνηση εμφανίζει τα πρώτα απτά σημάδια φθοράς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει να επωφελείται από αυτά.

Η απόκλιση αυτή δημιουργεί ένα κενό το οποίο αρκετοί θα κινηθούν να καλύψουν. Στα πλαίσια αυτών των κινήσεων εντάσσονται οι τελευταίες επικριτικές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου.

Επιπλέον ο εντοπισμός του κενού μεταξύ των μεταβολών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επηρεάσει και τις εσωτερικές εξελίξεις για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, η πρόσφατη κριτική του κ. Σαμαρά πως η Νέα Δημοκρατία έχει "Ποταμοποιηθεί" σε συνδυασμό με την κινητικότητα στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης ενδέχεται να μεταβάλλουν δεξιότερα το στίγμα της κυβέρνησης, κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει απώλειες προς το Κέντρο.

Είναι φανερό πως οι εξελίξεις αυτές έχουν κινητοποιήσει το φάσμα πολιτικών συνιστωσών του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

29 Νοε 2021 | 06:53

Το 2021 από την αρχή

Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19" στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.

25 Νοε 2021 | 07:08

Κυριάκο, ιδού η ευκαιρία...

Η αλήθεια είναι πως επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, της Cosco ή της Volkswagen στην Αστυπάλαια αποτελούν θετικές εξελίξεις για το οικονομικό προφίλ της χώρας μας, αλλά απέχουν από το να αποτελέσουν ποσοτικά και ποιοτικά κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60.

24 Νοε 2021 | 06:58

Ερντογάν, Τένγκ ή Βαρουφάκης;

Οι χθεσινές εξελίξεις με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας στις αγορές συναλλάγματος καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την επιτάχυνση της φθοράς της τουρκικής οικονομίας.

23 Νοε 2021 | 06:08

Επίταξη της ανοησίας χρειαζόμαστε...

Χιλιάδες εργαζόμενοι (γιατροί, νοσοκόμοι, καθαρίστριες, διοικητικοί...) θα απαιτηθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

22 Νοε 2021 | 06:55

Καλά Χριστούγεννα ή καλό Καλοκαίρι…

Τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να φτάσουμε σε απώλειες και διασωληνωμένους τα υψηλά επίπεδα του περσινού Χειμώνα.

19 Νοε 2021 | 07:06

Η επόμενη κρίση σε 9 εικόνες…

Αυτή η ψευδαίσθηση συνοψίζεται στη φράση "η νέα εποχή".

18 Νοε 2021 | 06:52

Η Τουρκία βρίσκεται υπό επίθεση…

Οι επόμενοι μήνες και ειδικότερα ο Χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι δύσκολοι για τις περισσότερες οικονομίες και χώρες λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και άλλων βασικών ειδών.

17 Νοε 2021 | 06:59

Δρομολογούνται ανατροπές...

H πανδημία φαίνεται πως εξελίσσεται σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων καθώς οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης αποκαλύπτουν μια εικόνα που θα 'πρεπε να σημάνει συναγερμό στα επιτελεία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

16 Νοε 2021 | 08:16

Δυστυχώς ο Ερντογάν δείχνει τον δρόμο...

Αναμφίβολα η ενέργεια αποτελεί το βασικότερο συστατικό μιας οικονομίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής.

12 Νοε 2021 | 06:55

Στην παγίδα του Πούτιν και Ερντογάν...

Δεν γνωρίζω αν οι στόχοι για το 2030 και το 2050 είναι επιτεύξιμοι και με πιο κόστος ή αν οι συνθήκες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή είναι αναστρέψιμες...

11 Νοε 2021 | 07:17

Λεφτά υπάρχουν...

Με βάση μια μελέτη του ESM η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε σχέση με το κόστος των μέτρων στήριξης που έλαβε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.

10 Νοε 2021 | 07:01

Τι εννοούν "Θα απαντήσουμε στο πεδίο";

Είθισται ο πόλεμος και οι υποτιμήσεις να μην προαναγγέλλονται αλλά οι "τουρκολόγοι" έχουν διαφορετική άποψη καθώς υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα συνηθίζει να προαναγγέλλει τις επιδιώξεις και μελλοντικές της κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα...