ΗΠΑ: Ανασύνταξη μέσω...Ουκρανίας

Θα ήταν, όντως, σωτήριος ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος;

SHARE THIS
0
SHARES

Αν μπορούσαμε να διαβάσουμε τις σκέψεις των συμβούλων του Ομπάμα, είτε στα γραφεία τους στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είτε στις ειδυλλιακές μονοκατοικίες τους στην Τζορτζτάουν θα διαπιστώναμε αυτοπεποίθηση και πάνω από όλα μια συνολική λογική, μια κόκκινη κλωστή που μας πάει από την Ουκρανία στην Παγκόσμια Σκηνή.

Ενας νέος Ψυχρός Πόλεμος με την Ρωσία μπορεί να είναι για τις ΗΠΑ σωτήριος, όπως ακριβώς υπήρξε ο θερμός πόλεμος με την Ιαπωνία μετά τον Δεκέμβριο του 1941

Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση όπως έλεγε και ο Μάο Τσε Τουγκ: Όποια και αν είναι η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακούν στρατιωτικά, αλλά ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον αποκτά ξανά ρυθμιστικό- ηγεμονικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, αναζωογονεί το ΝΑΤΟ και οριοθετεί την Στενή Συνεργασία Γερμανίας- Ρωσίας, που πρόβαλλε σαν γεωπολιτικός εφιάλτης πρώτου μεγέθους καθώς δεν άφηνε για την Μόνη Υπερδύναμη -άξιο λόγου- ρόλο στην Ευρασία.

Σε μια Ε.Ε. στην σκιά μιας νέας ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν μόνον τον πρώτο λόγο στις σχέσεις της Γηραιάς Ηπείρου με την Μόσχα αλλά και συνολικά στις ευρωπαϊκές ισορροπίες. Πρώτα, δηλαδή, η εναρμόνιση των συμμάχων και της διστακτικής Γερμανίας σε αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Πούτιν και, στη συνέχεια, η εναρμόνιση της Ευρωζώνης με τη στρατηγική της Fed και του ΔΝΤ για τη διαχείριση της Κρίσης.

Και πέραν όμως των παραπάνω, ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με την Ρωσία μπορεί να είναι για τις ΗΠΑ, σωτήριος, όπως ακριβώς υπήρξε ο θερμός πόλεμος με την Ιαπωνία μετά τον Δεκέμβριο του 1941: Τότε, λίγο πριν οι ΗΠΑ κατρακυλήσουν ξανά στην ύφεση καθώς το New Deal του Ρούζβελτ δεν είχε οδηγήσει σε σταθερή επιστροφή στην Ανάπτυξη, η είσοδος στον πόλεμο μεγιστοποίησε την παραγωγική διαδικασία της χώρας και έτσι έκλεισαν οι πληγές της Κρίσης του 1929.

Σήμερα, ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με την Ρωσία επαναφέρει την παντοδυναμία της Πολιτικής και δίνει στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση την δυνατότητα να θέσει υπό έλεγχο και να επιβάλλει εθνικές πολιτικές προτεραιότητες σε Τράπεζες και Επενδυτικούς Οίκους, μια κίνηση αδιανόητη χωρίς την καταλυτική ανατροπή που φέρνει η πίεση προς τον Πούτιν με οικονομικές κυρώσεις.

Τα παραπάνω πολύ ωραία και συναρπαστικά, ως σενάρια και ασκήσεις επί χάρτου μένει να δοκιμασθούν στην πράξη, μένει να δούμε αν είμαστε θεατές στο έργο “Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται”

Τα παραπάνω πολύ ωραία και συναρπαστικά, ως σενάρια και ασκήσεις επί χάρτου, μένει να δοκιμασθούν στην πράξη. Μένει να δούμε αν είμαστε θεατές στο έργο “Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται” ή αν διαβάζουμε στον Θουκυδίδη το κεφάλαιο για την Σικελική Εκστρατεία της Αρχαίας Αθήνας ή ακόμη χειρότερα, αν βλέπουμε επανέκδοση της επέμβασης της Βρετανίας και της Γαλλίας στο Σουέζ, τον Νοέμβριο του 1956.

Αν, δηλαδή, με δύο λόγια, αυτό που πιστεύουν στην Ουάσιγκτον δεν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό: Η αντεπίθεση για την ενδυνάμωση της παντοδυναμίας των ΗΠΑ να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία, να επισπεύσει, δηλαδή, αυτό το οποίο θέλει να αποτρέψει, τη φθίνουσα ισχύ μιας Μεγάλης Δύναμης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook