Follow us

Γυμνοί με τους καρχαρίες...

Η χρεοκοπία του 2010 μας απέδειξε πόσο επικίνδυνο είναι να στηρίζει μια χώρα την οικονομική ανάπτυξη στην υπέρμετρη αύξηση των κρατικών δαπανών.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Γυμνοί με τους καρχαρίες...

Αναμφίβολα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση της τάξης του 8,2% το 2020 αποτελούν και θετική έκπληξη αφού οι περισσότερες προβλέψεις έκαναν λόγο για διψήφια μείωση.

Το γεγονός όμως πως θεωρούμε μια υποχώρηση της οικονομίας της τάξης του 8% σαν θετική έκπληξη αντικατοπτρίζει και τη σοβαρότητα της κατάστασης ενώπιον της οποίας βρισκόμαστε.

Η ελληνική καθίζηση του 2020 ακολουθεί μια δεκαετή καθίζηση μεγαλύτερη του 20% τη δεκαετία που πέρασε. Από τα 240 δισ. ευρώ που ήταν το ελληνικό ΑΕΠ το 2009, το 2019 ήταν περί τα 180 και μετά τη μείωση κατά 8% θα διαμορφωθεί περί τα 165 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα το χρέος έχει αυξηθεί, οι δαπάνες για συντάξεις έχουν αυξηθεί και οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν καθώς η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές και η γεωπολιτική ένταση βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

H Τουρκία π.χ. μεταξύ 2009 και 2013 αύξησε το ΑΕΠ από τα 649 δισ. δολ. στα 957 και το 2019 μειώθηκε στα 761 δισ. δολ. Η Βουλγαρία που είναι μια χώρα κοντά στα ελληνικά μεγέθη μεταξύ 2009 και 2019 το ΑΕΠ από τα 50 δισ. ανέβηκε στα 68 δισ. δολάρια, ενώ της Ρουμανίας από τα 174 στα 250 δισ. δολ.

Η χρεοκοπία του 2010 μας απέδειξε πόσο επικίνδυνο είναι να στηρίζει μια χώρα την οικονομική ανάπτυξη στην υπέρμετρη αύξηση των κρατικών δαπανών με ταυτόχρονη αύξηση του χρέους.

Η δεκαετία 2010-20 μας απέδειξε πόσο καταστροφικός ήταν ο νόμος Κατσέλη, αφού δεν επέτρεψε στις τράπεζες να εξυγιανθούν γρήγορα και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Η ύφεση που προκάλεσε η επιδημία του "Covid-19" το 2020 μας έδειξε πόσο επικίνδυνο είναι μια οικονομία να εξαρτάται μόνο από ένα-δυο τομείς και ειδικά τον τουρισμό και την ψυχαγωγία.

Το 2020 η Ελλάδα έχασε περίπου τα τρία τέταρτα των τουριστικών εσόδων κάτι που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί φέτος καθώς ο εμβολιασμός ενός κρίσιμου μεγέθους του πληθυσμού απαιτεί χρόνο.

Η ύφεση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες εξαιτίας της δομής της οικονομίας.

Η εξάρτηση από τον εισερχόμενο τουρισμό και η πληθώρα μικρών επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας (κοινωνικού συγχρωτισμού) ευθύνονται για τη μεγαλύτερη καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των ατόμων.

Τα πράγματα θα ήταν όμως ακόμη χειρότερα αν η ΕΚΤ και η Ε.Ε. δεν ακολουθούσαν μια ευέλικτη και επεκτατική νομισματική πολιτική, εξαπολύοντας ένα κύμα ρευστότητας που προστάτευσε και τις ασθενέστερες οικονομίες.

Το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει όταν η ΕΚΤ αναγκαστεί να αλλάξει πολιτική και να περιορίσει τη ρευστότητα και όταν η Ε.Ε. ζητήσει δημοσιονομική πειθαρχία;

Όταν η πλημμυρίδα κατακλύζει το ξεχασμένο λιμανάκι όλες οι βάρκες που είναι στο ντόκο πλέουν ψηλότερα, ακόμη και οι τρύπιες. Όταν έρχεται η ώρα της άμπωτης και τα νερά τραβιούνται αποκαλύπτεται στην παραλία ποιοι κολυμπούσαν γυμνοί.

Η Ελλάδα με 340 δισ. χρέος δεν κολυμπάει απλά γυμνή αλλά χάνει αίμα σε έναν κόλπο όπου τις νύχτες τα δελφίνια μετατρέπονται σε καρχαρίες. Οι αγορές που σήμερα δανείζουν με μηδενικά επιτόκια εύκολα μπορεί να την πετάξουν ξανά έξω...

2) Επιστρεπτέα προκαταβολή...

Κύριε Στούπα καλημέρα. Περί επιστρεπτέας προκαταβολής ο λόγος.

Είμαστε Ιδιωτικός Βρεφικός Παιδικός σταθμός και Νηπιαγωγείο.

Δεν έχουμε ΦΠΑ. Είμαστε απαλλασσόμενοι ΦΠΑ.

Δεν έχουμε πρόγραμμα voucher ΕΣΠΑ για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό. Απασχολούμε 43 μισθωτούς.

Το 2020 (σύνολο) σε σχέση με το 2019, έχουμε 31% πτώση τζίρου.

Τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 έχουμε 33% πτώση τζίρου.

Επιστρεπτέα 5 & 6 Δεν πήραμε.

Στο ΦΕΚ με τον τρόπο υπολογισμού των ποσών και προϋποθέσεων για τη λήψη βοήθειας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, υπάρχει ένα εξόφθαλμο λάθος.

Ποιο είναι αυτό; (με την απλή άλγεβρα).

- Για όλες τις επιχειρήσεις με ΦΠΑ γίνεται σύγκριση ομοειδών περιόδων αναφοράς για τα έσοδα αναφοράς. Σωστό.

- Για εμάς γίνεται κάτι εντελώς παράδοξο.

Για το 4μηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, από το ΦΕΚ, υπολογίστηκε ο Μέσος Όρος του 4μήνου.

Και ως περίοδος αναφοράς λήφθηκε ο Μέσος Όρος 12μηνου του 2019!

Είμαστε εποχιακή επιχείρηση αναφορικά με την πραγματοποίηση του τζίρου.

Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με την προεξόφληση του τζίρου του έτους από πολλούς γονείς, πραγματοποιούμε το 40% του τζίρου σε αυτούς τους 2 μήνες.

Ο δωδεκάμηνος μέσος όρος περιλαμβάνει και μήνες όπως ο Ιούλιος και Αύγουστος που είμαστε κλειστά ή με ελάχιστα έσοδα. Ενώ τα έσοδα του 2020, όπως τα έχουμε δηλώσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, είναι στο 10μηνο ή και στο 12μηνο 31% κάτω σε σχέση με το 2019, η σύγκριση του καλύτερου 4μήνου με τον μέσο όρο του 2019 βγάζει μια μείωση 19% και μας κόβει.

Αν θέλετε να συγκρίνετε τον μέσο όρο του 2019, τότε θα πρέπει να δείτε από την πλατφόρμα "έσοδα" της ΑΑΔΕ τον μέσο όρο του τρέχοντος έτους του 2020

ή να μας υποδείξετε να δηλώσουμε αναλυτικά τα έσοδα μήνα μήνα και για το 2019 για να συγκρίνει η φόρμουλα τα ίδια μεγέθη!!

Το ίδιο και στην Επιστρεπτέα 6. Όλες οι επιχειρήσεις συγκρίνονται με βάση τον Ιανουάριο του 2020,

εμείς, παρόλο που τον έχουμε δηλώσει τον τζίρο του 2020 αναλυτικά, και πάλι συγκρινόμαστε με τον Μέσο όρο του 2019!

Σας ευχαριστώ

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

29 Ιουν 2022 | 07:53

Η αυτοκτονία της Ευρώπης...

O τρόπος που το οικολογικό κίνημα με τη δυναμική παρουσία του συμπαρέσυρε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό να διαχειριστεί το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία και της ενεργειακής μετάβασης λόγω κλιματικής αλλαγής στη Δύση, οδηγεί ακριβώς στα αντίθετα αποτελέσματα.

28 Ιουν 2022 | 08:05

Ο εφιάλτης της Ευρωζώνης...

Εκτός από το ελληνικό χρέος που φτάνει το 180,4% του ΑΕΠ, υψηλό χρέος παρουσιάζει και η Ιταλία, με 146,8%, η Ισπανία με 113,7%, η Γαλλία με 109,1% κλπ. Ο μέσος όρος τους χρέους των χωρών της Ευρωζώνης φτάνει το 92,7%.

ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΚΑΙΝΗΣ ΤΟ 2020 27 Ιουν 2022 | 09:57

Τα λοκντάουν και ο κορονοϊός... αύξησαν τη χρήση κάνναβης

Η κάνναβη είναι η ναρκωτική ουσία με τη μεγαλύτερη χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο και η χρήση της αυξάνεται. Την ώθησαν κορονοϊός και λοκντάουν.

27 Ιουν 2022 | 07:58

To καλοκαίρι της τελευταίας ευκαιρίας...

Οι πλέον αισιόδοξοι προβλέπουν πως μπορεί οι εισπράξεις από τον τουρισμό να φτάσουν και τα επίπεδα του 2019 όταν είχαν επισκεφτεί τη χώρα περί τα 30 εκατ. τουρίστες και είχαν αφήσει στην οικονομία περί τα 18 δισ. ευρώ.

"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ" 24 Ιουν 2022 | 15:17

Κορονοϊός: Νέο κύμα μετά τις διακοπές - Θα έχουμε πολύ υψηλούς αριθμούς, προειδοποιεί ο Γερμανός "Τσιόδρας"

Ο Γερμανός επικεφαλής ιολογίας στο Βερολίνο Ντρόστεν δηλώνει πως μετά τις θερινές διακοπές θα υπάρξει νέο κύμα κορονοϊού.

ΔΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 23 Ιουν 2022 | 09:08

Κορονοϊός: Και τα παιδιά έως 14 ετών παθαίνουν long Covid-19

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη και τα παιδιά έως 14 ετών μπορούν να πάθουν μακρά Covid-19.

23 Ιουν 2022 | 07:52

Στο έλεος Ρώσων, Τούρκων και Κινέζων...

Δεν είναι όμως μόνο η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων που έχει φέρει τη Γερμανία και την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 22 Ιουν 2022 | 07:41

Η Τουρκία θα φτάσει μέχρι τέλος...

Η στρατηγική της Τουρκίας για το ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις ως περιφερειακής δύναμης που συναλλάσσεται επί ίσοις όροις με άλλες μεγάλες δυνάμεις είναι μακροχρόνια και μεταξύ άλλων περνάει και από τον έλεγχο του μισού Αιγαίου και την επιβολή στην Ελλάδα ενός καθεστώτος "Φιλανδοποίησης".

ΓΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΠΕΞΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ 21 Ιουν 2022 | 14:45

Μεγάλη απεργία στην easyjet Ισπανίας - Λυγίζουν οι αεροπορικές εταιρείες από τη ζήτηση μετά από δύο χρόνια πανδημίας

Η απεργία αναμένεται να εντείνει τις δυσκολίες στα ταξίδια καθώς ο κλάδος προσπαθεί να διαχειριστεί την ανάκαμψη της ζήτησης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 21 Ιουν 2022 | 11:05

Βασιλακόπουλος: Οι άνω των 60 ετών να κάνουν τώρα την 4η δόση εμβολίου - Μην περιμένουν τον Οκτώβριο

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι "το εμβόλιο πλέον δεν είναι το μόνο μας εργαλείο. Υπάρχει, για παράδειγμα, η θεραπεία με τα χάπια της Pfizer".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 21 Ιουν 2022 | 08:38

Μητσοτάκης στο Capital.gr: Θέλω να εξαντλήσω την τετραετία, αλλά η χώρα δεν χρειάζεται παρατεταμένη προεκλογική περίοδο

"Είμαστε καλυμμένοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο που δεν είναι άλλο από την πλήρη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία", ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιουν 2022 | 12:21

Σταϊκούρας: Ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα - Αναβάθμιση από τον ιαπωνικό οίκο R&I

Πρόκειται για την 11η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις.

20 Ιουν 2022 | 08:02

Η επόμενη αναμέτρηση έχει ξεκινήσει...

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι μειώσεις των ροών ξεκίνησαν παράλληλα με την επίσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.