Η Μέρκελ παίρνει 1.500 από τη Μόρια, οι Έλληνες δήμαρχοι πόσους;

Πόσοι Έλληνες δήμαρχοι και περιφερειάρχες έκαναν έστω μια δήλωση ότι θα δεχτούν έναν μικρό αριθμό ανθρώπων για να βοηθήσουν τη Λέσβο;

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Χάρης Ιωάννου

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου κάηκε το ΚΥΤ προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου. Χιλιάδες άνθρωποι άστεγοι, κοιμούνται στους δρόμους, απελπισμένοι, με το όνειρο για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη να γίνεται εφιάλτης.

Μέχρι τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πόσοι είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν ουσιαστικά με την αποσυμφόρηση του νησιού;

Ο εξής ένας: Η Γερμανία της –κατά Αλέξη Τσίπρα- "μάνταμ Μέρκελ" που μετά από συνεννόηση εντός κυβερνητικού συνασπισμού αποφάσισε να δεχτεί 1.500 άτομα. Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις σε πολλές γερμανικές πόλεις που ζητούσαν τη μεταφορά των ανθρώπων από τη Μόρια στη Γερμανία.

Έψαξα αρκετά να βρω πόσοι Έλληνες δήμαρχοι και περιφερειάρχες έκαναν έστω μια δήλωση ότι θα δεχτούν έναν μικρό αριθμό ανθρώπων για να βοηθήσουν τη Λέσβο. Το αποτέλεσμα; Μηδέν. Από τους 332 δημάρχους και 13 περιφερειάρχες ούτε ένας. Οι μόνοι δέκα δήμαρχοι που δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν είναι σε γερμανικές πόλεις.

Το ζήτημα, πέρα από προκλητικό και ανθρωπιστικά προβληματικό, περιπλέκεται και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκλεγμένοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήκουν στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα. Πόσο ακόμη μπορεί να εθελοτυφλεί η ελληνική Δεξιά στο θέμα αυτό και να μην προχωρά σε μια ορθολογική κατανομή τους στην περιφέρεια;

Εκτός εάν κάποιοι θεωρούν ότι οι εσωκομματικές ισορροπίες εντός της ΝΔ είναι σημαντικότερες από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, που μαζί με τα ελληνοτουρκικά, την πανδημία και την οικονομία είναι τα βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει άμεσα η χώρα.

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τις ευθύνες των νυν κυβερνώντων, με την ακατανόητη κατάργηση και –φυσικά- επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης, την (αν)επάρκεια ανθρώπων σε θέσεις – κλειδιά, όπως και την εκτίναξη των αριθμού των διαμενόντων στη Μόρια.

Άλλωστε, πριν τις δεξιές ιδεοληψίες και αυταπάτες ότι τα σύνορα κλείνουν με κάποιο μαγικό τρόπο, είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχες "αριστερές" των ανοιχτών συνόρων και των ανθρώπων που "λιάζονται και εξαφανίζονται".

Οι δημιουργοί της Μόριας που κατηγορούσαν –εν μέρει δικαίως- την "Ευρώπη – φρούριο", έγιναν με προθυμία οι δεσμοφύλακές της όσο ήταν γλυκιά η καρέκλα της εξουσίας.

Εύκολο να καταγγέλλεις στα λόγια την "λυκοσυμμαχία της ΕΕ των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, του νεοφιλελευθερισμού" και του Wiener Schnitzel ή την "Ευρώπη – φρούριο". Όταν όμως πρέπει να πάρεις πρωτοβουλία "ανακούφισης των λαϊκών αναγκών" των προσφύγων και μεταναστών, κοιτάς ανατολικά ή με απλά λόγια κάνεις τον… Κινέζο.

Δεν άκουσα να προσφέρουν στέγη και θαλπωρή στους κατατρεγμένους της Μόριας ούτε οι εκλεγμένοι δήμαρχοι του ΚΚΕ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα από το 2015 και έπειτα, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που -για την ώρα- δεν έχει λύση. Σχεδόν τέσσερα εκατ. άνθρωποι ζουν σε στρατόπεδα στην Τουρκία, η ΕΕ πληρώνει τον Ερντογάν για να τους κρατάει, η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου τους και κάποιοι νομοτελειακά θα βρουν τρόπο να περάσουν, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αρνούνται να δεχτούν έστω και έναν.

Το αποτέλεσμα είναι η υπάρχουσα κατάσταση που δεν τιμάει ούτε τη χώρα μας ούτε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας φροντίσει τουλάχιστον η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα να βοηθήσει όπως μπορεί, χωρίς να κάνει τον Ορμπάν ή την πάπια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. 14 Απρ 2021 | 13:22

Γερμανία: Μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού οι εργαζόμενοι στη δουλειά - Θα κάνουν τουλάχιστον ένα την εβδομάδα

Με αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό θα πηγαίνουν πλέον οι εργαζόμενοι στη δουλειά του τη Γερμανία

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 23 Απρ 2021 | 09:30

Χέρι χέρι ΣΥΡΙΖΑ – Βελόπουλος κατά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων: Γιατί τους προστατεύετε από μηνύσεις ψεκασμένων;

Εντονη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση για την τροπολογία που προστατεύει τους επιστήμονες στην επιτροπή των ειδικών από μηνύσεις ψεκασμένων και αρνητών.

22 Απρ 2021 | 07:12

Αυταπάτη ότι τελειώνει η πανδημία

Παρά την εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια εικόνα ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, τα στοιχεία δεν την επιβεβαιώνουν.

ΤΟ 2011 16 Απρ 2021 | 10:33

Μια ματιά στην ιστορία: Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου "τα έψαλε" on camera στον Ερντογάν από το Ερζερούμ

Ο κ. Παπανδρέου τότε προκάλεσε αίσθηση στην τουρκική κοινή γνώμη και τα τουρκικά ΜΜΕ, καθώς έθεσε ξεκάθαρες προϋποθέσεις για τη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας.

08 Απρ 2021 | 06:28

"Οποιος διαφωνεί, να μην μιλάει"

Η λογική "όποιος διαφωνεί να μη μιλάει" δεν μπορεί να καλύψει τα λάθη, τις ανεπάρκειες και τις αντιφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας.

07 Μαϊ 2021 | 06:20

Τα παράπλευρα οφέλη της Ελλάδας...

Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ενθουσιασμού παντού στον Πλανήτη πως το τέλος της επιδημίας μαζί με τις ριζοσπαστικές αποφάσεις της Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν τροχιοδρομούν τις ΗΠΑ και την Παγκόσμια Οικονομία σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης...

06 Μαϊ 2021 | 06:30

Η "εξάτμιση" του Αλέξη...

Εκτός από τις ελεύθερες εκλογές που εξασφαλίζουν την εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία, οι δημοκρατίες χαρακτηρίζονται από διασπορά της εξουσίας σε αυτονομημένες εστίες οι οποίες διαθέτουν δικό τους ανεξάρτητο θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο.

05 Μαϊ 2021 | 06:20

Τα χειρότερα είναι πίσω...

Ας μην έχουμε αυταπάτες, οι μονάδες "Εστίασης και Ψυχαγωγίας" αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της "παρασιτικής" οικονομίας μας και κατά συνέπεια και της απασχόλησης.

04 Μαϊ 2021 | 01:49

Το τέλος των αγκυλώσεων

Ο κορονοϊός σήμανε το πέρας -οριστικό ελπίζω- των ιδεολογικών αγκυλώσεων.

04 Μαϊ 2021 | 01:15

Nέα πνοή στην ΕΕ με Μακρόν, Ντράγκι και Μπέρμπροκ

Το τρίδυμο Μακρόν, Ντράγκι και Μπέρμπροκ έχει όλες τις προϋποθέσεις να δώσει νέα πνοή και δυναμική στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

01 Μαϊ 2021 | 10:45

Η Συμμορία

"Η Συμμορία" περιγράφει το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας στην Κύπρο, με πρωταγωνιστή τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

29 Απρ 2021 | 06:46

Μετά τη "φούσκα"...

"Δεν νομίζω ότι το bitcoin θα γίνει ένα μέσο συναλλαγών για τον κόσμο. Είναι πολύ ασταθές για να χρησιμεύσει ως μέσο συναλλαγών".

28 Απρ 2021 | 10:54

"Προοδευτική σαχλαμάρα": 18 πορείες την ημέρα!

Δεν κάνω πλάκα. Τα στοιχεία είναι τα επίσημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μέσα σε διάστημα μόλις 3 μηνών, μέσα σε 90 ημέρες, από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 25 Απριλίου, έγιναν στην Ελλάδα 1.687 συγκεντρώσεις και πορείες.