Η ψήφος της Κυριακής

Αν η ψήφος δεν δώσει πάλι μακροπρόθεσμη λύση θα βρεθούμε σε απόλυτο αδιέξοδο.

Πάνος Λουκάκος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΟς ΛΟΥΚΑΚΟς
Η ψήφος της Κυριακής

«Έχει παρατηρηθεί πως οι άνθρωποι σπάνια διατηρούν απαράλλαχτες τις συνήθειές τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με πολύ κρίσιμες περιστάσεις. Μερικές φορές υψώνονται πάνω από αυτές ενώ άλλες φορές εξαχρειώνονται και το ίδιο συμβαίνει γενικά με τα έθνη. Οι ακραίοι εθνικοί κίνδυνοι ενίοτε περιστέλλουν την ενέργεια ενός λαού αντί να την τονώνουν. Εξάπτουν τα πάθη του αντί να τα κατευθύνουν δημιουργικά. Και αμβλύνουν τις αντιληπτικές του ικανότητες αντί να τις οξύνουν».

Alexis de Tocqueville Η Δημοκρατία στην Αμερική (1840)

Ισχύουν στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης οι οξυδερκείς αυτές παρατηρήσεις του σπουδαίου αυτού Γάλλου πολιτικού στοχαστή και ιστορικού, καθώς τα τελευταία χρόνια ψηφίζουμε πολύ περισσότερο με το θυμικό και πολύ λιγότερο με τη λογική.

Είναι φανερό πως ένα παραζαλισμένο και απελπισμένο εκλογικό σώμα αναζητεί λύσεις. Πλην ματαίως. Τίποτε δεν αλλάζει και η κατάσταση σταθερά επιδεινώνεται

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθούν οι πρωτοφανείς πολιτικές ανατροπές της εξαετίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από το 4% στο 36%, το ΠΑΣΟΚ έπεσε από το 44% στο 4% και η Νέα Δημοκρατία από το 41% στο 28%, περνώντας ενδιαμέσως, τον Μάιο του 2012 και από ένα στρογγυλό 19%.

Είναι φανερό πως ένα παραζαλισμένο και απελπισμένο εκλογικό σώμα αναζητεί λύσεις. Πλην ματαίως. Τίποτε δεν αλλάζει και η κατάσταση σταθερά επιδεινώνεται.

Με μία έκρηξη λαϊκισμού η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά με τα Ζάππεια και τα σκισίματα των μνημονίων, έφτασε στην εξουσία, την οποία όμως δεν μπόρεσε να διαχειριστεί. Και αυτό είναι σήμερα το πραγματικό πρόβλημα και το αληθινό βαρίδι για τον κ. Μεϊμαράκη, καθώς το κυβερνητικό παρελθόν του κόμματός του είναι πρόσφατο και νωπό.

Με άλλη έκρηξη λαϊκισμού ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα με τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης και τα δικά του σκισίματα των μνημονίων, έφτασε στην εξουσία αλλά μόλις μέσα σε επτά μήνες αυτοανατράπηκε και διασπάστηκε, εισφέροντας στην ελληνική κρίση ένα τρίτο μνημόνιο. Είναι αυτό το επτάμηνο το πραγματικό πρόβλημα και το αληθινό βαρίδι για τον κ. Τσίπρα.

Απέτυχαν διαδοχικά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη κρίση των τελευταίων έξη ετών και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως στην αποτυχία αυτή συνέβαλε τα μέγιστα μία αποπροσανολισμένη και καταδημαγωγημένη κοινωνία η οποία ήταν έτοιμη κάθε φορά να πιστέψει ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις και έτοιμες συνταγές για να διατηρήσει ο καθένας τα κεκτημένα του: Το ασφαλιστικό να παραμείνει ως έχει, τα κλειστά επαγγέλματα να μην ανοίξουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι να μη θιγούν κλπ. κλπ.

Συνηθίζουμε να πιπιλάμε μία καραμέλα στην Ελλάδα: Ότι στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν και παραϋπάρχουν

Βεβαίως αυτό ήταν αδύνατον να συμβεί σε μία χώρα χρεοκοπημένη και ουσιαστικά πτωχευμένη. Όποιος είχε κοινό νου μπορούσε να το αντιληφθεί. Τώρα λοιπόν καλείται πάλι το εκλογικό σώμα να αποφασίσει ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις δεδομένες καταστάσεις και τη δεδομένη πραγματικότητα. Με χρήση όμως της λογικής και όχι πάλι του θυμικού. Διότι το σημερινό κατάντημα απεικονίζει επακριβώς τι απέδωσε έως τώρα η τιμωρητική ψήφος και η ψήφος διαμαρτυρίας: Το απόλυτο χάος.

Είναι κατά τούτο πλήγμα κατά της Δημοκρατίας η ψήφος στην υπόδικη Χρυσή Αυγή του κ. Μιχαλολιάκου. Είναι πλήγμα για τη διαδικασία εξόδου από τη κρίση η ψήφος στην ανερμάτιστη Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη. Είναι πλήγμα για τη πολιτική σταθερότητα του τόπου η ψήφος σε διάφορους γραφικούς, παρανοϊκούς ή γελοίους. Είναι πλήγμα για τις πιθανότητες αυτής της κοινωνίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της η αποχή.

Είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας η ψήφος στην υπόδικη Χρυσή Αυγή του κ. Μιχαλολιάκου

Καλώς ή κακώς οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να διαχειριστούν τη κρίση είναι δεδομένες: Είναι η Νέα Δημοκρατία, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι το Ποτάμι. Μόνο μέσα από τις δυνάμεις αυτές μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος, έστω και αν οι τρεις πρώτες φέρουν βαρύτατες ευθύνες. Διότι δυστυχώς εναλλακτική λύση δεν υπάρχει.

Συνηθίζουμε να πιπιλάμε μία καραμέλα στην Ελλάδα: Ότι στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Ακραίο παράδειγμα ο Χίτλερ που με εκλογές πήρε την εξουσία. Και σε απόλυτο αδιέξοδο θα βρεθούμε αν η ψήφος της Κυριακής δεν δώσει πάλι μακροπρόθεσμη λύση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Ιαν 2022 | 07:36

Ήταν δημοσιογράφος ο μακαρίτης;

Οι παλαιότεροι στο επαγγελματικό μας "συνάφι" λέγανε πως καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που στην κηδεία του δεν πατάει κανένας πλην του στενού κύκλου των συγγενών του...

19 Ιαν 2022 | 07:16

Η ενεργειακή καταιγίδα

Έχει πλέον αρχίσει να γίνεται κατανοητό από όλους, ειδικούς και μη, ότι το "κύμα ακρίβειας" που σαρώνει τις πραγματικές οικονομίες όλου του πλανήτη, έχει σαν κύρια και πρωταρχική αιτία την πανδημία.

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

19 Ιαν 2022 | 07:12

Η δίωξη Βαξεβάνη, το σκάνδαλo και ο Μητσοτάκης

Είναι "η δημοσιογραφία στο απόσπασμα και η δημοκρατία στο ράφι", όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος στον σκάνδαλο της σκευωρίας Παπαγγελόπουλου, δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης;

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

17 Ιαν 2022 | 07:08

Ο Πολάκης στην ταβέρνα

Εάν εξαιρέσουμε τις ολέθριες αντιεμβολιαστικές παρεμβάσεις του, ο Παύλος Πολάκης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός.

15 Ιαν 2022 | 13:31

Τραμπούκοι στα ΑΕΙ

Παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στο παρελθόν (και θα ξανασυμβούν στο μέλλον), η βία των τραμπούκων που εξουσιάζουν τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζεται ακόμα ως "ελαφρά βία".

12 Ιαν 2022 | 08:11

Τα 12 μίλια στο "τραπέζι"...

Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια στρατηγικής σημασίας μετατόπιση της στάσης με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις, ενδεχομένως και τις διαφορές με την Τουρκία γενικότερα.

12 Ιαν 2022 | 08:10

Κλείστε τα σχολεία

Και πότε να ανοίξουν τα σχολεία; Σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα ή καθόλου;

11 Ιαν 2022 | 07:11

Δυο "διαμαρτυρημένες" επιταγές για τον κ. Τσίπρα...

Πέραν της περίπτωσης του ατυχήματος η αδυναμία μιας κοινωνίας να διακρίνει μεταξύ σοβαρού και αστείου συνιστά στοιχείο παρακμής και σήψης της.

10 Ιαν 2022 | 07:24

Η Ελλάδα στην ΟΝΕ μια ξεχασμένη... εθνική επιτυχία

Ως εκ τούτου η ΟΝΕ δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχείρημα. Μάλιστα δεν είναι καθόλου στατικό.

10 Ιαν 2022 | 07:16

Ο Βαλυνάκης πάει πόλεμο

Ετσι είναι αν είσαι καθηγητής και έχεις διατελέσει υφυπουργός εξωτερικών σε κυβέρνηση Καραμανλή. Εκπονείς και εθνική στρατηγική. Και μπουρδολογείς ασυστόλως.

10 Ιαν 2022 | 07:15

Μπορεί να "σκάσει" πρώτα η Τουρκία...

Τώρα ο πληθωρισμός περνάει και στο καλάθι της νοικοκυράς και το πρόβλημα τείνει να υπερκεράσει τα όρια αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας...