Γράμμα από τον Τσίπρα

Αγαπητοί μου συμπολίτες, να γιατί διστάζω...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αγαπημένοι μου συμπολίτες, σας χαιρετώ.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις για ένα θέμα που ακούω ότι συζητάτε συχνά μεταξύ σας: το πότε θα κάνω εκλογές. Ξέρω, βεβαίως, ότι ταυτόχρονα σας απασχολεί ο φόρος που έρχεται στο τέλος του μήνα, ο ΕΝΦΙΑ που ακολουθεί, τα φθινοπωρινά τέλη κυκλοφορίας και οι εισφορές που θα προστεθούν στα υπόλοιπα χρέη σας. Σε αυτό, έχω απάντηση: Θα πληρώσετε! Διαφορετικά, οι 2.000.000 κατασχέσεις θα πολλαπλασιστούν -και θα φταίτε εσείς. Αλλά για το πρώτο ερώτημα, δεν έχω κάτι να πω, αφού ούτε και εγώ ξέρω τι θα κάνω. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι κάλπες θα στηθούν μόνο σε χρόνο που θα με συμφέρει. Και υπό συνθήκες που εσάς μπορεί να σας σοκάρουν, αλλά εμένα θα με ευνοούν! Προς το παρόν, ιδού οι συλλογισμοί που με οδηγούν στην απόφαση ...να μην αποφασίζω:

Πρώτον, ο νόμος των συχνών εκλογών. Σύμφωνα με αυτόν, οι διαδοχικές αναμετρήσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τον νικητή της πρώτης. Ακριβώς γι’ αυτό, άλλωστε, οργάνωσα και εγώ δύο εκλογές και ένα δημοψήφισμα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Για να σας «δέσω» με την πρώτη αγανακτισμένη σας επιλογή του Ιανουαρίου. Και -πριν καλά καλά αντιληφθείτε τι συνέβη- να εκμαιεύσω γρήγορα την έγκρισή σας για τα σχέδια μου μετά τον Σεπτέμβριο. Και μη μου πείτε πως δεν τα κατάφερα. Μπορεί τώρα να μη θυμάστε τι έγραφε το ψηφοδέλτιο του «ναι» και «όχι» και τι υποσχόταν το Παράλληλο Πρόγραμμα, ο δικός μου στόχος, όμως, επετεύχθη!

Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, ο νόμος αυτός θα λειτουργούσε εναντίον μου: Αν έστηνα κάλπες αυτό το φθινόπωρο, προφανώς θα έχανα. Η ήττα μου, όμως, θα γινόταν μεγαλύτερη στις ευρωεκλογές που ακολουθούν και συντριβή, μετά, στην τρίτη μάχη των δημοτικών. Σε μία τέτοια περίπτωση, μάλιστα, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ακόμη και η αρχηγία μου στο κόμμα. Συνεπώς, όχι εκλογές γρήγορα! Θα ήταν ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας πολιτικού και προσωπικού μου ολέθρου...

Δεύτερον, οι κάλπες «στα τέσσερα» -και μην πάει το μυαλό σας στη χυδαία ατάκα του αδελφού μου Πάνου. Εννοώ εκλογές για εθνική Βουλή, για Ευρωβουλή, για δημάρχους και για περιφερειάρχες την ίδια Κυριακή! Σενάριο, που παραπέμπει στην αγαπημένη μου ρήση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Κυρίως, όμως, στην εντολή Νίξον για το σκάνδαλο του Γουότεργκέιτ: «Η σύγχυση στο λαό, ο έλεγχος σε εμάς». Η ήττα μου, τότε, θα ήταν ίσως η μικρότερη δυνατή, καθώς κάποιοι μπερδεύονταν ή, έστω, θα «μοίραζαν» την αντίδρασή τους στις διαφορετικές κάλπες. Η προεκλογική ατζέντα θα έφευγε από τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω ευρωπαϊκών θεμάτων και τοπικών αιτημάτων. Ενώ οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα αφιερώνονταν στη δική τους εκλογή, παρά στο κόμμα που υποστηρίζουν.

Δεν σας κρύβω ότι φλερτάρω με την τελευταία ιδέα. Γι’ αυτό, άλλωστε, ρεζίλεψα και τον Σκουρλέτη, αλλάζοντας τη δική του διάταξη και φέρνοντας τις τοπικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Συνεπώς, τώρα, δεν έχω παρά να κρατηθώ έως το Μάιο. Και μετά, «εκλογές-τουρλού» με στόχο μία ελεγχόμενη ήττα, εφάπαξ και όχι διαρκείας!

Τρίτον, η μεταβλητή της διακυβέρνησης. Πρόκειται για τα προβλήματα που εγώ ο ίδιος, βεβαίως, έσπειρα, αλλά δεν είμαι καθόλου πρόθυμος να τα θερίσω τον Ιανουάριο. Θα προσπαθήσω, ασφαλώς, να σας ξεγελάσω στο θέμα της ψηφισμένης μείωσης των συντάξεων με το τρικ μιας πρόσκαιρης αναβολής. Έχω επίσης έτοιμο κι ένα αντίδωρο που θα το βαφτίσω «13η σύνταξη». Για το Σκοπιανό δεν ανησυχώ γιατί κάποια λύση θα βρω είτε με τον Πάνο, είτε με «πρόθυμους» βουλευτές άλλων κομμάτων. Άλλωστε κι αυτό μπορεί, τελικά, να το παραπέμψω για αργότερα, αφού ό,τι ήθελαν οι ξένοι έχει ήδη συμβεί: οι γείτονες προσκλήθηκαν στο ΝΑΤΟ, το νερό το έβαλα στο αυλάκι.

Εκείνο που με απασχολεί είναι ότι δεν έχω προπαγανδιστικά εφόδια για τα πάντα. Για παράδειγμα μπορεί πρόσκαιρα να σας παραπλανήσω για τις συντάξεις, αλλά δεν μπορώ να κάνω το ίδιο με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με τη μείωση του αφορολόγητου ή με τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών. Οσο περνούν οι μήνες, θα ξεθωριάζει το πανηγυρικό κλίμα της «εξόδου» από τα μνημόνια, αφού οι Έλληνες θα βιώνουν ...το 4ο Μνημόνιο: οι φόροι θα τρέχουν, ο ΕΝΦΙΑ θα αυξάνεται, η λιτότητα θα συνεχίζεται. Ενώ το «Μακεδονικό» ίσως να είναι διαχειρίσιμο στη Βουλή, όμως στην κοινωνία θα μένει σαράκι που θα με κατατρώει. Κι ούτε που θέλω να σκέφτομαι μια νέα αποτυχία με την Αλβανία ή με την Τουρκία και τους δύο φυλακισμένους μας...

Συνεπώς, ο τρίτος μου συλλογισμός αμφισβητεί τον δεύτερο και ενισχύει κάπως τον πρώτο. Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να σας αιφνιδιάσω με κάλπες μέσα στο 2018 και σε κλίμα «εξόδου στις αγορές»; Πριν από τις οδυνηρές μου μειώσεις, αλλά μετά τις νέες παραμυθένιες μου υποσχέσεις στη Δ.Ε.Θ; Kαι εν μέσω κραυγών -εννοείται- ότι έρχεται ο Μητσοτάκης να χαλάσει την όμορφη ζωή που εγώ σας προσφέρω;

Αγαπητοί μου συμπολίτες, να γιατί διστάζω.

Αν απομακρύνω τις εκλογές, κερδίζω χρόνο εξουσίας και ελιγμών, αλλά κινδυνεύω από την εφαρμογή των μέτρων μου, ποντάροντας μόνο στην σύγχυση της τετραπλής κάλπης. Αν, πάλι, τις φέρω νωρίτερα, γλυτώνω το μένος από τις συνέπειες των επιλογών μου, δεν προλαβαίνω, όμως, ούτε να κατασκευάσω εχθρούς-μπαμπούλες, ούτε να αποφύγω μία ήττα που θα μεγεθύνεται σε διαδοχικές αναμετρήσεις. Γι’ αυτό, θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω το κυνικό δικαίωμα να σας εκπλήξω και πάλι, αφού μελετήσω και τα γκάλοπ του Σεπτεμβρίου. Πάντα, άλλωστε, προτιμούσα την τακτική από την στρατηγική. Γιατί η πρώτη αφορά εσάς και τη χώρα, ενώ η δεύτερη το δικό μου πολιτικό συμφέρον!

Καλό καλοκαίρι,

Ο αναποφάσιστος πρωθυπουργός σας.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 27 Μαρ 2020 | 08:10

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για Καψώχα & Κούλογλου - Οδηγία Τσίπρα: Δεν βοηθούν οι ακρότητες

Η παρέμβαση Καψώχα, ο οποίος εργάζεται πλέον και για το γραφείο Τύπου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Μαρ 2020 | 07:43

Σάλος από το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ "Οταν γυρίσω, θα σας γ@@@@" - Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών χυδαιολογώντας και απειλώντας.

ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 25 Μαρ 2020 | 11:52

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών

"Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία".

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Μαρ 2020 | 08:56

Με πολλούς "αστερίσκους" η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τα μέτρα

Καχυποψία στην Κουμουνδούρου για τα περί "ατομικής ευθύνης".

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 22 Μαρ 2020 | 10:56

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει το ...τέλος του "νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού"

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητάει 30 δις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας έως και το 2021.

ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 19 Μαρ 2020 | 10:57

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μίχαλο και Καββαθά για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ακολούθως, ο κ Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τηλε-ραντεβού με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ,, κ. Καββαθά.

ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΥ ΣΑΝΤΕΡΣ 18 Μαρ 2020 | 07:58

Δημοκρατικοί: Νίκη για τον Μπάιντεν σε Αριζόνα, Φλόριντα, Ιλινόι

Θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 17 Μαρ 2020 | 10:40
ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΝΤΕΟΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ 16 Μαρ 2020 | 07:39

Ραντεβού Μητσοτάκη- Τσίπρα μέσω Skype στις 18:00 - Η αντιπολίτευση αναβάλλεται για μετά την κρίση

ο Αλέξης Τσίπρας "βάζει πλάτη" στην κυβέρνηση αναβάλλοντας το ραντεβού του με την "μαχητική αντιπολίτευση" για μετά την κρίση.

15 Μαρ 2020 | 20:00

Κορονοϊός: Με βιντεοκλήση θα μιλήσει ο Μητσοτάκης με τους αρχηγούς - Τη Δευτέρα με Τσίπρα

Θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις από τον πρωθυπουργό και προτάσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς

ΧΑΜΗΛΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ 13 Μαρ 2020 | 07:27

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στην κυβέρνηση αλλά με ...μέτρο - Αγωνία για την Οικονομία

Ο κορονοιός "θέρισε" και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εδώ και ημέρες είχαν ακυρωθεί όλες οι προσυνεδριακές διαδικασίες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ...ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ 12 Μαρ 2020 | 09:01

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει "προοδευτική παντιέρα" κατά της Εκκλησίας

O Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τον κορονοϊό, αποφάσισε να σηκώσει το "λάβαρο" του διαφωτισμού.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 11 Μαρ 2020 | 18:21

Τσίπρας για Ερντογάν: Eχουν κλιμακωθεί και αναβαθμιστεί επικίνδυνα οι προκλήσεις

"Μιλά παντού για τη χώρα μας με λόγια ακραία. Μας συγκρίνει με τους ναζί και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα μίας χώρας εγκληματία, που δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο"