Η ιστορία που ξεχνάμε

Είναι ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η ιστορία που ξεχνάμε

“Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τα θεμελιώδη προβλήματα μιας Ευρώπης που λιμοκτονούσε και διαλυόταν μπρος στα μάτια τους, ήταν το μόνο ζήτημα που δεν ήταν ικανό να διεγείρει το ενδιαφέρον των Τεσσάρων”. Ο Τζ.Μ.Κέϊνς, στο μνημειώδες έργο του “ Οι Οικονομικές Συνέπειες της Ειρήνης”, είδε στη Συνθήκη των Βερσαλλιών αυτό που αδυνατούσαν να δουν οι πολιτικοί ηγέτες της εποχής.

“"Το Συμβούλιο των Τεσσάρων δεν έδωσε καμμία σημασία σ΄ αυτά τα ζητήματα, καθώς άλλα είχαν στο νου τους: Ο Κλεμανσό πως να συντρίψει την οικονομική ζωή του εχθρού του, ο Λόυντ Τζορτζ πως να κλείσει μια συμφωνία για να επιστρέψει στη Βρετανία με κάτι που θα γινόταν αποδεκτό για μια εβδομάδα, ο Πρόεδρος (εννοεί τον Γ.Ουϊλσον) πως να μη κάνει τίποτε που δεν θα ήταν δίκαιο” γράφει με τη γνωστή διεισδυτικότητά του ο Κέϊνς. “Πρόκειται για απερίσκεπτη διευθέτηση πολιτικών μνησικακιών με πλήρη αδιαφορία για το πιεστικό πρόβλημα των καιρών: την αναγέννηση της Ευρώπης σ΄ένα ενιαίο και λειτουργικό σύνολο” επισημαίνει.

Υποτίθεται ότι το λάθος που έγινε μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και οδήγησε στον Δεύτερο, δεν επαναλήφθηκε μετά τη λήξη του το 1945. Τότε οι νικητές αντί να προχωρήσουν στη “διευθέτηση μνησικακιών” και με τη “ρωσική αρκούδα” να απειλεί, αποφάσισαν τη δημιουργία θεσμών συνεργασίας. Το σχέδιο περιλάμβανε τη Γερμανία και στηριζόταν στην “αμυντική ομπρέλα” των ΗΠΑ μέσω της δημιουργίας του ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία ενοποίησης ξεκίνησε δυναμικά το 1950 με τη “Διακήρυξη Schuman” . “Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό σχέδιο: θα οικοδομηθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που κατ΄αρχάς θα δημιουργήσουν μια πραγματική αλληλεγγύη. Η συνένωση των ευρωπαϊκών εθνών απαιτεί να εξαλειφθεί η μακραίωνη διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Η δράση που θα αναλάβουμε πρέπει να αφορά κατά πρώτο λόγο τη Γαλλία και τη Γερμανία..... Με την κοινή διαχείριση της βασικής παραγωγής και τη θέσπιση μιας νέας Ανώτατης Αρχής της οποίας οι αποφάσεις θα δεσμεύουν τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις άλλες χώρες που θα προσχωρήσουν σε αυτή την κοινότητα, η πρόταση αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία των πρώτων συγκεκριμένων θεμελίων μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ειρήνης” τονιζόταν στη Διακήρυξη. Ο τελικός στόχος λοιπόν ήταν μια Ευρωπαϊκή 'Ομοσπονδία.

Οι χώρες που ξεκίνησαν τη διαδικασία ενοποίησης ήταν έξι (Γαλλία, Ο.Δ. Γερμανίας, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία) . 'Οσο περνούσαν τα χρόνια τα “μέλη του Club”αυξάνονταν για να φθάσουν πριν από λίγα χρόνια τα 28.

Η συνεργασία ενισχύθηκε και πρωτοφανείς συνθήκες ειρήνης και ευημερίας δημιουργήθηκαν, σε μια περιοχή που διαρκώς σπαρασσόταν από πολέμους. Αλλά η πολιτική ενοποίηση δεν προχώρησε. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, όσο απομακρυνόμασταν από τον πόλεμο ατονούσε. Δημιουργούνταν ενιαίοι θεσμοί, όμως οι κυριάρχες πολιτικές δυνάμεις δεν έθεταν ως στόχο την οικοδόμηση Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Η οικονομική κρίση του 2008 και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης όξυναν τις αντιθέσεις. Κύματα ευρωσκεπτικισμού άρχισαν να αναπτύσονται. Τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ΕΕ από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 επίσης άρχισαν να αυξάνονται. Το 2016 οι Βρετανοί με δημοψήφισμα αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Σε όλες τις χώρες, ξεκινώντας από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, κερδίζουν πόντους λαϊκιστές κι εθνικιστές. Το αίτημα για “επιστροφή στα σύνορα μας” είναι πιο ισχυρό, από τις δυνάμεις που ζητούν Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Σήμερα, που γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ευκαιρία να ξανασκεφθούμε το μέλλον της ηπείρου μας. Καλές οι τελετές, οι δηλώσεις και οι διασκέψεις αλλά δεν φθάνουν. Είναι ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες από τη Γαλλία και τη Γερμανία στην κατεύθυνση της ενοποίησης. Αυτό είναι το όραμα που μπορεί να συγκινήσει τους πολίτες. Γιατί όπως λέει η γνωστή ρήση: Οποιος αγνοεί την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Ιαν 2022 | 06:52

Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις

Πριν λίγες μέρες ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατέθεσε στη Βουλή τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τη σημαντικότερη να αφορά στην αναθεώρηση του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.

26 Ιαν 2022 | 06:47

Ηταν ένα φιάσκο και δεν αρκεί η συγνώμη

Προφανώς και η διαχείριση ήταν ένα φιάσκο. Οταν εκατοντάδες οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι για σχεδόν 24 ώρες στην Αττική Οδό, προφανώς κάτι δεν πήγε καλά. Καθόλου καλά. Και δεν ήταν μόνο η Αττική Οδός.

24 Ιαν 2022 | 07:22

Τα κεφάλια μέσα λοιπόν...

Οι εκτιμήσεις στην αρχή του χρόνου πως περί τα τέλη του πρώτου μήνα θα είχαμε αποκλιμάκωση της πανδημίας αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες.

24 Ιαν 2022 | 07:19

Ο παθός μαθός;

Τα όσα επιχειρήθηκαν κατά την πενταετία 2015-2019, η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος, το μοίρασμα της πίττας σε "φίλους επιχειρηματίες", η κατασκευή σκανδάλων που θα καθήλωναν τους πολιτικούς αντιπάλους στο εδώλιο των κατηγορουμένων, έχουν ασφαλώς ξανασυμβεί.

22 Ιαν 2022 | 12:17

Ο Στούπας, ο "μακαρίτης δημοσιογράφος" και η διαφήμιση

Προφανώς όμως, δεν είναι μόνο η μικρή αγορά που ευνοεί τέτοιου είδους "δημοσιογραφία" και τέτοιους εκδότες.

21 Ιαν 2022 | 07:25

Φθηνό χρήμα τέλος...

Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση, ακόμη και σε επισήμους εντός και εκτός Ελλάδας, πως στη χώρα μας μετά τη χρεοκοπία του 2010 έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πως αυτή έχει απομακρυνθεί από το επίκεντρο του κινδύνου.

20 Ιαν 2022 | 07:36

Ήταν δημοσιογράφος ο μακαρίτης;

Οι παλαιότεροι στο επαγγελματικό μας "συνάφι" λέγανε πως καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που στην κηδεία του δεν πατάει κανένας πλην του στενού κύκλου των συγγενών του...

19 Ιαν 2022 | 07:16

Η ενεργειακή καταιγίδα

Έχει πλέον αρχίσει να γίνεται κατανοητό από όλους, ειδικούς και μη, ότι το "κύμα ακρίβειας" που σαρώνει τις πραγματικές οικονομίες όλου του πλανήτη, έχει σαν κύρια και πρωταρχική αιτία την πανδημία.

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

19 Ιαν 2022 | 07:12

Η δίωξη Βαξεβάνη, το σκάνδαλo και ο Μητσοτάκης

Είναι "η δημοσιογραφία στο απόσπασμα και η δημοκρατία στο ράφι", όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος στον σκάνδαλο της σκευωρίας Παπαγγελόπουλου, δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης;

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

17 Ιαν 2022 | 07:08

Ο Πολάκης στην ταβέρνα

Εάν εξαιρέσουμε τις ολέθριες αντιεμβολιαστικές παρεμβάσεις του, ο Παύλος Πολάκης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός.

15 Ιαν 2022 | 13:31

Τραμπούκοι στα ΑΕΙ

Παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στο παρελθόν (και θα ξανασυμβούν στο μέλλον), η βία των τραμπούκων που εξουσιάζουν τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζεται ακόμα ως "ελαφρά βία".