«Η φρίκη των media»

Δημοσιογράφοι συνένοχοι της κοινωνικής κατάρρευσης;

Νίκος Αλιάγας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΑΛΙΑΓΑς
«Η φρίκη των media»

Όλα ξεκίνησαν με τη δημοσίευση μιας δημοσκόπησης στις στήλες της έγκυρης εφημερίδας Λε Μοντ, σύμφωνα με την οποία το 77 % των Γάλλων ερωτηθέντων δεν έχουν πλέον καμιά εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ. Το ποσοστό δεν ανησυχεί μόνο τους ενδιαφερόμενους.

Το επάγγελμα αλλάζει, η αντίληψη του κοινού απέναντι στα μίντια αλλάζει επίσης

Αφενός αναθεωρεί, κατά κάποιον τρόπο, την αξιοπιστία του όλου συστήματος αφετέρου κρούει των κώδωνα του κινδύνου ως προς την υπόσταση και την αποτελεσματικότητα της ενημέρωσης, σε μια περίοδο όπου τα παραδοσιακά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αναγκάζονται να προσαρμοστούν στις ραγδαίες ταχύτητες που επιβάλλουν τα ηλεκτρονικά Μέσα.

Πάντοτε, σε χρονιές που διεξάγονται εκλογές, αυξάνεται και η δυσαρέσκεια του κόσμου

Το επάγγελμα αλλάζει, η αντίληψη του κοινού απέναντι στα μίντια αλλάζει επίσης. Η πρώτη απάντηση, ως προς την δημοσκόπηση, εστιάζεται πάνω στην πολιτική επικαιρότητα. Πάντοτε, σε χρονιές που διεξάγονται εκλογές, αυξάνεται και η δυσαρέσκεια του κόσμου. Μόνο που σήμερα έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από την άφιξη του Ολάντ στο προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων. Ας πούμε όμως ότι το μετέωρο κλίμα της οικονομικής κρίσης και οι αναμενόμενες δημοτικές κι ευρωπαϊκές εκλογές στη Γαλλία, όπως και στη χώρα μας, ίσως να έχουν και τη δική τους ευθύνη.

Ωστόσο, δεν είναι άτοπο να αναρωτηθεί κάποιος εάν αυτή η ‘δυσπιστία’ δε μπορεί κάποια στιγμή να μετατραπεί και σε καθολική απόρριψη. Και δεν μιλάμε για το σύνηθες φαινόμενο που ακούγεται κατά καιρούς: «Εσείς στα μίντια, εσείς τα φταίτε, στα κανάλια. Όταν δεν ωραιοποιείτε μιαν είδηση, την τραγικοποιείτε αλλά δεν απαντάτε στις ανάγκες μας. Εσείς δίνετε έμφαση και φουσκώνετε ένα γεγονός. Εσείς οι ίδιοι το πετάτε στα σκουπίδια σαν να μην υπήρξε την προηγούμενη». Εδώ μιλάμε για μια γενικότερη εντύπωση, όπου οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση χαρακτηρίζονται ευνοημένη κι εξαρτημένη κάστα, προστατευμένοι από τον κάθε εργοδότη. Δημοσιογράφοι συνένοχοι της κοινωνικής κατάρρευσης;

Θα ήταν άδικο να χρεώσουμε τα θεσμικά προβλήματα μιας κοινωνίας σε ένα και μόνο επάγγελμα, λέει ο Ζαν Φρανσουά Καν, ο οποίος, εδώ και λίγες μέρες, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «η Φρίκη των Μίντια – L’horreur médiatique», προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τη σχέση μεταξύ κοινού και ΜΜΕ. Το βιβλίο έχει κάνει σάλο γιατί θέλει θάρρος να πεις την αλήθεια ακόμα κι όταν η προσέγγιση μεταφράζεται σαν ένα γενναίο «mea culpa».

Για να καταλάβουμε που πάει το πράγμα πρέπει να κάνουμε τη δική μας αυτοκάθαρση κι αυτοκριτική, να αναθεωρήσουμε τα όποια κεκτημένα μας

O Καν υπήρξε, για 50 χρόνια, ένας μάχιμος δημοσιογράφος στη Γαλλία. «Για να καταλάβουμε που πάει το πράγμα πρέπει να κάνουμε τη δική μας αυτοκάθαρση κι αυτοκριτική, να αναθεωρήσουμε τα όποια κεκτημένα μας, να ακούσουμε τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που μας ακούν ή μας διαβάζουν και να καυτηριάσουμε καταστάσεις, όπου η δεοντολογία μας αμφισβητήθηκε» και προσθέτει «το πρόβλημα των μίντια είναι η υστερία τους. Όλοι τρέχουμε πίσω από το ίδιο θέμα και όλοι λέμε τα ίδια πράγματα ακόμα κι όταν οι εφημερίδες ή τα κανάλια που εκπροσωπούμε έχουν διαφορετικές πολιτικές ευαισθησίες».

Ο Ζαν Φρανσουά Καν δεν κρύβεται πίσω από αυταπάτες, τα λέει όλα ξεκάθαρα «Για να μας πιστέψει ξανά ο κόσμος πρέπει να δεχτούμε ότι ζούμε το τέλος μιας εποχής». Οι αναλυτές εμπειρογνώμονες και διάφοροι επαγγελματίες των debate δίχως ουσία δεν έχουν πολλά ψωμιά. Σήμερα, ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί (παραδόξως χωρίς να τον ενδιαφέρει η εγκυρότητα της πηγής) μέσα σε ένα λεπτό, μέσα από το τηλέφωνό του». Με λίγα λόγια, ευθιξία και ήθος είναι οι λέξεις-κλειδιά, που θα κάνουν τη διαφορά στο μέλλον. Γιατί, αν δεν αλλάξει κάτι, τα ΜΜΕ δε θα τρέχουν πίσω από τα γεγονότα αλλά θα τρέχουν πίσω από τον πολίτη για να βρουν ξανά τη χαμένη αξιοπιστία τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ 12,3% ΤΟ ΚΙΝΑΛ 13 Ιαν 2022 | 10:49

Δημοσκόπηση Interview: 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Το 57,4% διαφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Σταθερό προβάδισμα Ν.Δ έναντι ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνία με Τσίπρα στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, σταθερή δυναμική του ΚΙΝΑΛ. Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Interview.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 12 Ιαν 2022 | 22:18

ΣΥΡΙΖΑ: Εκδικητικότητα Μητσοτάκη η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία για τη Novartis

Για τη μετατροπή ενός τεράστιου σκανδάλου σε μια χωρίς προηγούμενο μείζονα θεσμική κρίση της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 12 Ιαν 2022 | 20:23

Εφημερίδα Αυγή: "Ή γενναιόδωρη εθελούσια ή ολικό "λουκέτο" ξεκαθαρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Επίθεση σε κυβέρνηση και ΜΜΕ

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το ΔΣ της Αυγής θα κληθούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, όπως το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής του καθημερινού φύλλου.

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΝ 12 Ιαν 2022 | 11:16

Πόλεμος λάσπης στη Γαλλία: Ο Μακρόν, το μυστηριώδες τηλεφώνημα προς την Μπριζίτ και οι φήμες περί ομοφυλοφιλίας

Ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα που φημολογείται πως δέχθηκε η σύζυγός του Μακρόν και οι υπόνοιες που διατυπώθηκαν περί ομοφυλοφιλικών σχέσεών του.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 12 Ιαν 2022 | 10:54

Λουκέτο στην καθημερινή "Αυγή" - Τσέκερης: Πίστευα ότι θα έβρισκα 5.000 συνδρομητές στα 60.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν...

Ο μέχρι τώρα διευθυντής της Αυγής Άγγελος Τσέκερης λέει ότι παραιτήθηκε γιατί δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους συνδρομητές, που θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα της.

ΣΧΕΔΟΝ 4.000 ΣΤΙΣ ΜΕΘ 11 Ιαν 2022 | 22:13

Μαύρο ρεκόρ στη Γαλλία: Πάνω από 368.000 κρούσματα σε μόλις μία μέρα

Μια ανάσα από τις 100.000 οι νεκροί της πανδημίας στη Γαλλία.

ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ 11 Ιαν 2022 | 21:32

Ανδρουλάκης: Στόχος να προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για "τοξικό δικομματισμό" - Το νέο ηγετικό σχήμα του ΚΙΝΑΛ.

ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΚΑΤΑ ΜΑΚΡΟΝ 09 Ιαν 2022 | 21:10

​Γαλλία: Ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι Γάλλοι που ο Μακρόν θέλει να τους "την σπάσει"- Οι αδιάφοροι, οι απομονωμένοι και οι φτωχοί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν δήλωσε πως "θέλει να τσαντίσει" τους ανεμβολίαστους προκαλώντας σάλο ενώ ακολούθησαν διαδηλώσεις.

ΠΕΘΑΝΑΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 08 Ιαν 2022 | 07:58

Οι "πλαστικοί" αδελφοί Μπογκντάνοφ: Τα τρομερά παιδιά της γαλλικής σοου μπιζ δεν είναι πια εδώ

Η ζωή των αδελφών Μπογκντάνοφ που λάτρεψαν την επιστημονική φαντασία και πέθαναν από κορονοϊό με διαφορά λίγων ημερών.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ 07 Ιαν 2022 | 19:45

Φρίκη στη Γαλλία: Έκοψε το κεφάλι και τα γεννητικά όργανα του θύματός του και τα πήγε στην Αστυνομία

"Ένα άτομο πήγε στην αστυνομία του Φρεζίς, αφού έκοψε το κεφάλι και τα γεννητικά όργανα ενός άνδρα" ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας

ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ 06 Ιαν 2022 | 12:59

Συμβαίνει στη Γαλλία: Με πλαστό πιστοποιητικό το 5% όσων νοσηλεύονται με κορονοϊό

Τα στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν κατά την συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για το υγειονομικό και εμβολιαστικό πάσο.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 05 Ιαν 2022 | 13:06

Κορονοϊός: Νέα παραλλαγή από το Καμερούν χτυπά "καμπανάκι" στους επιστήμονες

Η παραλλαγή B.1.640.2 ανχνεύθηκε σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από το Καμερούν και έχει ήδη εντοπιστεί σε άλλα 12 άτομα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 05 Ιαν 2022 | 09:14

Μακρόν: "Θέλω να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους" με το εμβολιαστικό πάσο - Σφοδρές αντιδράσεις

Νέο γύρο αντιδράσεων από τους ανεμβολίαστους στη Γαλλία πυροδότησε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη δήλωσή του ότι θέλει να τους "τσαντίσει".