Η επέλαση των κρατιστών...

Η αρχική πρόθεση του Λευκού Οίκου ήταν η μεθόδευση της επιβολής ενός ελάχιστου φόρου περί το 21%, αλλά επειδή αυτό κρίθηκε πως δεν θα γίνει ευρύτερα αποδεκτό προτιμήθηκε το 15%.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Η επέλαση των κρατιστών...

Η αρχική πρόθεση του Λευκού Οίκου ήταν η μεθόδευση της επιβολής ενός ελάχιστου φόρου περί το 21%, αλλά επειδή αυτό κρίθηκε πως δεν θα γίνει ευρύτερα αποδεκτό προτιμήθηκε το 15%.

Μετά την αποδοχή του 15% από τις G7 ως ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές, η επόμενη δοκιμασία είναι οι G20 και οι χώρες του ΟΟΣΑ.

Βέβαια ούτε οι G7 ούτε οι G20 ούτε κανένα άλλο διεθνές "φόρουμ" έχει δικαιοδοσία από κάπου να επιβάλλει τις αποφάσεις του σε άλλους και ειδικά σε κυρίαρχα κράτη αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα. Τούτο όμως είναι άλλο θέμα...

Σύμφωνα με μια μελέτη της Bank of America, το 2019 περίπου το 60% των εσόδων από το εξωτερικό των πολυεθνικών των ΗΠΑ καταγράφηκαν σε επτά μικρές χώρες με "σχετικά μικρές οικονομίες". Αυτές ήταν οι Βερμούδες, τα Νησιά Κέιμαν, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία.

Ο στόχος της Προεδρίας Μπάιντεν είναι προφανής... Ο ίδιος είναι Πρόεδρος χάρη στη στήριξη μιας ισχυρής αριστερής αντιπολίτευσης στο Δημοκρατικό Κόμμα που του εξασφαλίζει μια οριακή πλειοψηφία στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Στα σχέδιά του είναι η ενδυνάμωση του Κράτους Προνοίας και των κοινωνικών παροχών στις ΗΠΑ, όπως η τόνωση της απασχόλησης με το τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές.

H αύξηση του χρέους όμως, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου βρίσκεται ήδη εκτός ελέγχου... Αν σταματήσει η Κεντρική Τράπεζα να τυπώνει χρήμα η έκρηξη θα είναι εκκωφαντική.

Το χρέος μπορεί να τιθασευτεί μόνο με μείωση των δαπανών και αύξηση των κρατικών εσόδων.

Η ύπαρξη διεθνούς φορολογικού ανταγωνισμού ενθάρρυνε τις εταιρείες να μεταφέρουν ένα σημαντικό μέρος της φορολογητέας ύλης τους σε χώρες χαμηλής φορολόγησης. Κάποια κράτη ζημιώθηκαν από αυτή την πρακτική κάποια όμως ωφελήθηκαν. Αυτοί που σίγουρα ωφελήθηκαν είναι οι μέτοχοι και τα στελέχη των εταιρειών που πλήρωσαν λιγότερους φόρους αλλά και οι καταναλωτές που πέτυχαν καλύτερες τιμές. Το μεγαλύτερο μέρος κάθε κόστους καταλήγει πάντα στους καταναλωτές.

Το 2016 περί το 1 τρισ. δολάρια των επιχειρηματικών κερδών καταγράφηκαν σε χώρες που θεωρούνται ως "φορολογικοί παράδεισοι".

Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία φορολογούσαν τα επιχειρηματικά κέρδη με συντελεστές από 9-12,5%. Οι Βερμούδες με 0%.

Ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των χωρών αυτών φαίνεται να ακυρώνεται.

Η επιβολή ενός ελάχιστου φόρου 15%, όμως, μοιάζει με γενική πρόβα. Μάλλον θα είναι θέμα χρόνου η επιβολή πολλών περισσότερων παρόμοιων μέτρων.

Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός κύκλου αύξησης της φορολογίας παντού.

Το 1985 ο παγκόσμιος μέσος όρος της εταιρικής φορολογίας ήταν στο 49%. Το 2018 είχε πέσει στο 24%.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν αναμένεται να αντιδράσουν. Αν οι G7 επιβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο στα μέλη τους, ο οποίος θα είναι ασύμφορος σε σύγκριση με κάποιον εκτός G7, πολλές επιχειρήσεις θα μεταφέρουν τις δραστηριότητες που μπορούν εκτός G7. Αν το μέτρο επιβληθεί και σε άλλες χώρες θα πράξουν το ίδιο. Αν επιβληθεί παντού ένας υψηλός φορολογικός συντελεστής σε σχέση με τον συνδυασμό προσδοκώμενου οφέλους και ρίσκου θα σταματήσουν να επενδύουν...

Λίγα χρόνια αργότερα οι πολιτικές ηγεσίες και οι κοινωνίες θα αναζητούν τους λόγους που η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε παρακμή, η ανεργία αυξάνεται, οι τιμές ανεβαίνουν ταχύτερα από τους μισθούς και οι κοινωνίες βρίσκονται σε αναταραχή παρά τη στατιστική μείωση των οικονομικών ανισοτήτων...

Τότε ίσως θα ξεκινήσει ένας αντίστροφος κύκλος...

Το καλό σενάριο προβλέπει πως στις ελεύθερες οικονομίες και τις ανοιχτές κοινωνίες θα αναδειχτούν πολιτικοί που θα ξεκινήσουν πάλι έναν κύκλο μείωσης των ρυθμίσεων και της φορολογίας όπως έγινε μετά τη δεκαετία του ΄80.

Το κακό σενάριο αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, θα μοιάζει με την περίοδο της Βαϊμάρης...

Το μέρος όπου θα ακουστεί πρώτα ο κρότος της αύξησης της φορολογίας είναι τα χρηματιστήρια...

2) Που μας ανάγκασαν να μπλέξουμε...

Τα πλοκάμια του Αιγυπτιακού στρατού, σύμφωνα με ένα άρθρο των FT εκτείνονται σε όλη την οικονομία, από τον χάλυβα και το τσιμέντο έως τη γεωργία, την αλιεία, την ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη, τα τρόφιμα και τα ποτά.

Ούτε καν τα μέσα ενημέρωσης δεν γλίτωσαν, καθώς φορείς που σχετίζονται με κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αναλάβει εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και παραγωγές.

Η έλλειψη διαφάνειας καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό της πλήρους κλίμακας του ρόλου που παίζει ο στρατός στην οικονομία.

Το πιο ορατό παράδειγμα του αντίκτυπου του στρατού στον ιδιωτικό τομέα ήταν στον κλάδο του τσιμέντου, όπου υπάρχει και παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο στρατός δημιούργησε ένα νέο εργοστάσιο, επένδυση ύψους 1,1 δισ. δολαρίων το 2018 που πρόσθεσε 12 εκατ. τόνους ετήσιας παραγωγικής ικανότητας.

Το έπραξε ακόμη και όταν η ζήτηση για τσιμέντο ήταν σε πτώση και οι μονάδες λειτουργούσαν πολύ κάτω από την παραγωγική τους δυναμικότητα.

Ο στρατός αντιπροσωπεύει τώρα το 24% της παραγωγικής δυναμικότητας. Η παρέμβασή του οδήγησε πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στη χρεοκοπία.

Η επενδυτική απόφαση του στρατού φαίνεται να βασίστηκε σε μια εσφαλμένη υπόθεση ότι η κατανάλωση τσιμέντου στην Αίγυπτο θα αυξάνονταν...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Ιουλ 2021 | 08:34

Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος...

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις τώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται την απελπισία που εκπέμπουν τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων ήδη από το 2016 για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

21 Ιουλ 2021 | 06:43

Ένα μήνυμα για τον Ταγίπ...

Η Τουρκία του 2020 όμως δεν είναι η Κεμαλική Τουρκία του 1950. Έχει πληθυσμό πάνω από 80 εκατ. έχει αποκτήσει βιομηχανική υποδομή και κυρίως δεν ελέγχεται από τους φιλοδυτικούς Κεμαλιστές.

20 Ιουλ 2021 | 06:50

Τα κόμματα της "Ψέκας"...

Στις αρχές του 2020, κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας "Covid-19" δημιουργήθηκε μια αρκετά πολυπληθής κατηγορία πολιτών οι οποίοι αρνούνταν την ύπαρξη των ιού. Μιλούσαν για "κοροϊδοϊό" και απέδιδαν τα περί πανδημίας και τα μέτρα ανάσχεσης που ελάμβαναν οι κυβερνήσεις, σε ύποπτες προθέσεις ελέγχου από σκοτεινούς κύκλους της παγκόσμιας ελίτ η οποία χειραγωγεί τις κυβερνήσεις.

19 Ιουλ 2021 | 07:28

Το τείχος της ανοησίας κι ο "ρετσινόλαδος"...

Με βάση τις εκτιμήσεις πως προκειμένου να επιτευχθεί ένα "τείχος ανοσίας" ικανό να ανακόψει και να εκμηδενίσει σταδιακά την επιδημία χρειάζεται περί το 70-80% του πληθυσμού να έχει αντισώματα στον ιό, ο στόχος είναι επιτεύξιμος το Φθινόπωρο.

16 Ιουλ 2021 | 13:02

Δεν υπάρχει εναλλακτική...

Μια προσφιλής ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την περίοδο της παντοδυναμίας της τη δεκαετία του ’80 ήταν η "There is no alternative". Τουτέστιν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τις οικονομικές πολιτικές που έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα της.

15 Ιουλ 2021 | 07:56

Και όμως υπάρχουν ελπίδες...

Η Ελλάδα που στις 10ετίες του ’50 και του ’60 συναγωνιζόταν την Ιαπωνία σε ρυθμούς ανάπτυξης, στη μεταπολίτευση του κρατικοδιαιτισμού και της χρεολαγνείας έγινε ιδιαίτερα εχθρική προς τις επιχειρήσεις και άρα και τις επενδύσεις...

14 Ιουλ 2021 | 06:44

Ιδού το Κέντρο Αλέξη, ιδού και το πήδημα...

Δεν περνάει μήνας που ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην μας υπενθυμίζει πως και το τωρινό πολιτικό "κοστούμι" (του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης) του πέφτει μεγάλο και βαρύ...

13 Ιουλ 2021 | 06:32

Το "σάλτο μορτάλε" του Ερντογάν...

Η αλήθεια είναι πως τα τουρκικά "drones" τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τον διεθνή τύπο αλλά και πολλούς ειδικούς να μιλάνε με ενθουσιασμό ή να "παραμιλάνε" ανάλογα την οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζουν την Τουρκία.

12 Ιουλ 2021 | 07:06

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα...

Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου, κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με σχετική βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες τόσο σε σχέση με την πανδημία όσο και σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα...

27 Ιουλ 2021 | 08:09

Κυριάκο, ούτε βήμα πίσω...

Αντί κάποιος να απευθύνεται στις ατέλειωτες ουρές του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ (ΕΦΚΑ τώρα) να μπορεί να πάει σε ένα πιστοποιημένο ιδιωτικό γραφείο.

26 Ιουλ 2021 | 07:10

Ο μακρύς δρόμος της επιστροφής...

Το 95% όσων νοσούν και το 99% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι με βάση τα στοιχεία