Follow us

Η επερχόμενη αταξία...

Οι σκηνές από τη Σανγκάη και άλλες πόλεις της Κίνας είναι τουλάχιστον εφιαλτικές και θυμίζουν δυστοπικό σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Η επερχόμενη αταξία...
Οι σκηνές από τη Σανγκάη και άλλες πόλεις της Κίνας είναι τουλάχιστον εφιαλτικές και θυμίζουν δυστοπικό σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Εφιαλτικές ανησυχίες αφυπνίζουν και οι καθημερινές απειλές του καθεστώτος της Μόσχας εναντίον των σκανδιναβικών χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ επειδή νιώθουν πως απειλούνται. Η Μόσχα καθημερινά επεκτείνει τις απειλές εναντίον όλων των δυτικών χωρών, υπενθυμίζοντας πως διαθέτει πυρηνικά...

Εν τω μεταξύ Κίνα, Ρωσία και λοιπά αυταρχικά καθεστώτα έχουν περιορίσει τις δυνατότητες των υπηκόων τους να παρακολουθούν τις δυτικές εκδοχές των γεγονότων.

Αν και τα περιστατικά από την Κίνα και τη Ρωσία θυμίζουν σκηνές από το "1984" του Τζώρτζ Όργουελ όπου υπάρχει μόνο μια πηγή ενημέρωσης, ενώ οι πόλεμοι γίνονται κυρίως για να χειραγωγούν την κοινή γνώμη, στη Δύση μοιάζει να επαληθεύεται ο "Θαυμαστός καινούργιος Κόσμος" του Άλντους Χάξλευ όπου κάνουν πάρτι τα fake news και η ανάδειξη των ασήμαντων σε σημαντικών.

Την ώρα που γίνεται φανερό πως τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν σχέδια περιορισμού και αφανισμού της Δύσης και των δημοκρατιών από τις οποίες νιώθουν πως απειλούνται μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν και γοητεύουν τους υπηκόους τους, στη Δύση ασχολούμαστε με το εάν κάποιος μαντράχαλος αθλητής που ερχόταν 500οστός στα αγωνίσματα ανδρών, θα έχει το δικαίωμα να έρθει πρώτος στις γυναίκες επειδή θεωρεί πως είναι περισσότερο γυναίκα...

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν τους Δημοκρατικούς μεγαλύτερο κίνδυνο από τους Ρώσους και τους Κινέζους για τη Δημοκρατία και τις ελεύθερες αγορές.

Αντίστοιχα ανάλογες είναι και οι πεποιθήσεις των Δημοκρατικών για τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι μισοί σχεδόν Γάλλοι θα ψηφίσουν τη Λεπέν που υπόσχεται να μειώσει τον χρόνο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 60, αν και οι αναλογιστικές μελέτες υποστηρίζουν πως πρέπει να ανέβει πάνω από τα 65, για να έχει ελπίδες το συνταξιοδοτικό σύστημα να αντέξει τη δημογραφική γήρανση.

Όπως συνέβη και με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην Ελλάδα την περασμένη δεκαετία ή το Brexit, όταν διαμορφώνεται ένα ρεύμα δυσαρέσκειας τόσο ισχυρό είναι θέμα χρόνου να αναδειχτεί και στην εξουσία. Αν δεν τα καταφέρει την ερχόμενη εβδομάδα η Λεπέν, θα τα καταφέρει στις επόμενες εκλογές...

Το κύμα δυσαρέσκειας που ανέδειξε τον Τραμπ και το Βrexit δεν έχει εκτονωθεί. Μάλλον βρίσκεται σε πρόσκαιρη ύφεση και είναι θέμα χρόνου να επανέλθει.


Είναι φανερό πως κάτι πάει στραβά... και ως συνηθίζεται στην ιστορία όταν τα πράγματα πάνε στραβά επί μακρόν προκύπτει μια περίοδος αταξίας και συγκρούσεων όπου τα "κοντέρ" μηδενίζονται και πολλά από αυτά που θεωρούνται δεδομένα αποδεικνύεται πως δεν είναι.

Προς μια τέτοια περίοδο "αταξίας" φαίνεται πως κινούμαστε ολοταχώς...

2) Η παράδοξη απόκλιση...
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η άνοδος των επιτοκίων θα έπρεπε να ασκεί πιέσεις στις τιμές των παλαιότερων εκδόσεων των ομολόγων αλλά και στην τιμή του χρυσού. Η παράλληλη ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου και του χρυσού τις τελευταίες μέρες ερμηνεύεται σαν ενδυνάμωσης της υφέρπουσας ανησυχίας των μεγάλων "πορτοφολιών"...

Το δολάριο και ο χρυσός αποτελούν πάντα καταφύγιο για επερχόμενες καταιγίδες στη διεθνή οικονομία.

Η στήλη συνεχίζει να ενστερνίζεται σαν βασικό σενάριο αυτό της ανόδου του πληθωρισμού που υποχρεώνει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν ακόμη ταχύτερα τα επιτόκια.

Τούτο θα οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία, γεγονός που θα αναγκάσει τις Κεντρικές Τράπεζες να επαναφέρουν άρον-άρον τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τις ποσοτικές χαλαρώσεις.

Η υπαναχώρηση θα οδηγήσει τον πληθωρισμό εκτός από κάθε έλεγχο, γεγονός που θα εκτοξεύσει τιμές εμπορευμάτων, χρυσό και επιλεγμένες μετοχές εταιρειών που μπορούν να μετακυλήσουν εύκολα την αύξηση του κόστους...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 Ιουν 2022 | 07:52

Στο έλεος Ρώσων, Τούρκων και Κινέζων...

Δεν είναι όμως μόνο η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων που έχει φέρει τη Γερμανία και την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 22 Ιουν 2022 | 07:41

Η Τουρκία θα φτάσει μέχρι τέλος...

Η στρατηγική της Τουρκίας για το ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις ως περιφερειακής δύναμης που συναλλάσσεται επί ίσοις όροις με άλλες μεγάλες δυνάμεις είναι μακροχρόνια και μεταξύ άλλων περνάει και από τον έλεγχο του μισού Αιγαίου και την επιβολή στην Ελλάδα ενός καθεστώτος "Φιλανδοποίησης".

20 Ιουν 2022 | 08:02

Η επόμενη αναμέτρηση έχει ξεκινήσει...

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι μειώσεις των ροών ξεκίνησαν παράλληλα με την επίσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

15 Ιουν 2022 | 07:53

Η ώρα της αλήθειας έφτασε...

Οι πιθανότητες ενός χρηματιστηριακού κραχ λοιπόν αυξάνονται και τούτο είναι το νέο στοιχείο που θα πρέπει να προσθέσουμε στις εξελίξεις του β' εξαμήνου του ’22 εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων, πληθωριστικών πιέσεων...

14 Ιουν 2022 | 08:22

Οι εκλογές μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις...

Δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε στη δεύτερη αναμέτρηση αφού με βάση τον εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα χρειάζεται ένα ποσοστό περί το 37-38%.

08 Ιουν 2022 | 08:06

Ο άλλος πληθωρισμός...

Παλαιότερα οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο αποτελούσαν "διαβατήριο" για την κοινωνική και οικονομική ανέλιξη. Σήμερα δεν ισχύει το ίδιο καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχει μετατραπεί σε μηχανισμό εξυπηρέτησης πελατειακών παρασιτικών συμφερόντων.

07 Ιουν 2022 | 08:53

Οι Τούρκοι μας υποτιμούν...

Η Τουρκία ενοχλείται από τις συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία ενώ προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με Αίγυπτο και Ισραήλ και ΗΑΕ προκειμένου να χαλαρώσει τον βρόχο που έχει δημιουργηθεί γύρω της.

06 Ιουν 2022 | 07:15

Έτοιμοι για παν ενδεχόμενο...

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως ίσως έχουμε εισέλθει στο πιο "θερμό" καλοκαίρι των τελευταίων πολλών δεκαετιών καθώς οι εξελίξεις, στα ελληνοτουρκικά, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό που καλπάζει και τις μεταπανδημικές συμπεριφορές συνιστούν ένα πεδίο ραγδαίων αλλαγών και ανατροπών.

01 Ιουν 2022 | 07:47

Το "γράμμα" από τη Γερμανία...

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες σταθερά υψηλότερα των προβλέψεων ενισχύει τις πιθανότητες έλευσης του χειρότερου των πιθανών σεναρίων...

28 Ιουν 2022 | 08:05

Ο εφιάλτης της Ευρωζώνης...

Εκτός από το ελληνικό χρέος που φτάνει το 180,4% του ΑΕΠ, υψηλό χρέος παρουσιάζει και η Ιταλία, με 146,8%, η Ισπανία με 113,7%, η Γαλλία με 109,1% κλπ. Ο μέσος όρος τους χρέους των χωρών της Ευρωζώνης φτάνει το 92,7%.

27 Ιουν 2022 | 07:58

To καλοκαίρι της τελευταίας ευκαιρίας...

Οι πλέον αισιόδοξοι προβλέπουν πως μπορεί οι εισπράξεις από τον τουρισμό να φτάσουν και τα επίπεδα του 2019 όταν είχαν επισκεφτεί τη χώρα περί τα 30 εκατ. τουρίστες και είχαν αφήσει στην οικονομία περί τα 18 δισ. ευρώ.

23 Ιουν 2022 | 07:52

Στο έλεος Ρώσων, Τούρκων και Κινέζων...

Δεν είναι όμως μόνο η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων που έχει φέρει τη Γερμανία και την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 22 Ιουν 2022 | 07:41

Η Τουρκία θα φτάσει μέχρι τέλος...

Η στρατηγική της Τουρκίας για το ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις ως περιφερειακής δύναμης που συναλλάσσεται επί ίσοις όροις με άλλες μεγάλες δυνάμεις είναι μακροχρόνια και μεταξύ άλλων περνάει και από τον έλεγχο του μισού Αιγαίου και την επιβολή στην Ελλάδα ενός καθεστώτος "Φιλανδοποίησης".