Μέχρι πριν ένα μήνα ο πρωθυπουργός ορκιζόταν δημοσίως ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και για την ακρίβεια –έλεγε- την άνοιξη του 2023. Τον τελευταίο μήνα, τόσο ο ίδιος όσο και στενοί του συνεργάτες άρχισαν δημοσίως τα "αν". Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά όχι "αν είναι τοξικό το κλίμα", όχι "αν έχουμε προεκλογική περίοδο ενός έτους", κλπ.
Ποιος άλλαξε τα δεδομένα και άνοιξε τη σχετική συζήτηση; Μα, η ίδια η κυβέρνηση, ασχέτως αν προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση για την εκλογολογία.
Ο Kυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί οργώνουν εκλογικές περιφέρειες και εγκαινιάζουν έργα, υπουργοί και βουλευτές οργανώνουν τραπέζια σε σπίτια και ταβέρνες, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν -και μάλιστα δημοσίως- ημερομηνίες εκλογών, από 25 Σεπτέμβρη ως 2 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, οι κυβερνητικές παροχές δίνουν και παίρνουν: Επίδομα για το ηλεκτρικό ρεύμα, για το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, το πετρέλαιο, επιταγές ακρίβειας για το Πάσχα και ίσως για το καλοκαίρι.
Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση βαδίζει πλέον εμφανώς με δύο σενάρια: Είτε εκλογές στο τέλος της τετραετίας είτε νωρίς το φθινόπωρο για να υπάρχει χρόνος για τις διπλές κάλπες που θα πιθανότατα θα χρειαστούν.
Τα επιχειρήματα υπέρ της άνοιξης αρκετά: Η αξιοπιστία των λεγομένων του ίδιου του πρωθυπουργού, η θεσμική και όχι μικροπολιτική αντιμετώπιση των θεσμικών διαδικασιών, η ανυπαρξία πλειοψηφικής τάσης στην κοινή γνώμη υπέρ των πρόωρων εκλογών, όπως καταγράφεται στα γκάλοπ.
Τα επιχειρήματα υπέρ του φθινοπώρου εξίσου αρκετά και "βολικά": Ενας χειμώνας ακρίβειας με μεγάλο πολιτικό κόστος, η άνετη πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, το ξεκαθάρισμα του πολιτικού σκηνικού για μια ακόμη τετραετία, η εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.
Τα ρίσκα του φθινοπώρου: Η πρόωρη εγκατάλειψη μιας αυτοδύναμης πλειοψηφίας 157 βουλευτών για μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας μετά από δύο κάλπες και 2,5 μήνες εκλογικών διαδικασιών. Η πορεία της χώρας με υπηρεσιακή κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα με εξελισσόμενες κρίσεις σε πολλά επίπεδα: οικονομικό, γεωπολιτικό, υγειονομικό.
Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να πάρει τις τελικές αποφάσεις του τον Αύγουστο, είτε στα βουνά της Τήνου είτε της Κρήτης, όπως συνηθίζει να λέει, λαμβάνοντας υπόψιν, πέραν της πολιτικής κατάστασης και τέσσερις παράγοντες: τα ελληνοτουρκικά με τον απρόβλεπτο (και επίσης προεκλογικό) Ερντογάν, το μέτωπο των θερινών πυρκαγιών, την πανδημία του κορονοϊού που ξαναφουντώνει εν μέσω θέρους και φυσικά το τσουνάμι της ακρίβειας λόγω ουκρανικού και όχι μόνο.
Ωστόσο, το κλίμα πολλές φορές διαμορφώνεται από μόνο του, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Το δε επιχείρημα ότι "θα φταίει η αντιπολίτευση" αν πάμε σε πρόωρες κάλπες ακούγεται λιγότερο πειστικό και από τη βεβαιότητα του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα.
Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει εγκαίρως τις προθέσεις του. Η εκλογολογία όλο το καλοκαίρι μπορεί να είναι βλαπτική ακόμη και για τον ίδιο. Ειδικά όταν οι πολίτες δεν συγκινούνται με τις πρόωρες εκλογές και το φερόμενο ως πρώτο κόμμα τους λέει ανοιχτά ότι την πρώτη φορά θα τρέχουν τζάμπα, γιατί θα χρειαστεί επανάληψη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr