Η κρίση μας

Σε συνθήκες κρίσης, απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για τη διαχείρισή της.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η κρίση μας

Κρίση. Μια δύσκολη, συνήθως έκτακτη ή/και επείγουσα, κατάσταση. Σε συνθήκες κρίσης, απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για τη διαχείρισή της. Κρίση, όμως, είναι και η κριτική ικανότητα.

Η δυνατότητα του καθενός να αναλύει, να αξιολογεί, να εκτιμά και – τελικώς – να διαβλέπει. Σε έναν κόσμο που οι εξελίξεις είναι ασταμάτητες, η κριτική ικανότητα είναι ίσως το σημαντικότερο εφόδιο που διαθέτουμε.

Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε εδώ και μια δεκαετία μας έχει σημαδέψει. Μας αιφνιδίασε απόλυτα. Μας βρήκε εντελώς απροετοίμαστους. Κατεδάφισε απότομα όσα για χρόνια χτίζαμε. Με κόπο. Με ιδρώτα. Με θυσίες. Η κρίση δεν έδειξε έλεος. Ήρθε σαν χείμαρρος και μας παρέσυρε. Αυτή ήταν και είναι η φύση της.

Η αναζήτηση των αιτιών της κρίσης, η εμπέδωση στη συλλογική μνήμη των λαθών που οδήγησαν σε αυτή είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη. Απαιτεί γενναίες παραδοχές, ευσυνειδησία και καθαρή σκέψη. Όμως, η ουσία δεν βρίσκεται – σχεδόν ποτέ – στο παρελθόν. Το μέλλον είναι εκείνο που ποτέ δεν περιμένει. Και για να σχεδιάσεις το αύριο απαιτείται κρίση, ατομική αλλά και κοινωνική. Κριτική ικανότητα να αναγνωρίσεις ποιο δρόμο πρέπει να διαλέξεις για να φτάσεις το συντομότερο δυνατό στον επιθυμητό προορισμό.

Με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση μας γονάτισε, η κοινωνική ευημερία, η ανάπτυξη και οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των πολλών είναι ο κοινός μας στόχος. Έως τώρα, δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία έχει αποτύχει παταγωδώς στο να επιδείξει ψυχραιμία και ορθή κρίση στα δύσκολα. Όχι μόνο τα τελευταία πολύ δύσκολα δέκα χρόνια. Διαχρονικά, στις εθνικές κρίσεις, η κρίση του σοφού λαού υπήρξε πολύ συχνά λανθασμένη.

Είναι αναγκαιότητα να αξιολογήσουμε, με τρόπο δίκαιο, αντικειμενικό, μακριά από μικροπολιτικά και συντεχνιακά συμφέροντα τι έφταιξε και φτάσαμε στον πάτο. Εξίσου κρίσιμο είναι να προτείνουμε λύσεις. Εφαρμόσιμες. Λειτουργικές. Κοστολογημένες. Πραγματικές. Οι φτηνές λαϊκίστικες δοξασίες που ούτε ιθαγενείς στον Αμαζόνιο δεν πείθουν δεν μας έβγαλαν από το φαύλο κύκλο της μιζέριας. Απλώς, παρέτειναν την κρίση. Στην πράξη, αποδείχθηκε ότι η οικονομική κρίση μας κατεδάφισε γιατί τα θεμέλια της κριτικής μας ικανότητας είχαν σκουριάσει.

Ως κοινωνία πληρώσαμε και πληρώνουμε πολύ ακριβό τίμημα. Υπήρξαμε άτολμοι. Ανήμποροι να συνέλθουμε από την κοινωνική κατάρρευση που έφερε η κρίση. Να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Όσα, όμως, κι αν χάσαμε μπορούμε να τα ανακτήσουμε. Αρκεί να εμπιστευτούμε την κρίση μας. Είναι χρέος μας απέναντι στους αγέννητους. Είναι χρέος απέναντι στους νεκρούς μας.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

19 Ιαν 2022 | 07:12

Η δίωξη Βαξεβάνη, το σκάνδαλo και ο Μητσοτάκης

Είναι "η δημοσιογραφία στο απόσπασμα και η δημοκρατία στο ράφι", όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος στον σκάνδαλο της σκευωρίας Παπαγγελόπουλου, δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης;

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

17 Ιαν 2022 | 07:08

Ο Πολάκης στην ταβέρνα

Εάν εξαιρέσουμε τις ολέθριες αντιεμβολιαστικές παρεμβάσεις του, ο Παύλος Πολάκης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός.

15 Ιαν 2022 | 13:31

Τραμπούκοι στα ΑΕΙ

Παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στο παρελθόν (και θα ξανασυμβούν στο μέλλον), η βία των τραμπούκων που εξουσιάζουν τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζεται ακόμα ως "ελαφρά βία".

12 Ιαν 2022 | 08:11

Τα 12 μίλια στο "τραπέζι"...

Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια στρατηγικής σημασίας μετατόπιση της στάσης με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις, ενδεχομένως και τις διαφορές με την Τουρκία γενικότερα.

12 Ιαν 2022 | 08:10

Κλείστε τα σχολεία

Και πότε να ανοίξουν τα σχολεία; Σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα ή καθόλου;

11 Ιαν 2022 | 07:11

Δυο "διαμαρτυρημένες" επιταγές για τον κ. Τσίπρα...

Πέραν της περίπτωσης του ατυχήματος η αδυναμία μιας κοινωνίας να διακρίνει μεταξύ σοβαρού και αστείου συνιστά στοιχείο παρακμής και σήψης της.

10 Ιαν 2022 | 07:24

Η Ελλάδα στην ΟΝΕ μια ξεχασμένη... εθνική επιτυχία

Ως εκ τούτου η ΟΝΕ δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχείρημα. Μάλιστα δεν είναι καθόλου στατικό.

10 Ιαν 2022 | 07:16

Ο Βαλυνάκης πάει πόλεμο

Ετσι είναι αν είσαι καθηγητής και έχεις διατελέσει υφυπουργός εξωτερικών σε κυβέρνηση Καραμανλή. Εκπονείς και εθνική στρατηγική. Και μπουρδολογείς ασυστόλως.

10 Ιαν 2022 | 07:15

Μπορεί να "σκάσει" πρώτα η Τουρκία...

Τώρα ο πληθωρισμός περνάει και στο καλάθι της νοικοκυράς και το πρόβλημα τείνει να υπερκεράσει τα όρια αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας...

10 Ιαν 2022 | 07:14

Χρονικό μεγάλης τραγωδίας

Πολλά έχουμε να κουβεντιάσουμε το 2022 με αφορμή το 1922. Πολλά να διδαχθούμε ακόμα.

07 Ιαν 2022 | 06:23

Αιχμάλωτοι του χρέους

Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν τα μηδενικά ονομαστικά και αρνητικά πραγματικά επιτόκια από το γεγονός πως το χρήμα έχει μηδενική και αρνητική αξία;

05 Ιαν 2022 | 06:43

Και η οικονομία και η πανδημία

Εάν ο Σούπερ Μάριο έχει αποφασίσει να μετακινηθεί στο Κιρινάλιο, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να διενεργηθούν και κοινοβουλευτικές εκλογές εντός του επόμενου έτους.