Η Ελλάδα ως success story

Η Ελλάδα κατάφερε να βρίσκεται πάντα στη “σωστή πλευρά της Ιστορίας”.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Ελλάδα ως success story

Κάθε εθνική επέτειος, παράλληλα με τις ομιλίες πανηγυρικού χαρακτήρα ή τις προσπάθειες διαχωρισμού της εθνικής μυθολογίας από ιστορικά γεγονότα, προσφέρεται και για αποτίμηση της πορείας της χώρας. Οι δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα την τελευταία 10ετία, δεν πρέπει να μας κάνουν να παραβλέπουμε την απολύτως επιτυχή πορεία της πατρίδας μας από την κατάκτηση της ανεξαρτησίας της.

Η Ελλάδα είναι ένα πραγματικό success story. Κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει τα εδάφη της, να πετύχει την εθνική ομογενοποίηση και να έχει σημαντική οικονομική ανάτυξη. Η ιστορική διαδρομή της σημαδεύθηκε από πολλές τρικυμίες: πολέμους, εμφυλίους, πτωχεύσεις, δικτατορίες. Η εθνική ενότητα δεν ήταν ποτέ ένα από τα στοιχεία της. Αμέσως μετά τις πρώτες επιτυχίες της επανάστασης άρχισαν οι εσωτερικές διαμάχες οι οποίες με ελάχιστες εξαιρέσεις (πόλεμος του '40), ουδέποτε σταμάτησαν.

Η Ελλάδα κατάφερε να βρίσκεται πάντα στη “σωστή πλευρά της Ιστορίας”. Η παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) που ήθελαν τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο Ναυαρίνο σφράγισε με επιτυχία τον εθνικό ξεσηκωμό. Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ύστερα από πολλές διαμάχες, ταχθήκαμε τελικά στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη, ενώ μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, παραμείναμε στο δυτικό στρατόπεδο κι όχι στο ανατολικό μπλοκ.

Λίγα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας, γίναμε το 10ο μέλος της ΕΟΚ, ενω στη διάρκεια της κρίσης παρά τα σχέδια κύκλων της Ευρώπης και τους τυχοδιωκτισμούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παραμείναμε στην ευρωζώνη.

Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση. H Ελλάδα έχει τεράστιο δημόσιο χρέος που φτάνει περίπου στο 180% του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται σε χαμηλό επίπεδο, έχει την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ, χάνει διαρκώς έδαφος στους διεθνείς δείκτες. Παρ΄όλα αυτά, παραμένει η πιο αναπτυγμένη χώρα της περιοχής κι ακόμη και σήμερα είναι στις 45 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Έχοντας δοκιμάσει όλες τις εναλλακτικές, έχει τις προϋποθέσεις να περάσει σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης.

Το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Το 1897 ύστερα από μια πτώχευση κι έναν καταστροφικό πόλεμο, πέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε λίγα χρόνια διπλασίασε τα εδάφη της. Μετά τον εμφύλιο, πέτυχε επίσης υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς παρά τις πολιτικές περιπέτειες. Το ότι το πέτυχε στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι νομοτελειακά το ίδιο θα συμβεί και σήμερα. Έχει όμως τις προϋποθέσεις.

Έχει γίνει κατανοητό πλέον ότι εύκολες εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν κι ότι ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων. Οι αυταπάτες κατέρρευσαν. 'Ολο και μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών κατανοεί την ανάγκη αλλαγών στη διοίκηση, στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη, στην φορολογία.

Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό, πολιτισμό, φυσική ομορφιά, γεωπολιτική θέση. Αυτό που δεν διαθέτει σήμερα είναι πολιτική ηγεσία που θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματά της. Ελπίζω ότι θα την αποκτήσει στις ερχόμενες εκλογές, ώστε να μπορέσει να μπει σε άλλον ένα κύκλο ανόδου. Το μπορεί.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

19 Ιαν 2022 | 07:12

Η δίωξη Βαξεβάνη, το σκάνδαλo και ο Μητσοτάκης

Είναι "η δημοσιογραφία στο απόσπασμα και η δημοκρατία στο ράφι", όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος στον σκάνδαλο της σκευωρίας Παπαγγελόπουλου, δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης;

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

17 Ιαν 2022 | 07:08

Ο Πολάκης στην ταβέρνα

Εάν εξαιρέσουμε τις ολέθριες αντιεμβολιαστικές παρεμβάσεις του, ο Παύλος Πολάκης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός.

15 Ιαν 2022 | 13:31

Τραμπούκοι στα ΑΕΙ

Παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στο παρελθόν (και θα ξανασυμβούν στο μέλλον), η βία των τραμπούκων που εξουσιάζουν τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζεται ακόμα ως "ελαφρά βία".

12 Ιαν 2022 | 08:11

Τα 12 μίλια στο "τραπέζι"...

Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια στρατηγικής σημασίας μετατόπιση της στάσης με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις, ενδεχομένως και τις διαφορές με την Τουρκία γενικότερα.

12 Ιαν 2022 | 08:10

Κλείστε τα σχολεία

Και πότε να ανοίξουν τα σχολεία; Σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα ή καθόλου;

11 Ιαν 2022 | 07:11

Δυο "διαμαρτυρημένες" επιταγές για τον κ. Τσίπρα...

Πέραν της περίπτωσης του ατυχήματος η αδυναμία μιας κοινωνίας να διακρίνει μεταξύ σοβαρού και αστείου συνιστά στοιχείο παρακμής και σήψης της.

10 Ιαν 2022 | 07:24

Η Ελλάδα στην ΟΝΕ μια ξεχασμένη... εθνική επιτυχία

Ως εκ τούτου η ΟΝΕ δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχείρημα. Μάλιστα δεν είναι καθόλου στατικό.

10 Ιαν 2022 | 07:16

Ο Βαλυνάκης πάει πόλεμο

Ετσι είναι αν είσαι καθηγητής και έχεις διατελέσει υφυπουργός εξωτερικών σε κυβέρνηση Καραμανλή. Εκπονείς και εθνική στρατηγική. Και μπουρδολογείς ασυστόλως.

10 Ιαν 2022 | 07:15

Μπορεί να "σκάσει" πρώτα η Τουρκία...

Τώρα ο πληθωρισμός περνάει και στο καλάθι της νοικοκυράς και το πρόβλημα τείνει να υπερκεράσει τα όρια αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας...

10 Ιαν 2022 | 07:14

Χρονικό μεγάλης τραγωδίας

Πολλά έχουμε να κουβεντιάσουμε το 2022 με αφορμή το 1922. Πολλά να διδαχθούμε ακόμα.

07 Ιαν 2022 | 06:23

Αιχμάλωτοι του χρέους

Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν τα μηδενικά ονομαστικά και αρνητικά πραγματικά επιτόκια από το γεγονός πως το χρήμα έχει μηδενική και αρνητική αξία;

05 Ιαν 2022 | 06:43

Και η οικονομία και η πανδημία

Εάν ο Σούπερ Μάριο έχει αποφασίσει να μετακινηθεί στο Κιρινάλιο, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να διενεργηθούν και κοινοβουλευτικές εκλογές εντός του επόμενου έτους.