Η υπουργός και εμείς οι "αδιάβαστοι" πολίτες

Πρώτη φορά υπάρχει τέτοια αλλοίωση νοήματος εθνικής εορτής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τη δήλωση της υπουργού κ. Δόμνας Μιχαηλίδου για την 28η Οκτωβρίου. Σκεφτόμουν ότι μάλλον δεν έχω διαβάσει σωστά την ιστορία μας. Αλλιώς θα γνώριζα ο άμοιρος πως το έπος του 40 έχει άμεση σχέση με τον εθελοντισμό και τον Αινστάιν.

Τι γράφει λοιπόν η κυρία Μιχαηλίδου;

Πως οι άνθρωποι που έδωσαν το αίμα τους, πολέμησαν για «ένα πλαίσιο καθημερινότητας όπου η προσφορά στο σύνολο ευτυχώς δεν απαιτεί βία και αίμα». Μάλιστα. Από που προκύπτει τούτο μη με ρωτήσετε, κάτι θα ξέρει.

Η κυρία Μιχαηλίδου έχει απάντηση και για το πως οφείλουμε να τιμήσουμε τους ήρωες μας. «Υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο εθελοντισμός είναι όχι απλά κοινωνική προσφορά αλλά εθνική ευθύνη».

Κάπου εδώ, το πράγμα αρχίζει να ξεφεύγει, έχω την αίσθηση, από την κοινή λογική και δυστυχώς αποδείχθηκε με την κατάληξη της δήλωσης: «Είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου να δώσει πίσω στον κόσμο τουλάχιστον το ισοδύναμο αυτού που έχει πάρει απ' αυτόν».

Να το κατανοήσουμε εμείς οι "αδιάβαστοι" πολίτες. Η Ελλάδα δε δέχτηκε επίθεση από τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, δεν απειλήθηκε η ύπαρξη της, απλώς σηκώθηκαν μια ωραία μέρα οι πολίτες και είπαν, ας γίνουμε εθελοντές σε έναν πόλεμο, έτσι χωρίς λόγο...

Θα ήταν πραματικά κωμικό, εάν δεν ήταν η ουσία αυτού που λέμε αλλοίωση της ιστορίας.

Επειδή όμως δηλώνω οργισμένος, αντί ανάλυσης, παραθέτω στην κ. Μιχαηλίδου μία αληθινή ιστορία, ενός Ταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού, με το όνομα Δημήτρης Κασλάς.

Ήταν ο άνθρωπος που το 1941 κράτησε το "Ύψωμα 731" και την Εαρινή επίθεση του φασίστα Μουσολίνι. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς πυροβολικό απέναντι στα στίφη των Ιταλών. Έβλεπε τους στρατιώτες του, τους Έλληνες στρατιώτες, να αποδεκατίζονται από τα πυρά των συμμάχων των Ναζί. Να κομματιάζονται από τα ιταλικά κανόνια.

Το "Ύψωμα 731", όταν τέλειωσε ο βομβαρδισμός είχε κοντύνει κάποια μέτρα. Από τα ιταλικά βλήματα. Παρόλα αυτά, οι στρατιώτες και ο Κασλάς, ήρωες όλοι τους, κράτησαν. Η διαταγή του ταγματάρχη ήταν:

«Επί των θέσεών σας θ’ αμυνθήτε μέχρις εσχάτων. Η Πατρίς, η Ανωτάτη Διοίκησις απαιτεί να κρατήσητε ψηλά την τιμήν των όπλων».

Ο Δημήτρης Κασλάς, έγνεψε στον ασυρματιστή του: «Στείλε: οτιδήποτε και αν συμβή δεν θα εγκαταλείψωμεν το 731 και έχω πεποίθησιν ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί».

Γνωρίζει κάποιος τη μοίρα αυτού του ήρωα; Όπως βέβαια και άλλων ηρώων εκείνης της εποχής; Να σας την πω λοιπόν.

Ο Δημήτρης Κασλάς έκανε ένα τεράστιο "λάθος" στη ζωή του. Πολέμησε και τους Ναζί, πολέμησε το ναζισμό - φασισμό που είχε κατακτήσει την Ελλάδα. Από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε μεγάλες μάχες του και σε σαμποτάζ μαζί με τους Εγγλέζους. Φαίνεται πως ήταν λάθος ετούτο, καθώς οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις του επεφύλαξαν ιδιαίτερη μεταχείριση. Τον αποκάλεσαν συμμορίτη και κατσαπλιά! Τον αποστράτευσαν και τον εξόρισαν, ως το 1948. Κάποιοι που τα πολύ δύσκολα χρόνια έκαναν "πάρτι και χορούς" στη Μέση Ανατολή, έχοντας εγκαταλείψει τη χώρα στο έλεος της...

--------------------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

17 Μαρ 2020 | 11:59

Η μεγαλύτερη κρίση μόλις ξεκίνησε (Bearmageddon)…

Ένα πιθανό σενάριο είναι οι κυβερνήσεις να αυξήσουν ανεξέλεγκτα το χρέος και να ξεκινήσουν επενδύσεις σε έργα υποδομής.

11 Μαρ 2020 | 12:19

Η επιστροφή έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις

Τύχη, παραλογισμός και ιδεολογική τύφλωση. Με αυτές τις δυνάμεις παλεύουμε σε όλες τις εποχές.

10 Μαρ 2020 | 19:19

Πουλιά, βατράχια και ερπετά

Μυστήριο μέγα η Θεία Κοινωνία. Μυστήριες και οι βουλές του Κυρίου.

10 Μαρ 2020 | 19:16

Προσοχή, ψυχραιμία και υπομονή...

Η εβδομάδα ξεκίνησε χθες με το πετρέλαιο να γράφει απώλειες πάνω από 30% και τα χρηματιστήρια να καταρρέουν.

09 Μαρ 2020 | 10:00

Oι πολεμοχαρείς και οι "φασιστολόγοι"

Πριν τον "πόλεμο" με την Τουρκία, έχουμε να κερδίσουμε πρώτα τη μάχη κατά του λαϊκισμού, της υπερβολής και της υποκρισίας.

04 Μαρ 2020 | 11:23

Τούλης και Νάρας

Ένας θεός να μάς φυλάει από τον Τούλη και τον Νάρα τής διπλανής πόρτας.

04 Μαρ 2020 | 10:28

Κυοφορούνται ανατροπές...

Η κατάσταση λοιπόν είναι ήδη ιδιαίτερα κρίσιμη και θα γίνει ακόμη πιο κρίσιμη τους επόμενους μήνες.

04 Μαρ 2020 | 10:26

Μητσοτάκης- Mεταναστευτικό 1-0

H επιτυχία της κυβέρνησης και η προφανής αμηχανία της αντιπολίτευσης είναι λεπτομέρειες. Το σημαντικό είναι το αποτέλεσμα.