Η Δουνκέρκη και το Brexit

Η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει ότι σπανίως είναι διδακτική για τους ανθρώπους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Δουνκέρκη και το Brexit

Το «πνεύμα της Δουνκέρκης» αποτελούσε πάντα οξυγόνο του Βρετανικού πατριωτισμού. Ήταν σύμβολο εθνικής ισχύος εν μέσω τεράστιων δυσκολιών. Παραμένει για δεκαετίες η «ιστορική απόδειξη» της δύναμης που έχει η βρετανική ψυχή για να μετατρέπει τις ήττες σε θριάμβους. Η προβολή της ταινίας του Christopher Nolan επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί από αρκετούς στη Βρετανία ως βάλσαμο για τις πληγές που αφήνει η διαδικασία του Brexit. Πληγές που γίνονται μάλιστα αισθητές πριν καν ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Το μήνυμα που επιδιώκεται να περάσει, κυρίως από τον αντιευρωπαϊκό τύπο, είναι «αφού τα καταφέραμε τότε στη Δουνκέρκη, θα επαναλάβουμε την επιτυχία και τώρα στις Βρυξέλλες».

Όμως η απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων δεν είναι μόνο 156 χιλιόμετρα, όσο δείχνει ο χάρτης. Είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως δείχνει η ιστορία. Η Μεγάλη Βρετανία δεν κέρδισε μόνη της τον πόλεμο ενάντια στους ναζί. Αντίθετα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμμαχίας που τώρα δεν φαίνεται εύκολο να σχηματιστεί.

Αν αναζητήσει κάποιος σήμερα το νόημα της Δουνκέρκης δεν θα το βρει στις ιδέες του απομονωτισμού, αλλά της συνεργασίας.

Στην ταινία αναδεικνύονται οι θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, ακόμα και όταν αμφισβητούνται υπό την πίεση της πραγματικότητας (όπως για παράδειγμα στη σκηνή μέσα στο εγκαταλελειμμένο σκάφος που πρέπει να ελαφρύνει για να σηκωθεί από την παλίρροια).

Όμως αν ψάχνει κάποιος ψάχνει υψηλούς συμβολισμούς δεν μπορεί να αγνοήσει τα τελευταία λόγια του σεναρίου της ταινίας, όπου ο Kenneth Branagh ως Commander Bolton μένει στην αποβάθρα «για τους Γάλλους».

Μια απλή – κινηματογραφική υπενθύμιση του ζόφου του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου θεωρητικά θα αρκούσε για να αγαπήσει κάποιος ακόμα περισσότερο την Ε.Ε., παρά τις αδυναμίες της. Οι διαξιφισμοί στο Ευρωκοινοβούλιο, οι πιέσεις της Επιτροπής και οι συγκρούσεις συμφερόντων στα συμβούλια κορυφής είναι σαφώς προτιμότερες από τις μάχες χαρακωμάτων, όπως και να το δεις.

Ωστόσο, παρά τον σχετικό μύθο, η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει ότι σπανίως είναι διδακτική για τους ανθρώπους. Συνήθως επαναλαμβάνουμε τα λάθη των προηγούμενων, τυφλωμένοι από τη ματαιοδοξία ή το υπέρμετρο εγώ, από τις αδυναμίες της ίδιας της ανθρώπινης φύσης η οποία συχνά μας οδηγεί σε λανθασμένη εκτίμηση των γεγονότων.

Η απαισιόδοξη πρόβλεψη μπορεί να αποτραπεί; Θα το δείξει η ιστορία.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Ιαν 2021 | 08:41

Οι αντιφάσεις Σαμαρά

Αναρωτιέμαι όμως τι εννοεί ο Αντώνης Σαμαράς με τις "ισχυρές συμμαχίες", όταν στην ίδια συνέντευξη οικτίρει την Ενωμένη Ευρώπη

26 Ιαν 2021 | 08:42

Φοβάται τη βροχή ο βρεγμένος;

Ο εντοπισμός όλο και περισσότερων κρουσμάτων της μετάλλαξης του ιού από ένα στέλεχος που μεταδίδεται ακόμη ευκολότερα ενισχύουν το δυσμενές σενάριο.

25 Ιαν 2021 | 10:47

Το τελευταίο θύμα

"Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια!" είχε δηλώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1975.

25 Ιαν 2021 | 10:46

Η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά θυμάται...

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως με τον προσηλυτισμό της λαϊκίστικης "μούργας" του ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσουν δυναμική επανόδου.

22 Ιαν 2021 | 16:38

Ο πράσινος μετασχηματισμός της Σαντορίνης

Η Θήρα, ίσως πρώτη αυτή, να αντιμετωπίσει, τον δικό της Πράσινο Μετασχηματισμό

22 Ιαν 2021 | 09:17

Το 2020 δεν έχει τελειώσει ακόμη...

Όσα ζήσαμε τους τελευταίους 12 μήνες οι περισσότεροι, ακόμη και των μεγαλύτερων ημών σε ηλικία, δεν τα έχουμε ζήσει συσσωρευμένα ούτε τα προηγούμενα 50 και πλέον χρόνια.

21 Ιαν 2021 | 08:42

Μέχρι το τέλος του κόσμου...

Σύμπασα η κοινωνία μοιάζει να είναι προσηλωμένη σε οθόνες που προβάλουν συνεχώς ασήμαντες λεπτομέρειες ασήμαντων βίων.

21 Ιαν 2021 | 07:55

Οι Κουφοντινίστας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια φυσιολογική χώρα δεν θα έβγαζαν κείμενο… συμπαράστασης σε έναν φονιά 15 στελέχη πρώην κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων αρκετοί πρώην βουλευτές.

20 Ιαν 2021 | 12:13

Η συγγνώμη που δεν ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τον Παύλο Πολάκη για να μάθουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ @@@ τη μεσαία τάξη. Το νιώσαμε κι εμείς.

20 Ιαν 2021 | 09:39

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει...

Οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαδίμηρος Πούτιν σέβονται μόνο την απροκάλυπτη ισχύ.

19 Ιαν 2021 | 08:49

Το μεγαλύτερο κόμμα...

Δεν αποτελεί καμμιά έκπληξη το γεγονός πως το συνταξιοδοτικό εξελίσσεται σε έναν από τους τομείς... αδυναμίας της σημερινής κυβέρνησης.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Η επόμενη ημέρα ίσως καθυστερήσει...

Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη. Η ύφεση το 2020 που υπολογίζεται περί το 10% θα έχει και συνέχεια απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον στο α' τρίμηνο.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Ντροπή που περνιέται για καμάρι

Όσοι διαπρέπουν στα στάδια -το καταθέτω με απόλυτη πεποίθηση- είναι φτιαγμένοι από μια πολύ ξεχωριστή στόφα. Το φως που τους λούζει δεν προέρχεται από τους προβολείς αλλά από μέσα τους.