Η επιδημία πανικού...

Η επιδημία πανικού...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

Με σκηνές πανικού ξεκίνησε η εβδομάδα καθώς πλέον έχουμε τα πρώτα δείγματα εξάπλωσης της επιδημίας του "κοροναϊού" εκτός της κινέζικης επικράτειας. Η Νότια Κορέα, το Ιράν και η γειτονική Ιταλία είναι οι χώρες που εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων.

Σε μια σειρά χωρών λαμβάνονται μέτρα περιορισμού των δημόσιων συναθροίσεων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων που συμβάλουν στη διασπορά της επιδημίας.

Η εμφάνιση της επιδημίας στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα θα μας επιτρέψει να εκτιμήσουμε την ικανότητα μιας ανεπτυγμένης δημοκρατίας να την θέσει γρήγορα υπό έλεγχο.

Από την Κίνα κατά την περίοδο εξάπλωσης της επιδημίας διέρρευσαν σκηνές που έμοιαζαν να έχουν βγει από εφιαλτικό σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Στην Ευρώπη και τη Δύση συνολικότερα είναι πιο δύσκολο να συλλαμβάνονται από "πολιτοφυλακές" ή άλλους ένστολους πολίτες ως ύποπτοι φορείς του ιού, επειδή απλά κυκλοφορούν, παραβιάζοντας τις απαγορεύσεις. Στη Δύση όμως οι πολίτες τηρούν σχολαστικότερα τους κανόνες υγιεινής και αυτοπειθαρχούν σε κανόνες λογικής και κοινωνικής συμβίωσης.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, τι θα συμβεί αν η επιδημία εμφανιστεί σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας, μεγάλους πληθυσμούς και χαμηλό δείκτη κοινωνικής συμβίωσης. Τι θα συμβεί σε χώρες στις οποίες μεγάλοι πληθυσμοί διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες όπως χώρες της Αφρικής ή η Ινδία;

Τα πρώτα δείγματα πανικού εμφανίστηκαν χθες στις χρηματιστηριακές αγορές όπου οι δείκτες ξεκίνησαν με μεγάλη πτώση, ενώ η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε κοντά στα 1.700 δολάρια η ουγκιά, έναν στόχο που ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι για την πορεία του "κίτρινου μετάλλου" δεν έβλεπαν πριν το τέλος του έτους.

Οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία είναι δύσκολο να προσδιοριστούν αυτή τη στιγμή. Δύσκολο είναι ακόμη να προσδιοριστούν οι συνέπειες και για την κινέζικη οικονομία όπου ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις στην κινέζικη οικονομία θα τα έχουμε μόλις συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο. Αναφέρω όμως τον όρο "υπό κανονικές συνθήκες" γιατί υπάρχουν υποψίες πως οι αρχές του ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Κίνα δεν δημοσιοποιούν στοιχεία τα οποία μπορούν να κάνουν ζημιά στην εικόνα του καθεστώτος.

Πριν λίγες μέρες η Goldman Sachs και η Capital Economics προσπάθησαν να μετρήσουν τις πιθανές επιπτώσεις στην κινέζικη οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά "εναλλακτικών" δεικτών όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση (δείχνει κυκλοφορία, βιομηχανική παραγωγή, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας...), τα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης (οι μετακινήσεις συνδέονται με την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα).

Κατά την εβδομάδα 7-13 Φεβρουαρίου 2020, η ζήτηση χάλυβα στην Κίνα μειώθηκε κατά 40%. Την ίδια περίοδο τα στοιχεία των μετακινήσεων και των ρύπων από παραγωγικές δραστηριότητες παρουσίαζαν πτώση πάνω από 50%.

Η επιδημία πανικού...
Πινακας 2
πινακας 3

Επίσης λόγω της μη επαρκούς λειτουργίας των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού παρατηρήθηκαν ελλείψεις βασικών αγαθών και άνοδος των τιμών.

Ανάλογα φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να δούμε προσεχώς και σε πολλές δυτικές χώρες. Ήδη, στην Ιταλία αρκετές πόλεις έχουν μπει σε καραντίνα ενώ είδαμε ράφια των σούπερ μάρκετ να αδειάζουν… Τούτο δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες σε χώρα της Δύσης.

Ακριβέστερη εικόνα για το πότε η πανδημία θα κορυφωθεί δεν μπορούμε να έχουμε πριν περάσουν 1-2 μήνες. Ακόμη και στην Κίνα που η εξάπλωση παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης μπορεί να δούμε ξανά εξάρσεις.

Τούτο σημαίνει πως οι αγορές στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάζουν απότομες διακυμάνσεις μεταξύ πανικού και παροδικής αισιοδοξίας, με τους πανικούς να διαμορφώνουν τη μεσοπρόθεσμη τάση. Κάθε φορά που τα στοιχεία θα δείχνουν πως η επιδημία περιορίζεται οι αγορές θα αντιδρούν θετικά. Επειδή όμως σαφή εικόνα δεν θα μπορούμε να έχουμε πριν η επιδημία κάνει τον κύκλο της, για 1-2 μήνες δεν θα μπορούν να υπάρξουν σαφείς εκτιμήσεις.

Η πανδημία του κορoναϊού μπορεί να λειτουργήσει σαν αφορμή που θα προκαλέσει το σκάσιμο της "φούσκας" που έχουν δημιουργήσει στα χρηματιστήρια και τις τιμές των ακινήτων οι πολιτικές των μηδενικών επιτοκίων και των "ποσοτικών χαλαρώσεων".

Επίσης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πώς οι επιπτώσεις στην οικονομία και τις κοινωνικές συμπεριφορές στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες της Δύσης θα επηρεάσουν τις πολιτικές συμπεριφορές και κατά συνέπεια τις πολιτικές εξελίξεις τους προσεχείς μήνες (τουλάχιστον)...

Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που οι δυτικές κοινωνίες βρέθηκαν υπό καθεστώς πανικού και απειλής. Η ασφάλεια και η αποτελεσματική ανταπόκριση του συστήματος σε κάθε απειλή έχει εθίσει τους ανθρώπους στην ιδέα πως είναι άτρωτοι.

Μια επιδημία αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή και για την πλέον καλά οργανωμένη, τεχνολογικά εξελιγμένη και πλούσια κοινωνία. Η επιδημία της "ισπανικής γρίπης" αμέσως μετά το Α.Π.Π. μέσα σε λίγους μήνες εξολόθρευσε τετραπλάσιο αριθμό ανθρώπων απ’ ό,τι ο πόλεμος σε 4 χρόνια.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την Κίνα της οποίας το σύστημα είναι άκαμπτο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να απορροφήσει κραδασμούς, όπως συμβαίνει στη Δύση.

Αρκετοί, δεν διστάζουν να παρομοιάσουν την επιδημία του κοροναϊού με το ατύχημα του Τσερνόμπιλ, το οποίο σήμανε την αρχή της κατάρρευσης της σοβιετίας. Όπως και με το Τσερνόμπιλ έτσι και το κινέζικο καθεστώς στην αρχή έδωσε ψεύτικα στοιχεία και προσπάθησε να εμποδίσει τις έγκαιρες προειδοποιήσεις...

Πηγή: https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3413019/i-epidimia-panikou

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

04 Μαρ 2021 | 18:51

Κινδυνεύει η Ελλάδα;

Η επιτυχής διαχείριση της επιδημίας και ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης χρέους

03 Μαρ 2021 | 10:01

Ρωτήστε τον Δράμαλη...

Η ιστορία διδάσκει πως με βεβαιότητα χαμένοι είναι μόνο όσοι εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

02 Μαρ 2021 | 11:11

Λιγνάδης και Κουφοντίνας...

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία ακόμη και οι εγκληματίες έχουν δικαιώματα. Τούτο σημαίνει πως μέχρι να προκύψουν τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας.

01 Μαρ 2021 | 08:45

Επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ...

Στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως περί τα τέλη του Καλοκαιριού το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί θα είναι πάνω από το 50% και θα προσεγγίζει ίσως και το 70% που συνιστά και μέγεθος που εγγυάται ένα ισχυρό τείχος ανάσχεσης.

24 Φεβ 2021 | 08:08

Ο πόλεμος των πολιτισμών…

Μια ΜΚΟ δεν είναι παρά μια από τις εκατοντάδες ΜΚΟ και μπορεί να πιστεύει και να ισχυρίζεται ό,τι θέλει.

23 Φεβ 2021 | 12:07

Κάποιος πρέπει να τους μαζέψει...

Δεν υπάρχει μέρα που το καθεστώς της Άγκυρας δεν καταφέρεται πλέον εναντίον της Ελλάδας ή δεν προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες.

22 Φεβ 2021 | 07:38

Η "Μήδεια" και ο καπιταλισμός...

Δεν είναι παράδοξο να συμβαίνουν διακοπές ρεύματος, της κυκλοφορίας ή των συστημάτων ύδρευσης, σε μέρες που παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα.

18 Φεβ 2021 | 08:58

Μόνο 24 ώρες...

Το κύμα της κακοκαιρίας που ενέσκυψε τις τελευταίες μέρες με την ονομασία "Μήδεια" θα μείνει στη μνήμη όσων το έζησαν.

17 Φεβ 2021 | 13:05

Αυτή την Ευρώπη θέλουμε;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να μοιάζει όλο και περισσότερο σε αυτό που είχε πει ο Θόδωρος Πάγκαλος για τη Γερμανία: "Έναν γίγαντα με μυαλό παιδιού..".

11 Φεβ 2021 | 12:48

Ο επώδυνος συμβιβασμός με την Τουρκία... και το "Bitcoin"...

Ούτε ένα μήνα μετά την απομάκρυνση Τραμπ από την Προεδρία των ΗΠΑ η Τουρκία του Ερντογάν φαίνεται να επιχειρεί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με το φλέγον ζήτημα των S-400.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 2.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 09 Μαρ 2021 | 12:12

Εμένα τον φτωχό πού θα με ωφελήσουν...

Περί τα 12 νέα εργοστάσια θα προστεθούν στα 40 που μετρά σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

08 Μαρ 2021 | 09:46

Γυμνοί με τους καρχαρίες...

Η χρεοκοπία του 2010 μας απέδειξε πόσο επικίνδυνο είναι να στηρίζει μια χώρα την οικονομική ανάπτυξη στην υπέρμετρη αύξηση των κρατικών δαπανών.

04 Μαρ 2021 | 18:51

Κινδυνεύει η Ελλάδα;

Η επιτυχής διαχείριση της επιδημίας και ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης χρέους