Η οργή των μαύρων και ο καπιταλισμός...

Οι εταιρείες ζόμπι συνεχίζουν να λειτουργούν δανειζόμενες χρήματα που δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Οι οργισμένοι διαδηλωτές που γκρέμισαν τα αγάλματα μεταξύ πολλών άλλων, του Ουίνστον Τσώρτσιλ και του Τόμας Τζέφερσον ως σύμβολα του ρατσισμού, στα πλαίσια των αντιρατσιστικών διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο, μπορεί να τελούν υπό σύγχυση αλλά εκφράζουν την οργή που υποβόσκει σε ένα μεγάλο μέρος των δυτικών κοινωνιών.

Τελούν σε σύγχυση όσοι θεωρούν τον "πατέρα της νίκης" ρατσιστή γιατί ο Τσώρτσιλ ήταν ο πολιτικός ηγέτης που συνέβαλε όσο κανένας άλλος στη συγκρότηση της συμμαχίας εναντίον των δυνάμεων του "Άξονα" και την ήττα του ναζισμού, η πολιτική φιλοσοφία του οποίου στηριζόταν στον φυλετισμό και τον ρατσισμό.

Άγνοια προφανώς είχαν και οι διαδηλωτές που γκρέμισαν σε κάποια πόλη των ΗΠΑ το άγαλμα του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον.

O Τόμας Τζέφερσον εκτός από ελληνομαθής, ορθολογιστής και θαυμαστής της Γαλλικής Επανάστασης ήταν ο κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και της παραγράφου που υποστηρίζει πως "όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι".

Κατά μια έννοια λοιπόν ο Τζέφερσον πριν από 150 χρόνια με τις ρηξικέλευθες για την εποχή του αντιλήψεις ήταν μεταξύ αυτών που δρομολόγησαν την κατάσταση να αποκτήσουν οι ΗΠΑ μαύρο πρόεδρο πολλές δεκαετίες αργότερα.

Είναι φανερό πως η δολοφονία ενός μαύρου από αστυνομικούς λειτούργησε σαν θρυαλλίδα να ξεσπάσει ένα κύμα οργής που υπάρχει σε μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Πάντα υπάρχουν μειοψηφικά στρώματα που είναι απογοητευμένα και θυμωμένα.

Αυτό που τροφοδοτεί την ένταση των τελευταίων ταραχών είναι η ανεκτικότητα που δείχνει ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης κοινωνίας στις βίαιες διαμαρτυρίες των εξτρεμιστών.

Τούτο μάλλον συμβαίνει γιατί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες αισθάνεται πως δεν έχει το μερίδιο που του αναλογεί στην οικονομική ευημερία.

Οι βασικοί λόγοι είναι δύο.

Ο πρώτος αφορά τη δημογραφική γήρανση των δυτικών κοινωνιών. Κατά την περίοδο της οικονομικής προόδου που δημιουργεί η δημογραφική έκρηξη μιας κοινωνίας, κάθε επόμενη γενιά είναι βέβαιο πως θα ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη. Κατά τη δημογραφική παρακμή αυτοί που παράγουν είναι λιγότεροι αναλογικά από αυτούς που καταναλώνουν, οι φόροι και τα επιδόματα αυξάνονται οι νέοι εργαζόμενοι νιώθουν πως αδικούνται.

Προσθέστε σε αυτό και τον ανταγωνισμό από τους μετανάστες και την τεχνολογία και έχετε μια ανασφαλή και θυμωμένη γενιά.

Η δεύτερο λόγος είναι η καταστρεπτική πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και ποσοτικών χαλαρώσεων με τις οποίες κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει τη μητέρα πασών των "φουσκών" τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στις τιμές των ακινήτων.

Τα μηδενικά επιτόκια ευθύνονται για διεύρυνση των ανισοτήτων, ενώ η προσπάθεια "επιδιόρθωσης" της κατάστασης με εκτεταμένες επιδοματικές πολιτικές συμβάλλει στη δημιουργία παρασιτικών νοοτροπιών σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων είναι στον μηχανισμό της ελεύθερης αγοράς που αποτελεί τη βάση του οικονομικού και πολιτικού ανταγωνισμού. Ο οικονομικός ανταγωνισμός είναι η ουσία του καπιταλισμού και ο πολιτικός ανταγωνισμός η ουσία της δημοκρατίας.

Η αθρόα χρηματοδότηση κρατών, επιχειρήσεων και ανέργων από τις κεντρικές τράπεζες διαβρώνει τα θεμέλια των πιο ισχυρών όπλων της Δύσης και της ευημερίας της, του καπιταλισμού και της αστικής δημοκρατίας.

Την κατάσταση περιγράφει πολύ διεξοδικά στο τελευταίο του άρθρο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Mohamed El-Erian.

"Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τις αγορές ζόμπι.

Οι εταιρείες ζόμπι συνεχίζουν να λειτουργούν δανειζόμενες χρήματα που δεν μπορούν να αποπληρώσουν με υπερβολικά χαμηλά επιτόκια.

Οι εταιρείες αυτές περιορίζουν τον δυναμισμό μιας οικονομίας καθώς κατανέμουν με λάθος τρόπο τους διαθέσιμους πόρους και αντί να παράγουν, καταναλώνουν.

Οι αγορές ζόμπι δημιουργούνται όταν οι Κεντρικές Τράπεζες στηρίζουν τις τιμές καταστρέφοντας την ικανότητα της αγοράς να κατανέμει αποτελεσματικά τα κεφάλαια.

Επιπλέον καθιστούν κυρίαρχη την άποψη πως πρέπει να επιδοτούνται τα πάντα..."

Η διάβρωση της λειτουργίας του καπιταλισμού αυτήν την περίοδο αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από τις ταραχές. Το ίδιο σημαντική απειλή αποτελεί και ο "φασισμός" της πολιτικής ορθότητας που υποστηρίζει η αριστερά και οι αντιδράσεις που υιοθετεί η δεξιά.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 28 Σεπ 2020 | 10:17

Βρούτσης: Παρά τις επιπτώσεις από την πανδημία, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει αξιόπιστο και βιώσιμο

Με το σύστημα "ΗΛΙΟΣ", για πρώτη φορά, χαρτογραφήθηκε με απόλυτη ακρίβεια και ανάλυση το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, λέει ο υπουργός Εργασίας.

28 Σεπ 2020 | 08:37

Επάνοδος από ’22 και βλέπουμε...

Στον καλύτερο από όλους τους πιθανούς κόσμους, η πανδημία θα παραμείνει μέρος της καθημερινής ζωής έως το 2021.

25 Σεπ 2020 | 11:46

Οι συντάξεις και ο Ναστραντίν

Οι αγορές στο "κόκκινο" είναι ο Χότζας στην ταράτσα που φωνάζει...

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Σεπ 2020 | 07:51

Πρωτοφανής ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα": Πάνω από 5.000 αιτήσεις την ημέρα – Ζητείται παράταση

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" ξεπέρασαν αισίως τις 110.000 σε μια πρωτοφανή ανταπόκριση για πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων πράσινων και κόκκινων.

ΜΕ ΤΖΙΡΟ 256,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 23 Σεπ 2020 | 13:27

ΕΛΣΤΑΤ: Συνολικά 709.696 επιχειρήσεις δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2018

Το 2018 δραστηριοποιήθηκαν συνολικά 709.696 επιχειρήσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ 23 Σεπ 2020 | 10:38

Τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα...

Αν πριν ένα χρόνο κάποιος μας έλεγε πως τους επόμενους 12 μήνες θα περάσουμε το 1/10 από αυτά που μας συνέβησαν θα λέγαμε πως είναι "τρελός".

21 Σεπ 2020 | 10:05

H Δύση ετοιμάζεται να "αδειάσει" την Τουρκία...

Το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται πως δεν αφήνει στις δυτικές κυβερνήσεις σημαντικά περιθώρια άλλων επιλογών.

16 Σεπ 2020 | 10:37

Χρειαζόμαστε επανάσταση, όχι "ξεματιάσματα"...

Καλή η μείωση του κόστους εργασίας, αλλά δεν αρκεί, χρειάζεται επανάσταση για να σωθεί η χώρα.

15 Σεπ 2020 | 09:42

Στα λόγια, όλα είναι εύκολα

Στο πρόβλημα "κόστος δημοσίου", υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία έχουν δημιουργηθεί σοβαρές παρανοήσεις.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 14 Σεπ 2020 | 10:55

Στενεύει ο κλοιός για τον Ερντογάν

H κατάσταση με την Τουρκία είναι πιθανό ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 14 Σεπ 2020 | 07:48

Έως και ένας μισθός "δώρο" για τη μεσαία τάξη από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης - Αναλυτικός πίνακας

Πόσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι από τις διατάξεις για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

ΥΦΕΣΗ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 13 Σεπ 2020 | 14:18

Σταϊκούρας: Ίσως υπάρξουν μέτρα στήριξης και το 2022 για τα κράτη- μέλη της ΕΕ

Η συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη θα πραγματοποιηθεί προς το καλοκαίρι του 2021, παραδέχτηκε.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΟ 10 Σεπ 2020 | 08:09

Πρόγραμμα "Συν-εργασία": Ποιοι πληρώνονται σήμερα τα 534 ευρώ

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση.