Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...
Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.


Τούτο από μόνο του θα μπορούσε να αποτελέσει σε κάθε χώρα αιτία εξέγερσης και χάους...

Αν το συνδυάσει κάποιος με τις διεθνείς υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, των τροφίμων, το πρόβλημα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις.

Η άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου καθιστά το χρέος των τουρκικών επιχειρήσεων μη εξυπηρετήσιμο και αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπιών με άμεσο αντίκτυπο στις ισπανικές τράπεζες και μετά τις γαλλικές και τις άλλες ευρωπαϊκές...

Ο διχασμός Ανατολής και Δύσης...
Όμως η μεγαλύτερη απειλή της Τουρκίας αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν μια βαθιά διχασμένη χώρα.

Τα κόμματα ΑΚΡ του Ερντογάν και ΜΗΡ του Μπαχτσελί που συνιστούν τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό αθροίζουν περί το 40%, όσο περίπου και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση που έχει φέρει πέρα από τα όρια της ένδειας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το ΑΚΡ και το MHP συνεχίζουν να συσπειρώνουν περί το 40% του εκλογικού σώματος.

Μεγάλο τμήμα αυτού του 40% αφορά τα φτωχά λαϊκά στρώματα τα οποία κατοικούν μακρύτερα των μεσογειακών ακτών.

Παρά την καταστροφική οικονομική πολιτική, ο ισλαμο-εθνικιστικός μεγαλοϊδεατισμός και η αντιπάθεια προς τη Δύση φαίνεται πως έχουν σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση των πεποιθήσεων των ανθρώπων αυτών.

Η χειρότερη έκβαση των εξελίξεων στην Τουρκία είναι αυτή που λαμβάνει χώρα αυτήν την περίοδο με την οικονομία να καταρρέει και σχεδόν μισό εκλογικό σώμα να συνεχίζει να υποστηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό και τον υπόλοιπο μισό να συνασπίζεται φανατικά απέναντι.

Δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή αντίθεση κοινωνικών μετώπων που υποστηρίζουν τις ίδιες βασικές στρατηγικές επιλογές όπως π.χ. συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά για κατηγορίες που υποστηρίζουν εντελών διαφορετικές στρατηγικές επιλογές.


Η μία κατηγορία υποστηρίζει ένα μοντέλο "Ευρασιατισμού" που αντιστρατεύεται τις αξίες και τον τρόπο ζωής των δυτικών κοινωνιών και το υπόλοιπο τις Δυτικές αξίες και τη συνέχιση της πορείας της χώρας προς τη Δύση.

Φανταστείτε την κατάσταση στην Ελλάδα αν το δημοκρατικό τόξο (φιλοδυτικά κόμματα) αντί του 70%-80% άθροιζαν μόνο 50% και κόμματα όπως το ΚΚ ή ΧΑ το υπόλοιπό 50%.

α) Η εξέλιξη αυτή βέβαια αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς της τουρκικής κρίσης στο εξωτερικό, με την πρόκληση μιας θερμής πολεμικής αντιπαράθεσης με την Ελλάδα-Κύπρο, προκειμένου ο κυβερνητικός συνασπισμός να αποσπάσει την προσοχή από τα "άδεια στομάχια" και να αυξήσει την επιρροή του...

β) Ο διχασμός αυτός αποτελεί μια ισχυρή προϋπόθεση για την είσοδο της γειτονικής χώρας σε μια παρατεταμένη περίοδο κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε μια εμφύλια διένεξη.


Οι πληθυσμοί των περιοχών που βρίσκονται στα Μεσογειακά Παράλια ενδεχομένως έχουν περισσότερα κοινά πολιτισμικά πρότυπα αντίληψης του κόσμου και διαβίωσης με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους παρά με τους πληθυσμούς των περιοχών που βρίσκονται στα ενδότερα.

Αρκετοί αντιλαμβάνονται την εν εξελίξει οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας σαν ευκαιρία για την πολιτική και γεωπολιτική της εξαφάνιση, η οποία ενδεχομένως θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιλύσει όλες τις μεταξύ τους διαφορές προς όφελός της με μονομερείς κινήσεις.

Τούτο είναι λάθος... Καμιά χώρα δεν εξαφανίζεται από το χάρτη ούτε αλλάζει "γειτονιά". Ακόμη και οι συντετριμμένες από τον Πόλεμο Γερμανία και Ιαπωνία επανήλθαν αναδιοργανωμένες ως σύμμαχοι και μεγαλούργησαν μεταπολεμικά.

H Ελλάδα κινδυνεύει περισσότερο από μια Τουρκία η οποία θα βρίσκεται σε εμφύλιο ή οικονομική κατάρρευση ανάλογη με αυτή του Αφγανιστάν παρά από μια Τουρκία σταθερή και ευημερούσα υπό την προστασία και επίβλεψη της Δύσης.

Αν 3-4 εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία δημιούργησαν τα προβλήματα που δημιούργησαν στις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια τι θα μπορούσε να συμβεί αν 20-30 εκατ. Τούρκων θελήσουν να φύγουν προς κάθε κατεύθυνση από μια Τουρκία που θα σπαράσσεται από διενέξεις;…

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Ιαν 2022 | 08:41

Αυτή είναι η Ελλάδα...

Μια γνωστή εδώ και πολλές ημέρες κακοκαιρία βρήκε για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος ανοργάνωτο, απροετοίμαστο, ασυντόνιστο.

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ 26 Ιαν 2022 | 10:48

Ακάρ για Rafale: Πολύ λίγα για την Τουρκία - Ξεπερνούν το μπόι τους οι Έλληνες

"Τα όπλα που αγόρασαν είναι πολύ λίγα για την Τουρκία. Συνεχίζουν να προχωρούν με αξιώσεις που ξεπερνούν το μπόι τους" δηλώνει για τα Rafale ο Χουλουσί Ακάρ.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 26 Ιαν 2022 | 10:41

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι εξαιτίας του χιονιά στην Τουρκία - Στέγη κατέρρευσε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ [βίντεο]

Πολύ σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στις μετακινήσεις η σφοδρή κακοκαιρία στην Τουρκία.

26 Ιαν 2022 | 06:52

Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις

Πριν λίγες μέρες ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατέθεσε στη Βουλή τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τη σημαντικότερη να αφορά στην αναθεώρηση του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.

ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ 25 Ιαν 2022 | 23:06

Μετά την σύλληψη Τουρκάλας δημοσιογράφου, τώρα ο Ερντογάν μηνύει βουλευτές της αντιπολίτευσης

Για "υπέρβαση της ελευθερίας της έκφρασης" κατηγορεί ο Ερντογάν δύο βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 25 Ιαν 2022 | 20:50

Κακοκαιρία σαρώνει την Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί από σφοδρή χιονόπτωση

Πολύ σοβαρά προβλήματα, ειδικότερα στις μετακινήσεις, προκαλεί η σφοδρή χιονόπτωση στην Τουρκία.

24 Ιαν 2022 | 07:22

Τα κεφάλια μέσα λοιπόν...

Οι εκτιμήσεις στην αρχή του χρόνου πως περί τα τέλη του πρώτου μήνα θα είχαμε αποκλιμάκωση της πανδημίας αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες.

ΣΕΝΤΕΦ ΚΑΜΠΑΣ 23 Ιαν 2022 | 12:56

Τουρκία: Συνελήφθη γνωστή δημοσιογράφος επειδή παρομοίασε τον Ερντογάν με... βόδι

Η δημοσιογράφος συνελήφθη την νύκτα στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη, ανακρίθηκε και ετέθη σε προσωρινή κράτησ

22 Ιαν 2022 | 12:17

Ο Στούπας, ο "μακαρίτης δημοσιογράφος" και η διαφήμιση

Προφανώς όμως, δεν είναι μόνο η μικρή αγορά που ευνοεί τέτοιου είδους "δημοσιογραφία" και τέτοιους εκδότες.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 21 Ιαν 2022 | 16:22

Die Welt για Rafale: "Η Ελλάδα εξοπλίζεται - Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν"

"Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν" είναι ο τίτλος σε άρθρο της Die Welt με αφορμή την άφιξη των πρώτων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα.

21 Ιαν 2022 | 07:25

Φθηνό χρήμα τέλος...

Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση, ακόμη και σε επισήμους εντός και εκτός Ελλάδας, πως στη χώρα μας μετά τη χρεοκοπία του 2010 έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πως αυτή έχει απομακρυνθεί από το επίκεντρο του κινδύνου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 20 Ιαν 2022 | 09:21

Ειρωνίες τουρκικών ΜΜΕ για τα Rafale: Η Ελλάδα χάρηκε με τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη

Έντονη είναι η ενόχληση της Άγκυρας για την άφιξη των έξι πρώτων Rafale στην Ελλάδα.

20 Ιαν 2022 | 07:36

Ήταν δημοσιογράφος ο μακαρίτης;

Οι παλαιότεροι στο επαγγελματικό μας "συνάφι" λέγανε πως καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που στην κηδεία του δεν πατάει κανένας πλην του στενού κύκλου των συγγενών του...