Follow us

Η ώρα της κρίσης

Η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μοιάζει να είναι πλέον θέμα χρόνου και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την Αθήνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μοιάζει να είναι πλέον θέμα χρόνου και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την Αθήνα.

Μετά το τουρκολυβικό μνημόνιο, το τουρκοσυριακό αποτελεί άλλη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά αυτό φαίνεται να απασχολεί λίγο τη διεθνή κοινότητα η οποία νιώθει να χάνει το έδαφος της σταθερότητας των τελευταίων δεκαετιών κάτω από τα πόδια της.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται, μάλιστα, σε μια περίοδο που η Ελλάδα και η Τουρκία τυπικά, βρίσκονται σε μια διαδικασία διερεύνησης των δυνατοτήτων οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επί της ουσίας η κατάσταση αυτή βολεύει την Τουρκία να διευθετήσει τις επεκτατικές της βλέψεις στην Μέση Ανατολή και μετά χωρίς τις απειλές στα νώτα της, να ασχοληθεί με τις ελληνοτουρκικές διαφορές από ακόμη ισχυρότερη θέση.

Στο εσωτερικό της Ελλάδας κάποιοι ζητάνε τη διακοπή του διαλόγου με την Τουρκία και την επιστροφή στην περίοδο των ανοιχτών απειλών και των εντάσεων στο αέρα και τη θάλασσα.

Αν η Ελλάδα αντέδρασε στο Τουρκολυβικό μνημόνιο με τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο στην περίπτωση μιας Τουρκοσυριακής συμφωνίας δεν φαίνεται να έχει τα περιθώρια για μια παρόμοια αντίδραση παρά μόνο μέσω της Κύπρου σε συντονισμό με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Οι εξελίξεις σε σχέση με τη Συρία βέβαια αποτελούν άλλη μια απόδειξη πως ο τουρκικός αναθεωρητισμός υπονομεύει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Δύση όμως παρακολουθεί τις εξελίξεις εκ του μακρόθεν έχοντας της ψευδαίσθηση πως αυτές μπορεί να τη συμφέρουν στο βαθμό που επέκταση του τουρκικού τόξου ισχύος περιορίζει την επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν στην περιοχή.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας ήδη πληθαίνουν οι φωνές που στοχοποιούν το Ισραήλ και την Αίγυπτου ως επόμενους στόχους ενός οιωνοί θρησκευτικού πολέμου εναντίον των κοσμικών καθεστώτων στην περιοχή.

Πλήθος τουρκικών οργανώσεων καλεί τους Τούρκους να συμμετάσχουν την πρωτοχρονιά σε συγκέντρωση στη γέφυρα του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη. Το βασικό σύνθημα της συγκέντρωσης είναι "Χθες η Αγία Σοφία, σήμερα το τζαμί των Ομαγιάντ, αύριο το Αλ Άκσα" και "Ένας ήλιος ανατέλλει".

Το σύνθημα αναφέρεται στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο που το είχαν οι κεμαλιστές σε τζαμί.

Το τζαμί Ομαγιάντ βρίσκεται στη Συρία που μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει περιέλθει στο έλεγχο δυνάμεων φιλικών προς τη Τουρκία.

Το Αλ-Ακσα, βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και είναι ένας από τους ιερότερους τόπους για τους μουσουλμάνους, αλλά ταυτόχρονα και για τους Εβραίους.

Το σύνθημα των τούρκων που διοργανώνουν την συγκέντρωση στη Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των διοργανωτών της οποίας μετέχει και ο γιός του προέδρου Ερντογάν, εννοεί πως μετά την "απελευθέρωση" της Συρίας, ακολουθεί και η "απελευθέρωση" του περίφημου τεμένους κάτι που προϋποθέτει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν ενδείξεις για υβριδικές επιθέσεις δολιοφθοράς εναντίον του καθεστώτος Σίσι στην Αίγυπτο από δίκτυα της μουσουλμανικής αδελφότητας που συνδέονται άμεσα με την Τουρκία.

Σίγουρα το Ισραήλ και η Αίγυπτος αντιλαμβάνονται τη πίεση των εξελίξεων και ένας βασικός παράγοντας τη ανάσχεσης των τουρκικών επιδιώξεων είναι η ενίσχυση και στήριξη των Κούρδων.

Με τη Γαλλία να βρίσκεται σε περίοδο αδυναμίας λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, την Ε.Ε. ανύπαρκτη και τις ΗΠΑ υπό την αλλοπρόσαλλη στάση της προεδρίας Τραμπ η ευρύτερη περιοχή μοιάζει με "μπαρουταποθήκη" έτοιμη να εκραγεί.

Η Ελλάδα θα κληθεί άμεσα από τις περιστάσεις να λάβει σαφή και ενδεχομένως ενεργή στάση στις εξελίξεις.

Η ώρα της κρίσης μπορεί να είναι το 2025.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο Νίκος Ψαρράς και ο Δημήτρης Παπανικολάου δίνουν νέα ζωή στο "Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ"

Μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες του Στίβεν Κινγκ ζωντανεύει για πρώτη φορά στη χώρα μας στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις.

ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ 13 Οκτ 2025 | 18:40

Η χλιδάτη ζωή των Άσαντ στη Μόσχα με την ευγενική χορηγία του Πούτιν: Τα πολυτελή διαμερίσματα σε ουρανοξύστη

Ο άλλοτε πανίσχυρος ηγέτης της Συρίας, υπεύθυνος για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, βρήκε καταφύγιο σε ουρανοξύστη της Μόσχας, υπό την προστασία του Βλαντιμίρ Πούτιν και των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας

ΕΦΙΑΛΤΗΣ 09 Οκτ 2025 | 13:12

Χαμός στην Τουρκία με τον Αμερικανό πρέσβη που φωτογραφήθηκε με Κούρδους αντάρτες- Σε χάρτη που δείχνει την Αλεξανδρέττα εκτός Τουρκίας

Η φωτογραφία του Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα μαζί με Κούρδους αντάρτες στη Συρία, αναβίωσε τον εφιάλτη της Τουρκίας για κουρδικό κράτος στα σύνορά της

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 01 Οκτ 2025 | 20:15

Ερντογάν: "Θα υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας πνοής τα δικαιώματα της Παλαιστίνης" - Τι είπε για τη Συρία

"Εάν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες μείνουν αναπάντητες, η πολιτική και η θέση της Τουρκίας είναι σαφής. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν στη Συρία", τόνισε

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΟΥ 25 Σεπ 2025 | 13:49

Ανάλυση Brookings: Ο Ερντογάν επιστρέφει ως ο "καλός φίλος του Τραμπ" στον Λευκό Οίκο, αλλά υπάρχουν και αγκάθια

Η Τουρκία κα ο Ερντογάν θέλουν η επιστροφή του Ερντογάν στο Λευκό Οίκο να μοιάζει σαν ένας "γύρος θριάμβου" της τουρκικής διπλωματίας

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 25 Σεπ 2025 | 07:35

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ Αλ Σάρα

O Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας.

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.