Η διαχείριση της «τέλειας καταιγίδας» στην Ευρώπη

Το μέλλον της Ευρώπης φαίνεται πολύ πιο αβέβαιο από όσο φανταζόμασταν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η διαχείριση της «τέλειας καταιγίδας» στην Ευρώπη

Οι Κινέζοι επισημαίνουν ότι στη γλώσσα τους το ιδεόγραμμα για την «κρίση» και το ιδεόγραμμα για την «ευκαιρία» είναι ένα και το αυτό. Αλλά, ενώ είναι αλήθεια ότι κρίση κι ευκαιρία πηγαίνουν συχνά «χέρι-χέρι», είναι δύσκολο να διακρίνουμε πολλές ευκαιρίες στην Ευρώπη υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι τόσο δύσκολη, είναι ότι κανείς δεν περίμενε τι ακριβώς θα συμβεί. Να'μαστε, 70 χρόνια από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ένα τέταρτο του αιώνα από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, και περίπου δύο δεκαετίες από το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, και ξαφνικά το πολιτικό, οικονομικό, και στρατηγικό μέλλον της Ευρώπης φαίνεται να είναι πολύ πιο αβέβαιο από όσο ο καθένας μας θα φανταζόταν.

Ένας άλλος λόγος που πρέπει να ανησυχούμε είναι ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει μία κρίση, αλλά πολλές. Η πρώτη είναι οικονομική: δεν είναι μόνο η σημερινή πραγματικότητα της αργής ανάπτυξης, αλλά και το δεδομένο ότι η αργή ανάπτυξη θα συνεχιστεί χωρίς ανάπαυλα, εξαιτίας κυρίως μιας πολιτικής που αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύουν και να προσλάμβάνουν προσωπικό. Η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων, τόσο της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς, σε όλη την ήπειρο επιβεβαιώνει τις απογοητεύσεις και τους φόβους των λαών.

Η αιτία που έκανε τα πράγματα χειρότερα για την οικονομία της Ευρώπης ήταν η απόφαση, που ελήφθη πριν από μερικές δεκαετίες, περί της εισαγωγής ενός κοινού νομίσματος χωρίς ανάλογη κοινή δημοσιονομική πολιτική. Κάθε μορφή πειθαρχίας σε εθνικό επίπεδο εξαφανίστηκε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα αποτελεί το πιο πρόσφατο θύμα αυτής της πολιτικής και απ΄ ότι φαίνεται δε θα είναι το τελευταίο.

Η δεύτερη κρίση προκύπτει από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει καμία προοπτική να εγκαταλείψει η Ρωσία την Κριμαία, και τα ερωτήματα ως προς τις προθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής ολοένα αυξάνονται. Ως αποτέλεσμα έχουμε την επιστροφή της γεωπολιτικής στην Ευρώπη σε μια εποχή κατά την οποία οι αμυντικές δαπάνες βρίσκονται σε συστολή και η κρατική στήριξη ενόπλων επεμβάσεων είναι, σε μεγάλο βαθμό, ανύπαρκτη.

Τέλος, η τρίτη, και πιο βαθιά, κρίση οφείλεται στις μαζικές ροές μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και από άλλα σημεία της Ευρώπης. Η «πλημμύρα» ανθρώπων προκαλεί νέα ρήγματα μεταξύ των μελών της ΕΕ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αρχή των ανοικτών συνόρων και της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Η Γερμανία και μερικές άλλες χώρες έχουν ανταποκριθεί στην πρόκληση με τρόπους που είναι μεν αξιοθαύμαστοι αλλά στην πραγματικότητα μη βιώσιμοι. Περίπου 8.000 πρόσφυγες την ημέρα - που ορίζεται και ως μια σύγχρονη «μετανάστευση των λαών» (Volkerwanderung) - φτάνουν στη Γερμανία, εν μέρει λόγω των σκληρών συνθηκών που αντιμετωπίζουν στην πατρίδα τους, και εν μέρει επειδή η Γερμανία φαντάζει πρόθυμη να τους δεχθεί. Αυτομάτως η πρόκληση για παροχή πρόνοιας και απασχόλησης και για την ενσωμάτωση των μεταναστών εξαντλείται γιατί διαπερνά τα όρια τωνδυνατοτήτων.

Είναι προφανές ότι η δημόσια πολιτική δεν μπορεί να επιτύχει εάν επικεντρώνεται στις συνέπειες, και όχι στα αίτια της προσφυγικής κρίσης. Μια αλλαγή που θα είχε την πιο προφανή θετική επίπτωση θα ήταν η εκλογή μιας νέας κυβέρνησης στη Δαμασκό, η οποία θα γινόταν αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος του λαού της Συρίας καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Δυστυχώς, αυτό φαίνεται πιθανό να συμβεί μόνο αν δώσουν τις «ευλογίες» τους για κάτι τέτοιο η Ρωσία και το Ιράν. Και οι δύο χώρες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ παρά να συνεργαστούν για την απομάκρυνσή του.

Διαφαίνεται ότι και κάποιες άλλες κινήσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση. Η αύξουσα διεθνής οικονομική στήριξη για χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων είναι μία τέτοια κίνηση. Ιδανικά η χρηματοδότηση αυτή θα βοηθήσει στο να πειστούν περισσότερες χώρες και ν' ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας.

Μια άλλη ουσιαστική εξέλιξη θα ήταν η δημιουργία θυλάκων στο εσωτερικό της Συρίας, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συγκεντρώνονται με την προσδοκία να παραμείνουν ασφαλείς. Οι εν λόγω θύλακες θα απαιτούσαν τοπική στήριξη από τις κουρδικές δυνάμεις ή θα επέλεγαν τη στήριξη των αραβικών φυλών, επιδιώκοντας και τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Μια νέα συμφωνία με την Τουρκία είναι επίσης αναγκαία ώστε να μειώθει η εισροή νεοσύλλεκτων τζιχαντιστών στη Συρία και ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται βόρεια. Η Τουρκία θα λάμβανε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια ως αντάλλαγμα για τον αυστηρότερο έλεγχο που θα επέβαλλε η ίδια στα σύνορά της. Το ζήτημα που αφορά στη μελλοντική σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη, καλό θα είναι ν' αναβληθεί, μέχρις ότου ξεπεραστεί η κρίση.

Οι ΗΠΑ έχουν την ιδιαίτερη υποχρέωση να παρέχουν βοήθεια. Η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για την προσφυγική κρίση, λόγω αυτών που έχει κάνει άλλα και λόγω των όσων δεν έχει φροντίσει να κάνει στο Ιράκ, τη Συρία, και αλλού στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης στρατηγικό συμφέρον στο να παρέξουν βοήθεια στη Γερμανία και την Ευρώπη που υποστηρίζουν αυτή την κρίση. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας και παραμένει ένας από τους κύριους γεωπολιτικούς εταίρους της Αμερικής. Μια Ευρώπη η οποία θα έχει ν'αντιμετωπίσει μια δημογραφική πρόκληση, εκτός από την οικονομική πρόσκληση και τα θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει, προφανώς δεν θα μπορεί - αλλά ούτε και θα θέλει τελικά - να είναι ένας αποτελεσματικός σύμμαχος.

Μέσα σε όλα αυτά, ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο. Η Ευρώπη - και ειδικότερα η Γερμανία - δεν μπορεί να διατηρήσουν το status quo. Η αναμονή για να βρεθεί κάποια λύση δεν μπορεί να είναι αποτελεί αυτή τη στιγμή την απάντηση για τη λύση του συριακού προβλήματος.

Ίσως τα μικρά βήματα να μην επιλύουν άμεσα τη δεινή κατάσταση της Ευρώπης, μπορούν όμως να την κάνουν διαχειρίσιμη.

Richard N. Haass, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, πρώην Διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού για το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (2001-2003), και πρώην ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τζορτζ Μπους στη Βόρεια Ιρλανδία και πρώην Συντονιστής για το Μέλλον του Αφγανιστάν . Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το: «Η Εξωτερική Πολιτική Ξεκινάει από το Σπίτι: Βάζοντας τον Οίκο της Αμερικής σε Τάξη».


Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΠΗΓΗ: theproject-syndicate.org

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
25 Νοε 2020 | 15:23

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Είναι επίσημο - Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της ΕΕ με την Moderna για 160 εκατομμύρια δόσεις

AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac και Moderna στο χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ.

ΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ 24 Νοε 2020 | 13:29

Κορονοϊός - Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V: Ξεπερνά το 95% η αποτελεσματικότητά του

Θετικά είναι τα νέα από τη Ρωσία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Sputnik V, του εμβολίου που έχει αναπτύξει κατά του κορονοϊού.

24 Νοε 2020 | 13:02

Ρωσία: Παραδόθηκ ο ανδρας με τσεκούρι που κρατούσε ομήρους έξι παιδιά στην Αγία Πετρούπολη

Ο άνδρας βρίσκεται σε διαμέρισμα της Αγίας Πετρούπολης. Κρατά ομήρους παιδιά. Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 24 Νοε 2020 | 10:16

Ανάλυση: Γιατί ο Ερντογάν έγινε ξαφνικά "Ευρωπαίος"" - Τι κρύβει η αλλαγή στάσης του "σουλτάνου"

Μήπως πρόκειται για τέχνασμα Ερντογάν προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία και να αποφύγει τις κυρώσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΚΟΣΙ ΛΕΠΤΩΝ 23 Νοε 2020 | 20:39

Σαρλ Μισέλ σε Τζο Μπάιντεν: "Είναι η ώρα, ΕΕ και ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους" - Τα "πιεστικά" μέτωπα

Ο Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία διάρκειας είκοσι λεπτών με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ

23 Νοε 2020 | 08:54

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ 22 Νοε 2020 | 16:34

Κορονοϊός: 1.381.915 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας - 4.634 στην Κίνα, 255.905 στις ΗΠΑ

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό και η Βρετανία. Το Βέλγιο μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό του.

22 Νοε 2020 | 11:14

Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ φοβάται και τρίτο κύμα - "Ελλιπής η αντίδρασης της Ευρώπης"

Δυσοίωνη πρόβλεψη για τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 έκανε ειδικός του ΠΟΥ

ΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ 21 Νοε 2020 | 17:06

Νέα πυρά Ερντογάν: "Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να μην μεροληπτεί σε βάρος μας"

Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρό του την ΕΕ, διατρανώνοντας πάντως πως βλέπουμε τους εαυτούς μας μόνο στην Ευρώπη.

ΣΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 19 Νοε 2020 | 17:26

Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Τουρκία: Τελειώνει ο χρόνος και έρχονται κυρώσεις - Ηχηρό μήνυμα Μπορέλ

Σαφές μήνυμα της Ευρώπης στην Τουρκία πως έρχονται κυρώσεις αν δεν σταματήσεις τις προκλήσεις

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 18 Νοε 2020 | 19:29

Εμβόλιο Sputnik-V: Πιθανή μόλυνση από κορονοϊό μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης

Οι εμβολιασθέντες με το εμβόλιο Sputnik-V θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορεί να μολυνθούν στο διάστημα μεταξύ της 1ης και 2ης δόσης του εμβολίου

ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΡΕΥΝΑ 18 Νοε 2020 | 14:24

Απίθανο: "Φαλλική" διαμαρτυρία στη Ρωσία - Πιλότοι σχημάτισαν... πέος στον ουρανό

Θεωρείται ότι οι πιλότοι έκαναν την ιδιότυπη "φαλλική" διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό του αρχηγού της εθνικής ομάδας της Ρωσίας.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 17 Νοε 2020 | 21:06

Κορονοϊός: Πάνω από 15 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη

Πάνω από 15 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη