Follow us

Η "Τσιπροποίηση" της Λεπέν

Μια νίκη της Λεπέν σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν αρνητική για τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ε.Ε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κώστας Στούπας

1) Η "Τσιπροποίηση" της Λεπέν...

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών δεν επιφύλαξε εκπλήξεις ή ανατροπές. Οι δυο νικητές του πρώτου γύρου οι οποίοι θα πάνε στον δεύτερο σε δυο εβδομάδες ήταν οι ίδιοι με αυτούς των προηγούμενων εκλογών.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν ενίσχυσαν τα ποσοστά του πρώτου γύρου σε βάρος των υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων και των Σοσιαλιστών που τείνουν προς εξαφάνιση.

Ο αριστεριστής Μελανσόν από 19,6% στις εκλογές του 2017 έφτασε το 22%, μόλις 1,4 μονάδα πίσω από τη Μαρίν Λεπέν και χάνοντας την ευκαιρία να πάει αυτός στον δεύτερο γύρο.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για δεύτερο γύρο δίνουν στον Μακρόν από 51% έως 54% έναντι του 65% με το οποίο κέρδισε τις τελευταίες εκλογές. Το πλέον ενδιαφέρον αυτών των ερευνών είναι ότι στις ηλικίες 18 έως 24 ετών και 25 με 34 προηγούνται καθαρά με μεγάλη διαφορά ο Μελανσόν και η Λεπέν έναντι των μεγαλύτερων ηλικιών που προηγείται ο Μακρόν...

Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της αναμέτρησης είναι η μετακίνηση της Μαρίν Λεπέν από τις ακραίες θέσεις, εγγύτερα προς το Κέντρο. Σταδιακά τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να μιλάει για αποχώρηση της Γαλλίας από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

Ενδεχομένως μέχρι τις επόμενες εκλογές να αλλάξει και τη θέση της σε ό,τι αφορά την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού, τους τελωνειακούς ελέγχους, την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και να αποδεχτεί τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας...

Η ελληνική εμπειρία της περασμένης δεκαετίας δείχνει πως η "κωλοτούμπα" λαμβάνει χώρα μετά τις εκλογές όταν οι "λαϊκιστές" καλούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και προ της πρόσκρουσης στα "βράχια" ανακρούουν πρύμναν...

Η σταδιακή μετακίνηση της Λεπέν προς το Κέντρο είναι φανερή και από το περιθώριο που άφησε δεξιά της, το οποίο κάλυψε ο νεοεισελθής Ζεμούρ.

Υπό αυτή την έννοια ο περιορισμός της ακροδεξιάς κάτω από 10% αποτελεί θετικό στοιχείο της εξέλιξης.

Στα ζητήματα του ασύλου και των μεταναστών μετακινούνται οι άλλοι προς τις αυστηρότερες θέσεις οπότε και στο σημείο αυτό η απόκλιση μειώνεται.

Παρ’ όλα αυτά, μια νίκη της Λεπέν σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν αρνητική για τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ε.Ε. Η Ε.Ε. καλείται να διαχειριστεί αυτή την περίοδο τη μεγαλύτερη ενεργειακή, οικονομική και γεωπολιτική κρίση, κάτι που αν δεν κάνει σωστά θα βάλει υπό δοκιμασία το παρόν και το μέλλον της.

Η Ε.Ε. χρειάζεται τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπίσει ως σύνολο το ενεργειακό της πρόβλημα καθώς και το γεωπολιτικό με τη δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού και κοινής εξωτερικής πολιτικής.

Αν δεν προχωρήσουν τα ζητήματα αυτά τα επόμενα 2-3 χρόνια δεν πρόκειται να προχωρήσουν ποτέ και αργά ή γρήγορα θα επικρατήσουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ε.Ε.

Το γεγονός πως τα λάθη της Γερμανίας σε σχέση με την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία έχουν πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία της, έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους της Ε.Ε. προς το Παρίσι.

Ο Μακρόν ως μετριοπαθής Κεντρώος έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γερμανών και των άλλων ευρωπαίων σε σχέση με τη Λεπέν.

Η Ε.Ε. υπό τον Μακρόν και την τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να ενισχύσει την θέση της Ευρώπης έναντι των επιδιώξεων της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και την ανεξαρτησία της δίπλα στους άλλους συμμάχους και κυρίως τις ΗΠΑ.

Βέβαια οι τάσεις δείχνουν πως στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχουμε εκπλήξεις, αλλά μέχρι τότε η "τσιπροποίηση" της Λεπέν μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και να κληθεί να υπερασπίσει την Ευρώπη από κάποιον σαν το Μελανσόν που ως πολιτικό στίγμα είναι κάτι αντίστοιχο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Π. Λαφαζάνη.

2) Τι δείχνουν τα στοιχήματα…

Σύμφωνα με το @Betfair οι πιθανότητες να κερδίσει ο Μακρόν την επικείμενη αναμέτρηση είναι πάνω από 70%. Φαίνεται να ανακάμπτουν αλλά βρίσκονται χαμηλότερα της πρόσφατης κορυφής...

Η "Τσιπροποίηση" της Λεπέν

3) Εκτίναξη πλεονάσματος...

Αν η Δύση και ειδικά η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει τη Ρωσία για τα εγκλήματα πολέμου και την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να βρει τρόπο να συμπεριλάβει στις κυρώσεις τους ενεργειακούς πόρους. Προς το παρόν λόγω της εκτόξευσης των τιμών έχει εκτοξευτεί το πλεόνασμα της Ρωσίας...

Πλεόνασμα

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΙΩΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΩΝ 28 Σεπ 2022 | 08:42

Nations League: Οι απρόβλεπτες… περιπέτειες

Τρεις από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου που αγωνίστηκαν στην πρώτη κατηγορία κάθε άλλο παρά ενθουσίασαν στο Nations League.

28 Σεπ 2022 | 07:46

Θα δούμε πολλά αυτόν τον Χειμώνα...

Διάγουμε μια εποχή λοιπόν που οι δεξιοί μειώνουν τους φόρους αλλά όχι τις δαπάνες με αποτέλεσμα να δημιουργούν ελλείμματα και οι αριστεροί αυξάνουν τις δαπάνες εκτινάσσοντας πάλι τα ελλείμματα και το χρέος...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 26 Σεπ 2022 | 16:05

Ο Αλβανός διακινητής μεταναστών που βγάζει 1 εκατ. λίρες την εβδομάδα- Τους μεταφέρει με βάρκες στη Μ. Βρετανία [βίντεο]

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τη δράση Αλβανού διακινητή μεταναστών από τον Αυλώνα, στη Μάγχη.

26 Σεπ 2022 | 07:14

Ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει…

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αναμένεται να προκαλέσουν κραδασμούς στην Ευρώπη καθώς η Ένωση δεν αντέχει μετά το Brexit και μια προβληματική σχέση με μια χώρα του μεγέθους της γείτονος...

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ 23 Σεπ 2022 | 09:11

Γκριεζμάν: Ξεπέρασε τον Ζιντάν στην Εθνική Γαλλίας

Το ρεκόρ του άσσου της Ατλέτικο Μαδρίτης.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 21 Σεπ 2022 | 21:43

Συναγερμός στη Γαλλία μετά από φωτιά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και κανένας υπάλληλος δεν τραυματίστηκε

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "LES ECHOS" 21 Σεπ 2022 | 16:20

Οι Γάλλοι "ψήφισαν" Ελλάδα για τις διακοπές τους: Σχεδόν 280.000 τουρίστες - Άλμα 30% σε σχέση με το 2019

Πολύ μεγάλη αύξηση στους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας που έπελεξαν οι Γάλλοι για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

ΠΟΛΥΚΡΟΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 21 Σεπ 2022 | 09:13

Ρόδος: Στο εδώλιο 5 άτομα για τον πνιγμό δύο παιδιών από την Γαλλία σε πισίνα ξενοδοχείου

Πρόκειται για έναν ναυαγοσώστη, τον διευθυντή του ξενοδοχείου, τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ιδιοκτήτριας ξενοδοχειακής εταιρείας, την πρόεδρο και για ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

21 Σεπ 2022 | 07:54

Είναι ψεύτες...

Ακόμη και οι λειτουργικά αναλφάβητοι σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν πως η αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς και όχι στις κερδοσκοπικές προθέσεις της ΔΕΗ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΤΩΣΗ 20 Σεπ 2022 | 20:35

Κορονοϊός: Γάλλοι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν και όγδοο κύμα της πανδημίας - Σε άνοδο οι δείκτες

Σε άνοδο οι νοσηλείες και τα κρούσματα στη Γαλλία - Δεν ισχύει το ίδιο για τους θανάτους.

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟΝΤΑΣ 20 Σεπ 2022 | 08:59

Γαλλία: Εκτός και ο Γιορίς από τα ματς του Nartions League

Αυξάνονται τα προβλήματα στην εθνική ομάδα της Γαλλίας ενόψει των αγώνων του Nations League.

ΣΤΟ ΓΟΥΕΣΤΜΙΝΣΤΕΡ 19 Σεπ 2022 | 11:11

Κηδεία Ελισάβετ: Εξόργισε τους Γάλλους η... τουριστική εμφάνιση Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν με αθλητικά παπούτσια

Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν δεν ικανοποίησαν τους Γάλλους με την χαλαρή εμφάνισή τους έξω από το Γουεστμίνστερ.

19 Σεπ 2022 | 06:47

"Θα έρθουν μια νύχτα Πέμπτης ξαφνικά..."

Διανύουμε μια περίοδο όπου ενώ οι προβλέψεις γίνονται όλο και περισσότερο αρνητικές, οι τρέχουσες επιδόσεις της οικονομίας αποδεικνύονται καλύτερες των αναμενομένων.