Γυμνοί με τους καρχαρίες...

Η χρεοκοπία του 2010 μας απέδειξε πόσο επικίνδυνο είναι να στηρίζει μια χώρα την οικονομική ανάπτυξη στην υπέρμετρη αύξηση των κρατικών δαπανών.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Γυμνοί με τους καρχαρίες...

Αναμφίβολα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση της τάξης του 8,2% το 2020 αποτελούν και θετική έκπληξη αφού οι περισσότερες προβλέψεις έκαναν λόγο για διψήφια μείωση.

Το γεγονός όμως πως θεωρούμε μια υποχώρηση της οικονομίας της τάξης του 8% σαν θετική έκπληξη αντικατοπτρίζει και τη σοβαρότητα της κατάστασης ενώπιον της οποίας βρισκόμαστε.

Η ελληνική καθίζηση του 2020 ακολουθεί μια δεκαετή καθίζηση μεγαλύτερη του 20% τη δεκαετία που πέρασε. Από τα 240 δισ. ευρώ που ήταν το ελληνικό ΑΕΠ το 2009, το 2019 ήταν περί τα 180 και μετά τη μείωση κατά 8% θα διαμορφωθεί περί τα 165 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα το χρέος έχει αυξηθεί, οι δαπάνες για συντάξεις έχουν αυξηθεί και οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν καθώς η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές και η γεωπολιτική ένταση βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

H Τουρκία π.χ. μεταξύ 2009 και 2013 αύξησε το ΑΕΠ από τα 649 δισ. δολ. στα 957 και το 2019 μειώθηκε στα 761 δισ. δολ. Η Βουλγαρία που είναι μια χώρα κοντά στα ελληνικά μεγέθη μεταξύ 2009 και 2019 το ΑΕΠ από τα 50 δισ. ανέβηκε στα 68 δισ. δολάρια, ενώ της Ρουμανίας από τα 174 στα 250 δισ. δολ.

Η χρεοκοπία του 2010 μας απέδειξε πόσο επικίνδυνο είναι να στηρίζει μια χώρα την οικονομική ανάπτυξη στην υπέρμετρη αύξηση των κρατικών δαπανών με ταυτόχρονη αύξηση του χρέους.

Η δεκαετία 2010-20 μας απέδειξε πόσο καταστροφικός ήταν ο νόμος Κατσέλη, αφού δεν επέτρεψε στις τράπεζες να εξυγιανθούν γρήγορα και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Η ύφεση που προκάλεσε η επιδημία του "Covid-19" το 2020 μας έδειξε πόσο επικίνδυνο είναι μια οικονομία να εξαρτάται μόνο από ένα-δυο τομείς και ειδικά τον τουρισμό και την ψυχαγωγία.

Το 2020 η Ελλάδα έχασε περίπου τα τρία τέταρτα των τουριστικών εσόδων κάτι που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί φέτος καθώς ο εμβολιασμός ενός κρίσιμου μεγέθους του πληθυσμού απαιτεί χρόνο.

Η ύφεση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες εξαιτίας της δομής της οικονομίας.

Η εξάρτηση από τον εισερχόμενο τουρισμό και η πληθώρα μικρών επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας (κοινωνικού συγχρωτισμού) ευθύνονται για τη μεγαλύτερη καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των ατόμων.

Τα πράγματα θα ήταν όμως ακόμη χειρότερα αν η ΕΚΤ και η Ε.Ε. δεν ακολουθούσαν μια ευέλικτη και επεκτατική νομισματική πολιτική, εξαπολύοντας ένα κύμα ρευστότητας που προστάτευσε και τις ασθενέστερες οικονομίες.

Το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει όταν η ΕΚΤ αναγκαστεί να αλλάξει πολιτική και να περιορίσει τη ρευστότητα και όταν η Ε.Ε. ζητήσει δημοσιονομική πειθαρχία;

Όταν η πλημμυρίδα κατακλύζει το ξεχασμένο λιμανάκι όλες οι βάρκες που είναι στο ντόκο πλέουν ψηλότερα, ακόμη και οι τρύπιες. Όταν έρχεται η ώρα της άμπωτης και τα νερά τραβιούνται αποκαλύπτεται στην παραλία ποιοι κολυμπούσαν γυμνοί.

Η Ελλάδα με 340 δισ. χρέος δεν κολυμπάει απλά γυμνή αλλά χάνει αίμα σε έναν κόλπο όπου τις νύχτες τα δελφίνια μετατρέπονται σε καρχαρίες. Οι αγορές που σήμερα δανείζουν με μηδενικά επιτόκια εύκολα μπορεί να την πετάξουν ξανά έξω...

2) Επιστρεπτέα προκαταβολή...

Κύριε Στούπα καλημέρα. Περί επιστρεπτέας προκαταβολής ο λόγος.

Είμαστε Ιδιωτικός Βρεφικός Παιδικός σταθμός και Νηπιαγωγείο.

Δεν έχουμε ΦΠΑ. Είμαστε απαλλασσόμενοι ΦΠΑ.

Δεν έχουμε πρόγραμμα voucher ΕΣΠΑ για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό. Απασχολούμε 43 μισθωτούς.

Το 2020 (σύνολο) σε σχέση με το 2019, έχουμε 31% πτώση τζίρου.

Τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 έχουμε 33% πτώση τζίρου.

Επιστρεπτέα 5 & 6 Δεν πήραμε.

Στο ΦΕΚ με τον τρόπο υπολογισμού των ποσών και προϋποθέσεων για τη λήψη βοήθειας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, υπάρχει ένα εξόφθαλμο λάθος.

Ποιο είναι αυτό; (με την απλή άλγεβρα).

- Για όλες τις επιχειρήσεις με ΦΠΑ γίνεται σύγκριση ομοειδών περιόδων αναφοράς για τα έσοδα αναφοράς. Σωστό.

- Για εμάς γίνεται κάτι εντελώς παράδοξο.

Για το 4μηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, από το ΦΕΚ, υπολογίστηκε ο Μέσος Όρος του 4μήνου.

Και ως περίοδος αναφοράς λήφθηκε ο Μέσος Όρος 12μηνου του 2019!

Είμαστε εποχιακή επιχείρηση αναφορικά με την πραγματοποίηση του τζίρου.

Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με την προεξόφληση του τζίρου του έτους από πολλούς γονείς, πραγματοποιούμε το 40% του τζίρου σε αυτούς τους 2 μήνες.

Ο δωδεκάμηνος μέσος όρος περιλαμβάνει και μήνες όπως ο Ιούλιος και Αύγουστος που είμαστε κλειστά ή με ελάχιστα έσοδα. Ενώ τα έσοδα του 2020, όπως τα έχουμε δηλώσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, είναι στο 10μηνο ή και στο 12μηνο 31% κάτω σε σχέση με το 2019, η σύγκριση του καλύτερου 4μήνου με τον μέσο όρο του 2019 βγάζει μια μείωση 19% και μας κόβει.

Αν θέλετε να συγκρίνετε τον μέσο όρο του 2019, τότε θα πρέπει να δείτε από την πλατφόρμα "έσοδα" της ΑΑΔΕ τον μέσο όρο του τρέχοντος έτους του 2020

ή να μας υποδείξετε να δηλώσουμε αναλυτικά τα έσοδα μήνα μήνα και για το 2019 για να συγκρίνει η φόρμουλα τα ίδια μεγέθη!!

Το ίδιο και στην Επιστρεπτέα 6. Όλες οι επιχειρήσεις συγκρίνονται με βάση τον Ιανουάριο του 2020,

εμείς, παρόλο που τον έχουμε δηλώσει τον τζίρο του 2020 αναλυτικά, και πάλι συγκρινόμαστε με τον Μέσο όρο του 2019!

Σας ευχαριστώ

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΑΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ 15 Απρ 2021 | 13:27

Ηχηρό μήνυμα Ιερώνυμου: Ο εμβολιασμός είναι πράξη αγάπης προς τον Θεό

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε μήνυμά του τονίζει πως το τέλος της πανδημίας είναι κοντά και ζητά να το επισπεύσουμε με τον εμβολιασμό.

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ; 15 Απρ 2021 | 13:12

Αντιπολίτευση για κλάματα: Ο Μητσοτάκης παίζει τένις, ο Τσίπρας κάνει τζόκινγκ

Αντιπολίτευση και κριτική για κλάματα με φωτογραφίες από τις ώρες ανάπαυλας των πολιτικών αρχηγών.

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Απρ 2021 | 12:31

Financial Times για το σχέδιο "Ελλάδα 2.0": Είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει, λέει αξιωματούχος της ΕΕ

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 θα σταλεί για τελική έγκριση στις Βρυξέλλες τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Συνοδεύεται και με ένα φιλόδοξο στόχο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και δημιουργίας 180.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2026.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ 15 Απρ 2021 | 12:20

Κεραμέως: Μέσα στον Ιούνιο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις - Τι θα γίνει με τις προαγωγικές σε Λύκεια και Γυμνάσια

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά μέσα στον Ιούνιο - Τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις.

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ 15 Απρ 2021 | 10:52

Ισραήλ: Μόνο 170 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι μέσα σε μια ημέρα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τρεις νέους θανάτους από τον κορονοϊό και 170 νέα κρούσματα.

Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ 15 Απρ 2021 | 10:20

Πρόβλεψη Σαρηγιάννη: 2.500 κρούσματα την ημέρα στο τέλος Απριλίου - Ρίσκο η μετακίνηση το Πάσχα

Αν και τα κρούσματα κορονοϊού θα πέσουν στο τέλος του μήνα, το άνοιγμα το Πάσχα είναι μεγάλο ρίσκο, σύμφωνα με τον καθηγητή Δ. Σαρηγιάννη.

15 Απρ 2021 | 09:35

Χαρίζω χρέη, μοιράζω οικόπεδα...

Μια πολιτική γραμμή του τύπου "Χαρίζω χρέη, μοιράζω οικόπεδα...", δεν αποτελεί παντού και πάντα τον καλύτερο οδηγό προς την εξουσία. Ιδίως αν έχει προηγηθεί η "κωλοτούμπα" του Θέρους του 2015.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 14 Απρ 2021 | 18:35

Κικίλιας: Τάση υποχώρησης του δείκτη θετικότητας και σταθεροποίηση στην Αττική

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον Β. Κικίλια για την πορεία της πανδημίας - Τάση υποχώρησης του δείκτη θετικότητας και σταθεροποίηση στην Αττική

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 14 Απρ 2021 | 15:31

Κορονομάζωξη με 11 άτομα σε οικοδομή στην Κοζάνη – Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε διοργανωτή

Από 3.000 ευρώ πρόστιμο στον διοργανωτή και άλλα 300 ευρώ στους συμμετέχοντες επέβαλε η αστυνομία στην Κοζάνη για κορονομάζωξη σε οικοδομή.

"ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ" 14 Απρ 2021 | 15:09

Άρθρο Μητσοτάκη στο "Trade with Greece 2021": Χτίζουμε την πιο ευημερούσα Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του τονίζει πως χτίζουμε μια πιο ευημερούσα Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο.

"ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ" 14 Απρ 2021 | 14:43

Άρθρο Τσίπρα για την ανάκαμψη της οικονομίας - Οι προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος και την ανασυγκρότηση

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην έκδοση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 Απρ 2021 | 13:38

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι: Αποφασίζουν για τα εμπορικά κέντρα, το click inside και τα κέντρα αισθητικής

Στη σημερινή της συνεδρίαση η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κάνει εισήγηση για τα εμπορικά κέντρα και το click inside

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ΩΣ 60% 14 Απρ 2021 | 13:25

Ηλιόπουλος για εργασιακό νομοσχέδιο: Ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να προτείνει την κατάργηση του 8ωρου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και δημιουργεί νέες πληγές στην κοινωνία.