Η μετακύλιση των βαρών στις επόμενες γενιές έχει και τα όριά της

Θα γίνουμε ένα κράτος συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων και παγιδευμένων πολιτών

Η μετακύλιση των βαρών στις επόμενες γενιές έχει και τα όριά της

Θα ξεκινήσω κάπως αιρετικά. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει υπερφορτωθεί σε τέτοιο βαθμό από την επί μακρόν χορήγηση δυσανάλογα υψηλών παροχών στους ασφαλισμένους, που η εξυγίανσή του δίχως την παραμικρή επιβάρυνση των νεότερων γενεών φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Το να επωμισθούν, μάλιστα, οι νεότεροι ένα μέρος του συνολικού βάρους είναι - εκτός από αναγκαίο οικονομικά - και εν μέρει δικαιολογημένο ηθικά. Και εξηγούμαι: είναι λογικό αυτοί που κατά τις πρώτες δεκαετίες της ζωής τους επωφελήθηκαν από την πρωτόγνωρη ευημερία που βίωνε η ελληνική κοινωνία και στηρίχτηκαν γενναιόδωρα από τους γονείς τους να συνεισφέρουν μέχρι ενός σημείου, προκειμένου να διασφαλισθεί η πλήρης και αξιοπρεπής συνταξιοδοτική κάλυψη των γηραιοτέρων.

Άλλο όμως η συνεισφορά κι άλλο η αυτοθυσία. Γιατί όταν υποχρεώνεσαι να πληρώνεις ένα 60-70% του εισοδήματός σου σε φόρους και εισφορές minimum, στην ουσία μετατρέπεσαι σε «Ιφιγένεια». Και μάλιστα σε «Ιφιγένεια» ενός συστήματος που δαπανά το 16% του ελληνικού ΑΕΠ, ενω ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 10%. Ενός συστήματος που μετά από 7 χρόνια κρίσης εξακολουθεί να συντηρεί προνόμια και στρεβλώσεις – όπως οι φόροι υπέρ τρίτων ή οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις- με τα λεφτά των επόμενων. Ενός συστήματος που δεσμεύει πόρους για υψηλά εφάπαξ και – ενίοτε- υπέρμετρα υψηλές συντάξεις την ώρα που η ιδιωτική οικονομία αργοπεθαίνει.

Τούτων δοθέντων, λοιπόν, είναι φανερό πως η προσπάθεια μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού πρέπει να εστιάσει κυρίως στην περιστολή δαπανών. Με στοιχειώδη σεβασμό στην αρχή της ανταποδοτικότητας – ώστε να μην κινητροδοτείται η εισφοροδιαφυγή - αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη που συνεπάγεται την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων. Με συνυπολογισμό της μεσομακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας που θα βελτιώσει την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Ακόμα και με μελλοντική επιβάρυνση των σημερινών ασφαλισμένων. Και, ναι, ας είμαστε ρεαλιστές: η μείωση των μελλοντικών συντάξεων είναι αναπόφευκτη εφόσον θέλουμε να αποτρέψουμε τόσο τον στραγγαλισμό της αγοράς όσο και τις αιματηρές περικοπές των τωρινών συντάξεων.

Δίχως όμως αύξηση εισφορών για τους νέους που επιχειρούν να στεριώσουν στο επάγγελμα τους ή και για τους μεγαλύτερης ηλικίας επαγγελματίες που πασχίζουν να επιβιώσουν ή να επεκταθούν, προσφέροντας δουλειά σε νέους. Κι αυτό όχι μόνο επειδή είναι άδικο να πληρώνουν οι νυν όλα «τα σπασμένα» των πρώην ούτε απλώς γιατί θα τροφοδοτήσει νομοτελειακά μια σύγκρουση γενεών που θα διαβρώσει τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά πρωτίστως διότι - ευτυχώς ή δυστυχώς - αυτοί που θα κληθούν να σηκώσουν τη χώρα στις πλάτες τους για τις επόμενες δεκαετίες, να δημιουργήσουν πλούτο και να ανατάξουν την καθημαγμένη οικονομία μας είναι οι σημερινοί εργαζόμενοι με προεξάρχουσα τη νέα γενιά. Αν όλοι αυτοί αποκλεισθούν από την αγορά εργασίας – όπως θα συμβεί αν εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα φορολογικά μέτρα - και εξαθλιωθούν ή επιλέξουν τη μετανάστευση με ακόμη μεγαλύτερη μαζικότητα από ό,τι έως τώρα, η Ελλάδα θα μαραζώνει αέναα και θα μικραίνει –εντός ή εκτός εισαγωγικών- σε όλους τους τομείς.

Θα εξελιχθούμε σε κράτος συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων και παγιδευμένων - περιθωριοποιημένων πολιτών χωρίς δυνατότητα φυγής στο εξωτερικό. Και η παράλυση της ιδιωτικής οικονομίας λόγω υψηλών φόρων - εισφορών, γραφειοκρατίας και γενικότερου αντιεπιχειρηματικού κλίματος θα μας κατάστησει χώρα παράσιτο σε μια ιδιότυπη «γκρίζα ζώνη» των ευρωπαϊκών συνόρων. Ή ακόμα χειρότερα χώρα απομονωμένη και πλήρως «λατινοαμερικανοποιημένη» στο νοτιονατολικό άκρο της Βαλκανικής. Με μοναδική χρησιμότητα την εξαγωγή μυαλών στις προηγμένες χώρες.

Ανήκοντας, λοιπόν, κι εγώ με την ευρεία έννοια σε αυτήν την κατάφωρα αδικημένη ως προς το επαγγελματικό της ξεκίνημα γενιά, συναισθάνομαι απόλυτα την ανάγκη του λεγόμενου «κινήματος της γραβάτας» να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει. Αρκεί η διεκδίκηση αυτή να μην δώσει χώρο σε βολικές ψευδαισθήσεις περί αναίμακτων λύσεων ή σε αφελείς εμμονές που διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
03 Δεκ 2020 | 08:44

Πεταμένα λεφτά...

Τα ΕΛΤΑ ως επιχείρηση απασχολούν τη δημοσιότητα κατά τακτά διαστήματα όταν ζητούν κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να μην κατεβάσουν ρολά.

02 Δεκ 2020 | 08:24

Μάλλον δεν μετράμε σωστά...

Μια σύντομη ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα εμφανώς υποκαταγράφονται.

02 Δεκ 2020 | 08:15

"Μερσεντές" ή "Ντάτσουν";

Αν και το κλίμα εναντίον της Τουρκίας έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν πρέπει να περιμένουμε δραστική αλλαγή της στάσης απέναντι στην Τουρκία.

02 Δεκ 2020 | 08:13

Από το "φιάσκο, φιάσκο" στη βόλτα στην Πάρνηθα

Η αρχή ήταν όντως δύσκολη, αλλά δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει και διαφορετικά.

01 Δεκ 2020 | 08:52

Δυστυχώς η χώρα δεν έχει αλλάξει πορεία...

Αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα τη δεκαετία που πέρασε μετά τη χρεοκοπία του 2010 είναι να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

30 Νοε 2020 | 08:36

Μην κοιτάς τα μαύρα χέρια, κοιτά τα άσπρα στα κεμέρια

Το να σε αποκαλούν "μάστορα" λογιζόταν κάποτε η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση. Είθε να ξαναγίνει.

30 Νοε 2020 | 08:33

Κυριάκο, δεν επιστρέφω...

Η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής της προσπάθειας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της χώρας.

29 Νοε 2020 | 20:05
27 Νοε 2020 | 08:31

Εμαθα με το ζόρι τι σημαίνει αναμονή

Τα ακμάζοντα νιάτα και τα τιμημένα, μεσόκοπα, με τσαγανό, παιδαρέλια αλλά και οι σοφότεροι βράζουν στο ζουμί τους. Όλοι. Κι η ζωή περνά.

27 Νοε 2020 | 08:16

Πού πας, καημένε Πισσαρίδη!

Στην έκθεση τονίζεται ότι η υπέρμετρη επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας από φόρους και εισφορές, ειδικά στη μεσαία εισοδηματική κλίμακα, έχει αρνητικές συνέπειες.

25 Νοε 2020 | 08:45

Πότε τελείωσε η χούντα;

Η προσπάθεια όμως του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη χούντα, δεν αποκαλύπτει πολλά για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

25 Νοε 2020 | 08:43

Μπορεί και να τρίβουμε τα μάτια μας...

Κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους από το εξωτερικό που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

24 Νοε 2020 | 08:23

Κίνδυνος για κρατικοποιήσεις...

Υπάρχει ο ορατός κίνδυνος σε λίγα χρόνια να βρεθούμε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε...