Η "δολοφονία" των τραπεζών και ο επιταχυντής...

Αν στην κυβέρνηση νομίζουν πως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι απαισιόδοξος κάνουν λάθος, το αντίθετο συμβαίνει...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Προχθές η Tράπεζα της Ελλάδας αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας φέτος. Τούτο μπορεί να δυσαρεστήσει την κυβέρνηση που όπως κάθε κυβέρνηση είναι αναγκασμένη λόγω του ενστίκτου επιβίωσης να βλέπει τα πράγματα πιο αισιόδοξα απ’ ό,τι είναι...

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΤτΕ, η ύφεση θα κυμανθεί σε 5,8% στο βασικό σενάριο και σε 9,4% στο δυσμενές.

Πριν μερικές εβδομάδες σε διαδικτυακό πάνελ του φόρουμ των Δελφών ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε μιλήσει για ύφεση 4% στο βασικό σενάριο και 8% στο ακραίο.

Η άποψη της στήλης που εκτός των στατιστικών που έρχονται με μήνες καθυστέρησης, περιφέρεται και συνομιλεί με εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις είναι το χειρότερο σενάριο και περιλαμβάνει ύφεση με διψήφιο ποσοστό.

Την ίδια εκτίμηση φαίνεται να επικροτεί και το χρηματιστήριο που σε σχέση με τις διεθνείς αγορές έχει καλύψει το μικρότερο μέρος των πρόσφατων απωλειών, ενώ οι αποτιμήσεις των τραπεζών συνεχίζουν να κραυγάζουν πως υπάρχει πρόβλημα…

Αν στην κυβέρνηση νομίζουν πως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι απαισιόδοξος κάνουν λάθος, το αντίθετο συμβαίνει...

Πίσω από τις γραμμές της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος κάποιος μπορεί να δει τις επισημάνσεις που περιγράφουν την ουσία του προβλήματος, με το ύφος που αρμόζει στην κορυφαία των ανεξάρτητων αρχών να το πράττει...

Ένα ύφος που ενίοτε παρεξηγείται και εκ των υστέρων ζητούνται εξηγήσεις γιατί δεν προειδοποίησε εγκαίρως...

Η έκθεση λοιπόν επισημαίνει πως είναι επιτακτική ανάγκη εκτός του σχεδίου "Ηρακλής" να υιοθετηθούν κι άλλες συστημικές λύσεις, όπως η σύσταση μιας εταιρείας asset management (σ.σ. bad bank) αλλά και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου (αναμένεται τον Ιούλιο)...

Τούτα κρίνονται αναγκαία για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πόσο μάλλον των νέων που θα δημιουργηθούν ως συνέπεια της κρίσης…

Σύμφωνα με τον διοικητή, "θα ήταν επιθυμητό να συνοδευθεί η δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος με την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC). Η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται ένα σχήμα σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Εδώ και καιρό η στήλη δεν υποστηρίζει κάτι διαφορετικό. Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω "κορονοϊού" έχουν προσωρινό χαρακτήρα και κυρίως λειτουργούν σαν ισχυρά παυσίπονα που μαζί με τον πόνο αποκρύπτουν και τα αίτια που τον δημιούργησαν.

Η επιδημία απλώς επιτάχυνε κάποιες τάσεις στην οικονομία που έδειχναν πως οδηγούμαστε σε ύφεση. Η πορεία του ΑΕΠ της Γερμανίας η οικονομία της οποίας είναι και η "ατμομηχανή" της Ευρώπης ήδη από το 2019 κυλούσε αργά σε ύφεση.

Αν η Γερμανία οδεύει σε ύφεση οι υπόλοιπες οικονομίες που κινούνται γύρω της σαν δορυφόροι πρέπει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Ο πτωχευτικός νόμος

Κλειδί προσεχώς αναμένεται να είναι ο πτωχευτικός νόμος καθώς υπάρχει η ελπίδα αυτός να είναι αρκετά τολμηρός που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν τις παλιές και νέες επισφάλειες.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ένας από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα έκανε μια δεκαετία να βγει από την κρίση χρεοκοπίας του 2010, πέραν του πλειοψηφικού μετώπου του κρατικοδιαιτισμού, που δεν επέτρεψε τις μεταρρυθμίσεις, είναι ο περίφημος νόμος Κατσέλη.

Για να καταλάβει κάποιος τι εννοώ θα σας αναφέρω μια ιστορία όπως μου την διηγήθηκε πριν λίγες μέρες ένας επιχειρηματίας με δραστηριότητες στα ξενοδοχεία και την εστίαση και ψυχαγωγία… Μιλάμε για μικρή επιχείρηση με προσωπικό 20-30 άτομα.

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας μετά τη χρεοκοπία του 2010 από την ίδια την τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν του είπαν εμπιστευτικά πως είναι κορόιδο που συνεχίζει να εξυπηρετεί το χρέος του καθώς όλοι οι άλλοι δυνάμενοι και μη έχουν σταματήσει να το κάνουν…

Αν και η επιχείρηση μπορούσε να αντεπεξέλθει σταμάτησε να εξυπηρετεί το χρέος με την προσδοκία πως κάποια στιγμή θα γίνει κάποια ρύθμιση και θα διαγραφεί ένα μέρος του…

Τα χρόνια περνούσαν οι νόμοι έρχονταν και παρέρχονταν και το χρέος έμενε εκεί κόκκινο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του…

Κάποια στιγμή προσέλαβε και έναν δικηγόρο ειδικευμένο στα "κόκκινα" δάνεια που του έλεγε πως είναι θέμα χρόνου να διαγραφεί το 30-50% του χρέους αποσπώντας του πεντοχίλιαρα για να τρέξει την υπόθεση...

Κάποια στιγμή κατάλαβα πως το κόστος της νομικής βοήθειας θα ξεπεράσει το όφελος από μια διαγραφή και πήγα και πλήρωσα το χρέος για να κοιμάμαι ήσυχος, μου είπε...

Η ιστορία αυτή περικλείει την ουσία του εγκλήματος του νόμου Κατσέλη...

Φοβάμαι πως όπου αυτοί που χρωστάνε είναι περισσότεροι από αυτούς που έχουν καταθέσεις οι νόμοι που ψηφίζουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις είναι κομμένοι και ραμμένοι να ωφελούν τους πρώτους...

Για τούτο δεν είμαι αισιόδοξος ούτε για το νέο πτωχευτικό νόμο, ούτε για τις τράπεζες ούτε για την οικονομία...

Η επιδημία είναι απλώς ένας επιταχυντής των εξελίξεων...

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

24 Σεπ 2021 | 06:40

"Γκρίζοι Ρινόκεροι", "Μαύροι Κύκνοι" και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ...

"Ο Γκρίζος Ρινόκερος" ονομάζεται ένα βιβλίο της Michele Wucker που κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια και πραγματεύεται τον έλεγχο και την αποφυγή του ρίσκου.

23 Σεπ 2021 | 06:50

Δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία…

Ειλικρινά δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία για τη δυναμική επάνοδο της οικονομίας τους τελευταίους μήνες και κυρίως τη συνέχειά της.

22 Σεπ 2021 | 07:09

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο...

Η φράση αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν ήταν πρωθυπουργός την περίοδο της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου του 1963.

21 Σεπ 2021 | 07:03

Γιατί δεν ανακάμπτει...

Μια από τις περικοπές της ομιλίας του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, η οποία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, είναι αυτή που αφορά στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων.

20 Σεπ 2021 | 06:49

Είναι νωρίς για πανηγύρια...

Η εικόνα των άδειων ραφιών σε κάποια σούπερ-μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θυμίζει εποχές της αλήστου μνήμης της "Σοβιετίας", προς το παρόν είναι σποραδική και οι περισσότεροι αρμόδιοι εκτιμούν πως θα είναι παροδική.

17 Σεπ 2021 | 06:52

Απρέπειας Μπογδάνου παραλειπόμενα...

Ο πατήρ Λεπέν πριν πολλά χρόνια το είχε θέσει σε πιο ωμή αλλά και ρεαλιστική βάση: Η Δύση πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει τους πληθυσμούς εκεί που αυτοί αυξάνονται ταχύτερα.

15 Σεπ 2021 | 06:50

Τα... μυστήρια του Κυριάκου

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού, μεταξύ πολλών άλλων στη ΔΕΘ, για κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές μέχρι το ποσό των 800 χιλ., προκάλεσε ποικίλες και αντιφατικές αντιδράσεις.

14 Σεπ 2021 | 06:55

Το τελευταίο σοκ κυοφορεί και ανατροπές

Δύο κομβικές αλλαγές τις επόμενες μέρες είναι το άνοιγμα των σχολείων και η αλλαγή του καιρού που θα αυξήσει τη χρήση εσωτερικών χώρων όπου η μετάδοση είναι πολύ ευκολότερη.

13 Σεπ 2021 | 07:31

Γιατί χρυσοπλήρωσαν τον ΔΕΔΔΗΕ οι Αυστραλοί…

Αναμφίβολα η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,116 δισ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

10 Σεπ 2021 | 07:15

Η μητέρα όλων των "φουσκών"...

Λίγες μέρες πριν, ένας μεγάλος τυφώνας έπληξε την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Μέχρι και το Μετρό της Νέας Υόρκης σε κάποια σημεία τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω πλημμυρών και διακοπών ηλεκτροδότησης.

09 Σεπ 2021 | 06:55

Γιατί μας εγκαταλείπουν οι μετανάστες…

Η κοινή πεποίθηση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, είναι πως η παρούσα άνοδος των τιμών είναι προσωρινή καθώς οφείλεται στις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία τόσο μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης αλλά και κυρίως στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

08 Σεπ 2021 | 07:21

Ενός λάθους μύρια έπονται

Ο τελευταίος ανασχηματισμός δεν είχε καμιά σχέση με τους προηγούμενους και πολύ περισσότερο με το πνεύμα και τα κριτήρια του αρχικού κυβερνητικού σχήματος το καλοκαίρι του 2019.

07 Σεπ 2021 | 06:59

Το τυρί το είδανε, την φάκα όχι

Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα πολιτικών αναταράξεων, κατά αντιστοιχία με εκείνες της "Αραβικής Άνοιξης" όταν η αύξηση των τιμών των τροφίμων αποσταθεροποίησε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή...