Η Δημοκρατία, η Αυγή και οι λοιμωξιόλογοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ όλα επιτρέπονται. Και αυτό και το ανάποδό του. Αρκεί να κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση.

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ όλα επιτρέπονται. Και αυτό και το ανάποδό του. Αρκεί να κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση. Η Τζάκρη δεν ήταν δυσλειτουργία. Απλώς συνελήφθη επ αυτοφώρω. Για παράδειγμα, την προηγούμενη Κυριακή, η εφημερίδα Δημοκρατία αποκάλυψε ένα μέρος των πρακτικών που τηρούν οι λοιμωξιολόγοι στις συνεδριάσεις τους. Μέγας θόρυβος ξέσπασε από την εφημερίδα της "ριζοσπαστικής δεξιάς", αλλά και από την Αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι την εισήγηση (στη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου) την έκανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οδηγούσε αβίαστα στο συμπέρασμα, ότι "η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λειτουργεί υπό την ασφυκτική πίεση του Μεγάρου Μαξίμου, με τους ειδικούς πολλές φορές να καλούνται να αποφασίσουν επί προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης", έγραφε η Αυγή. Δεν αποφασίζουν οι ειδικοί αλλά η κυβέρνηση...

Ουδόλως προβλημάτισε τους συντάκτες της εφημερίδας, ότι η επιτροπή εκλήθη να αποφασίσει τότε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και έβαλε φρένο, ούτε θεώρησε ενδεικτικό της ανεξαρτησίας των ειδικών, ότι ο νούμερο ένα σύμβουλος της κυβέρνησης Σωτήρης Τσιόδρας, διαφώνησε ακόμα και με αυτή τη "συμβιβαστική πρόταση" στην οποία κατέληξε η επιτροπή.

Δηλαδή την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, καθώς και το άνοιγμα των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων. (σσ. Το ίδιο συνέβη και σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, όπου παρά τις εισηγήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, και πάλι οι λοιμωξιολόγοι έβαλαν πάγο.)

Όπως έγραφε η εφημερίδα "στο πρακτικό της συγκεκριμένης συνεδρίασης, παρότι δεν καταγράφεται βάσει ποιων επιστημονικών δεδομένων ελήφθη η απόφαση, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες από αρκετά μέλη της επιτροπής. Μάλιστα ο Σωτήρης Τσιόδρας διαφώνησε τόσο με το άνοιγμα κομμωτηρίων όσο και με την τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου) και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου."

(A propos και μόνο αυτή η αναφορά δείχνει πόσο υπονομευτική της πειθούς που οφείλουν να έχουν οι εισηγήσεις των ειδικών για τα μέτρα θα ήταν η δημοσιοποίηση των πρακτικών που ζητά επιμόνως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις αυτονόητες διαφωνίες και ενστάσεις των μελών της, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.)

Από κοντά στην Αυγή και η ΕφΣυν, που στηλίτευσε ακόμα και αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης να προμηθευτεί self test. Και πάλι η ένσταση είναι ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής.

"Και κατά τη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, ενημέρωσε τους ειδικούς για διάταξη που θα πήγαινε στη Βουλή σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα self tests, προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση" έγραφε η απογευματινή του ΣΥΡΙΖΑ. Και ας δήλωναν σε όλους τους τόνους οι λοιμωξιολόγοι για την ανάγκη να γίνονται περισσότερα τεστ, με όποιο διαθέσιμο τρόπο. (Ισως η εξήγηση να έχει να κάνει με την επισήμανση της ΕφΣυν για τα "επιστημονικά αμφισβητούμενα self-tests, των οποίων την υποχρεωτική εφαρμογή επεκτείνει η κυβέρνηση σε πολλούς άλλους τομείς", αν και δεν είναι γνωστό γιατί είναι αμφισβητούμενα τα self test.)

Μετά από όλα αυτά λοιπόν, χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε... και έκανε την έκπληξη. Σε ανακοίνωσή του, που έγινε φυσικά και πρωτοσέλιδο στην Αυγή, αφού στηλίτευσε τις καθημερινές αντιφάσεις της κυβέρνησης, τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλείται να επικυρώσει η Επιτροπή και την πλειοδοσία υπουργών στα τηλεπαράθυρα- ερήμην των επιστημόνων- για το ποιος θα ανοίξει περισσότερα δραστηριότητες, ζήτησε…να ανοίξει η εστίαση.

Ειδικότερα τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, "την ανάγκη ο κ. Μητσοτάκης να πάρει μέτρα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης και να προχωρήσει παράλληλα σε ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Να εφαρμοστούν κανόνες ασφαλείας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο. Την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας”. Δεν αποφασίζουν οι ειδικοί, αποφασίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βάσει ποιών επιστημονικών δεδομένων, βάσει ποιας εισήγησης των επιστημόνων της επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εδώ και τώρα το άνοιγμα της εστίασης; Εισήγηση δεν υπάρχει αλλά no problem. Την απάντηση μας την δίνει το κύριο άρθρο της εφημερίδας που τα επιστημονικά δεδομένα τα παίζει στα δάχτυλα. Και όπου μας εξηγεί, ότι οι νέοι στις πλατείες φλερτάρουν με την ανευθυνότητα αλλά δεν φταίνε. (Προφανώς, οι νέοι δεν φταίνε ποτέ.) Φταίει ότι έχουν σκάσει κλεισμένοι στα σπίτια τους και φταίει και ότι δεν δίνουν πλέον καμία σημασία στις κυβερνητικές υποδείξεις. Συνεπώς ας ανοίξει η εστίαση. Τόσο απλό.

Υ.Γ.1 Για να ολοκληρωθεί η εικόνα του παραλογισμού, ιδού τι έλεγε 15 ημέρες μόλις πριν ο Αλέξης Τσίπρας για το τότε σχέδιο της κυβέρνησης (31 Μαρτίου) να ανοίξει η εστίαση:

Ευδιάθετος και χαμογελαστός σημείωνε το παράλογο με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. "Εδώ εσείς κλείσατε πριν από 5 μήνες, με 2.500 κρούσματα, με 30 νεκρούς σε ημερήσια βάση, με 200 διασωληνωμένους και σήμερα συζητάμε ότι πρέπει να ανοίξετε με 4.500 κρούσματα (γέλια) 750 διασωληνωμένους και άλλους 150 πρόχειρα διασωληνωμένους να ψάχνουν να βρουν κρεβάτι (γέλια) και 70 νεκρούς την ημέρα (γέλια). Αυτό όλο, ο μέσος πολίτες δεν μπορεί να το κατανοήσει".

Υ.Γ.2 Η αλήθεια είναι ότι αν υπάρχει μια ρύθμιση που οριστικοποιήθηκε ερήμην των ειδικών και σηκώνει κριτική και σχόλιο, αυτή είναι η λειτουργία των εκκλησιών. Δεν προηγήθηκε σύσκεψη των ειδικών και όλα αποφασίστηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Αλλά αυτό προτίμησε να μην το σχολιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν αναρωτιέστε γιατί, ρωτήστε τον Νίκο Φίλη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 11 Μαϊ 2021 | 11:32

Βαρβιτσιώτης: Fake news ότι φωτογραφήθηκα σε περιφραγμένο χώρο στην Ακρόπολη - Καρφιά από ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η αντιπολίτευση μέμφεται τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για φωτογράφηση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ο ίδιος κάνει λόγο για "fake news".

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ" 10 Μαϊ 2021 | 16:03

Τσίπρας με ΔΟΕ: Η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με τη ΔΟΕ σημείωσε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά.

ΓΙΑ ΤΟ 8ΩΡΟ 10 Μαϊ 2021 | 14:11

Τα ΝΕΑ "σφάζουν" Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου: Αλλα ψήφιζαν ως ΠΑΣΟΚ άλλα λένε ως ΣΥΡΙΖΑ

Η εφημερίδα Τα Νέα σφάζει με το μπαμπάκι τα (σήμερα) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου για το ελαστικό ωράριο

10 Μαϊ 2021 | 07:44

Το πρόβλημα του ακούει στο όνομα Τσίπρας...

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, εκτός από την ευημερία με δανεικά που οδήγησε στη χρεοκοπία, ήταν το ισχυρό δικομματικό σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΜΙΑ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 09 Μαϊ 2021 | 19:55

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή απαντά στην Αχτσιόγλου για την ατομική ευθύνη για την κανονικότητα

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της Εφης Αχτσιόγλου για την ατομική ευθύνη και τον ατομικισμό

09 Μαϊ 2021 | 19:39

ΣΥΡΙΖΑ: "Προσχηματική η συγγνώμη του Πατέλη για τα διδακτορικά - Η κυβέρνηση μισεί και φοβάται τους νέους"

Προσχηματική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγγνώμη που ζήτησε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σχετικά με τη δήλωση για όσους κάνουν διδακτορικό.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 09 Μαϊ 2021 | 15:21

Πελώνη: Η κ. Αχτσιόγλου αντί της συγγνώμης απέναντι στην κοινωνία, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Η κ. Αχτσιόγλου επέλεξε αντί της συγγνώμης απέναντι στην κοινωνία που δίνει μάχη, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα" τόνισε η κα Πελώνη.

ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΒΟΛΕΣ 09 Μαϊ 2021 | 11:51

Κόντρα Λιβάνιου – Ζαχαριάδη στο twitter για το Ευρωβαρόμετρο

Με αναρτήσεις τους στο twitter ο Θόδωρος Λιβάνιος και ο Κώστας Ζαχαριάδης εκτόξευσαν εκατέρωθεν βολές για την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σχετικά με την αισιοδοξία των Ελλήνων για την κατάσταση στην χώρα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 09 Μαϊ 2021 | 10:32

Ν.Δ: Δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με 2,5 - 3 εκατ. εμβολιασμούς είναι κοντά το τέλος της πανδημίας

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει ότι με 2,5-3 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα, το τέλος της πανδημίας, έρχεται όλο και πιο κοντά κι αυτό δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Μαϊ 2021 | 20:12

ΝΔ: Kυνική ομολογία Αχτσιόγλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία

"Ο ΣΥΡΙΖΑ χαίρεται με κάθε αρνητική είδηση και λυπάται σε κάθε θετική", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις δηλώσεις της Ε. Αχτσιόγλου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 07 Μαϊ 2021 | 20:26

ΝΔ: Αδιανόητη δήλωση του Πέτρου Κόκκαλη - Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί τη χώρα με κάθε ευκαιρία

Η απάντηση της ΝΔ στη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κόκκαλη, που είπε ότι "Δεν είναι και πολύ σοβαρό να λέμε στους τουρίστες να έρθουν αυτή τη στιγμή με την πανδημία"

ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ 07 Μαϊ 2021 | 12:06

Παραλογισμός: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και ζητά…την υποχρεωτική εφαρμογή του

Παραλογισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ενώ την καταγγέλλει

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ 06 Μαϊ 2021 | 23:37

Μεϊμαράκης για τα γεγονότα του 2015: "Καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση - Ο Τσίπρας έκανε κωλοτούμπα"

"Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση όπως κάποιοι θέλουν να λένε, γιατί εμείς παρασύραμε τον Τσίπρα - Αυτός έκανε την κωλοτούμπα" τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμάράκης