Η ρητορική του μίσους για το σύμφωνο συμβίωσης

Τη ρητορική του μίσους αναλαμβάνουν πάντα οι σκληροπυρηνικοί μπροστάρηδες

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ρητορική του μίσους για το σύμφωνο συμβίωσης

Καθόλου δε διαφέρει ο Αμβρόσιος από τον τύπο που περιέγραψαν ο Λουκιανός και ο Σαίξπηρ στον Τίμωνα τον μισάνθρωπο. Ο Τίμων πέθανε γιατί από μισανθρωπία αρνήθηκε τη βοήθεια γιατρού. Γιατί απομονώθηκε και έδιωχνε όποιον τον πλησίαζε. Οι «μαχητικοί ιεράρχες» σαν τον Αμβρόσιο μου τον θυμίζουν πολύ.

Υπάρχουν περιοχές που ξεπερνάνε τα προσωπικά μας γούστα, τις προτιμήσεις, ακόμα και την ανεκτικότητα. Λέγονται ίσα δικαιώματα, ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κοινωνίες τα προσαρμόζουν στις ανάγκες τους με το πέρασμα του χρόνου, ανοίγονται στα μηνύματα.

Το ζήτημά μου δεν είναι αν η Εκκλησία θέλει ή δε θέλει, της αρέσει ή δεν της αρέσει να επεκταθεί στο σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Κάποια μέρα κοντινή φαντάζομαι το σύμφωνο θα υπογραφεί όπως έχει υπογραφεί εδώ και δέκα χρόνια στην βαθιά καθολική Ισπανία για παράδειγμα. Σας θυμίζω τη δήλωση του Πάπα: «ποιος είμαι εγώ να κρίνω αυτούς τους ανθρώπους;». Ο Πάπας προσαρμόζεται γιατί η εκκλησία του για να υπάρξει θέλει κόσμο. Και τους θέλει όλους.

Εδώ, η Ιερά Σύνοδος έχει διατυπώσει κάπως «κομψά» την αντίρρησή της στην επέκταση του συμφώνου και εμμένει στην σκληρή της στάση με μια δήλωση «μορφωμένων ανθρώπων». Καλύτερα από το 2008 όταν έλεγαν ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι καταδικαστέο ως μορφή πορνείας.

«Σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων» συνιστούν «εκτροπές» του οικογενειακού θεσμού. «Από τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού-υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με το οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών».

Τη ρητορική του μίσους της όμως την αναλαμβάνουν πάντα οι σκληροπυρηνικοί μπροστάρηδες που διαθέτει. Όπως άλλοτε ο Καντιώτης που αφόριζε για πλάκα μέχρι και το Θόδωρο Αγγελόπουλο, και ο Πειραιώς Σεραφείμ που εξαπολύει μύδρους και απειλές αφορισμού ακόμα και στους επιστήμονες του CERN.Αυτή τη φορά το ζήτημα του συμφώνου πήρε επάνω του ο Αμβρόσιος. Η ανακοίνωσή στο blog του είναι ανατριχιαστική.

Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτυλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή! Δυστυχώς, αυτοί είναι τρις-χει-ρότεροι και πολύ πιό επικίνδυνοι από κάποιους, που ζούν στα τρελλοκομεία! Μή διστάζετε, λοιπόν! Όταν καί όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μη τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι!».

Οι προοδευτικοί ιεράρχες αντιμετωπίζουν τη δήλωση με απραξία και σιωπή. Πολύ εύγλωττη. Ο Αμβρόσιος ξεχειλίζει μίσος. Τόσο πολύ που σε μια εκκλησία πιο ανοιχτή θα είχε κριθεί ανίκανος να διδάξει και να πρεσβεύει την αγάπη. Ο Αμβρόσιος κηρύσσει το μίσος γιατί ξέρει ότι έχει μεγάλο κοινό. Το οποίο τρομάζει συστηματικά. Βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη δεισιδαιμονία που καλλιεργεί περί ανωμαλίας και παραδείσου. Προτρέπει τον κόσμο που δεν καταλαβαίνει ή δεν ενδιαφέρεται να φτύσει και να προπηλακίσει. Αναβιώνει την εφιαλτική ιερά εξέταση και τον μεσαίωνα. Σε λίγο θα ανάψει την πυρά για να κάψει τις νέες μάγισσες, τους γκέι. Όποιος γνωρίζει τα κείμενα των αφορισμών ξέρει πόσο τρομακτικά είναι. Κείμενα στην καρδιά του σκότους.

Προφανώς ο Αμβρόσιος δε θα σταματήσει εδώ. Η επόμενη κίνηση είναι να απειλήσει με αφορισμό τους βουλευτές. Πράγμα που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Ευτυχώς, σε καμία περίπτωση η Πολιτεία δε νομοθετεί μαζί με την εκκλησία. Ακόμα και αν πηγαίνουν χέρι-χέρι και δε θα χωρίσουν ποτέ. Απλώς σήμερα, για άλλη μια φορά η εκκλησία τα καταφέρνει ακόμα μια φορά να μείνει πιο πίσω από την κοινωνία. Εννοώ πίσω από το κομμάτι των μορφωμένων των ανοιχτόμυαλων ανθρώπων που ζητούν ίσα δικαιώματα για όλους. Γίνεται όλο και πιο αφιλόξενη. Το κήρυγμα του μίσους είναι η νέα αγάπη που προτείνει. Η άλλη, η αληθινή αγάπη απομακρύνεται από το οπτικό πεδίο της εκκλησίας, όλο και περισσότερο σε ένα κόσμο που αλλάζει βίαια και ταραγμένα. Αυτοί που πρέπει να σταθούν πάνω από θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις είναι κατώτεροι των προσδοκιών μας. Όχι μόνο σαν θρησκευτικοί ποιμένες, αλλά χειρότερα και ως δημόσιοι υπάλληλοι, λειτουργοί αυτού του κράτους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

18 Οκτ 2021 | 07:04

Μιχάλης Κακογιάννης εναντίον Bachelor

Το ομολογώ. Σπανίως βλέπω τηλεόραση. Για την ενημέρωσή μου προτιμώ τις εφημερίδες και τους έγκυρους ιστότοπους. Για την -μέσα στο σπίτι- οπτικοακουστική ψυχαγωγία μου τις ψηφιακές πλατφόρμες.

ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ; 17 Οκτ 2021 | 16:43

Καλώς διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ ο Άρης Πορτοσάλτε;

Γιατί ο Άρης Πορτοσάλτε διεγράφη οριστικά, ενώ άλλοι συνάδελφοι, που επίσης αρνήθηκαν να απεργήσουν, διεγράφησαν προσωρινά;

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

13 Οκτ 2021 | 06:59

Η μυστική δημοσκόπηση της πρεσβείας

Και μόνο η αφορμή, για την εξεταστική που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

11 Οκτ 2021 | 07:07

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

11 Οκτ 2021 | 06:47

Πολίτες

Κάποιον που ενδιαφέρεται χαλαρά για τα κοινά, διαβάζει-ακούει τις ειδήσεις, συμπαθεί μια πολιτική παράταξη, απεχθάνεται έναν -και περισσότερους- αρχηγούς των αντιπάλων, στις προεκλογικές περιόδους η θερμοκρασία του ανεβαίνει, φανατίζεται και τσακώνεται στα καφενεία, το βράδυ μετά τις κάλπες άλλοτε πανηγυρίζει κι άλλοτε γαμωσταυρίζει...

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.