Η ψήφος της Κυριακής

Αν η ψήφος δεν δώσει πάλι μακροπρόθεσμη λύση θα βρεθούμε σε απόλυτο αδιέξοδο.

Πάνος Λουκάκος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΟς ΛΟΥΚΑΚΟς
Η ψήφος της Κυριακής

«Έχει παρατηρηθεί πως οι άνθρωποι σπάνια διατηρούν απαράλλαχτες τις συνήθειές τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με πολύ κρίσιμες περιστάσεις. Μερικές φορές υψώνονται πάνω από αυτές ενώ άλλες φορές εξαχρειώνονται και το ίδιο συμβαίνει γενικά με τα έθνη. Οι ακραίοι εθνικοί κίνδυνοι ενίοτε περιστέλλουν την ενέργεια ενός λαού αντί να την τονώνουν. Εξάπτουν τα πάθη του αντί να τα κατευθύνουν δημιουργικά. Και αμβλύνουν τις αντιληπτικές του ικανότητες αντί να τις οξύνουν».

Alexis de Tocqueville Η Δημοκρατία στην Αμερική (1840)

Ισχύουν στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης οι οξυδερκείς αυτές παρατηρήσεις του σπουδαίου αυτού Γάλλου πολιτικού στοχαστή και ιστορικού, καθώς τα τελευταία χρόνια ψηφίζουμε πολύ περισσότερο με το θυμικό και πολύ λιγότερο με τη λογική.

Είναι φανερό πως ένα παραζαλισμένο και απελπισμένο εκλογικό σώμα αναζητεί λύσεις. Πλην ματαίως. Τίποτε δεν αλλάζει και η κατάσταση σταθερά επιδεινώνεται

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθούν οι πρωτοφανείς πολιτικές ανατροπές της εξαετίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από το 4% στο 36%, το ΠΑΣΟΚ έπεσε από το 44% στο 4% και η Νέα Δημοκρατία από το 41% στο 28%, περνώντας ενδιαμέσως, τον Μάιο του 2012 και από ένα στρογγυλό 19%.

Είναι φανερό πως ένα παραζαλισμένο και απελπισμένο εκλογικό σώμα αναζητεί λύσεις. Πλην ματαίως. Τίποτε δεν αλλάζει και η κατάσταση σταθερά επιδεινώνεται.

Με μία έκρηξη λαϊκισμού η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά με τα Ζάππεια και τα σκισίματα των μνημονίων, έφτασε στην εξουσία, την οποία όμως δεν μπόρεσε να διαχειριστεί. Και αυτό είναι σήμερα το πραγματικό πρόβλημα και το αληθινό βαρίδι για τον κ. Μεϊμαράκη, καθώς το κυβερνητικό παρελθόν του κόμματός του είναι πρόσφατο και νωπό.

Με άλλη έκρηξη λαϊκισμού ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα με τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης και τα δικά του σκισίματα των μνημονίων, έφτασε στην εξουσία αλλά μόλις μέσα σε επτά μήνες αυτοανατράπηκε και διασπάστηκε, εισφέροντας στην ελληνική κρίση ένα τρίτο μνημόνιο. Είναι αυτό το επτάμηνο το πραγματικό πρόβλημα και το αληθινό βαρίδι για τον κ. Τσίπρα.

Απέτυχαν διαδοχικά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη κρίση των τελευταίων έξη ετών και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως στην αποτυχία αυτή συνέβαλε τα μέγιστα μία αποπροσανολισμένη και καταδημαγωγημένη κοινωνία η οποία ήταν έτοιμη κάθε φορά να πιστέψει ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις και έτοιμες συνταγές για να διατηρήσει ο καθένας τα κεκτημένα του: Το ασφαλιστικό να παραμείνει ως έχει, τα κλειστά επαγγέλματα να μην ανοίξουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι να μη θιγούν κλπ. κλπ.

Συνηθίζουμε να πιπιλάμε μία καραμέλα στην Ελλάδα: Ότι στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν και παραϋπάρχουν

Βεβαίως αυτό ήταν αδύνατον να συμβεί σε μία χώρα χρεοκοπημένη και ουσιαστικά πτωχευμένη. Όποιος είχε κοινό νου μπορούσε να το αντιληφθεί. Τώρα λοιπόν καλείται πάλι το εκλογικό σώμα να αποφασίσει ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις δεδομένες καταστάσεις και τη δεδομένη πραγματικότητα. Με χρήση όμως της λογικής και όχι πάλι του θυμικού. Διότι το σημερινό κατάντημα απεικονίζει επακριβώς τι απέδωσε έως τώρα η τιμωρητική ψήφος και η ψήφος διαμαρτυρίας: Το απόλυτο χάος.

Είναι κατά τούτο πλήγμα κατά της Δημοκρατίας η ψήφος στην υπόδικη Χρυσή Αυγή του κ. Μιχαλολιάκου. Είναι πλήγμα για τη διαδικασία εξόδου από τη κρίση η ψήφος στην ανερμάτιστη Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη. Είναι πλήγμα για τη πολιτική σταθερότητα του τόπου η ψήφος σε διάφορους γραφικούς, παρανοϊκούς ή γελοίους. Είναι πλήγμα για τις πιθανότητες αυτής της κοινωνίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της η αποχή.

Είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας η ψήφος στην υπόδικη Χρυσή Αυγή του κ. Μιχαλολιάκου

Καλώς ή κακώς οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να διαχειριστούν τη κρίση είναι δεδομένες: Είναι η Νέα Δημοκρατία, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι το Ποτάμι. Μόνο μέσα από τις δυνάμεις αυτές μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος, έστω και αν οι τρεις πρώτες φέρουν βαρύτατες ευθύνες. Διότι δυστυχώς εναλλακτική λύση δεν υπάρχει.

Συνηθίζουμε να πιπιλάμε μία καραμέλα στην Ελλάδα: Ότι στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Ακραίο παράδειγμα ο Χίτλερ που με εκλογές πήρε την εξουσία. Και σε απόλυτο αδιέξοδο θα βρεθούμε αν η ψήφος της Κυριακής δεν δώσει πάλι μακροπρόθεσμη λύση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Ιαν 2021 | 08:41

Οι αντιφάσεις Σαμαρά

Αναρωτιέμαι όμως τι εννοεί ο Αντώνης Σαμαράς με τις "ισχυρές συμμαχίες", όταν στην ίδια συνέντευξη οικτίρει την Ενωμένη Ευρώπη

26 Ιαν 2021 | 08:42

Φοβάται τη βροχή ο βρεγμένος;

Ο εντοπισμός όλο και περισσότερων κρουσμάτων της μετάλλαξης του ιού από ένα στέλεχος που μεταδίδεται ακόμη ευκολότερα ενισχύουν το δυσμενές σενάριο.

25 Ιαν 2021 | 10:47

Το τελευταίο θύμα

"Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια!" είχε δηλώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1975.

25 Ιαν 2021 | 10:46

Η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά θυμάται...

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως με τον προσηλυτισμό της λαϊκίστικης "μούργας" του ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσουν δυναμική επανόδου.

22 Ιαν 2021 | 16:38

Ο πράσινος μετασχηματισμός της Σαντορίνης

Η Θήρα, ίσως πρώτη αυτή, να αντιμετωπίσει, τον δικό της Πράσινο Μετασχηματισμό

22 Ιαν 2021 | 09:17

Το 2020 δεν έχει τελειώσει ακόμη...

Όσα ζήσαμε τους τελευταίους 12 μήνες οι περισσότεροι, ακόμη και των μεγαλύτερων ημών σε ηλικία, δεν τα έχουμε ζήσει συσσωρευμένα ούτε τα προηγούμενα 50 και πλέον χρόνια.

21 Ιαν 2021 | 08:42

Μέχρι το τέλος του κόσμου...

Σύμπασα η κοινωνία μοιάζει να είναι προσηλωμένη σε οθόνες που προβάλουν συνεχώς ασήμαντες λεπτομέρειες ασήμαντων βίων.

21 Ιαν 2021 | 07:55

Οι Κουφοντινίστας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια φυσιολογική χώρα δεν θα έβγαζαν κείμενο… συμπαράστασης σε έναν φονιά 15 στελέχη πρώην κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων αρκετοί πρώην βουλευτές.

20 Ιαν 2021 | 12:13

Η συγγνώμη που δεν ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τον Παύλο Πολάκη για να μάθουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ @@@ τη μεσαία τάξη. Το νιώσαμε κι εμείς.

20 Ιαν 2021 | 09:39

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει...

Οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαδίμηρος Πούτιν σέβονται μόνο την απροκάλυπτη ισχύ.

19 Ιαν 2021 | 08:49

Το μεγαλύτερο κόμμα...

Δεν αποτελεί καμμιά έκπληξη το γεγονός πως το συνταξιοδοτικό εξελίσσεται σε έναν από τους τομείς... αδυναμίας της σημερινής κυβέρνησης.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Η επόμενη ημέρα ίσως καθυστερήσει...

Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη. Η ύφεση το 2020 που υπολογίζεται περί το 10% θα έχει και συνέχεια απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον στο α' τρίμηνο.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Ντροπή που περνιέται για καμάρι

Όσοι διαπρέπουν στα στάδια -το καταθέτω με απόλυτη πεποίθηση- είναι φτιαγμένοι από μια πολύ ξεχωριστή στόφα. Το φως που τους λούζει δεν προέρχεται από τους προβολείς αλλά από μέσα τους.