Η ωραία Κοιμωμένη της Κεντροαριστεράς

Η Κεντροαριστερά αδυνατεί σήμερα να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Η ωραία Κοιμωμένη της Κεντροαριστεράς

Ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα συζήτησης στα πολιτικοδημοσιογραφικά πηγαδάκια τους τελευταίους μήνες αποτελεί η περίφημη υπόθεση ανασυγκρότησης της ελληνικής Κεντροαριστεράς, δηλαδή του χώρου που δέσποζε το άλλοτε κραταιό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ μετά την χρεοκοπία της χώρας το 2010, η ταυτόχρονη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ως νέου πόλου εξουσίας και ο κατακερματισμός της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης μετέβαλαν δραστικά το πολιτικό σκηνικό και από τότε καταβάλλονται διαρκείς αλλά αποτυχημένες προσπάθειες επανένωσης στο μέρος αυτό του πολιτικού φάσματος που διαθέτει πλείστους όσους προσδιορισμούς: κεντροαριστερά, σοσιαλδημοκρατία, δημοκρατικό προοδευτικό Κέντρο, φιλελεύθερος προοδευτικός χώρος, δημοκρατική παράταξη, κλπ).

Η εκλογική πορεία του χώρου είναι σταθερά καθοδική εάν δούμε τα συνολικά ποσοστά: Από το 44% του ΠΑΣΟΚ το 2009 στο ~20% (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) το 2012 και από εκεί στο ~14% τον Γενάρη του 2015 (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ) και στο ~10% (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Οι προσωπικές έριδες και αντιπαραθέσεις, οι ιδεολογικές διαφωνίες, η απουσία κυβερνητικής προοπτικής ώστε να δράσει ως συγκολλητική ουσία και κυρίως η αναζήτηση πολιτικού στίγματος και σαφούς στρατηγικής έχουν συμβάλει καταλυτικά στην απαξίωση της Κεντροαριστεράς.

Η σημερινή εικόνα είναι απογοητευτική και περιλαμβάνει:

Το -μικρό πλέον- ΠΑΣΟΚ που από κοινού με ό,τι απέμεινε από τη ΔΗΜΑΡ και κάποιες προσωποκεντρικές Κινήσεις Πολιτών συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με ποσοστό περί το 6,3%.

Το Ποτάμι που ξεκίνησε ελπιδοφόρα, αλλά μετά από αρκετά λάθη και αντιφάσεις κινείται δημοσκοπικά κάτω από το όριο του 3%.

Το εξωκοινοβουλευτικό Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Αρκετά πρόσωπα -προερχόμενα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ- που έχουν αποχωρήσει ή έχουν ιδρύσει προσωπικά σχήματα ή think tanks: Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Χάρης Θεοχάρης, Νίκος Χριστοδουλάκης, κ.α.

Οι περισσότεροι έχουν αρχηγικές βλέψεις, αλλά ένα βασικό πρόβλημα του χώρου είναι πως οι «στρατηγοί» είναι πλέον περισσότεροι από τους στρατιώτες. Όλοι επιζητούν ρόλο, αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του ή να κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα, έστω υπό τη μορφή συμμαχίας, και ακολούθως να αναδειχτεί μια νέα ηγετική ομάδα.

Κανείς δεν συζήτησε ακόμη διεξοδικά για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, π.χ. για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης ή την ταύτιση του χώρου με συντηρητικές ή «νεοφιλεύθερες» πολιτικές, απομακρύνοντάς τον από τον κόσμο της εργασίας που αποτελούσε το προνομιακό του ακροατήριο.

Οι δε απαντήσεις ή προτάσεις που ακούγονται από τα σημερινά κόμματα δεν βρίσκουν ιδιαίτερη απήχηση. Ελάχιστοι θα συγκινηθούν με συνθήματα που στην σκληρά δοκιμαζόμενη πρώην μεσαία τάξη ηχούν κούφια: «Εθνική συνεννόηση», «μεταρρυθμίσεις», «ευρωπαϊκή πορεία». Προφανώς και χρειάζονται όλα αυτά, αλλά το ζητούμενο είναι αρχικά το πρόσημο (προοδευτικό και φιλολαϊκό ή συντηρητικό και ελιτίστικο;) και κατόπιν το πώς όλα αυτά θα συγκινήσουν τις μάζες.

Κυρίως αυτό που πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες, ειδικά του προοδευτικού χώρου, είναι το με ποιές πολιτικές μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί η ζωή τους στις επικρατούσες συνθήκες και όχι μόνο κάποιοι οικονομικοί δείκτες. Σε αντίθεση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο χώρος της κεντροαριστεράς σήμερα δεν γνωρίζει ούτε ποιά τμήματα της κοινωνίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την επταετή κρίση, πρέπει να εκφράσει ούτε τι να τους πει.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να εκφράσει τους σημερινούς «μη προνομιούχους», εμφανίζεται να καταρρέει δημοσκοπικά, αλλά η κεντροαριστερά σε Ελλάδα (και στην Ευρώπη) αδυνατεί ακόμη και σήμερα να δώσει πειστικές απαντήσεις ή εναλλακτικές λύσεις.

Όσο η σχετική συζήτηση παραμένει σε επίπεδο αναζήτησης «αρχηγού-σωτήρα» ή σε μοιρασιά καρεκλών, τότε ο χώρος είναι καταδικασμένος σε ρόλο Κοιμωμένης ή απλώς ενός κομπάρσου με μόνη επιλογή να διαλέγει σε ποιά παράσταση θα κρατάει δευτερεύοντα ρόλο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 13 Οκτ 2021 | 16:06

ΚΙΝΑΛ: Κανονικά η εκλογή αρχηγού τον Δεκέμβριο- Δεν θα υποβληθεί σε επέμβαση η Φώφη Γεννηματά, παίρνει εξιτήριο

Η ξαφνική περιπέτεια υγείας της Φώφης Γεννηματά, πέρα από το σοκ που προκάλεσε εντός και εκτός κόμματος, δημιουργεί νέα δεδομένα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 13 Οκτ 2021 | 12:25

Φώφη Γεννηματά: Πάγωσε το ΚΙΝΑΛ η επιδείνωση της υγείας της- Σενάρια για υποψηφιότητα Χρηστίδη- Το παρασκήνιο και οι εκλογές

Η ξαφνική περιπέτεια υγείας της Φώφης Γεννηματά, πέρα από το σοκ που προκάλεσε εντός και εκτός κόμματος, ανατρέπει και τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

07 Οκτ 2021 | 09:20

Ένα μικρό κόμμα του 31,5%

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κοντεύει σχεδόν μια δεκαετία σε ποσοστά πέριξ του 30%, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς ότι ο παλιός εαυτός του 4% το καταδιώκει συνεχώς.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 06 Οκτ 2021 | 14:10

Σφαγή στο ΚΙΝΑΛ για τις οικονομικές εισφορές των ευρωβουλευτών: Σκληρή απάντηση Ανδρουλάκη - Καϊλή σε Κεγκέρογλου

Ο Γραμματέας της ΚΟ Β. Κεγκέρογλου ζήτησε από τους ευρωβουλευτές Ν. Ανδρουλάκη και Ε. Καϊλή μερικές χιλιάδες ευρώ για εισφορές στο κόμμα, για να πάρει την απάντηση ότι αυτό απαγορεύεται από την Ευρωβουλή.

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 06 Οκτ 2021 | 13:30

Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία: Φίλης και Αναγνωστοπούλου σε πιο σκληρή γραμμή

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν αντίστοιχη συμφωνία με τη Γαλλία το 2018, βουλευτές του κόμματος εκφράζουν τη συνολική διαφωνία τους με την ελληνογαλλική συμφωνία.

21 Σεπ 2021 | 11:21

Και αν ξαναχάσεις από τον "Ραντανπλάν";

Αντέχει o Αλέξης Τσίπρας και τέταρτη ήττα παραμένοντας ισοβίως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενός "κόμματος Τσίπρα";

20 Οκτ 2021 | 06:57

Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου

Ακόμα και η "ανακοίνωση" της υποψηφιότητάς του είχε το γνωστό στιλ του Παπανδρέου.

20 Οκτ 2021 | 06:50

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ασφαλείς ή αφελείς...

Αρκετοί αναρωτιούνται αν οι συμφωνίες αυτές μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

18 Οκτ 2021 | 07:04

Μιχάλης Κακογιάννης εναντίον Bachelor

Το ομολογώ. Σπανίως βλέπω τηλεόραση. Για την ενημέρωσή μου προτιμώ τις εφημερίδες και τους έγκυρους ιστότοπους. Για την -μέσα στο σπίτι- οπτικοακουστική ψυχαγωγία μου τις ψηφιακές πλατφόρμες.

ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ; 17 Οκτ 2021 | 16:43

Καλώς διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ ο Άρης Πορτοσάλτε;

Γιατί ο Άρης Πορτοσάλτε διεγράφη οριστικά, ενώ άλλοι συνάδελφοι, που επίσης αρνήθηκαν να απεργήσουν, διεγράφησαν προσωρινά;