Γνωρίζει άλλη γλώσσα η Τουρκία εκτός από τη δύναμη;

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η πρόσφατη αποκλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία οφείλεται στη σθεναρή στάση της Ελλάδας, στην ανάπτυξη του στόλου, στην κινητοποίηση του Στρατού και στην ανυποχώρητη στάση της Κυβέρνησης. Στείλαμε το σωστό μήνυμα, ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με όλα τα μέσα τις προκλήσεις -ακόμα και αν αυτό σημαίνει πόλεμο- και κερδίσαμε.

Ο Ερντογάν έπαιξε το παιχνίδι του "τσαμπουκά” (υπονοείται, αν δεν διατυπώνεται ευθέως σε αυτές τις αναλύσεις, ότι ο Τούρκος δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα εκτός από αυτήν της ισχύος), αλλά δεν του βγήκε, γιατί δεν μας βρήκε "μπόσικους”, γιατί η Ελλάδα προέταξε τα στήθη της και ήταν φανερό ότι θα αντιμετωπίσει manu militari τις προκλήσεις.

Συνεπώς, σύμφωνα με αυτούς τους σχολιαστές, η Ελλάδα δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει, παρά να παραμείνει σε εγρήγορση, να σπεύσει να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της με νέους εξοπλισμούς και να στείλει τα σωστά μηνύματα. Τελεία. Α, ναι, και επειδή είμαστε ευγενικοί άνθρωποι και δημοκράτες, προφανώς μπορούμε να συζητήσουμε και ορισμένα θέματα με τη γειτονική χώρα, αρκεί να μη θέτει εκείνη θέματα που είναι απαράδεκτα.

Είναι όμως έτσι; Καθόλου.

Η βασική διαφορά της διαχείρισης της πρόσφατης κρίσης για την ΑΟΖ με την Τουρκία -σε σχέση με τις άλλες κρίσεις που έχουμε ζήσει στο παρελθόν- είναι αφενός η πρωτοφανής διπλωματική κινητοποίηση και αφετέρου η στροφή στην εξωτερική πολιτική και η αποδοχή του διαλόγου. Συν φυσικά η αποφασιστικότητα και η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν το παραγνωρίζουμε. Επαιξε προφανώς τον ρόλο της.

Και την εποχή των Ιμίων, η κινητοποίηση του αμερικανικού παράγοντα από τον Κώστα Σημίτη ήταν η αρχή του τέλους της κρίσης και η παρέμβαση που οδήγησε στην αποκλιμάκωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η διπλωματία "γυρίζει το παιχνίδι”. Αλλά στην περίπτωση των Ιμίων έγινε κατόπιν εορτής. Αφού οι Τούρκοι κομάντος είχαν ανέβει στη βραχονησίδα.

Σημειώστε ότι και τότε είχαμε στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας, και τότε είχε βγει ο στόλος στο Αιγαίο και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες -που αυτήν τη φορά τις αποφύγαμε- αλλά μάλλον δεν έπιασαν... Ούτε τα μηνύματα ούτε οι τυμπανοκρουσίες.

Η επιτυχία της παρούσης διαχείρισης της κρίσης οφείλεται εν πολλοίς στην κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, πριν φθάσουμε στην πολεμική αναμέτρηση. Η διαμόρφωση μιας διεθνούς συμμαχίας, στην οποία συμμετείχαν ευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά και κρίσιμοι παίκτες στον χώρο της Μέσης Ανατολής (και όχι μόνο το Ισραήλ…), και αυτό οφείλουμε -a propos- να το πιστώσουμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν είναι όμως μόνο η διπλωματική κινητοποίηση. Είναι και η στροφή στην εξωτερική πολιτική που οδήγησε στην αποκλιμάκωση.

Σε πείσμα εκείνων που υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν άλλαξε στις ελληνικές θέσεις, ότι απλά συνεχίζουμε εκεί που αφήσαμε τον διάλογο, ότι εμείς πάντα ήμασταν μετριοπαθείς και οι άλλοι πολεμοχαρείς, η αλήθεια είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει μια θεαματική στροφή, έστω κι αν δεν το διατυμπανίζει.

Έχει κάνει σαφές ότι προσέρχεται στον διάλογο αποφασισμένη να βρεθεί λύση. Όχι διάλογο για τον διάλογο. Διάλογο για μια οριστική λύση.

Αυτό κάνει τη διαφορά. Και αυτό ήταν που επέτρεψε στους Ευρωπαΐους να αποδεχθούν την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη. Και να σταθούν δίπλα του.

Η τελευταία φορά που οι δυο πλευρές έφθασαν κοντά σε μια λύση ήταν την περίοδο 2000-2004, όταν οι διερευνητικές επαφές "πλησίασαν” τα κρίσιμα θέματα των διαφορών των δυο χωρών. Προφανώς η περίοδος εκείνη είναι διαφορετική, προφανώς πολλά έχουν αλλάξει, η Ευρώπη είναι διαφορετική, η Τουρκία είναι διαφορετική, ίσως και ο Ερντογάν να είναι διαφορετικός, αλλά ας θυμηθούμε τι είχε συμβεί τότε.

Πρόσφατα ο Τάσος Γιαννίτσης σημείωσε για τις διερευνητικές επαφές της εποχής Σημίτη:

"Η διαδικασία των διερευνητικών επαφών επέτρεψε στις δύο πλευρές να κατανοήσουν καλύτερα τις θέσεις και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Η διαδικασία ήταν αποφορτισμένη από υπερβολές, ρητορικές κορόνες, καταγγελτικές λογικές. Αποτέλεσε κανάλι ανοικτής γραμμής και επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Σε μια σειρά από ζητήματα έδειξε ότι οι διαφορές θα μπορούσαν να περιοριστούν ή και να ξεπεραστούν και σε κάποιο βαθμό είχαν καταγραφεί και διαδικασίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή. Σε διάφορα δημοσιεύματα μετά το 2004 έχουν επισημανθεί ορισμένες ειδικότερες πτυχές των ζητημάτων που συζητήθηκαν τότε. Συνολικά, η προσέγγιση εκείνη συνέβαλε ώστε οι δύο πλευρές να έχουν βρεθεί σε ένα σημείο που, αν συνεχιζόταν, ίσως επέτρεπε την υπέρβαση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αυτό όμως είναι μια υπόθεση”.

Μια υπόθεση έστω, που σίγουρα αξίζει όμως να την διερευνήσουμε... Αυτό κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό κάνει τη διαφορά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ 24 Οκτ 2020 | 16:12

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ο Οκτάι

Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους η Τουρκία - Στα Βαρώσια για την εκλογή Τατάρ ο Φουάτ Οκτάι

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ 24 Οκτ 2020 | 11:51

Ηχηρή προειδοποίηση Αλ Σίσι σε Ελλάδα και Κύπρο: Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές - Ο ρόλος Ερντογάν

Ο Αλ Σίσι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την ανάμειξη της Άγκυρας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις και για τον τρόπο που ο "σουλτάνος" εμπλέκει πλέον και τον ισλαμιστικό παράγοντα.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. 24 Οκτ 2020 | 09:30

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή. Τι προβλέπεται για τις αλλαγές της ώρας στο μέλλον

Οι αλλαγές ώρας θα τερματιστούν το 2021 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 24 Οκτ 2020 | 08:02

"Αδειασμα" Ερντογάν με νέες Navtex σε Στόλντενμπεργκ, που είχε ανακοινώσει πάγωμα ασκήσεων – Νέο διάβημα της Αθήνας

Ο Ερντογάν "άδειασε" τον Γ. Γ. του ΝΑΤΟ καθώς εξέδωσε τρείς νέες Navtex - ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα

ΤΙ ΕΙΠΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΚΤΑΙ 23 Οκτ 2020 | 23:51

Κύπρος: Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση για το Βαρώσι ο Ερσίν Τατάρ

Ο Τατάρ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για το Βαρώσι χαρακτηρίζοντάς την σωστή απόφαση με σημασία για το μέλλον του ψευδοκράτους

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ 23 Οκτ 2020 | 23:37

Νέα πρόκληση από τους Τούρκους: Τρεις Navtex για ασκήσεις από 27 έως 29 Οκτωβρίου

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, η Τουρκία βγάζει πλοία νοτιοανατολικά του Καστελόριζου με νέες Navtex

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 21:27

Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα στην Τουρκία για την παράνομη Navtex κοντά στο Καστελόριζο

O Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 23 Οκτ 2020 | 19:53

Στόλτενμπεργκ: Ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων από Ελλάδα και Τουρκία – Διαψεύδει η Αθήνα

Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν τις ασκήσεις ανήμερα των εθνικών επετείων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ 23 Οκτ 2020 | 19:40

28η Οκτωβρίου: Δεν πάει στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης - "Φέτος ας πούμε ΟΧΙ και στον κορονοϊό"

Δεν θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων.

«ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ» 23 Οκτ 2020 | 18:25

Συναγερμός στην Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τη χορήγηση βίζας στην Τουρκία - Πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις

Eνδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις ή απαγωγές με στόχο Αμερικανούς και πολίτες άλλων χωρών στην Τουρκία.

ΤΙΘΕΤΑΙ «ΑΜΕΣΑ» ΣΕ ΙΣΧΥ 23 Οκτ 2020 | 17:26

Υπογραφή "ιστορικής" εκεχειρίας στη Λιβύη - Εκνευρισμός Ερντογάν που την αμφισβητεί

Οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές θα αποχωρήσουν μέσα σε 3 μήνες από τη Λιβύη, οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν την "καλή είδηση"

ΕΚΑΝΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ 23 Οκτ 2020 | 16:23

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Ανοιχτά τα καταστήματα στις "κόκκινες" περιοχές

"Ο χειμώνας αυτός θα είναι ένας χειμώνας δύσκολος", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στην "κόκκινη" κατηγορία.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2020 | 15:16

Oruc Reis- Αποκάλυψη: Μυστική συνάντηση Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων στο Μαξίμου για το Oruc Reis και την τουρκική παραβατικότητα