Γιατί τα πρόσωπα μετράνε

Οι εκλογές της Κυριακής έχουν ένα βασικό διακύβευμα, το πρόσωπο του πρωθυπουργού

Γιατί τα πρόσωπα μετράνε

Υπάρχουν άραγε εκλογές χωρίς διακύβευμα; Ρητορικό το ερώτημα ασφαλώς, διότι όπως είχε πει και ένας παλιότερος κι έμπειρος πολιτικός, «η κάλπη είναι έγκυος. Κανείς δεν είναι σίγουρος τι ακριβώς θα βγάλει». Υπό αυτή την έννοια, εκείνες που ξεκίνησαν ως ίσως οι πιο άχρηστες εκλογές της μεταπολίτευσης, ανέδειξαν, όσο προχωρούσε η προεκλογική εκστρατεία, το βασικό τους διακύβευμα: το ίδιο το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Σιγά το πρωτότυπο, θα πει κάποιος. Πάντα αυτό δεν είναι το μείζον; Κι όμως, στη δημόσια συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων, αυτό τείνει να υποτιμηθεί. Και τούτο συνέβη πιθανότατα διότι επικράτησε η καλόβολη (αφελής) αντίληψη ότι «εντάξει μωρέ, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού θα έχουμε, σε κάθε περίπτωση, όλοι μαζί στο ίδιο καράβι θα είναι, ποιον νοιάζει το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Λεπτομέρεια».

εκείνες που ξεκίνησαν ως ίσως οι πιο άχρηστες εκλογές της μεταπολίτευσης, ανέδειξαν, όσο προχωρούσε η προεκλογική εκστρατεία, το βασικό τους διακύβευμα: το ίδιο το πρόσωπο του πρωθυπουργού

Δεν είναι έτσι. Για διαφόρους λόγους. Πρώτον, το πρόσωπο του πρωθυπουργού είναι καταστατικά σημαντικό στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, ιδίως μετά την αναθεώρηση του συντάγματος τη δεκαετία του ‘80 που τον κατέστησε τον ισχυρότερο επικεφαλής κυβέρνησης στο δυτικό κόσμο. Από τη στιγμή που δεν προβλέπονται θεσμικά αντίβαρα ελέγχου της εκτελεστικής του εξουσίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρακτικά μπορεί να κάνει περίπου ό,τι θέλει. Ας θυμηθούμε ότι αρκούσε μια και μόνο κίνηση του Αλέξη Τσίπρα για να πάμε στη δραχμή, τον περασμένο Ιούλιο. Το παραδέχεται και ο ίδιος αυτό, και ακριβολογεί όταν το λέει. Ποιος μπορούσε να τον σταματήσει θεσμικά αν ο ίδιος και ο στενός του κύκλος είχαν αποφασίσει σε μια (άτυπη) σύσκεψη κάτι τέτοιο; Όπως εξάλλου κανείς δεν μπορούσε να τον εμποδίσει να προκηρύξει δημοψήφισμα ή εκλογές, και να υπογράψει εκείνο ή το άλλο μνημόνιο στις Βρυξέλλες. Όχι ο Αλ. Τσίπρας μόνο, ο οποιοσδήποτε κατέχει το αξίωμά του. Ας θυμηθούμε ότι οι πρόωρες εκλογές -έπειτα από μια (πάντα) αιφνιδιαστική απόφαση του εκάστοτε πρωθυπουργού- ήταν ο απαράβατος κανόνας της μεταπολίτευσης. Καλύτερα, συνεπώς, να κατέχει το αξίωμα κάποιος που να του ‘χουμε εμπιστοσύνη, κάποιος που να μας έχει πείσει ότι δεν θα μας αιφνιδιάσει και δεν θα ταράξει την πολυπόθητη κανονικότητά μας που τόσο έχουμε νοσταλγήσει και τόσο επιθυμούμε να αποκατασταθεί για την επόμενη 3ετία τουλάχιστον. Διότι όλοι οι υπόλοιποι θα κοιτάζουν λίγο πολύ ως απλοί παρατηρητές, ό,τι και αν αυτός επιλέξει να κάνει όσο κυβερνά.

Από τη στιγμή που δεν προβλέπονται θεσμικά αντίβαρα ελέγχου της εκτελεστικής του εξουσίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρακτικά μπορεί να κάνει περίπου ό,τι θέλει.

Δεύτερον, γιατί σε αυτούς τους περίεργους και ύποπτους καιρούς χρειαζόμαστε κάποιον με προσόντα. Όχι μόνο με τυπικά αλλά και ουσιαστικά. Κάποιον με σχετικό κύρος στις Βρυξέλλες εφόσον αυτό θα είναι πια το δεύτερο σπίτι του. Κάποιον επίσης με ικανότητες μάνατζερ που θα επιβλέπει και θα συντονίζει με μαεστρία και αποτελεσματικότητα το κυβερνητικό έργο το οποίο, με βάση το Τρίτο Μνημόνιο, θα πρέπει να φέρει εις πέρας πράγματα και θάματα, όσα δηλαδή δεν έγιναν 5 χρόνια τώρα. Κάποιον τέλος, που δεν φοβάται να πάρει δύσκολες και συχνά αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Η μνημονιακή Ελλάδα είναι δυστυχώς μια επαλληλία «δυσάρεστων» (για κάποιους) νομοσχεδίων, δεν είναι για πολιτικούς του γλυκού νερού.

Τρίτον, διότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα έχουμε οπωσδήποτε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Τι κι αν αυτό αποτελεί επιθυμία της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις -αλίμονο, οι ψηφοφόροι δεν ερωτώνται μετά της απομακρύνσεως της κάλπης για το πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Η συγκρότησή της θα εξαρτηθεί από το πόσα και ποια κόμματα θα μπουν στη βουλή, με τη διαφορά ότι για ορισμένα από αυτά, οι συναινέσεις δεν είναι το δυνατό τους χαρτί, και δεν το κρύβουν άλλωστε ούτε δημοσίως. Μας χρειάζεται άρα το πρόσωπο του νικητή να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός συναινετικού πολιτικού, που θα αναζητήσει συγκλήσεις και όχι νέους διχασμούς, που θα μπορεί να προσεγγίσει και να συντονίσει πιθανόν ετερόκλιτες ομάδες .

Περιγράφουμε προφανώς τον ιδανικό ηγέτη των καιρών μας. Δεν υπάρχει αυτός γύρω μας. Είναι βέβαιο όμως ότι από τους υπάρχοντες υποψήφιους, κάποιοι είναι κοντύτερα σε αυτό το πρότυπο και κάποιοι μακρύτερα. Τα χρόνια που έρχονται δεν θα είναι εύκολα, γιατί το ελληνικό πρόβλημα δεν λύθηκε, παραμένει ανοικτό, αλλά και γιατί οι κίνδυνοι στον επισφαλή κόσμο που ζούμε –όπως έδειξε και η προσφυγική κρίση- ούτε είναι προβλέψιμοι ούτε και είναι κάπου μακριά μας.

O Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, Διευθυντής του ΠΜΣ, «Διακυβέρνηση & Επιχειρηματικότητα», Αρχισυντάκτης της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Γαλλία: Καταδίκη του ακροδεξιού Ζεμούρ για ρατσισμό - Ο ίδιος μιλά για φίμωση της ελευθερίας του λόγου

Με καταδίκη για υποκίνηση φυλετικού μίσους βαρύνεται πλέον ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ενώ το 64% των Γάλλων τον θεωρεί επικίνδυνο.

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Ιαν 2022 | 18:37

Αιχμές Πλεύρη κατά Πολάκη: Η εποχή του ''ξέρεις ποιος είμαι εγώ'' έχει περάσει

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το επεισόδιο που προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 16 Ιαν 2022 | 15:57

ΝΔ για Πολάκη: Απαράδεκτο να τον καλύπτει ο Τσίπρας διά της σιωπής του, παρά τις αποκαλύψεις

''Ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να τηρεί σιγή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 15:51

Αλ. Τσίπρας: Προστατευόμενο είδος σήμερα η διαφθορά στη χώρα μας

''Εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι αντίπαλοί της'', ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 13 Ιαν 2022 | 18:39

Το Υπουργείο Υγείας απαντά στον Τσίπρα: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μετά την 5η μέρα χωρίς συμπτώματα και με μάσκα

Απάντηση του υπουργείου Υγείας στην κριτική Τσίπρα για το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 13 Ιαν 2022 | 16:50

Αλέξης Τσίπρας: Είμαι ακόμα θετικός - Με βάση τον ΕΟΔΥ μπορώ να πάω στη Βουλή και να κολλήσω τους συναδέλφους μου

"Εγώ δε θα το κάνω, αλλά πολλοί άλλοι στην ίδια θέση είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται", σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.