Η χαμένη Γαλλογερμανική φιλία

Μετά από 7 χρόνια κρίση,η ΕΕ δεν έχει βρει ακόμη μια κοινή αποτελεσματική γραμμή

Η χαμένη Γαλλογερμανική φιλία

Η καθιέρωση κοινού νομίσματος στην Ευρώπη δεν ήταν μόνο μια οικονομική απόφαση. Ήταν και πολιτική. Χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για την αποκατάσταση των ισορροπιών στην Κεντρική Ευρώπη, μετά την επανένωση της Γερμανίας και τη συνακόλουθη ισχυροποίησή της. Ένα κοινό νόμισμα, που θα διέπεται από αυστηρούς κανόνες, ως προϋπόθεση για την επιβίωσή του από τη μια, αλλά από την άλλη που περιείχε και την προοπτική για σύγκλιση τόσο στο κοινωνικό, όσο και στο οικονομικό πεδίο. Σχεδιάστηκε συνεπώς και ως όχημα για τη συντήρηση και εμβάθυνση της πολυδιαφημισμένης Γαλλογερμανική φιλίας, σε μια κοινή πορεία.

Προϋπόθεση για τη λειτουργία του κοινού νομίσματος ήταν η αποδοχή των κριτηρίων του Maastricht, τα οποία περιέχουν καταναγκασμούς για τα δημόσια χρέη (έως 60% του ΑΕΠ), τα ελλείμματα (έως 3% του ΑΕΠ) και επίσης και για πληθωρισμό κάτω του 3%. Κυβερνήσεις, που είχαν συνηθίσει για αιώνες να ασκούν αυτόνομα πολιτική, ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία, έπρεπε να προσαρμόσουν την πολιτική τους σε εξωγενείς παράγοντες, ενάντια συχνά ακόμη και στα συμφέροντα της ίδιας της κοινωνίας τους.

Πρώτες η Γαλλία και η Γερμανία παραβίασαν τη συνθήκη του Maastricht

Οι χώρες στην αρχή έκαναν τα αδύνατα δυνατά, ακόμη και με «χτένισμα» των στοιχείων τους για να εκπληρώσουν τα κριτήρια και να συμμετάσχουν στην πρώτη ομάδα με το κοινό νόμισμα, τα προβλήματα όμως δεν άργησαν να φανούν. Πρώτες η Γαλλία και η Γερμανία παραβίασαν τη συνθήκη, αυξάνοντας από την επόμενη κιόλας χρονιά (2002) τα ελλείμματά τους πάνω από 3%, δίνοντας έτσι το κακό παράδειγμα και στις μικρότερες χώρες. Χρησιμοποίησαν μάλιστα τότε κάθε μέσο και τρόπο, ώστε να μην τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τη συνθήκη κυρώσεις. Και το πέτυχαν!

Τα πράγματα όμως άλλαξαν και οι δύο χώρες ακολούθησαν διαφορετική πορεία. Η μεν Γερμανία με την Ατζέντα 2010 του Καγκελαρίου Schroeder (SPD) προσαρμόσθηκε σε γενικές γραμμές στις ανάγκες της συνθήκης, αλλά και της παγκοσμιοποίησης, η οποία απαιτεί ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η δε Γαλλία συνέχισε να λειτουργεί με τα ίδια συστήματα, χωρίς ιδιαίτερες προσαρμογές. Η Γερμανία καθήλωσε τους μισθούς για μια δεκαετία, εφάρμοσε ευέλικτες μορφές εργασίας και περιόρισε το κοινωνικό κράτος. Έμεινε όμως πίσω στις επενδύσεις, οι οποίες μειώθηκαν από το 2008 κατά 5% του ΑΕΠ. Χωρίς όμως επενδύσεις τα πλεονεκτήματα που απέκτησαν θα έχουν παροδικό χαρακτήρα, αφού έτσι δεν διασφαλίζεται ούτε βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά ούτε και σταθερές θέσεις εργασίας.

Ο χαρακτηρισμός "ασθενής της Ευρώπης" για τη Γαλλία απέχει πολύ από την πραγματικότητα

Η Γαλλία αντίθετα αρνείται από τη μια να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες, από την άλλη όμως δεν προχωράει και σε κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, στην εκπαίδευση, στην προώθηση των νέων επαγγελμάτων κλπ. Αποτέλεσμα, η χώρα να είναι φορτωμένη με ένα υπέρογκο χρέος, η οικονομία να βρίσκεται σε στασιμότητα και το μέλλον να φαντάζει δυσοίωνο αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις. Όμως, η πολεμική που ασκείται στη Γαλλία, κυρίως εκ μέρους της Γερμανίας δεν στηρίζεται σε ψύχραιμες αναλύσεις αλλά σε πολιτικές σκοπιμότητες. Η οικονομία της Γαλλίας είναι καλύτερη από τη φήμη της, ο δε χαρακτηρισμός ασθενής της Ευρώπης απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι Γάλλοι κάνουν επενδύσεις, κάτι που θα αποδώσει μελλοντικά, έχουν μικρότερο δημογραφικό πρόβλημα, επειδή ενισχύουν την τεκνοποίηση, άρα θα έχουν και λιγότερα προβλήματα στο ασφαλιστικό, η διεθνής επιχειρηματική παρουσία είναι αξιόλογη, ενώ στους πίνακες ανταγωνιστικότητας κατέχουν μια αξιόλογη θέση.

Ορθώς τώρα ο Πρόεδρος Hollande υποστηρίζει, ότι αφού η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, αφενός δεν είναι σε θέση να μειώσει το έλλειμμα μέσα στο 2015 στο 3% από το 4,7% που είναι σήμερα, με περιορισμό των δαπανών, αλλά επιθυμεί να το μεταθέσει για το 2017. Αντίθετα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για να ανακάμψει και να ξεπεράσει το πρόβλημα. Αρνείται να υποκύψει στους μηχανισμούς της Ευρωζώνης, όταν μάλιστα ως εγγυητής τους έχει αυτοανακηρυχθεί ο άσπονδος «φίλος» τους, οι Γερμανοί.

Ο Hollande αρνείται να υποκύψει στους μηχανισμούς της Ευρωζώνης, όταν μάλιστα ως εγγυητής τους έχει αυτοανακηρυχθεί ο άσπονδος «φίλος» τους, οι Γερμανοί

Αυτή τη στιγμή, το δίλημμα το έχουν κυρίως οι Γερμανοί. Ψηφίζουν, υπέρ των κυρώσεων κατά της Γαλλίας για την υπέρβαση του ελλείμματος, κινδυνεύουν να τινάξουν τη Γαλλογερμανική φιλία στον αέρα. Καταψηφίζουν ή απέχουν, αδειάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υποχρεωμένη από τη συνθήκη να επιβάλλει πρόστιμα δισεκατομμυρίων, και συνεπώς βλάπτουν καίρια τη κύρος της. Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες της Ευρώπης, παρότι είναι συνηθισμένοι να βρίσκουν πάντα συμβιβαστικές λύσεις, θα έχουν ένα σκληρό έργο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Πάσχει βέβαια από σοβαρότητα, η κοινή δήλωση των ηγεσιών των δύο χωρών σε πρόσφατη συνάντησή τους για το θέμα στο Βερολίνο, να «σταματήσουν να κάνουν υποδείξεις η μια κυβέρνηση στην άλλη». Όταν οι δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης έχουν φτάσει στο σημείο να μην εμπιστεύονται η μια την άλλη και να επιχαίρουν με τα προβλήματα που έχει ο άλλος εταίρος, αντί να καταβάλλουν προσπάθεια για κοινή αντιμετώπισή τους, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά. Κυρίως για τους μικρότερους και από αυτούς ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που είναι φορτωμένη με ένα πλήθος από προβλήματα.

Μετά από επτά χρόνια κρίση, χωρίς άμεση προοπτική να ξεπεραστεί, η Ευρώπη δεν έχει βρει ακόμη μια κοινή, ενιαία, αποτελεσματική γραμμή για να αντιμετωπίσει τα θέματα

Μετά από επτά χρόνια κρίση, χωρίς άμεση προοπτική να ξεπεραστεί, η Ευρώπη δεν έχει βρει ακόμη μια κοινή, ενιαία, αποτελεσματική γραμμή για να αντιμετωπίσει τα θέματα. Σε καμία σύνοδο κορυφής, από τις πολυάριθμες που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν ετέθη το ζήτημα στη βάση του, ώστε να δοθεί επιτέλους οριστική λύση. Ούτε το θέμα του συνολικού χρέους της Ευρώπης έχει συζητηθεί, αλλά ούτε και το θέμα της ανάπτυξης. Σχέδια για επενδύσεις, όπως εκείνο του νέου Προέδρου της Επιτροπής κ. Juncker των 300 δις Ευρώ, ανακοινώνονται συνεχώς, χωρίς όμως να υλοποιούνται, αφού δεν έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει τους πόρους. Στο μεταξύ όσο οι ηγεσίες ασχολούνται με τα συμπτώματα της κρίσης, δύο μεγάλες ασθένειες βρίσκονται προ των πυλών. Η στασιμότητα και ο αποπληθωρισμός που είναι αποτέλεσμα της αναβλητικότητας στην ανάληψη μέτρων αναστροφής της περιοριστικής πολιτικής προς την κατεύθυνση μιας χαλάρωσης της νομισματικής και ενίσχυσης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ 19 Απρ 2021 | 11:35

Βρήκαν τραυματισμένη μια "Σούλα" στον Θερμαϊκό: Το μεγαλύτερο θαλασσοπούλι της Ευρώπης [εικόνες]

Mια "Σούλα" παρέλαβαν τραυματισμένη τα μέλη της Δράσης για την Άγρια ζωή. Το πουλί είχε εγκλωβιστεί σε παγίδα ψαρά.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 20:14

Ελπίδες από την Γερμανία: Εντοπίστηκε δραστική ουσία που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού στο σώμα

Γερμανοί ερευνητές αναζητούν τη δραστική ουσία που θα παρέμβει στο έργο της πρωτεΐνης Ν, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εξάπλωση του ιού.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Απρ 2021 | 19:08

Θρίλερ στα νότια της Κρήτης: Τουρκική φρεγάτα "απείλησε" γαλλικό ερευνητικό πλοίο

Ακραία πρόκληση της Άγκυρας στα νότια της Κρήτης με τουρκική φρεγάτα να "απειλεί" γαλλικό ερευνητικό πλοίο

ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 16:25

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν ζητά από τις διεθνείς δυνάμεις να χαράξουν "κόκκινες γραμμές" με την Μόσχα

"Πρέπει να ορίσουμε σαφείς κόκκινες γραμμές με την Ρωσία και να εξετάσουμε την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της αν περάσει αυτές τις γραμμές", είπε ο Μακρόν.

ΤΙ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΣΤΙΣ "ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ" ΤΟΥ 18 Απρ 2021 | 11:36

Ορφέας: Ο Αφγανός πρόσφυγας που άλλαξε το όνομά του για χάρη της Ελλάδας που αγάπησε

Ο Ορφέας, που ζει πλέον στην Γερμανία, σχεδιάζει το επαγγελματικό μέλλον του με επίκεντρο το χώρο της Υγείας, για να στηρίξει όποιον έχει ανάγκη.

Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ 189 ΝΕΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ 17 Απρ 2021 | 21:27

Κορονοϊός - Γαλλία: Μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ

Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Γαλλία μειώθηκε, όπως και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ PFIZER ΚΑΙ MODERNA 16 Απρ 2021 | 12:47

Εμβόλια: Είναι πιθανό να μην ανανεωθούν τα συμβόλαια της ΕΕ με την AstraZeneca, λέει γαλλίδα υπουργός

Είναι πιθανόν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με την AstraZeneca, ανέφερε η υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρυνασέρ.

"ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΚΟΜΑ" 16 Απρ 2021 | 09:24

Μπάιντεν: Τάσσομαι κατά του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 2 αλλά το θέμα είναι περίπλοκο

Ο Μπάιντεν μιλώντας για τον Nord Stream 2 παραδέχθηκε πως "πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα, που αφορά συμμάχους μας στην Ευρώπη".

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ 15 Απρ 2021 | 16:33

Mε AstraZeneca εμβολιάζεται αύριο η Μέρκελ - Για ποιους ισχύει ο ηλικιακός "κόφτης" για το εμβόλιο στη Γερμανία

Με εμβόλιο της AstraZeneca θα εμβολιαστεί αύριο η Καγκελάριος Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 15 Απρ 2021 | 09:51

Ενταση στην Ουκρανία: Γερμανία και ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν θορυβηθεί εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία και στην Κριμαία και ζητούν την απόσυρσή τους.

ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. 14 Απρ 2021 | 13:22

Γερμανία: Μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού οι εργαζόμενοι στη δουλειά - Θα κάνουν τουλάχιστον ένα την εβδομάδα

Με αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό θα πηγαίνουν πλέον οι εργαζόμενοι στη δουλειά του τη Γερμανία

ΔΩΔΕΚΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ 14 Απρ 2021 | 08:24

Γερμανία: Με Moderna ή BioNTech/Pfizer η β' δόση για όσους κάτω των 60 εμβολιάστηκαν με AstraZeneca

Με εμβόλιο τύπου mRNA θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση με AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών.

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 13 Απρ 2021 | 20:14

Γερμανία: Επεισοδιακή συνεδρίαση για τον διάδοχο της Μέρκελ - "Αμίλητη" μέχρι στιγμής η Καγκελάριος

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης της Γερμανίας με θέμα την ανάδειξη του υποψηφίου Καγκελάριου στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.