Η επιστροφή δεν θα είναι ρόδινη...

Παρά τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης, το άνοιγμα σχολείων, εμπορικών καταστημάτων, εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι από τον κορονοϊό έχουν τεθεί πλέον σε σταθερή καθοδική τροχιά...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Η επιστροφή δεν θα είναι ρόδινη...

Παρά τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης, το άνοιγμα σχολείων, των εμπορικών καταστημάτων, της εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων τα νέα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι από την πανδημία Covid-19 έχουν τεθεί πλέον σε σταθερή καθοδική τροχιά...

Το Σάββατο οι απώλειες είχαν πέσει στους 37 και οι διασωληνωμένοι στους 586, όταν στις κορυφές του Απριλίου και του Νοεμβρίου είχαμε φτάσει τους 100 θανάτους την ημέρα... Την ίδια μέρα εξήλθαν από τα νοσοκομεία λόγω ίασης 379 άτομα ενώ οι εισαγωγές περιορίστηκαν στις 267.

Ο αριθμός όσων έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολιασμού προσεγγίζει το 1,7 εκατ. ενώ πάνω από 3,1 εκατ. έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Η συμβολή των εμβολίων στην ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας παρά τη χαλάρωση των μέτρων είναι προφανής.

Όπως ήταν ο τίτλος του άρθρου της 5ης Μαϊου τα χειρότερα είναι πίσω πλέον...

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η οικονομική δραστηριότητα θα εκτοξευθεί σαν πιεσμένο ελατήριο τους επόμενους μήνες. Ο κόσμος είναι... πιεσμένος από το πολύμηνο "κλείδωμα", οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί και είναι προφανές πως όλοι χρειάζονται να... ξεδώσουν...

Μερικές από τις πρώτες παρατηρήσεις των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα μετά το "ξεκλείδωμα" της οικονομίας είναι η αδυναμία των επιχειρήσεων που προσπαθούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, να βρουν προσωπικό για απασχόληση.

Τούτο δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που "ξεκλειδώνουν" τις οικονομικές δραστηριότητες. Κάποιοι αναλυτές ανησυχούν πως αυτή η κατάσταση μπορεί να επιταχύνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά εργασίας και το εργατικό κόστος.

Λάθος κίνητρα...

Επιπλέον, είναι προφανές πως όσο υπάρχουν τα κίνητρα των επιδομάτων πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να εισπράττουν λιγότερα και να κάθονται παρά να εργάζονται.

Κάποιοι ενδεχομένως δεν αναζητούν εργασία γιατί φοβούνται ακόμη μην ασθενήσουν ή να μεταφέρουν τον ιό σε ευαίσθητα μέλη των οικογενειών τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετές επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως φυτοζωούσαν και οι επιδοτήσεις που ελάμβαναν την περίοδο του "κλειδώματος" αποτελούσαν αιτία παράτασης του βίου τους.

Πολλές επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά μόλις αποσυρθούν τα μέτρα υποστήριξης αλλά και πολλές θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί.

Το ισοζύγιο δεν θα το γνωρίζουμε πριν το τέλος του χρόνου όταν λογικά θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα.

Προς το παρόν γι’ αυτό που είμαστε βέβαιοι είναι πως το δημόσιο πρωτογενές έλλειμμα στο πρώτο τετράμηνο του ΄21 έφτασε τα 6,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 5,2 δισ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ το 2020.

Παρά ταύτα στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον, επικαλούμενοι την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τον Απρίλιο κατά 15% σε σύγκριση με το 2019.

"Ο προϋπολογισμός δεν είχε συνυπολογίσει την ύπαρξη παρατεταμένων πολύμηνων lockdowns το 2021", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, "συνεπώς η μείωση αυτή (σ.σ. των εσόδων) είναι αναμενόμενη και σχετικά περιορισμένη, λαμβανομένων υπόψη των μεγάλης έκτασης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που ήταν αναγκαία για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν ότι η οικονομία έχει αρχίσει ήδη να ανακάμπτει σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, συνεπώς αναμένουμε ότι οι φορολογικές απώλειες που συνδέονται με τα πρόσθετα lockdowns θα πάψουν να επηρεάζουν τα δημόσια έσοδα εντός των αμέσως επομένων μηνών".

Τούτα ακούγονται λογικά. Το ερώτημα που προκύπτει όμως αφορά την επόμενη μέρα. Τουτέστιν τη μέρα που η διεθνής κατάσταση θα επιστρέψει στην κανονικότητα και η κατάσταση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ για την Ελλάδα θα παρουσιάζει αθεράπευτη επιδείνωση.

Τι θα συμβεί το 2022 με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία κλπ αν επιστρέψουν οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανόνες για έλλειμμα κάτω του 3% και μείωση του χρέους;

Θα βιώσουμε πάλι ένα σχίσμα μεταξύ Βορρά και Νότου το οποίο θα βάλει σε δοκιμασία την Ευρωζώνη και θα δώσει ώθηση στον λαϊκισμό και στον ευρωσκεπτικισμό;

Στις χώρες-κλειδιά για το μέλλον της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, θα έχουν εκλογές το ερχόμενο και το επόμενο Φθινόπωρο αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών και οι μεταβολές στα εκλογικά σώματα των δύο χωρών κυοφορούν τις εξελίξεις για τις επόμενες δεκαετίες.

Η επιστροφή στην κανονικότητα το 2022 δεν θα είναι τόσο ρόδινη...

2) Το "παράθυρο" ευκαιρίας και οι κακοί χειρισμοί...

Ενώ πριν από λίγο καιρό υπήρχαν διαβεβαιώσεις πως δεν χρειάζεται Αύξηση Κεφαλαίου καμιά άλλη τράπεζα πλην της Πειραιώς, την Παρασκευή μαθεύτηκε πως η Άλφα θα προχωρήσει σε αύξηση ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά είχε κυκλοφορήσει το νέο μια-δυο μέρες νωρίτερα αν κρίνω από τις ερωτήσεις μικροεπενδυτών...

Η αγορά πανικοβλήθηκε καθώς υπολόγισε πως αν η αύξηση υλοποιηθεί με χρήση του δικαιώματος συμμετοχής των παλαιών μετόχων αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί σε μια τιμή κοντά στα 0,50 ευρώ. Εξ ου και η πτώση περί το 30% προκειμένου να προσεγγιστεί κάποια τιμή ισορροπίας περί το 0,60 ευρώ...

Στην συνέχεια κυκλοφόρησε πως η αύξηση δεν θα γίνει με τον κλασσικό τρόπο αλλά με κάποια μεθόδευση με βάση την οποία οι νέες μετοχές θα διατεθούν περί το 1 ευρώ...

Αν επαληθευτεί τούτο η τιμή στο ταμπλό θα μπορούσε να κινηθεί πάνω από την τιμή διάθεσης.

Στη λογιστική αξία των 5,8 δισ. αν προστεθούν και τα 800 εκατ. θα αθροιστεί ένα σύνολο 6,6 δισ. το οποίο αν διαιρεθεί δια του συνόλου των μετοχών όπως θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση θα προκύπτει μια λογιστική αξία ανά μετοχή περί 0,45 ευρώ η οποία είναι κατά τι χαμηλότερη από αυτή της Eurobank που είναι στα 0,51 ευρώ.

Τούτο θεωρείται κριτήριο θετικής αναπροσαρμογής των προσδοκιών σήμερα.

Εν των μεταξύ τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ελέγχουν περί το 35% του μετοχικού κεφαλαίου με το υπόλοιπο ποσοστό να βρίσκεται στα χέρια μικρότερων. Το μεγάλο free float καθιστά τη μετοχή ευάλωτη στις διακυμάνσεις της ψυχολογίας της μάζας...

Οι χειρισμοί της μεθόδευσης της αύξησης δεν ήταν οι καλύτεροι...

Στην ελληνική αγορά έχει δραστηριοποιηθεί μια μερίδα μικρών ιδιωτών επενδυτών που πιστεύει πως οι συνθήκες για την οικονομία, το χρηματιστήριο και ιδίως τις τράπεζες έχουν αλλάξει άρδην προς το καλύτερο και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί.

Τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια και οι πιο "σοφιστικέ" επενδυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους...

3) Η δεύτερη κορυφή της τεχνολογίας...

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε την αναλογία της κεφαλαιοποίησης προς πωλήσεις των τεχνολογικών εταιρειών προς τον ίδιο λόγο μεταξύ των υπόλοιπων εταιρειών του Russell 1.000 που αντιπροσωπεύει το σύνολο της αγοράς.

Ο συσχετισμός γίνεται περισσότερο ενδιαφέρον αν συγκριθεί με τις ανάλογες εξελίξεις την περίοδο της τεχνολογικής "φούσκας" το 2000.

Η επιστροφή δεν θα είναι ρόδινη...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΤΙΝΟ, ΗΛΙΚΙΑΣ 9 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΙ, 12 ΕΤΩΝ 01 Αυγ 2021 | 16:18

Ινδονησία: Μυστήριο σε ζωολογικό κήπο - Κόλλησαν κορονοϊό δύο τίγρεις της Σουμάτρας

Θετικές στον κορονοϊό βρέθηκαν δύο τίγρης που βρίσκονται στο ζωολογικό κήπο της της Τζακάρτας.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 01 Αυγ 2021 | 11:38

Αποκάλυψη Παγώνη για Αδωνι: Πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές με τον κορονοϊό - "Πως θα ήμουν αν δεν είχα κάνει το εμβόλιο"

Τι αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για τον Αδωνι Γεωργιάδη που παρότι εμβολιασμένος νοσεί από τον κορονοϊό

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Αυγ 2021 | 10:50

Έρευνα ΕΚΠΑ: Άλλαξαν οι συνήθειες των Αθηναίων στο lockdown - Εντυπωσιακά ευρήματα για φαγητό, χάπια και ναρκωτικά

Στην εργασία του ΕΚΠΑ διερευνήθηκαν λύματα από το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας.

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 01 Αυγ 2021 | 08:46

Κρίσιμη εβδομάδα για μέτρα στα "κόκκινα" νησιά – Μάστιγα τα κορονοπάρτι που συνεχίζονται σε μπαρ και σε βίλες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 31 Ιουλ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: Σταθεροποίηση στην Αττική με 948 κρούσματα - Στα 258 στη Θεσσαλονίκη

Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού σταθεροποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν να αυξάνονται στην Κρήτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 31 Ιουλ 2021 | 17:31
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑ 31 Ιουλ 2021 | 16:09

ΥΠΑ: Παρατείνεται η ΝΟΤΑΜ για πτήσεις στα νησιά - Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης και αρνητικά τεστ

Νέα Notam με γενικές οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές μετακινήσεις.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 31 Ιουλ 2021 | 13:19

Εξαδάκτυλος: Οι άνω των πενήντα χρονών να εμβολιαστούν - Κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από τη μετάλλαξη Δέλτα

Τον "κώδωνα του κινδύνου" στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ετών έκρουσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 31 Ιουλ 2021 | 11:23

Χαρδαλιάς για "κόκκινα" νησιά: Στην Ιο έχει ξεφύγει η κατάσταση - Μπορεί να ξανακλείσει η Μύκονος

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τα νησιά που το επιδημιολογικό φορτίο έχει ανέβει πολύ, όπως η Μύκονος

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ 31 Ιουλ 2021 | 09:02

Τετραπλοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ στα "κόκκινα" νησιά - Έφοδοι "μυστικών" αστυνομικών με κάμερες σε βίλες για τα κορονοπάρτι

Το αστυνομικό σχέδιο για τα "κόκκινα" νησιά περιλαμβάνει "τετραπλούς" ελέγχους και "μυστικούς" αστυνομικούς με κάμερες

ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ 31 Ιουλ 2021 | 08:48

"Ο πόλεμος άλλαξε": Ηχηρή προειδοποίηση των CDC για την επίκινδυνη μετάλλαξη Δέλτα - Μεταδίδεται και στους εμβολιασμένους

Εσωτερικό έγγραφο των αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) προειδοποιεί για τη μετάλλαξη Δέλτα

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 31 Ιουλ 2021 | 08:11

Κορονοϊός: Κάτω των 55 ετών ένας στους δύο που μπαίνουν στο νοσοκομείο με Covid - 167 εισαγωγές την ημέρα

Καμπανάκι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ 30 Ιουλ 2021 | 21:16

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι προειδοποίηση - Ο ιός γίνεται πιο ικανός

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια έκκληση για να κάνουμε κάτι πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες παραλλαγές.