Η ταξική ψήφος

Η νέα μεγάλη διαχωριστική γραμμή είναι «πλούσιοι – φτωχοί».

Πάνος Λουκάκος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΟς ΛΟΥΚΑΚΟς
Η ταξική ψήφος

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής αποτέλεσε έκπληξη. Έκπληξη γιά όλους: Πολιτικούς, δημοσιογράφους, δημοσκόπους, πολίτες. Οι περισσότεροι ανέμεναν εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά νίκη οριακή και με ποσοστά χαμηλά περί το 30%. Κανείς - ούτε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας - είχε προβλέψει νίκη με 35,5% και με 7,5 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Υπήρχε ένα απλό σκεπτικό πίσω από όλα αυτά: Στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 36%. Έκτοτε είχαν μεσολαβήσει πολλά. Αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Κλείσιμο τραπεζών. Capital control. Λάθη εκτιμήσεων γιά το ισχύον διεθνές πλαίσιο. Λάθη στις επιλογές προσώπων. Υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας.

Θα ανέμενε κανείς ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μείωναν ουσιωδώς το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον Ιανουάριο. Και όμως αυτό δεν συνέβη. Παρά τις τρεις μονάδες που «έκοψε» η Λαϊκή Ενότητα μάλιστα, το κόμμα του κ. Τσίπρα έπεσε μόνο κατά μία. Και ο Α. Τσίπρας έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που υπογράφει μνημόνιο και επανεκλέγεται. Οι δύο προηγούμενοι – Παπανδρέου και Σαμαράς – συνταξιοδοτήθηκαν.

Πρόκειται γιά πολιτικό φαινόμενο που πρέπει να διερευνηθεί από ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα αναζητήσουν τους λόγους μιάς εκ πρώτης όψεως περίεργης εκλογικής συμπεριφοράς. Και ασφαλώς οι λόγοι αυτοί θα είναι πολλοί και διαφορετικοί. Θα επιχειρήσω να παραθέσω έναν μόνον από αυτούς, που ήδη προκύπτει με τη πρώτη ματιά:

Πανελλαδικά ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 35,5% και η Νέα Δημοκρατία 28%. Στην αντιπροσωπευτικότερη και πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια της Β. Αθηνας με το 1,5 εκατομμύριο των εγγεγραμμένων, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 35,2% και η Νέα Δημοκρατία 27,4%. Ως συνήθως τα ποσοστά της Β. Αθηνών συνέπεσαν σχεδόν απόλυτα με το τελικό εθνικό αποτέλεσμα. Η επί μέρους ανάλυση των ποσοστών αυτών είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική γιά έναν από τους λόγους της άνετης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερίσχυσε συντριπτικά στο δήμο Αγίας Βαρβάρας ( 44% έναντι μόλις 17% της ΝΔ ), στο δήμο Αιγάλεω ( 43% έναντι 18% της ΝΔ ), στο Ίλιο (42% έναντι 20%), στο Περιστέρι ( 42% έναντι 19% ), στη Νέα Ιωνία ( 41% έναντι 19%), στη Πετρούπολη (38% έναντι 20%), στη Μεταμόρφωση (40% έναντι 21%), στο Γαλάτσι (38% έναντι 23%%) στο Μοσχάτο (39% - 22%) και γενικά στους τόπους κατοικίας των «φτωχών».

Η Νέα Δημοκρατία αντίθετα υπερίσχυσε στη Φιλοθέη – Ψυχικό με 54% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ, στη Κηφισιά με 48% έναντι 22%, στα εκλογικά τμήματα του Κολωνακίου και γενικά στους τόπους κατοικίας των «πλουσίων».

Ίδια είναι η εικόνα και σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής: Αχαρνές 43% ο ΣΥΡΙΖΑ -18% η ΝΔ, Ελευσίνα 40% - 21%, Ασπρόπυργος 44% - 19%, Λαυρεωτική 42% - 23%, Κερατσίνι – Δραπετσώνα 43% - 17%, Κορυδαλλός 41% - 18%, Νίκαια – Ρέντης 43% - 18%, Πέραμα 42% - 18%. Αντίθετα: Στη Βουλιαγμένη ΝΔ. 45% - Συριζα 23%, στη Σαρωνίδα 42% - 23%.

Η πανομοιότυπη αυτή εικόνα οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα πως όσο πιό εύπορες είναι κοινωνικές ομάδες που κατοικούν σε μία συγκεκριμένη περιοχή τόσο ισχυρότερα ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία. Όσο οικονομικά ασθενέστερες είναι, τόσο ισχυρότερα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος οδηγεί και σε ένα επιπλέον ενδιαφέρον συμπέρασμα: Στις περιοχές των εύπορων τάξεων παντού στο Λεκανοπέδιο τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι. Στις περιοχές των οικονομικά ασθενέστερων αντίθετα τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ. Με άλλους λόγους όπου υπερισχύει ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο το ΚΚΕ και όπου η Νέα Δημοκρατία το Ποτάμι.

Φανερώνουν τα δεδομένα αυτά ότι η μεγάλη διαχωριστική γραμμή στο εκλογικό σώμα δεν είναι μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Αν ήταν, η Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη θα είχε συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καταρρεύσει, εξ αιτίας της συμφωνίας γιά το τρίτο μνημόνιο. Δεν είναι κάν Δεξιά – Αριστερά. Αυτή η διαχωριστική γραμμή έχει ούτως ή άλλως προ πολλού πάψει να υφίσταται.

Η νέα μεγάλη διαχωριστική γραμμή είναι «πλούσιοι – φτωχοί» και κατά τούτο υπήρξε σαφώς ταξική η ψήφος της Κυριακής. Από τη μία πλευρά βρέθηκαν εκείνοι που σε αυτά τα πέτρινα χρόνια μπορούν να ζουν άνετα και από την άλλη όσοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη καθημερινότητά τους. Αυτοί οι τελευταίοι είναι σαφώς οι περισσότεροι. Και ψηφίζουν Τσίπρα. Τον ψήφισαν τον Ιανουάριο. Τον ακολούθησαν στο τραγελαφικό δημοψήφισμα του Ιουλίου. Και του έδωσαν τη νίκη της περασμένης Κυριακής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

13 Οκτ 2021 | 06:59

Η μυστική δημοσκόπηση της πρεσβείας

Και μόνο η αφορμή, για την εξεταστική που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

11 Οκτ 2021 | 07:07

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

11 Οκτ 2021 | 06:47

Πολίτες

Κάποιον που ενδιαφέρεται χαλαρά για τα κοινά, διαβάζει-ακούει τις ειδήσεις, συμπαθεί μια πολιτική παράταξη, απεχθάνεται έναν -και περισσότερους- αρχηγούς των αντιπάλων, στις προεκλογικές περιόδους η θερμοκρασία του ανεβαίνει, φανατίζεται και τσακώνεται στα καφενεία, το βράδυ μετά τις κάλπες άλλοτε πανηγυρίζει κι άλλοτε γαμωσταυρίζει...

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

08 Οκτ 2021 | 08:10

Σοσιαλδημοκρατία με τη νέα γενιά στο προσκήνιο

Το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού χώρου θα κριθεί στο κατά πόσο θα μπορέσει να απαντήσει στις ανησυχίες και στα προβλήματα της νέας γενιάς.

08 Οκτ 2021 | 07:02

Ο Ερντογάν και τα φληναφήματα της Αριστεράς...

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολες καθιστά τις επιδιώξεις της η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για αυτό προσπαθεί να την απομονώσει εκεί, υποστηρίζοντας πως βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

07 Οκτ 2021 | 09:20

Ένα μικρό κόμμα του 31,5%

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κοντεύει σχεδόν μια δεκαετία σε ποσοστά πέριξ του 30%, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς ότι ο παλιός εαυτός του 4% το καταδιώκει συνεχώς.

07 Οκτ 2021 | 06:51

Γιατί σηκώνει τους τόνους ο Βενιζέλος...

Έκπληξη προκάλεσαν σε αρκετούς τις τελευταίες μέρες οι ηχηρές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσο και την τροπή που έχει λάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας...

06 Οκτ 2021 | 06:58
06 Οκτ 2021 | 06:37

Απλή αναλογική και ηλεκτρισμός...

Το καλύτερο σενάριο των μελλοντικών εξελίξεων θέλει από το 2023 να επανέρχονται σταδιακά τα μέτρα του συμφώνου σταθερότητας που έχουν ανασταλεί λόγω επιδημίας.