Η Novartis, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και η ΕΣΗΕΑ

Δεν ξέρω βέβαια πού κολλάει το "μην φορολογείς τον πλούσιο", υποθέτω όμως ότι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ.

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

H υπόθεση Novartis οδεύει πλέον προς το τέλος της και τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής ετοιμάζουν (λογικά) το πόρισμά τους. Σε αυτή την τελευταία φάση, καλείται ως ύποπτη να καταθέσει -μεταξύ άλλων- η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Για συμμετοχή στην "οργάνωση Παπαγγελόπουλου”. Η κλήση της προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Συντακτών. Που σε ανακοίνωσή της σημείωσε, ότι "δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της Ενημέρωσης”. Σωστό. Εγκαλείται όμως η ερευνητική δημοσιογραφία; Μάλλον όχι.

Εννοώ, για παράδειγμα,ότι μία από τις πιο γνωστές "αποκαλύψεις” της συναδέλφου ήταν ότι "βρέθηκε και ανοίγει ο τροφοδότης λογαριασμός της Novartis στην Ελβετία”. Τροφοδότης λογαριασμός από τον οποίο χρηματιζόταν το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας. Με την επισήμανση μάλιστα ότι η Ελβετία έκανε ήδη αποδεκτό το αίτημα να ανοίξει ο λογαριασμός. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν βρέθηκε ποτέ τέτοιος τροφοδότης λογαριασμός της Novartis στην Ελβετία, ούτε από τον δήθεν λογαριασμό χρηματίστηκαν πολιτικοί στην Ελλάδα. Τώρα για το αίτημα να ανοίξει ο λογαριασμός -που έγινε ήδη δεκτό από τις ελβετικές Αρχές- θα σας γελάσω και δεν το θέλω.

Σε κάθε περίπτωση η Προανακριτική Επιτροπή δεν καλεί τη συνάδελφο Γιάννα Παπαδάκου για να την ρωτήσει για τον τροφοδότη λογαριασμό. Δεν εγκαλείται η ερευνητική δημοσιογραφία, ακόμα και αν απέτυχε (μάλλον παταγωδώς), όσον αφορά την ακρίβεια του ρεπορτάζ. Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε. Και ούτε μπορώ, ούτε θέλω να πιστέψω, ότι οι "αποκαλύψεις” εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες.

Η ίδια η κ. Παπαδάκου μιλώντας στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι προσπαθούν να την εκφοβίσουν και ότι δεν παίρνει τίποτε πίσω. Ούτε αράδα. Δήλωσε μάλιστα στο κανάλι του κόμματος, ότι είναι υπερήφανη για τη δουλειά της και πρόσθεσε:

"Το μήνυμα είναι σαφές. Μη ψάχνεις, μην κάνεις τη δουλειά σου, μην φορολογείς τον πλούσιο, μην ερευνάς, γιατί κοίτα τι θα πάθεις. Δεν παίρνω πίσω ούτε αράδα". Μια χαρά.

Δεν ξέρω βέβαια πού κολλάει το "μην φορολογείς τον πλούσιο", υποθέτω όμως ότι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ. Εκανε η συνάδελφος Γιάννα Παπαδάκου και εξτραδάκια στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων; Θα σας γελάσω και δεν το θέλω.

Υποθέτω πάντως ότι το "δεν παίρνω πίσω ούτε αράδα” δεν αφορά και το περίφημο ρεπορτάζ για τον "λογαριασμό υπουργού που βρέθηκε με μαύρο χρήμα”, ούτε ότι οι χρηματιζόμενοι πολιτικοί "έδιναν και το ΑΦΜ τους, μην γίνει κανέναν λάθος και δεν τα πάρουν”...ούτε ότι υπήρχε "απευθείας επικοινωνία του πρωθυπουργικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά με τη Novartis στην Ελβετία”. Ανθρωποι είμαστε όμως και λάθη κάνουμε, πόσο μάλλον αν νταραβεριζόμαστε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που έχει μακρινή σχέση με την αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, είτε παίρνει πίσω μια αράδα είτε όχι, η συνάδελφος Γιάννα Παπαδάκου δεν εγκαλείται –όπως υποστηρίζει η ΕΣΗΕΑ– γιατί υπηρέτησε την ερευνητική δημοσιογραφία, έστω και με ορισμένες αστοχίες.

Εγκαλείται για άλλο πράγμα. Τη συνάδελφο Γιάννα Παπαδάκου, την έχει κατηγορήσει η Εισαγγελέας Ράϊκου ότι την πίεζε –με παρότρυνση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου– να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον πολιτικών προσώπων. Την έχει κατηγορήσει ακόμα ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής ότι τον στοχοποίησε και τον διέβαλε εξυπηρετώντας πολιτικούς στόχους και το σχέδιο της "οργάνωσης Παπαγγελόπουλου”.

Είμαι βέβαιος ότι η συνάδελφος θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και θα απαντήσει ικανοποιητικά στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Αρκεί να μην την ρωτήσουν για την περίφημη "αποκάλυψη” για τα 500 εκατ. ευρώ "μαύρο χρήμα” που είχε στη λίστα Λαγκάρντ η Μαργαρίτα Παπανδρέου, με διαχειριστή άνθρωπο του Μιωνή. Εκεί φοβάμαι ότι θα αναγκαστεί να πάρει πίσω μία αράδα. Ισως και δύο. Γιατί σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζεται η ΕΣΗΕΑ, το πρόβλημα δεν είναι η ελευθερία της Ενημέρωσης, αλλά η Αλήθεια της Ενημέρωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 09 Φεβ 2021 | 16:32

Θετική στον κορονοϊό η ανακρίτρια της υπόθεσης Novartis Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, όπως και άλλοι δικαστές

Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης είχε πάει στο γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου και κατέθεσε για την υπόθεση της Novartis ο Μιχάλης Καλογήρου ο οποίος ήδη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Σωτηρία"

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ 09 Φεβ 2021 | 08:58

Μιας πανδημίας μύρια έπονται

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την εμφάνιση της απειλής της πανδημίας "Covid-19" στη Δύση.

08 Φεβ 2021 | 08:16

Περίλυπος είναι η ψυχή μου

Έσπασε το απόστημα, ήρθε στο φως το πύον! "Δεν χαίρεσαι;" θα ρωτήσετε. "Είναι περίλυπος έως σχεδόν θανάτου η ψυχή μου..." θα σάς πω.

ΣΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ Η ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ 05 Φεβ 2021 | 13:50

Ο κορονοϊός έπληξε και την υπόθεση Novartis: Αναστέλλονται προσωρινά οι ανακρίσεις λόγω Καλογήρου

Tην περασμένη Τετάρτη είχε πάει και κατέθεσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Σωτηρία" με κορονοϊό.

01 Φεβ 2021 | 09:36

Το γαρ πολύ της εκ δημοσκοπήσεων θλίψης…

Δηλαδή, παραφράζοντας το γνωστό ρητό, "το γαρ πολύ της εκ δημοσκοπήσεων θλίψης, γεννά… αγωγές για αποζημιώσεις"!

01 Φεβ 2021 | 09:22

Η ζωή είναι σύντομη, η τέχνη μακρά...

Η ζωή είναι σύντομη, η τέχνη μακρά. Ό,τι θα μείνει από τον καθένα μας θα είναι το έργο του.

01 Φεβ 2021 | 09:20

Οι εξελίξεις γίνονται απρόβλεπτες…

Υπάρχει μια θεωρία συνωμοσίας στα δίκτυα που υποστηρίζει πως αν εκτοξεύσουν την τιμή του ασημιού θα ανατινάξουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα .

ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ PFIZER - SANOFI 29 Ιαν 2021 | 14:44

Κορονοϊός - Εξελίξεις: Συμφωνία Pfizer - Novartis για συμπαραγωγή του εμβολίου

Συμφωνία των Pfizer – BioNTech με τη Novartis για συμπαραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ 29 Ιαν 2021 | 08:12

Ελεγχοι και διασταυρώσεις τριετίας στις μισθώσεις τύπου Airbnb: Έρχονται πρόστιμα - φωτιά

Εκτεταμένες διασταυρώσεις σε φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb ξεκινά η ΑΑΔΕ, και μάλιστα για την τελευταία τριετία.

29 Ιαν 2021 | 08:11

ΗΠΑ, Ρωσία ή Κίνα ο ισχυρότερος …προστάτης;

Αρκετοί αναλυτές εκτίμησαν πως η ισχύς των ΗΠΑ είναι σε παρακμή εδώ και χρόνια.

27 Ιαν 2021 | 08:48

Από τη Νίκη στην Ήττα μια Ελλάδα δρόμος...

Η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά είναι η μεγαλύτερη της Ε.Ε. μετά το Brexit ενώ η γερμανική οικονομία λογίζεται σαν η "ατμομηχανή" της Ευρώπης...

27 Ιαν 2021 | 08:41

Οι αντιφάσεις Σαμαρά

Αναρωτιέμαι όμως τι εννοεί ο Αντώνης Σαμαράς με τις "ισχυρές συμμαχίες", όταν στην ίδια συνέντευξη οικτίρει την Ενωμένη Ευρώπη

26 Ιαν 2021 | 08:42

Φοβάται τη βροχή ο βρεγμένος;

Ο εντοπισμός όλο και περισσότερων κρουσμάτων της μετάλλαξης του ιού από ένα στέλεχος που μεταδίδεται ακόμη ευκολότερα ενισχύουν το δυσμενές σενάριο.