Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει...

Οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαδίμηρος Πούτιν σέβονται μόνο την απροκάλυπτη ισχύ.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει...

Οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαδίμηρος Πούτιν σέβονται μόνο την απροκάλυπτη ισχύ. Τούτο δεν είναι παράξενο γιατί ο φόβος που προκαλεί η απροκάλυπτη βία είναι η προσφιλής τους μέθοδος άσκησης της εξουσίας και από τους ίδιους.

Δεν έχουν περάσει πάνω από τρεις-τέσσερις μήνες από τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο Τούρκος πρόεδρος απειλούσε τις ΗΠΑ πως δεν ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν, χαρακτήριζε τον Μακρόν "τρελό" και τους Ευρωπαίους φασίστες...

"Βγήκαν μπροστά για τα F-35 (οι ΗΠΑ) και μας απείλησαν. Στείλτε τους S-400 πίσω στη Ρωσία. Εμείς δεν είμαστε κράτος συναποτελούμενο από φυλές” έλεγε τότε ο Ερντογάν σε δημόσια ομιλία του.

Μάλιστα στην περίπτωση επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για το θέμα των S-400, ο φέρελπις "σουλτάνος" είχε δηλώσει πως αν επιβληθούν θα επιβάλει και η Τουρκία από την πλευρά της...

Στην ίδια ομιλία απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ανέφερε, "καταρχάς κοίτα τον εαυτό σου και κοίτα πού πηγαίνεις”, υπενθυμίζοντας προηγούμενη ομιλία του στο Καϊζερί όπου είχε αναφέρει πως ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχίατρο...

Η "στρίγγλα" που έγινε "αρνάκι"...

Σήμερα λίγες μέρες πριν και την τυπική απομάκρυνση από την ηγεσία των ΗΠΑ του προστάτη του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν έχει ανακρούσει πρύμναν.

Η Τουρκία έχει αποσύρει το "Ορούτς Ρέις" και προσπαθεί να αποκαταστήσεις τις σχέσεις με την Ε.Ε., τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ελλάδα κ.λ.π.

Ήδη, λίγες μέρες μετά τις αμερικάνικες εκλογές, στις 21 Νοεμβρίου ο ίδιος άνθρωπος που έλεγε αυτά που έλεγε ένα μήνα νωρίτερα, ανέφερε: "Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη". "Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας".

"Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να μην λύνεται με διάλογο"

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να "χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ για να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα".

Είναι προφανές πως ο Ερντογάν έχει λάβει "μηνύματα" πως η νέα ηγεσία στις ΗΠΑ προσανατολίζεται σε αλλαγή στάσης απέναντί του και απέναντι στην Τουρκία και προσπαθεί να αναπροσαρμόσει τις επιδιώξεις τους αναλόγως.

Στον ίδιο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με το Ισραήλ και τη Γαλλία.

Τόσο στη Γαλλία όμως όσο και στο Ισραήλ, αν παρακολουθήσει κάποιος τις προσεγγίσεις των αναλυτών στις "δεξαμενές σκέψεις" των δυο χωρών, έχει γίνει αντιληπτό πως η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατοπιστεί πολιτικά και πολιτισμικά, γιατί η κοινωνία της έχει μετατοπιστεί πολιτισμικά εγγύτερα στο ριζοσπαστικό ισλάμ. Ο Ερντογάν είναι το αποτέλεσμα αυτής της μετατόπισης και όχι η αιτία.

Κατά συνέπεια οι αντισυσπειρώσεις που δημιουργεί αυτή η μετατόπιση της Τουρκίας στην περιοχή έχουν θεμελιώδες στρατηγικό βάθος και δεν πρόκειται να ανατραπούν από διπλωματικούς ελιγμούς που ενδέχεται να αποδειχτούν πρόσκαιροι.

Υποκριτική αφέλεια...

"Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει", ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης με τον Γερμανό ομόλογό του.

Το καθεστώς της Άγκυρας διακρίνεται από αφέλεια αν πιστεύει πως με μια διπλωματική αναδίπλωση η οποία μπορεί να αναδειχτεί πρόσκαιρη, οι σχέσεις στην περιοχή θα επανέλθουν εκεί που βρίσκονταν προ της εποχής Ερντογάν.

Ακόμη και αν απομακρυνθεί ο Ερντογάν και επανέλθουν οι Κεμαλιστές δύσκολα θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την επιρροή τους στους πληθυσμούς που έχουν στραφεί προς το ισλάμ και τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνονται ταχύτερα από τους "κοσμικούς" των δυτικών παράλιων.

Η ανάδειξη τούτης της ιδιομορφίας της τουρκικής κοινωνίας που φαλκιδεύει το ενδεχόμενο της αποκατάστασης της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση στα μεταπολεμικά επίπεδα της ψυχροπολεμικής περιόδου πρέπει να είναι η επιδίωξη της Ελλάδας και των συμμάχων της στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει στο "μαντρί" και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε όλοι αυτό (σε Ελλάδα, Ε.Ε. και ΗΠΑ) τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος...

2) Instone Real Estate (XETRA:INS2) Ακίνητα στη Γερμανία...

Η αύξηση των τιμών των ακινήτων εξελίσσεται σε παράγοντας πολιτικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης της Δύσης.

Η αύξηση των τιμών των ακινήτων, όπως άλλωστε και των μετοχών, είναι σε ευθεία αναλογία με την αύξηση της ρευστότητας που δημιουργούν οι κεντρικές τράπεζες...

Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της ελεύθερης διακύμανσης των τιμών των ενοικίων (παγώματος) προκειμένου να προστατευτούν οι ενοικιαστές.

Πρόκειται για βλακώδεις αποφάσεις οι οποίες το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος που μπορούν οι κυβερνήσεις και οι δήμοι να παρέμβουν είναι να εντάξουν στα σχέδια πόλης μεγάλες εκτάσεις για ανοικοδόμηση. Οι υψηλές τιμές θα οδηγήσουν ιδιώτες να οικοδομήσουν νέα κτήρια η προσφορά των οποίων θα εξισορροπήσει τη ζήτηση και θα συμπιέσει τις τιμές.

Το Instone Real Estate είναι γερμανική εταιρεία που ειδικεύεται στην εκμετάλλευση αστικών ακινήτων μεσαίου και ανώτερου εύρους τιμών.

Κατά την περίοδο της κρίσης λόγω της επιδημία η αγορά επλήγη από τη μείωση της ζήτησης και την αναβολή οικοδόμησης νέων ακινήτων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η τιμή της μετοχής βρίσκεται κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.

Το 2021, η Instone Real Estate θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τούτο γιατί ο ανταγωνισμός έχει μειωθεί, οι τιμές γης έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν και η εταιρεία διαθέτει κεφάλαια τα οποία θα μπορούσε να επενδύσει.

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ 05 Μαρ 2021 | 13:38

Σε Κάιρο και Λευκωσία την Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας: Τι θα συζητήσει

Την Αίγυπτο θα επισκεφτεί τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και μετά θα μεταβεί στην Κύπρο

Η ΑΣΚΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ 2 ΗΜΕΡΕΣ 05 Μαρ 2021 | 08:57

Προκλητικό μήνυμα Τουρκίας: "Γαλάζια Πατρίδα είναι το Αιγαίο, η Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα" [εικόνες]

Εικόνες και βίντεο από την τουρκική άσκηση Γαλάζια Πατρίδα - Το προκλητικό μήνυμα του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 04 Μαρ 2021 | 17:44

Συναγερμός στην Τουρκία: Συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο - Νεκρός ο διοικητής του 8ου Σώματος και 9 στρατιώτες [Βίντεο]

Ο Ερντογάν μίλησε στο τηλέφωνο με τον γιο το Οσμάν Ερμπάς και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 04 Μαρ 2021 | 16:31

Η Die Welt "καρφώνει" τον Ερντογάν: Υποκριτική η στάση του - Η ΕΕ να μην πέσει στην παγίδα

Η Die Welt αναφέρεται στους λόγους που ώθησαν τον Ερντογάν στα σχέδια ενίσχυσης του κράτους δικαίου και στο "πλαίσιο μεταρρυθμίσεων".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ REUTERS 03 Μαρ 2021 | 16:02

"Άνοιγμα" Τουρκίας και στην Αίγυπτο: Για συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης μίλησε ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης στην Αν. Μεσόγειο, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 03 Μαρ 2021 | 14:55

Σεισμός στην Ελασσόνα - Επικοινωνία Δένδια με Τσαβούσογλου: "Έτοιμη να βοηθήσει η Τουρκία"

Την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνεισφέρει βοήθεια εφόσον προκύψει ανάγκη, εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκος Δένδια για τον σεισμό στην Ελασσόνα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ 03 Μαρ 2021 | 13:47

Σεισμός στην Ελασσόνα: Αισθητός και στις γειτονικές χώρες - Μηνύματα αλληλεγγύης από Ιταλία και Τουρκία

Ο σεισμός στην Ελασσόνα έγινε αισθητός στη Βουλγαρία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και άλλες γειτονικές χώρες.

ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΧΩΡΩΝ MED7 03 Μαρ 2021 | 13:44

Δένδιας: Οι κυρώσεις προς την Τουρκία θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι

Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως εργαλείο αποτροπής ανέφερε ο Ν. Δένδιας στη διάσκεψη χωρών MED7.

03 Μαρ 2021 | 10:01

Ρωτήστε τον Δράμαλη...

Η ιστορία διδάσκει πως με βεβαιότητα χαμένοι είναι μόνο όσοι εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 02 Μαρ 2021 | 23:02

Επικοινωνία Μακρόν - Ερντογάν: Συνεργασία με "πολύ σοβαρή δυναμική"

Οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοι Γαλλία και Τουρκία ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται επί ενός οδικού χάρτη για τον εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 02 Μαρ 2021 | 21:14

Ανεκδιήγητος Ερντογάν: Πέφτουν τα ποσοστά του κόμματός του κι αλλάζει τον εκλογικό νόμο

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, οι δυσαρεστημένοι υποστηρικτές του Ερντογάν φαίνεται απίθανο να επιστρέψουν στο AKP.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ 02 Μαρ 2021 | 17:26

Ο Ερντογάν τάζει "δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" στην ΕΕ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Λίγο πριν την ομιλία Ερντογάν, ο πολιτικός του σύμμαχος ζήτησε την διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος και ο Εισαγγελέας τη φυλάκιση του Ιμάμογλου!

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 02 Μαρ 2021 | 12:39

Χαλαρώνει το lockdown η Τουρκία: Ανοίγουν τα σχολεία και η εστίαση παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό ανησυχεί τους γιατρούς στην Τουρκία.